Γη της επαγγελίας η νότια Ευρώπη για τους ενεργειακούς μετανάστες του βορρά

Η νότια Ευρώπη προσφέρει, Πιτσιρίκο, ένα θερμό καλωσόρισμα στους ενεργειακούς μετανάστες, μεταδίδει το Reuters, με αφορμή την ιστορία ενός Πολωνού προγραμματιστή υπολογιστών, που από το Γκντανσκ βρέθηκε στα Κανάρια Νησιά, λόγω της οικονομικής κρίσης, που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 50χρονος υπολόγισε, ότι μεταναστεύοντας οικογενειακώς από την Πολωνία στα ισπανικά νησιά του Ατλαντικού θα εξοικονομούν κάθε μήνα 250 ευρώ από το ενοίκιο και θα πληρώνουν για όλους τους λογαριασμούς (συμπεριλαμβανομένου του ίντερνετ) μόνο 140 ευρώ, έναντι 200 ευρώ, που έδιναν στο Γκντανσκ μόνο για το ηλεκτρικό.

Με τα λεφτά που γλιτώνει στα Κανάρια Νησιά, μπορεί πλέον να βγαίνει έξω για φαγητό και να πηγαίνει βόλτα στις όμορφες παραλίες τους.

“Η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη και από τις προσδοκίες μου” λέει ο 50χρονος Πολωνός, καθώς η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στα ισπανικά νησιά του Ατλαντικού είναι 20 βαθμοί.

Αυτός είναι και ο λόγος που η περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων απηύθυνε κάλεσμα μέσω των social media τον Σεπτέμβρη για να προσελκύσει εργαζόμενους από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έκαναν το ίδιο, με τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας να επισκέπτεται τον Σεπτέμβριο την Αυστρία και τη Σουηδία για “να μετατραπεί αυτή η τεράστια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σε ευκαιρία”.

Σε χειμερινούς τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη ποντάρουν και στην Πορτογαλία και τα στοιχεία δικαιώνουν την αισιοδοξία τους, καθώς έχουν αυξηθεί οι αναζητήσεις για καταλύματα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία κατά 36%, 13% και 3% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Στα Κανάρια Νησιά, οι Βορειοευρωπαίοι κλείνουν διαμερίσματα και σουίτες για δύο και τρεις μήνες και αρκετοί εξ αυτών είναι από τη Σκανδιναβία.

Πολλοί καταφθάνουν επίσης από τη Γερμανία, που βασίζεται πολύ στη Ρωσία για το φυσικό αέριο.

Ένα γερμανικό σχολείο στα Κανάρια Νησιά δέχτηκε, μάλιστα, φέτος 40 αιτήσεις από ξένους μαθητές.

Αεροπορικές εταιρίες έχουν αυξήσει, επίσης, κατά 31% τις θέσεις τους και κατά 10% τις πτήσεις τους για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ατλαντικού.

Η Airbnb ανέφερε με τη σειρά της ότι οι αναζητήσεις για καταλύματα τον χειμώνα στη νότια Ευρώπη τριπλασιάστηκαν.

Βέβαια, για την πλειοψηφία των Βορειοευρωπαίων το να ταξιδέψουν στον νότο παραμένει ένα όνειρο, λόγω του υψηλού κόστους.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να ζεσταθούν με κάθε μέσο, ακόμα και με ηλεκτρικές κουβέρτες στη χώρα τους, όπως κάνουν οι Βρετανοί.

Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αποφασίζουν να πάνε μόνιμα στη νότια Ευρώπη, όπως μία Αγγλίδα, που έχει την τύχη ο άνδρας της να κατάγεται από την Πορτογαλία.

Ο πιο ζεστός καιρός στη χώρα της Ιβηρικής θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο το καλοριφέρ, σε αντίθεση με την Αγγλία, όπου πλήρωναν 200 στερλίνες τον μήνα για θέρμανση και ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί φέτος.

Και πριν την κρίση τους άρεσε περισσότερο η Πορτογαλία από την Αγγλία, λόγω του καιρού, αλλά πλέον η απόφασή τους να μεταναστεύσουν στη νοτιοδυτική γωνιά της Ευρώπης είναι μονόδρομος.

Να, λοιπόν, που η σχεδόν τριτοκοσμική νότια Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί σε Γη της Επαγγελίας για τους Βορειοευρωπαίους, λόγω καιρού.

Γιατί κατά τα άλλα, όπως αποδείχτηκε και στην πανδημία, είναι μία σχεδόν τριτοκοσμική περιοχή.

Για παράδειγμα, στη χώρα μας, η κυβέρνηση κρατά ακόμα εμμονικά εκτός δουλειάς, καταδικάζοντας σε φτώχεια και ανέχεια τους υγειονομικούς σε αναστολή.

Τουλάχιστον μέχρι την 1/1/2023, οπότε και θα επανέλθουν στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε χθες ο Πλεύρης.

Με την υποσημείωση, ότι θεωρεί επικίνδυνο κάτι τέτοιο για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί, άλλωστε, τη γνώμη των “ειδικών”, που έπεσαν για μία ακόμα φορά έξω, καθώς προέβλεπαν έξαρση του κορωνοϊού, τον Νοέμβριο, αλλά την τελευταία βδομάδα τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 10 χιλιάδες ή κατά 20%, ενώ οι νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι το 1/10 σε σύγκριση με πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή και χωρίς ούτε ένα περιοριστικό μέτρο φέτος, σε αντίθεση με τα lockdown των δύο προηγούμενων ετών.

