Ντροπή, στη Νέα Ζηλανδία επιβραβεύουν μικρούς μαθητές που σκοτώνουν ποντίκια

Στη Νέα Ζηλανδία επιβραβεύουν, Πιτσιρίκο, μικρούς μαθητές που σκοτώνουν ποντίκια, όπως αναφέρει ο Guardian.

To αποτέλεσμα ήταν 40 μαθητές να παγιδεύσουν και να θανατώσουν 600 ποντίκια σε 100 μέρες και αυτό το εγχείρημα να το εκλαμβάνουν σαν παιχνίδι.

Μάλιστα, ένα παιδί 5 ετών σκότωσε 60 ποντίκια σε τρεις μήνες, ενώ το πρώτο βραβείο το πήρε η 11χρονη Bella που έπιασε 64, με ένα από τα άτυχα τρωκτικά να είναι 45 εκατοστά και φτιάχτηκαν ακόμα και γούνινα παλτό από αρουραίους.

Οι μαθητές παπαγαλίζουν αυτό που τους λένε οι μεγάλοι, δηλαδή, ότι εξολοθρεύουν τα ποντίκια, επειδή απειλούν τα ενδημικά πουλιά της Νέας Ζηλανδίας.

Για παράδειγμα το κίουι που δεν μπορεί να πετάξει και αποτελεί εύκολη λεία για θηρευτές του εδάφους, όπως οι αρουραίοι, οι γάτες (κάποτε επιχείρησαν να τις εξολοθρεύσουν στην Αυστραλία), τα κουνάβια και άλλα θηλαστικά, που έφεραν οι άνθρωποι στη νησιωτική χώρα.

Η πολιτική της Νέας Ζηλανδίας είναι να εξαλείψει μέχρι το 2050 αυτά τα μικρά αρπακτικά, που τρώνε και τα αυγά των ενδημικών πτηνών, προκειμένου να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των τελευταίων.

Το πιθανότερο είναι, βέβαια, να προκύψει σε μία τέτοια περίπτωση και από τη στιγμή που δεν έχουν άλλους φυσικούς εχθρούς, ένας υπερπληθυσμός αυτών των ενδημικών πτηνών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο ξέσπασμα επιδημιών.

Αλλά, δυστυχώς αυτό έκαναν ανέκαθεν οι άνθρωποι, διαχώριζαν τα ζώα σε “καλά” και “κακά”.

Το ότι μαθαίνουν τα παιδιά να σκοτώνουν από τόσο μικρή και τρυφερή ηλικία -σε δηλώσεις τους στον Guardian αγόρια και κορίτσια αναφέρουν πώς τρέχει το αίμα των ποντικών- είναι ακόμα πιο τραγικό.

Και όπως έχουν δείξει έρευνες, όσοι σκοτώνουν ζώα, είναι πιθανότερο μια μέρα να αφαιρέσουν τη ζωή και κάποιου ανθρώπου.

Δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν σίγουρα, αλλά είναι πιο πιθανό να γίνουν αυτοί δολοφόνοι, σε σχέση με άλλους ανθρώπους που δεν σκότωναν ζώα.

Θυμήθηκα τώρα, όταν ήμουν παιδί στο Θυμάρι, που κάθε σπίτι είχε και από μία φάκα, επειδή τα ποντίκια ήταν εκείνα τα χρόνια πάρα πολλά.

Ξυπνούσα, λοιπόν, νωρίς για να προλάβω τον παππού και τη γιαγιά και να μην πνίξουν το χαριτωμένο ποντικάκι, που θα είχε πιαστεί.

Το έπαιρνα μαζί με τη φάκα και πήγαινα μακριά, στα άδεια χωράφια που υπήρχαν τότε, αφού τα σπίτια ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Συχνά, η γιαγιά αμολούσε πίσω μου τη Φορτούνα, ένα σκυλάκι που είχα βρει κουτάβι στα σκουπίδια, για να πιάσει το ποντίκι, τη στιγμή που θα το απελευθέρωνα από τη φάκα.

Η Φορτούνα έπαιρνε επιθετική στάση, αλλά εγώ τη χάιδευα, της μιλούσα γλυκά και άφηνε το ποντικάκι να φύγει.

Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια στο Θυμάρι έχουν γάτες, οπότε δεν χρειάζονται πια ποντικοφάρμακα και φάκες.

Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι δυνητικοί φορείς μολυσματικών ασθενειών είναι και τα περιστέρια, τα σπουργίτια και άλλα πουλιά, που απλά δεν έχουν την κακή φήμη των ποντικών.

Μην ξεχνάμε, επίσης, τη γρίπη των πτηνών. Δεν υπήρξε αντίστοιχη των ποντικών, ενώ η πανούκλα στον Μεσαίωνα οφειλόταν κυρίως στις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι ένα ζώο για να βρίσκεται στο σπίτι σου το ποντίκι, αλλά δεν χρειάζεται να το εξαφανίσουμε και από προσώπου γης.

Και ευτυχώς, στους αγρούς και τις ρεματιές, στα λιγοστά πια, άδεια χωράφια στο Θυμάρι, τα ποντίκια τραγουδάνε ακόμα.

Και οι ζαργάνες κολυμπάνε ακόμα στο Θυμάρι, τέλη Νοέμβρη, αλλά ακόμα καλοκαίρι.

Βέβαια, δεν είχε πολλά μελανούρια το Σάββατο 26/11, το άλλο είδος καλοκαιρινού ψαριού.


Είχε, όμως πολλούς κέφαλους, σάλπες και μία μεγάλη τσιπούρα, που είναι παντός καιρού.

