Υποχρεωτικές από αύριο 1/10 οι αντιολισθητικές αλυσίδες – Πώς ήταν μέχρι πρότινος οι μάσκες;

Ένα δυνητικά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης (Η3Ν2) μπορεί να είναι, Πιτσιρίκο, πιο επικίνδυνο από την Covid 19 φέτος τον χειμώνα, προειδοποιεί, μέσω του Skynews, η Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στην Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανησυχία της έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ η Covid 19 θα εξακολουθεί να είναι παρούσα, τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού απέναντι στη γρίπη έχουν μειωθεί κι έτσι αναμένεται ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες για το σύστημα υγείας.

Η γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού αναμένεται να κάνουν δυναμική επιστροφή φέτος (το ίδιο έλεγαν, πάντως, οι ειδικοί και πέρσι και πρόπερσι για συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού, που, όμως, δεν συνέβη), καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν περιοριστεί από τα lockdown.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας παρακολούθησαν την κυκλοφορία της γρίπης τους προηγούμενους μήνες στην Αυστραλία (ήταν χειμώνας εκεί), όπου αρρώστησαν πολλά παιδιά.

Το στέλεχος που κυκλοφόρησε στο νότιο ημισφαίριο ήταν το Η3Ν2, που είχε προκαλέσει 20 χιλιάδες θανάτους και 40 χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία τον χειμώνα 2017-18 στη Βρετανία.

(Τον ίδιο ήπιο χειμώνα στην Ελλάδα είχαμε, όμως, μόλις 42 θανάτους – ιστορικό χαμηλό – από τη γρίπη, κάτι που προφανώς αγνοεί το Skynews).

Tον χειμώνα 2021-22 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά 82% στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, ατόμων άνω των 65 ετών.

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με τις εγκύους και με άτομα υψηλού κινδύνου και για αυτό οι ειδικοί φοβούνται ότι πολλοί άνθρωποι θα είναι ευάλωτοι φέτος στους ιούς της γρίπης.

Η δόκτωρ Hopkins υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού και μεγάλη ανησυχία για χαμηλά επίπεδα φυσικής ανοσίας απέναντι στη γρίπη, επειδή ακριβώς είχε εξαφανιστεί, λόγω του κορωνοϊού, τους προηγούμενους χειμώνες.

“Ο ιός της γρίπης Η3Ν2 μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή νόσο και όποιος είναι ηλικιωμένος ή έχει προβλήματα υγείας θα πρέπει να εμβολιαστεί” σύμφωνα με τη Hopkins.

Η ίδια συνιστά το ίδιο και για τα μικρότερα παιδιά, που δεν έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία απέναντι στους ιούς της γρίπης και συνολικά 30 εκ. άνθρωποι στη Βρετανία είναι φέτος επιλέξιμοι για εμβολιασμό.

Όλα τα παιδιά δημοτικού, αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επιλέξιμα για το ρινικό σπρέι κατά της γρίπης, που χορηγείται στα σχολεία της Βρετανίας.

Ακόμα και παιδιά 2-3 ετών μπορούν να κάνουν το ρινικό αυτό σπρέι για τη γρίπη, καθώς τα στοιχεία των ειδικών δείχνουν ότι φέτος τον χειμώνα θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον κορωνοϊό, τα κρούσματα του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται.

Στη Βρετανία ίσως, αλλά στην Ελλάδα τα κρούσματα συνεχώς μειώνονται, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, τέλη Σεπτέμβρη, άρχιζε η αύξηση τους.

Μάλιστα, η κατάρρευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει και δεν τηρείται κανένα μέτρο και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν φορούσαν μάσκες ούτε κάποιες νοσοκόμες στην αιμοδοσία τις προάλλες.

Όσο για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού, τα ίδια έλεγαν και πέρσι και πρόπερσι οι ειδικοί, αλλά έπεσαν παταγωδώς έξω με τη γρίπη να είναι εξαφανισμένη.

Aλλά από τις προβλέψεις για τον ιό, να περάσουμε στις προγνώσεις για τον καιρό, καθώς τo Accuweather έβγαλε από τον Σεπτέμβριο τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον χειμώνα στις ΗΠΑ.

Η είδηση δεν είναι, όμως, ότι τα χιόνια μπορεί να είναι φέτος λιγότερα από τον μέσο όρο, τουλάχιστον στα 2/3 της χώρας ή ότι τον Δεκέμβριο η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

Αλλά ότι η έκρηξη του ηφαιστείου στις αρχές του έτους, μπορεί να μας επιφυλάξει έναν πιο ζεστό χειμώνα φέτος σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Κι αυτό διότι αύξησε κατά 5% τη συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Accu, που επικαλείται και το Associated Press.

