Η συλλογή του αρχοντικού της οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο κινδυνεύει να καταστραφεί

Κύριε πιτσιρίκο, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι τεκταινόμενα στο νησί της Ζακύνθου, ως μόνιμη κάτοικος του νησιού που αποκαλείται το “Φιόρο του Λεβάντε” (sic) και ιδιαζόντως προβληματισμένη και αγανακτισμένη.

Συντελείται επί μακρόν παράλειψη εξαγοράς της συλλογής κινητών αντικειμένων, χαρακτηρισμένης στο σύνολό της ως μνημείου, που φυλάσσεται εντός της οικίας Ρώμα στη Ζάκυνθο.

Τόσο η κινητή συλλογή, όσο και το οίκημα, αποτελούν ανεκτίμητα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων.Το σύνολο της κινητής συλλογής αποτελεί και λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά· εντός της οικίας υπάρχουν κειμήλια που αφορούν σε ευρωπαϊκές χώρες, σπάνια και ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Το δε οίκημα στο οποίο στεγάζεται η συλλογή είναι κτισμένο 1,5μ. κάτω από το επίπεδο της σημερινής πόλης της Ζακύνθου· η στάθμη νερού θάλασσας είναι πάνω από το οίκημα) και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, αδυναμία συντήρησης κλπ. Συνεπώς, είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας και καταστροφής του συνόλου της συλλογής λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης υλοποίησης της απόφασης του ΥΠΠΟΑ προς εξαγορά με ΑΔΑ: Ω37Σ4653Π4-ΔΧΑ 24/8/2021.

Διερωτώμαι ως μόνιμη -και ελπίζοντας να μην είμαι η μοναδική- κάτοικος Ζακύνθου, αν και εξ άλλης νήσου ορμώμενη, ποιος και αν θα λογοδοτήσει ενώπιον των εθνικών και ενδεχομένως και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και ενώπιον της κοινωνίας για τον κίνδυνο απώλειας, υποβάθμισης και καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομίας .

Στον παρακάτω σύνδεσμο η Σύνοψη Διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη για το Ρωμιάνικο Αρχοντικό:

https://www.synigoros.gr/el/category/default/post/synopsh-diamesolabhshs-or-paraleipsh-e3agoras-ths-kinhths-sylloghs-poy-fylassetai-entos-ths-oikias-rwma-sth-zakyn8o

Θα μου πείτε, βεβαίως, εδώ καράβια χάνονται και δίκιο θα έχετε.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποιο χρόνο αφιερώσετε για την ανάγνωση.

Μ.

(Αγαπητή κυρία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, καλό θα ήταν να αναλάβουν οι τοπικές αρχές και οι πολίτες της Ζακύνθου την τύχη του μνημείου και να μην περιμένουν τίποτα από το υπουργείο Πολιτισμού και την κεντρική κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη χώρα αλλά η Ζάκυνθος -εξαιτίας του τουρισμού, κυρίως- είναι ένα πολύ πλούσιο νησί με αρκετούς πολύ πλούσιους κατοίκους, που έχουν την ευκαιρία -με τη συλλογή του αρχοντικού της οικογένειας Ρώμα- να αποδείξουν ότι αγαπάνε τον τόπο τους και τις Μνήμες του τόπου τους. Το παλάτσο της οικογένειας Ρώμα είναι στα χέρια των κατοίκων της Ζακύνθου. Δικό σου είναι ό,τι μπορείς να υπερασπιστείς, ό,τι νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς. Μόνο αυτό. Σας ευχαριστώ και να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.