Να περάσουμε, όμως, και στα του κορωνοϊού, καθώς δέκα άνθρωποι κάηκαν στην Κίνα, επειδή δεν μπόρεσαν να βγουν από το πολυώροφο κτίριο που έμεναν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, λόγω του lockdown, όπως μεταδίδει το Reuters.

To τραγικό περιστατικό προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην επαρχία Xinjiang, που παραμένει σε lockdown εδώ και 100 μέρες, αν και καθημερινά δεν καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα και ακτιβιστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Κίνας θέλει απλά να περιορίσει τα 10 εκ. Ουιγούρους που ζουν εκεί.

Oι αρχές της Κίνας αρνούνται ότι τα περιοριστικά μέτρα εμπόδισαν τους ενοίκους να βγουν από το κτίριο και έφτασαν στο σημείο να τους κατηγορήσουν ότι δεν ήξεραν τους κανόνες πυρασφάλειας.

Αλλά αυτή η πολιτική “του να κατηγορείς τα θύματα”, θα κάνει ακόμα πιο μεγάλη την οργή του κόσμου, σύμφωνα με πολιτικό αναλυτή από το Σικάγο.

Χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας Weibo έγραψαν ότι αυτή η τραγωδία έδειξε τι μπορεί να πάθει ο καθένας με την αυταρχική και δογματική πολιτική, που ακολουθεί η Κίνα, όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Κάποιοι βρήκαν ομοιότητες της φονικής πυρκαγιάς με το τροχαίο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο, όταν και τότε είχαν χαθεί ζωές ανθρώπων που μεταφέρονταν με λεωφορείο σε δομή καραντίνας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping επιμένει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό σώζει ζωές και είναι απαραίτητη για να μην κρασάρει το σύστημα υγείας.

Πώς να κρασάρει, όμως, το σύστημα υγείας όταν 8/9 είναι ασυμπτωματικοί στην Κίνα και συγκεκριμένα 31.709 επί συνόλου 35.183 που βρέθηκαν θετικοί την Παρασκευή και φυσικά δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κρίμα, πάντως, που δεν γίνεται το Μουντιάλ στην Κίνα, καθώς θα είχαν πετάξει έξω την Αγγλία, αφού πολλοί μέσα στην εθνική της ομάδα έχουν κορωνοϊό.

Έτσι, θα προκρίνονταν παρέα ΗΠΑ και Ιράν, θα συμφιλιώνονταν μετά από αυτό και θα ερχόταν η παγκόσμια ειρήνη.

Πέρα από την πλάκα, αν και δεν πρέπει να γέλασε και κανείς με το αστείο μου -παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, νομίζω ότι η τελευταία φράση του κειμένου σου είναι του Ζαραλίκου- αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ Ιρανών υποστηρικτών της κυβέρνησης και αντιφρονούντων στο ματς με την Ουαλία για το Μουντιάλ, όπως μεταδίδει το BBC.

Oι αντιφρονούντες κατήγγειλαν ότι οι υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης τους πήραν σημαίες, ενώ κατασχέθηκαν από τους διοργανωτές μπλουζάκια και άλλα αντικείμενα, με αντικυβερνητικά μηνύματα.

Προσβολές δέχτηκαν επίσης οι Ιρανοί φίλαθλοι που φορούσαν μπλουζάκια τα οποία έγραφαν “γυναίκα, ζωή, ελευθερία” τρεις λέξεις που έχουν γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων στη χώρα τους.

Μία Ιρανή ανέφερε ότι η αστυνομία του Κατάρ την υποχρέωσε να σβήσει τα ονόματα των νεκρών διαδηλωτών, που είχε γράψει στα χέρια της και το στήθος της, ενώ μία άλλη δεν την άφησαν να φορέσει φανέλα με την προσωπογραφία της Mahsa Amini, που είχε πεθάνει, ενώ ήταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης, πιθανότατα από ξυλοδαρμό.

Μερικοί φίλαθλοι του Ιράν φορούσαν καπελάκια με το όνομα του ποδοσφαιριστή Voria Ghafouri, ο οποίος είχε παίξει στο Μουντιάλ του 2018 και η απουσία του τώρα, προκάλεσε έκπληξη, αλλά και υποψίες ότι αυτό συνέβη, επειδή υπερασπίζεται ανοιχτά τους Κούρδους του Ιράν.

Ο Ghafouri είναι, μάλιστα, πλέον υπό κράτηση, επειδή κατηγορήθηκε ότι κάνει προπαγάνδα, κατά του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή που ο Μπέκαμ θα πάρει 150 εκ. δολ. για να γίνει για δέκα χρόνια πρεσβευτής ενός άλλου καθεστώτος, αυτού του Κατάρ. Για να το ξεπλύνει, δηλαδή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με αφορμή αυτό που γράψατε για τα ποντίκια, θυμήθηκα μια ιστορία ένα καλοκαίρι των παιδικών μου χρόνων στη Ζάκυνθο, όταν βρήκαμε με τον αδερφό μου έναν νεκρό ποντικό και τον θάψαμε, βάλαμε πάνω στον τάφο του έναν σταυρό και μια μικρή ελληνική σημαία, και κλαίγαμε απαρηγόρητοι, με αποτέλεσμα η θεία μου -όταν της είπαμε γιατί κλαίμε- να σταυροκοπιέται και να νομίζει πως είμαστε τρελοί. Την έχω γράψει αυτή την ιστορία σε ένα κείμενο το 2005. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.