Στην εποχή της Siemens και του “μπολσοναρισμού”

Η αθώωση των υπεύθυνων για το σκάνδαλο της Siemens έκανε θόρυβο στην Ελλάδα, γράφει η Le Monde, αν και η αλήθεια, Πιτσιρίκο, είναι ότι πέρασε στα ψιλά.

Μάλλον διότι τίποτα δεν κάνει αίσθηση στην Ελλάδα πια.

Η υπόθεση είχε να κάνει με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεπικοινωνιών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η Siemens φέρεται να έδωσε 130 εκ. μάρκα, μεταξύ άλλων και σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μία κοινοβουλευτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει το θέμα, εκτίμησε ότι το σκάνδαλο Siemens κόστισε 2 δισ. ευρώ στη χώρα.

Αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου, το εφετείο Αθηνών αθώωσε 20 άτομα, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης το 2019 για διαφθορά.

Ακόμα και το αφεντικό της θυγατρικής της Siemens στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που έφυγε στη Γερμανία, αμέσως μετά την έναρξη της έρευνας, δεν αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής καμίας ποινής.

Ο λόγος είναι ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Όλα(;) τα ελληνικά ΜΜΕ σήκωσαν τους τόνους για το σκάνδαλο, γράφει, επίσης η Le Monde, αναφέροντας π.χ. ότι το Documentο χαρακτήρισε την απόφαση ως “πρόκληση”, διότι “οι Έλληνες αναγκάστηκαν να υποστούν πολλά μέτρα λιτότητας, λόγω και των σκανδάλων διαφθοράς, τα οποία ζημίωσαν το κράτος”.

Αλλά και η Καθημερινή έκανε λόγο για “πικρή γεύση από την ανικανότητα του πολιτικού και δικαστικού συστήματος να κάνουν μία έρευνα εδώ και 16 χρόνια”.

Τα Νέα επισήμαναν ότι “μία υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη και ταρακούνησε την ελληνική πολιτική σκηνή, κλείνει βιαστικά με μία παραγραφή”, για την οποία διέταξε έρευνα ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος και συγκεκριμένα για τη βραδύτητα που οδήγησε σε αυτήν.

To News247 έγραψε ότι “στην Ελλάδα η ελίτ πιστεύει ότι οι πολίτες είναι τόσο παραιτημένοι και κυνικοί, που δεν θα αντιδράσουν”.

Αλλά στα social media, πολίτες χαρακτηρίζουν “τη δικαιοσύνη πλυντήριο, που ξέπλυνε τον Χριστοφοράκο και άλλους” και λένε ότι “ζούμε σε ένα κράτος που πας φυλακή για το τίποτα, αλλά όταν το κλέβεις σου λένε μπράβο”.

Από τον “μητσοτακισμό” να περάσουμε, όμως, στον “μπολσοναρισμό”, όρο που χρησιμοποιεί το Reuters, καθώς το κόμμα του Bolsonaro κέρδισε τις περισσότερες έδρες σε Κογκρέσο (99) και Γερουσία (13).

Πιο αναλυτικά, το ακροδεξιό κόμμα (PL) κέρδισε 99 έδρες επί συνόλου 513 στην Κάτω Βουλή, από 77 που είχε στις προηγούμενες εκλογές και μαζί με τα άλλα δεξιά κόμματα αποκτά τον έλεγχο της.

Η πραγματική έκπληξη είναι, όμως, ότι το κόμμα του Bolsonaro κέρδισε και 13 έδρες επί συνόλου 27 στη Γερουσία και θεωρείται ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα εξασφαλίσει τις δύο ακόμα που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία.

“Κόντρα στις πιθανότητες και σε όλους, πήραμε 2 εκ. ψήφους περισσότερες από τις εκλογές του 2018, ενώ έχουμε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία και το Κογκρέσο, κάτι που ήταν ο βασικός μας στόχος” έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας στα social media.

Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ακόμα ότι ο Lula θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η νίκη του δεν πρόκειται να είναι εμφατική, όπως αρχικά αναμενόταν.

Το κόμμα των Εργατικών κέρδισε 10 παραπάνω έδρες στο Κογκρέσο και έχει 68, έναντι 99 του Bolsonaro.

