Άνοιξε ο δρόμος για ψήφο στα 16 στη Νέα Ζηλανδία – Κάτι που ισχύει ήδη στη Βραζιλία
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας άνοιξε, Πιτσιρίκο, τον δρόμο για δικαίωμα ψήφου στα 16, όπως αναφέρει η Le Monde.
Kι αυτό, διότι η ψήφος στα 18 χρόνια περιορίζει τα δικαιώματα των πιο νέων ανθρώπων, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Η μείωση του ορίου ηλικίας θα είναι, πάντως, δύσκολο να θεσμοθετηθεί και σίγουρα δεν θα υλοποιηθεί πριν τις γενικές εκλογές του 2023.
Άλλωστε, και η πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Jacinda Αrdern ξεκαθάρισε ότι αν και η ίδια είναι υπέρ του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια, κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την έγκριση του 75% των βουλευτών για εφαρμοστεί στην πράξη.
Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει και μία οργάνωση νέων με το προσωνύμιο “Ψήφος στα 16”, αλλά μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει μείωση του ορίου ηλικίας.
Η δικαστική απόφαση απλά αναφέρει ότι το να μην ψηφίζουν οι νέοι από αυτή την ηλικία, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο ψηφίζουν οι νέοι από 16 χρονών και μία από αυτές είναι η Βραζιλία.
Και από τη Νέα Ζηλανδία που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να περάσουμε στην Κίνα που τα καταστρατηγεί με αφορμή τον κορωνοϊό.
Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε μόλις ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Κίνα, από τον Μάιο του 2022, όπως γράφει η Le Monde.
Ήταν ένας άνδρας 87 ετών, που πέθανε στο Πεκίνο, όπου η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων.
Bέβαια, η κατάσταση του ηλικιωμένου, που νοσούσε ήπια από Covid 19, επιδεινώθηκε όταν έπαθε και μία βακτηριακή λοίμωξη.
Άρχισαν και στην Κίνα να χρεώνουν θανάτους από άλλες αιτίες στον κορωνοϊό, διότι αν ο άνθρωπος έπαθε κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν ασθενή που νοσηλεύεται, ανεξάρτητα από το αν έχει τον ιό ή όχι.
Παρεμπιπτόντως, τα κρούσματα παρουσίασαν και πάλι ελαφρά μείωση στην Ελλάδα, διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τους ειδικούς (για την ακρίβεια δεν έχουν πέσει και ποτέ μέσα), που περίμεναν έξαρση τον Νοέμβριο.
Μάλλον θα μπερδεύτηκαν με τον περσινό και τον προπέρσινο Νοέμβριο, που οι διασωληνωμένοι ήταν δεκαπλάσιοι από φέτος. Επίσης, φέτος το 98,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και είναι άνω των 70 ετών.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά η Κίνα είναι η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο που συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική zero Covid 19, δηλαδή, μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, με στόχο να μηδενίζει με σκληρά περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα.
Μεταξύ άλλων, μπαίνουν σε δομές καραντίνας όσοι βρίσκονται θετικοί στον ιό και γίνονται καθημερινά μαζικά τεστ PCR, προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης.
Την Κυριακή 20/11 ανακοινώθηκαν 24 χιλιάδες κρούσματα σε όλη την ασιατική χώρα, με τη βιομηχανική επαρχία Guandong στα νότια και τις πόλεις Canton και Shenzen να είναι οι περισσότερο πληγείσες.
Στο Πεκίνο, όπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν 621, οι αρχές προσπαθούν να χαλαρώσουν κάπως τα αυστηρά μέτρα και επειδή υπάρχουν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Weibo.
Υπήρξε, μάλιστα, μείωση της καραντίνας για τους ξένους ταξιδιώτες, αλλά η μέρα που θα αρθούν όλα τα μέτρα είναι ακόμα μακριά.