Ασορτί οι “ειδικοί” με μία κυβέρνηση για γέλια και για κλάματα, που φέρεται εκδικητικά, τιμωρώντας τους υγειονομικούς, που δεν έκαναν ένα εμβόλιο, το οποίο ούτε τη μετάδοση του κορωνοϊού περιόρισε στο ελάχιστο, ούτε τα βαριά περιστατικά και τα θύματα που ήταν σχεδόν ισάριθμα στην προ και μετά εμβολίου εποχή.

Αλήθεια, τι έγινε με τα πρόστιμα που το σύστημα Μητσοτάκη-Πλεύρη είχε ρίξει στους ανεμβολίαστους 60ρηδες;

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η Κίνα της Ευρώπης, όσον αφορά τον αυταρχισμό, αφού ακόμα και στην Αυστραλία επιστρέφονται τα χρήματα σε όσους έφαγαν πρόστιμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό, διότι ακόμα και οι νομικοί της κυβέρνησης παραδέχτηκαν ότι κάποια από αυτά τα πρόστιμα ήταν παράνομα.

Στις αυστραλιανές πολιτείες έτρωγε πρόστιμο όποιος παραβίαζε τους κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, στη Νέα Νότια Ουαλία το ύψος του μπορεί να ήταν και πάνω από 1.000 αυστραλιανά δολάρια (670 δολ.).

Τελικά, η προσφυγή που έκαναν τρία άτομα που είχαν δεχτεί πρόστιμα 1.000 ως και 3.000 αυστραλιανών δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι ήταν άκυρα, επειδή δεν περιγραφόταν το αδίκημα, στο οποίο υπέπεσαν, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση διαγράφηκαν 33.121 πρόστιμα από 62.138 που είχαν συνολικά επιβληθεί.

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα απαιτεί πλέον τα χρήματα από τους παραβάτες ή θα τα επιστρέψει, αν έχουν ήδη πληρώσει.

“Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη σε τρεις ανθρώπους που πήγαν την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας στα δικαστήρια, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των προστίμων που τους είχαν επιβληθεί και νίκησαν” δήλωσε χαρούμενη η δικηγόρος τους Samantha Lee.

Άντε και στα δικά μας.

Αν και η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι μία πονεμένη ιστορία.

Το ίδιο και η δημοσιογραφία, όπως έγραψες πολύ ωραία, Πιτσιρίκο, στο τελευταίο κείμενό σου με τον Μητσοτάκη να δέχεται στο London School of Economics ερώτηση από φοιτητή για την ελευθερία του Τύπου, που δεν θα του έκανε, βέβαια, ποτέ κανένας Έλληνας, που δουλεύει σε κάποιο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χάλασε και ο καιρός για τα καλά, αφού επέμειναν και την Τρίτη 29/11 η ψύχρα και η συννεφιά.

Μάλλον θα πίστεψε τον μύθο ότι “δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, που έχει πάντα ήλιο” η Κινέζα που πρόσφερε μασάζ στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου- ακρογιαλιά.

Σε ποιον, όμως, αφού ήμασταν 5-6 άτομα συνολικά και 2-3 πέσαμε για βουτιά.

Ούτε ψάρια δεν είχε καλά, καλά.

Μόνο μία πέρκα ξεχώρισε ανάμεσα στα σαργουδάκια, τα σπαράκια, τις σάλπες κι έναν γύλο στα ρηχά.

Και χελιδόνια της θάλασσας, αυτό το είδος γλάρου-μετανάστη από τη βόρεια Ευρώπη, που φτάνει στη χώρα μας μαζί με τον χειμώνα, πετούσαν ψηλά.

Κόντρα στον βοριά και με φόντο την απόλυτη συννεφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με χτυπήσατε στο ευαίσθητο σημείο μου. Θα ήθελα πολύ να περάσω έναν ελληνικό χειμώνα στα Κανάρια Νησιά και το έχω γράψει πολλές φορές. Δηλαδή, να πάω στα Κανάρια Νησιά στο τέλος του ελληνικού καλοκαιριού και να επιστρέψω στην Ελλάδα τον επόμενο Μάιο που ξεκινάει το ελληνικό καλοκαίρι. Να κάνω μια χρονιά μόνο καλοκαίρι. Είναι τέλεια στα Κανάρια Νησιά, γιατί δεν χρειάζεσαι ούτε χειμωνιάτικα ρούχα, ούτε θέρμανση. Όλη μέρα με το μαγιό. Μπαίνω πολύ συχνά τον χειμώνα και βλέπω, από τις κάμερες που έχουν στις παραλίες τους, τους ανθρώπους που κάνουν μπάνιο. Ελπίζω να καταφέρω να περάσω έναν χειμώνα εκεί, πριν γεράσω. Κατά τ΄ άλλα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα είναι ιδανικές για τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους και ψηφιακούς νομάδες, αφού, με τα χρήματα που παίρνουν, μπορούν να έχουν μια πολύ ποιοτική ζωή σε αυτές τις χώρες. Μπορεί πολλοί Έλληνες να μην έχουν χρήματα ούτε για να πιούν έναν καφέ έξω αλλά οι βορειοευρωπαίοι μπορούν να κάνουν ζωάρα στην Ελλάδα. Ξέρω προσωπικά πολλούς τέτοιους, που έχουν και σπίτια στα νησιά μας. Νομίζω πως στις χώρες του νότου, θα ζουν στο μέλλον περισσότεροι βορειοευρωπαίοι από όσοι είναι οι ντόπιοι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.