Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει ένα σπίτι για όλη την διάρκεια της ζωής του

Με αφορμή τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς -που είναι ξανά στην επικαιρότητα, εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε η κατάσχεση του σπιτιού της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για χρέος στην τράπεζα-, θα ήθελα να γράψω, για μια ακόμα φορά, πως κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει ένα σπίτι για όλη την διάρκεια της ζωής του, και αυτό το σπίτι να μην πωλείται, να μην μεταβιβάζεται, να μην κληροδοτείται και, βέβαια, να μην βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Αν αρκεστούμε στην περιπτωσιολογία των κατασχέσεων και σταθούμε στις ηρωικές αντιδράσεις των γειτόνων και των αλληλέγγυων σε κάθε κατάσχεση σπιτιού, είναι βέβαιο πως χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους και θα βρεθούν στο δρόμο, όπως ήδη συμβαίνει.

Άλλωστε, εκτός από την ελληνική εμπειρία, υπάρχει και η εμπειρία από το τι συνέβη σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου αρχικά οι αναρχικοί και οι γείτονες αντέδρασαν στις κατασχέσεις και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από τα σπίτια που κατασχέθηκαν, η κυβέρνηση υποχώρησε προσωρινά και μετά οι κατασχέσεις συνεχίστηκαν κανονικά· οι άνθρωποι κουράζονται και βαριούνται ακόμα και όταν συνάνθρωποί τους πετάγονται στον δρόμο· κοιτάξτε τους άστεγους που τους προσπερνούν όλοι σαν να μην υπάρχουν.

Αν πραγματικά θέλουμε να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να κοιμάται στον δρόμο, δεν έχουμε παρά να απαιτήσουμε ο κάθε άνθρωπος να έχει μια κατοικία για όλην την διάρκεια της ζωής του, από την οποία δεν θα μπορεί να τον βγάλει κανένας άλλος εκτός από τον θάνατο.

Αν πάλι θέλουμε να γκρινιάζουμε, να διαμαρτυρόμαστε, να πουλάμε επανάσταση και να δείχνουμε πόσο ευαίσθητοι είμαστε -έχοντας, παράλληλα, και την ικανοποίηση πως γίνεται η κατάσχεση του σπιτιού κάποιου άλλου ανθρώπου και όχι του δικού μας-, ας συνεχίσουμε να κάνουμε τους έκπληκτους και τους εξοργισμένους σε κάθε νέα κατάσχεση σπιτιού που έρχεται στην επικαιρότητα.

Αν σε κάποιους φαίνεται χριστιανική ή σοσιαλιστική ή εξωπραγματική η σκέψη κάθε άνθρωπος να έχει ένα σπίτι για όλη την διάρκεια της ζωής του -αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου ένας άνθρωπος να έχει 300 σπίτια και ένας άλλος άνθρωπος να κοιμάται στον δρόμο- η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Έχουν καταστραφεί, ως άνθρωποι.

Δεν υπάρχει παιδί που να είδε για πρώτη φορά έναν άνθρωπο να κοιμάται στον δρόμο και να μην ρώτησε τους γονείς του γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν κοιμάται στο σπίτι του.

Κάποτε αυτό το παιδί που ρωτάει γιατί ένας άνθρωπος κοιμάται στον δρόμο ήταν ο καθένας από εμάς. Και κανένας δεν μπόρεσε να μας δώσει μια λογική απάντηση σε αυτό το λογικό ερώτημα. Γιατί δεν υπάρχει λογική απάντηση στο γιατί ένας άνθρωπος κοιμάται στον δρόμο ή γιατί ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα.

Το θέμα στη ζωή είναι να μεγαλώσεις χωρίς να πάψουν να σε θυμώνουν αυτά που σε θύμωναν όταν ήσουν παιδί.

Το θέμα στη ζωή είναι να μη συνηθίσεις την ασχήμια και την αδικία.

Το θέμα στη ζωή είναι να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την αδικία και να δικαιολογήσεις το πέρασμά σου από αυτή τη ζωή.

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει ένα σπίτι για όλη την διάρκεια της ζωής του και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.

Δεν το λέω εγώ, το λέει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

Άρθρο 1 Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Αν δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η στέγη και η τροφή, τι είναι ανθρώπινο δικαίωμα;

Μια κατοικία για κάθε άνθρωπο για όλη την διάρκεια της ζωής του, και Βασικό Εισόδημα για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να καλύψει τις ανάγκες που του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια.

Από κει και πέρα, ας αποκτήσει ο καθένας όσα σπίτια και χρήματα θέλει και μπορεί.

(Ποτέ δεν θα μπορέσω να καταλάβω γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα, αν και όλοι γνωρίζουμε πως το πέρασμά μας από τη ζωή είναι προσωρινό. )

(Πάντως, στο δικό μου σπίτι καμία τράπεζα δεν θα κάνει κατάσχεση. Γιατί δεν έχω δικό μου σπίτι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.