Να περάσουμε, όμως, και σε μία ευχάριστη είδηση, καθώς η πρώτη ασφάλιση κοραλλιών έγινε στη Χαβάη έναντι 110 χιλιάδων δολαρίων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε περίπτωση καταστροφής κοραλλιογενών υφάλων, η ασφαλιστική εταιρία μπορεί να καταβάλει αποζημιώσεις ως και 2 εκ δολ. για την αποκατάστασή τους.
H “Ταξιαρχία των Υφάλων”, μία οργάνωση που απαρτίζεται από δύτες, ιδιοκτήτες σκαφών και περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στον βυθό κοράλλια που ξεριζώθηκαν, αφού πρώτα τα περιθάλψουν σε ειδικές δεξαμενές, πόνταρε μέχρι πρότινος σε δωρεές ιδιωτών και κυβερνητικές επιδοτήσεις.
Και το κόστος ανάνηψης των κοραλλιών ήταν υψηλό, καθώς κυμαινόταν από 10 χιλ. δολάρια ως 1,5 εκ. δολ. ανά εκτάριο στον πυθμένα.
Μπορεί, λοιπόν, και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο των 110 χιλιάδων δολαρίων να φαντάζει υψηλό, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν αποτελούν μόνο καταφύγιο για αμέτρητα είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών, αλλά προστατεύουν και τις ακτές από τα κύματα και τη διάβρωση.
Ασφάλιση κοραλλιογενών υφάλων είχε γίνει δοκιμαστικά και πριν από τρία χρόνια στο Μεξικό, το Μπελίζ, τη Γουτεμάλα και την Ονδούρα.
Και έπιασε τόπο σε μία θύελλα στο Μεξικό το 2020 και μία ακόμα στο Μπελίζ φέτος τον Νοέμβριο.
Έτσι, η πολιτεία του Μεξικού Quintata Roo αποφάσισε να ανανεώσει την ασφάλιση του υφάλου, καταβάλλοντας 307.850 δολ. επιπλέον τον Ιούλιο του 2022.
“Ναι, είναι πολλά λεφτά, αλλά το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν χαθεί η βιοποικιλότητα που υπάρχει χάρη στα κοράλλια” υποστηρίζει η Josefina Huguette Hernández Gómez.
Για να καταβληθούν αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες, θα πρέπει οι άνεμοι να ξεπερνούν τους 50 κόμβους, δηλαδή, περίπου τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στη Χαβάη.
Γιατί, μήπως δεν είναι συνηθισμένοι άνεμοι τέτοιων εντάσεων στον Σαρωνικό, προκαλώντας υψηλό κυματισμό και θολώνοντας τον βυθό;
Τουλάχιστον, την Τρίτη 22/11 κόπασε το κύμα εντελώς και φάνηκε και πάλι ο βυθός.
Σάλπες, καλόγριες, μελανούρια, σαργοί, κακαρέλοι κι ένας ανέφελος ουρανός.
Ένας γλάρος και ένας ήλιος λαμπερός.
Θα χαλάσει, όμως, και πάλι ο καιρός.
Με ισχυρούς ανέμους, κύματα, συννεφιές, καταιγίδες και βροχές.
Να δούμε αν θα βγει το ουράνιο τόξο, μετά την καταιγίδα.
Παρεμπιπτόντως, καπελάκια με το ουράνιο τόξο -σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- αφαιρέθηκαν από Ουαλούς οπαδούς, πριν από το ματς της εθνικής τους ομάδας με τις ΗΠΑ για το Μουντιάλ, όπως αναφέρει το Skynews.
Oι Ουαλοί φίλαθλοι υποστήριξαν ότι οι αρχές του Κατάρ πήραν μόνο από τις γυναίκες τα πολύχρωμα καπελάκια και όχι και από τους άνδρες.
Επίσης, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας έκανε διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα στη ΦΙΦΑ, μετά το τέλος του ισόπαλου (1-1) αγώνα με τις ΗΠΑ.
Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και από οπαδούς άλλων εθνικών ομάδων που αναγκάστηκαν να παραδώσουν στις αρχές του Κατάρ ρούχα, που είχαν πάνω τους το σχέδιο του ουράνιου τόξου.