Kάτι που σημαίνει ότι, ακόμα κι αν εκλεγεί πρόεδρος της Βραζιλίας ο Lula, θα έχει δυσκολίες στο να περάσει νόμους σε ένα συντηρητικό Κογκρέσο.

Επίσης, σύμμαχοι του Bolsonaro είναι φαβορί για να γίνουν κυβερνήτες σε μεγάλες πολιτείες της Βραζιλίας.

Όπως ο πρώην υπουργός Υποδομών Tarcisio Freitas, που πήρε τις περισσότερες ψήφους στο Σάο Πάολο και στον επαναληπτικό γύρο στις 30 Οκτωβρίου θα αντιμετωπίσει τον σύμμαχο του Lula, Fernando Haddad.

Μέχρι στιγμής, οκτώ σύμμαχοι του Bolsonaro εκλέχθηκαν κυβερνήτες πολιτειών από τον πρώτο γύρο και άλλοι οκτώ έχουν πιθανότητες να επικρατήσουν στον δεύτερο.

“Στο 60% της Βραζιλίας κυβερνήτες θα είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται τις αξίες και τον αγώνα μας για ένα ελεύθερο έθνος” έσπευσε να θριαμβολογήσει ο Bolsonaro, ενώ ο Lula τον προσκάλεσε σε debate, εν όψει του δεύτερου γύρου (30/10).

Και τι θα αλλάξει ακόμα κι αν νικήσει ο Lula τελικά τον Bolsonaro;

Ή για να θέσω αλλιώς το ερώτημα: Θα αλλάξει κάτι αν νικήσει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη;

Δεν μπορούμε να λέμε από τη μία ότι ο Τσίπρας είναι το ίδιο με τον Μητσοτάκη και από την άλλη ότι ο Bolsonaro είναι ο κακός ακροδεξιός και ο Lula ο καλός αριστερός.

Δυστυχώς, όλοι είναι άνθρωποι του ίδιου συστήματος. Οι διαφορές είναι στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο και την ουσία.

Kαι όσοι έχουν τις ενστάσεις τους για όλα αυτά, ας αναλογιστούν αν άλλαξε κάτι στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Biden επί του Trump στις προεδρικές εκλογές.

Το μόνο που άλλαξε ήταν ο άνεμος, καθώς την Τρίτη 4/10 γύρισε από νοτιοδυτικό σε βορειοανατολικό.

Φέρνοντας λίγη ψύχρα (επί τη ευκαιρία, ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν, σύμφωνα με το meteo.gr., ο τρίτος πιο ψυχρός εδώ και 12 χρόνια στη βόρεια Ελλάδα με την αρνητική απόκλιση να φτάνει στην Αλεξανδρούπολη τους -2 βαθμούς από τα κανονικά επίπεδα και στη Θεσσαλονίκη τον -1 βαθμό, όπως και στην Αθήνα), αλλά καθαρίζοντας και τον βυθό.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο (σάλπες) και φωτό (καλόγριες και μελανούρια).

Παρεμπιπτόντως, τα μελανούρια κολυμπούν κάτω από τον βράχο, απ’ όπου βουτάω με το κεφάλι, σε ούτε ένα μέτρο νερό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι εξαρτημένη, όπως είναι όλα, οπότε η υπόθεση της Siemens δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι δίκες για τα σκάνδαλα τραβούν χρόνια, ξεχνιούνται και οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο, χωρίς να καταδικάζεται κανείς. Η τελευταία ευκαιρία για την όποια δημοκρατία στην Ελλάδα χάθηκε το 2010 με την χρεοκοπία της χώρας, όπου δεν οδηγήθηκε ούτε ένας πολιτικός στην Δικαιοσύνη, η ταφόπλακα μπήκε το 2015 με τα όσα έγιναν μετά το δημοψήφισμα, ενώ ποτέ δεν μάθαμε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος που σήμερα πλησιάζει τα 400 δισεκατομμύρια. Αν η πολιτική είχε πολύ μεγάλη σημασία, δεν θα εκλέγονταν ποτέ σούργελα όπως ο Μπολσονάρο, ο Τραμπ, ο Τζόνσον, η Μελόνι, ο Μητσοτάκης κλπ. Βέβαια, η θάλασσα είναι πολύ ωραία αυτές τις μέρες, οπότε ας βουτήξουμε. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.