Nέα έρευνα στην Ελβετία για τις πρακτικές της Νοvartis

Πιτσιρίκο, η Ρωσία ξόδεψε μυστικά 300 εκ. δολ. για να ασκεί επιρροή σε πολιτικούς 24 χωρών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Βέβαια, και η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αναμιγνύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών, όπως μεταδίδει το ΒΒC.

Oι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες θεωρούν, εξάλλου, ότι τα 300 εκ. δολ. είναι μόνο “η κορυφή του παγόβουνου” και πως οι Ρώσοι μπορεί να έχουν διαθέσει πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έδωσε ως ενίσχυση 500 χιλιάδες δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό κόμμα της Αλβανίας στις εκλογές του 2017 και χρηματοδότησε κόμματα ή υποψήφιους στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Μαδαγασκάρη.

Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε σαν κέντρο επιχειρήσεων τις Βρυξέλλες για να στηρίξει ακροδεξιά κόμματα και εικονικές εταιρίες για τη χρηματοδότηση τους.

Η Ρωσία κατηγορεί με τη σειρά της τη CIA ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά ξένων χωρών, στηρίζοντας και πραξικοπήματα σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ 1946 και 2000, οι ΗΠΑ έκαναν παρεμβάσεις σε 80 εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, πέρα από τα πραξικοπήματα και τις προσπάθειες αλλαγής καθεστώτων.

Τέλος, η Ρωσία θεωρεί αβάσιμες τις κατηγορίες ότι επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικάνικες εκλογές του 2020 προς όφελος του Trump.

Μιας και ο λόγος για κατηγορίες, έρευνα για το αν η Νοvartis έκανε παράνομα χρήση πατέντας για φάρμακο για δερματικές παθήσεις άνοιξε η επιτροπή ανταγωνισμού της Ελβετίας COMCO, όπως μεταδίδει το Reuters.

H COMCO έκανε, μάλιστα, στις 13 Σεπτεμβρίου και έφοδο στα γραφεία φαρμακευτικής εταιρίας στη Βασιλεία, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει ότι αυτή ήταν η Novartis.

Το αποκάλυψε, όμως, η ίδια η Νοvartis, που εξέδωσε με τη σειρά της ανακοίνωση για την υπόθεση, αναφέροντας ότι “η COMCO άνοιξε έρευνα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη διεκδίκηση μίας πατέντας στο ευρύτερο πεδίο των δερματολογικών παθήσεων”.

Η COMCO υποστηρίζει από την πλευρά της ότι “η φαρμακευτική εταιρία προσπάθησε να προστατέψει το σκεύασμά της για δερματικές παθήσεις από ανταγωνιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας μία πατέντα για να κινήσει νομικές διαδικασίες”.

Επί της ουσίας η Νοvartis φέρεται -διότι ακόμα δεν έχει αποδειχτεί τίποτα μεμπτό – να προσπάθησε να κάνει περίπου ό,τι και στην Ελλάδα, προωθώντας δικό της φάρμακο σε βάρος άλλων.

Αυτή τη φορά όχι μέσω χρηματισμού, αλλά προσπαθώντας να πάει στα δικαστήρια άλλες φαρμακευτικές, με την αιτιολογία ότι χρησιμοποίησαν την πατέντα της.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ουκρανία χρειάζεται 350 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Robert Habeck επικαλέστηκε εκτιμήσεις του Κιέβου για το παραπάνω ποσό, κατά την ενημέρωση που έκανε στους υπουργούς Εμπορίου των χωρών G7 στο Βρανδεμβούργο.

Και αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από τα 350 δισ. δολ.

Τουλάχιστον, την Πέμπτη 15/9 επανεμφανίστηκε η θαλάσσια χελώνα στη δαντελένια ακρογιαλιά, αλλά εμείς ήμασταν στην Κακή Θάλασσα για βουτιά.

Στην Κερατέα, όπου τράβηξα βίντεο σαργουδάκια και μουρμούρες και φωτογράφισα δράκαινες στις αμμούδες.

Έριξα και δύο βουτιές με το κεφάλι από τα χαμηλά βράχια στην άκρη του κόλπου.

Έχω δει σε βίντεο να πέφτουν και από τον βράχο 25 μέτρων, αλλά με τα πόδια.

Πήγαμε και Δασκαλειό μετά, στη δεύτερη παραλία και μάζεψα μερικά σκουπίδια δίπλα από μία βυθισμένη βάρκα και μία ποσειδωνία.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 16/9 το πρωί έφτασε στο 90% στο Θυμάρι η σχετική υγρασία.

Σαν να είχε βρέξει και έρχονται και χιόνια από βδομάδα στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία.

Μέσα Σεπτέμβρη όλα αυτά και μήπως έχει δίκιο το Fox News τελικά;

Το αμερικάνικο μέσο έγραψε ότι πέθαναν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι από το κρύο απ’ ό,τι από τη ζέστη το 2019.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ελβετία πολλές έρευνες κάνει, οπότε γιατί δεν κάνει και μια έρευνα από πού προέρχονται τα χρήματα που οι μαφίες όλου του πλανήτη έχουν στις ελβετικές τράπεζες; Πόση υποκρισία. Καλά, η υποκρισία στο να κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία πως παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών φτάνει μέχρι το διάστημα. Αναρωτιέμαι τι απέγιναν όλοι αυτοί που η προσέγγισή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν σαν να ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν στρατόπεδο. Προφανώς, θα πρέπει τώρα να έχουν αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι κάτι πιο σύνθετο από την εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη. Για να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, θα πρέπει πρώτα να τελειώσει ο πόλεμος. Πάντως, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν δεν θα …ανοικοδομηθούν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.