Και σε αντίθεση με την ηφαιστειακή τέφρα, που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, μειώνοντας τη θερμοκρασία, οι υδρατμοί λειτουργούν σαν κουβέρτα, παγιδεύοντας τη θερμότητα χαμηλά στην ατμόσφαιρα.

Το 2017-18 ήταν ο τελευταίος θερμός και ήπιος χειμώνας στην Ελλάδα. Μακάρι να είναι έτσι και ο φετινός.

Μία ακόμα απόδειξη, εξάλλου, ότι οι χειμώνες είναι κακοί, ψυχροί κι ανάποδοι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας -για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα, παρά τις χιλιάδες που αποκλείστηκαν από τα χιόνια στην Αττική Οδό και τις εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα- είναι ότι από 1/10/22 όλοι θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αμάξια τους.

Υποχρεωτικό είναι. Πώς ήταν υποχρεωτικές οι προστατευτικές μάσκες -και ουσιαστικά και οι εμβολιασμοί- έτσι θα είναι και οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε πιθανό έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Εντάξει, μπορεί ακόμα οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν και τους 30 βαθμούς, αλλά δεν θα τις κουβαλάμε και στην τσάντα μας, στο πορτ μπαγκάζ θα τις έχουμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μπορούμε επίσης να έχουμε και μία μικρή φουσκωτή βάρκα και την τρόμπα της στο πορτ μπαγκάζ για την περίπτωση πλημμύρας.

Βλέποντας, πάντως, δύο ψαροντουφεκάδες επί συνόλου 10 ατόμων την Πέμπτη 29/9 στο Θυμάρι, σκέφτηκα ότι για να τη γλιτώσει κάνα χταπόδι και να μην έχει την τύχη εκείνου που χτυπούσαν αλύπητα στα βράχια, θα πρέπει να πιάσουν τα κρύα.

Ακόμα και από μία σουπιά που τράβηξα βίντεο, έλειπε ένα κομματάκι στο πίσω μέρος της, πιθανόν από ψαροντούφεκο.

Τουλάχιστον, τα μελανούρια, οι ζαργάνες και οι κέφαλοι κολυμπούσαν ακόμα.

Το κακό, όμως, τρίτωσε, αφού το βραδάκι που πήγαμε μία βόλτα τα ατίθασα σκυλιά, είδαμε και τρίτο ψαροντουφεκά.

Στο λυκόφως της νύχτας νόμιζα ότι κρατούσε ακόμα ένα άτυχο χταπόδι, αλλά ήταν τα βατραχοπέδιλα του τελικά.

Ακόμα και η φίλη μου δυσανασχέτησε με τόσους πολλούς ψαροντουφεκάδες, για να μην νομίζετε ότι εγώ είμαι ο παράξενος.

Απλά, επειδή αγαπάω πολύ τη θάλασσα, λυπάμαι και τα πλάσματά της.

Τα λυπόμουν από παιδί, όταν με έπαιρναν μαζί για ψάρεμα ο πατέρας, ο παππούς και ο νονός μου.

Χάρη στο ψάρεμα έμαθα, πάντως, αρκετά για τη θάλασσα και τα υπέροχα πλάσματά της.

Και όταν μεγάλωσα λίγο, πέταξα τις πετονιές, το καμάκι και την απόχη τα έκανα στηρίγματα για κισσούς και κληματαριές.

Κράτησα μόνο τις μάσκες, που τις είχα ανέκαθεν στην τσάντα θαλάσσης, ακόμα και στις πιο δημοφιλείς, των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ακρογιαλιές.

Σχεδόν πάντα, ξέκλεβα ένα μισάωρο από το μπιτσόμπαρο για να πάρω και μία γεύση από τον υπέροχο βυθό.

Το απέραντο γαλάζιο που σε κάνει να ξεχνάς, έστω και για λίγο, ό,τι σε προβληματίζει και σε στενοχωρεί, καθώς το μυαλό αδειάζει από τις κακές σκέψεις, κάνοντας χώρο για τις όμορφες εικόνες που θα δεις σε αυτό το υποβρύχιο μωσαϊκό σχημάτων και χρωμάτων.

Κολυμπώντας με τα πλάσματά του, νιώθεις κι εσύ για λίγο σαν ταξιδιώτης στον υπέροχο κόσμο τους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ δεν θα πάρω αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα κάνω αντίσταση. Καλά, δεν έχω αυτοκίνητο, αλλιώς θα έπαιρνα. Υπέροχη μέρα σήμερα. Λάδι η θάλασσα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.