Το Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι ποινικά κολάσιμη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φυλάκιση τριών ετών, κατηγορείται για την προσέγγιση που έχει γενικότερα σε αυτό το Μουντιάλ.
Η πρώην παίκτρια της εθνικής Ουαλίας και νυν καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Laura McAllister, έγραψε στο Twitter ότι “παρά τα ωραία λόγια της ΦΙΦΑ, πολλά καπελάκια με το ουράνιο τόξο κατασχέθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου”.
Τα συγκεκριμένα καπελάκια έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις τάξεις των Ουαλών φιλάθλων την περασμένη δεκαετία και αποφάσισαν να τα φορέσουν τώρα στο Κατάρ, με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος σε Μουντιάλ, μετά το 1958.
Επίσης, ένας Αμερικάνος φίλαθλος που κρατούσε μία σημαία με το ουράνιο τόξο στο μετρό, υποστηρίζει ότι δέχτηκε απειλή για τη ζωή του από οπαδό του Κατάρ, ο οποίος του είπε: “Θα σε σκοτώσω, αυτή η σημαία απαγορεύεται στη χώρα μου”.
Κατά τη χθεσινή μέρα, την τεσσάρα που έριξε η Γαλλία στην Αυστραλία (4-1), επισκίασε η μεγάλη νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής με 2-1.
Don’t cry for me Argentina, όμως, καθώς και στο Μουντιάλ του 1990 η Αργεντινή είχε χάσει στην πρεμιέρα με 1-0 από το Καμερούν (με μία κεφαλιά που πήρε τον τερματοφύλακα μέσα, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο), αλλά έφτασε μέχρι τον τελικό. Για να ηττηθεί με πέναλτι-μαϊμού από τη Γερμανία.
Ομοίως, το 1994, η Ιταλία έχασε στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων από την Ιρλανδία, με γκολ του Ρέι Χάουτον από τα 40 μέτρα, αλλά έφτασε επίσης στον τελικό, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Βραζιλία. Θεωρήθηκε τότε μοιραίος, ο ήρωας της σκουάντρα ατζούρα σε όλη τη διοργάνωση, ο μεγάλος Ρομπέρτο Μπάτζιο, επειδή αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι. Και να το έβαζε, όμως, αν η Βραζιλία ευστοχούσε στο τελευταίο δικό της πέναλτι, θα έπαιρνε και πάλι το τρόπαιο.
Τέλος, το 2010, η Ισπανία έχασε στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής με 1-0 από την Ελβετία, αλλά νικώντας τη Γερμανία με 1-0 στον ημιτελικό με κεφαλιά του Πουγιόλ (νομίζω) και την Ολλανδία με το ίδιο σκορ, χάρη στο γκολ του Ινιέστα στα τελευταία λεπτά της παράτασης του τελικού, πήρε το παγκόσμιο κύπελλο.
Ποιος είπε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός;
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, να ψηφίζουν όλες οι ηλικίες παντού και όλοι οι άνθρωποι -να ψηφίζουν και τα μωρά και οι τουρίστες-, αφού οι εκλογές είναι πια σαν ένα έθιμο και δεν αλλάζουν τα πράγματα σε μια χώρα. Η ψήφος στην Βραζιλία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες από 18 έως 70 ετών, και προαιρετική για τους 16-18 ετών και τους πάνω από 70 ετών. Έχει ενδιαφέρον το πόσες χώρες υπάρχουν, όπου το δικαίωμα της ψήφου είναι υποχρεωτικό και οι πολίτες έχουν συνέπειες αν δεν ψηφίσουν. Υποχρεωτικό δικαίωμα. Πολύ ωραίο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν ψηφίζουν, γιατί ξέρουν πως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα έχουν έναν όλο και πιο διακοσμητικό χαρακτήρα. Όπως όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τις θρησκείες γιατί ο μόνος Θεός είναι το χρήμα. Αυτό το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ντροπή για την ανθρωπότητα -και για εμάς που το βλέπουμε- αλλά είναι και η πιο τρανή απόδειξη πως ο μόνος Θεός είναι το χρήμα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.