Άλλα 50 εκ. στερλίνες στρατιωτική βοήθεια θα δώσει η Βρετανία στην Ουκρανία

Χιόνια 1,8 μέτρων έθαψαν, Πιτσιρίκο, τη δυτική Νέα Υόρκη, όπου έκλεισαν δρόμοι και ακυρώθηκαν πτήσεις στην περιοχή του Μπάφαλο, όπως μεταδίδει το Reuters.

To χειρότερο είναι, όμως, ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανακοπή, ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χιόνι με φτυάρια.

Σύμφωνα με το Accuweather, έχασε τη ζωή του και ένας οδηγός εκχιονιστικού στην Ιντιάνα, όταν το όχημα του ανατράπηκε, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

H κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul ζήτησε τη συνδρομή 150 μελών της Εθνοφρουράς για να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος χιονιού από τους δρόμους και υποστήριξε ότι σώθηκαν ζωές, επειδή ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε έξω.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώθηκαν 90 τροχαία και 290 άνθρωποι διασώθηκαν από διάφορους δρόμους της Νέας Υόρκης, ενώ η αστυνομία επέβαλε και 390 πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Κάποια αμάξια παραμένουν παρατημένα, εκεί που τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ κατέρρευσε και η οροφή μίας αίθουσας μπόουλινγκ από το βάρος του χιονιού.

Το περισσότερο χιόνι (77 ίντσες – 195 εκατοστά) έπεσε στην κοινότητα Erie, που έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη λίμνη.

Αυτό που συνέβη, άλλωστε, στη Νέα Υόρκη είναι το φαινόμενο lake-snow effect, δηλαδή, πολύ ψυχρές αέριες μάζες πέρασαν πάνω από τα πιο θερμά νερά των Μεγάλων Λιμνών και καθώς τροφοδοτήθηκαν από αυτά με υγρασία, έδωσαν σφοδρές χιονοπτώσεις.

Κάτι ανάλογο είναι το aegean-snow effect, όταν οι ψυχρές μάζες περνούν πάνω από το Αιγαίο και καθώς τροφοδοτούνται με υγρασία από τα θερμά νερά του, δίνουν αρκετά χιόνια σε όλα τα ανατολικά προσήνεμα.

Aυτός είναι ο καιρός που αρέσει στους χιονόφιλους. Και αν τους πεις ότι τέτοιες ακραίες χιονοπτώσεις οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, θα σε μειώσουν, θα σε απαξιώσουν, θα σε ειρωνευτούν, για να σου απαντήσουν, τελικά, ότι απλά είναι χειμώνας.

Φταίνε, βέβαια, και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι σαν τον δάσκαλο, που επιμένουν να ταυτίζουν την κλιματική αλλαγή με τη ζέστη και να αποθεώνουν τον χειμώνα, τις βροχές και τα χιόνια, μόνο και μόνο για να χαϊδέψουν τα αυτιά των χιονόφιλων, λες και φοβούνται ότι θα τους χάσουν από πελάτες.

Και κάπως έτσι διυλίζουν τους καύσωνες (που είναι ανύπαρκτοι, κιόλας) και καταπίνουν τις πολικές συνθήκες που επικρατούν από τον Νοέμβριο, κιόλας, σε περιοχές, που δεν βρίσκονται και δίπλα από τον αρκτικό κύκλο, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη.

Δεν πρέπει να οδηγεί, λοιπόν, σε εσφαλμένα συμπεράσματα το γεγονός ότι η Ελλάδα, μία μικρή γωνίτσα του πλανήτη είχε σχετικά ζεστό Νοέμβρη, όταν τεράστιες εκτάσεις της βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχουν ήδη θαφτεί από τα χιόνια.

Γιατί και τα ακραία χιόνια, απόρροια της κλιματικής αλλαγής είναι.

Ή μήπως χιόνιζε ποτέ τόσο πολύ και κάθε χρόνο μέχρι τη θάλασσα στην Αττική, πριν βαθύνει η κλιματική αλλαγή;

Τουλάχιστον, την Κυριακή 20/11 στο Θυμάρι, δεν είχαμε βροχή.

Ούτε και πολύ κύμα στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.

Έτσι, φαινόταν και ο βυθός ως και τη μεγάλη αμμουδιά, στην κλασική διαδρομή.

Και μελανούρια, καλόγριες, μία χειλού και μερικοί σαργοί κόσμησαν την υποβρύχια συλλογή.

Ένα ξεχασμένο μελανούρι του καλοκαιριού έδωσε λίγο χρώμα σε μία μέρα μουντή, σχεδόν μελαγχολική.

Mιας και ο λόγος, όμως, για χιόνια και βροχές, ο Rishi Sunak δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα δώσει άλλα 50 εκ. στερλίνες στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στο χιονισμένο Κίεβο, όπως μεταδίδει το BBC.

Το πακέτο των 50 εκατομμυρίων περιλαμβάνει 125 αντιαεροπορικά όπλα και έχει στόχο να αντιμετωπιστούν οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας, αλλά και τα ιρανικά drones.

O Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα, αλλά και να στέλνει στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς στην περιοχή.

Οι υποσχέσεις του είναι συνέχεια των 1.000 αντιαεροπορικών βλημάτων, που είχε δεσμευτεί ότι θα αποσταλούν στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Ben Wallace, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Κατά την επίσκεψή του, ο Sunak είδε ιρανικά drones που κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, ενώ άφησε και λουλούδια για τους νεκρούς του πολέμου και άναψε και ένα κερί για τα θύματα του λιμού το 1930.

Η δέσμευση του Βρετανού πρωθυπουργού για μεγαλύτερη αντιαεροπορική βοήθεια ήταν αυτό που ήθελε να ακούσει ο Volodymyr Zelensky, καθώς οι ρώσικοι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 50% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Ο Sunak επιβεβαίωσε και ότι θα δοθούν 12 εκ. στερλίνες στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την Ουκρανία και 4 εκ. στερλίνες στον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει να σταλούν γεννήτριες και να στηθούν κινητές κλινικές στην Ουκρανία, αλλά και να εφοδιαστούν με ρουχισμό ακραίου ψύχους οι στρατιώτες της.

Παράλληλα, η Βρετανία θα φιλοξενήσει άλλες 10 χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες για να εκπαιδευτούν τις επόμενες 120 μέρες, ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ, έχοντας δεσμευτεί για 2,3 δισ. στερλίνες και το 2023.

Και σαν κολαούζος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Νέα Ζηλανδία θα στείλει με τη σειρά της άλλους 66 στρατιώτες της στη Βρετανία για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς νεοσύλλεκτους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας Peeni Henare επιβεβαίωσε τη στήριξή του στην Ουκρανία, με την επίσκεψη του στο Κίεβο.

“Συζητήσαμε την παράταση της αποστολής του πεζικού της Ν. Ζηλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2023”, αποκάλυψε ο ίδιος το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ουκρανό ομόλογο του Oleksii Reznikov.

“Η επίσκεψή μου στο Κίεβο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η συμπαράστασή μας στην αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία παραμένει ακλόνητη” δήλωσε, επίσης, ο Henare, που επισκέφτηκε και το Μνημείο Πεσόντων του πολέμου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, παλιότερα δεν αναλύαμε τα πάντα. Τώρα αναλύουμε και τον καιρό, όχι μόνο εκεί που μένουμε αλλά και στις άλλες χώρες. Γενικά, τα αναλύουμε όλα. Και αυτό -εκτός του ότι είναι κουραστικό- μας κάνει να χάνουμε αυτό που ζούμε εδώ τώρα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.