Οι Βρετανοί έπαιρναν κρανία ηρώων της Ζιμπάμπουε σαν τρόπαια, κατά την αποικιοκρατία
Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ συνεργάζονται, Πιτσιρίκο, με τη Ζιμπάμπουε για να της επιστρέψουν ανθρώπινα λείψανα ηρώων της από τον 19ο αιώνα, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι αρχές στη Ζιμπάμπουε πιστεύουν ότι τα λείψανα κάποιων ηγετών της εξέγερσης ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία το 1890, μεταφέρθηκαν ως τρόπαια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα λείψανα μίας γυναίκας, που έγινε γνωστή ως Mbuya Nehanda και εκτελέστηκε εκεί που είναι σήμερα η πρωτεύουσα Χαράρε της Ζιμπάμπουε.
Σε έρευνα που έκανε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ανακάλυψε 11 λείψανα, που πρέπει να προέρχονται από τη Ζιμπάμπουε, αλλά όχι και εκείνα της Nehanda.
Μεταξύ άλλων, και τρία κρανία που μεταφέρθηκαν το 1893 από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε, την Bulawayo στη Βρετανία.
Το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ έκανε απλά λόγο για έναν μικρό αριθμό λειψάνων από τη Ζιμπάμπουε, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ διαθέτουν 25 χιλιάδες και 18 χιλιάδες ανθρώπινα λείψανα αντίστοιχα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από ανασκαφές αρχαιολόγων.
Κατά την αποικιοκρατία, ανθρώπινα μέλη μεταφέρονταν από τα πεδία των μαχών σαν τρόπαια ή γινόταν ακόμα και εκταφή τους για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς τον 19ο αιώνα η φρενολογία, δηλαδή, η θεωρία ότι τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μπορούσαν να προσδιοριστούν από το σχήμα του κρανίου, ήταν πολύ διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη της Ευρώπης.
Μερικοί ερευνητές προσπαθούσαν τότε να αποδείξουν ότι το σχήμα του κρανίου έδειχνε ότι άνθρωποι από άλλα μέρη του κόσμου ήταν κατώτεροι.
Και για αυτό η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε πιστεύει ότι τα κρανία ηρώων της, όπως της Νehanda, που αρχικά κρεμάστηκε και μετά αποκεφαλίστηκε, επειδή κατηγορήθηκε ότι είχε δολοφονήσει έναν Βρετανό αξιωματούχο, βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Η Nehanda έγινε σύμβολο και για όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη λευκή μειονότητα που είχε εγκαθιδρύσει το καθεστώς της Ροδεσίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Τελικά, η Ζιμπάμπουε έγινε ανεξάρτητη το 1980.
Κι ένα άγαλμα, ύψους τριών μέτρων, της Nehanda δεσπόζει πλέον σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας Χαράρε.
Κατά τα αποκαλυπτήριά του, το 2021, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίζει να ζητά την επιστροφή του κρανίου της, αλλά και λείψανα άλλων ηρώων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Μάλιστα, είχε μεταβεί και ειδική αποστολή από τη Ζιμπάμπουε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για αυτόν τον λόγο το 2020 και, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκε το κρανίο της Nehanda, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην αφρικανική χώρα ό,τι λείψανα βρουν.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει ήδη επιστρέψει λείψανα προγόνων Μοριορί και των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία.
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε συνεργάζεται και με άλλα βρετανικά μουσεία στην Οξφόρφη και το Μάντσεστερ, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση για τα λείψανα της Nehanda και άλλων συνεχίζεται.
Τη βρετανική αποικιοκρατία εξακολουθούν, εξάλλου, να πληρώνουν ακόμα και σήμερα στην Ινδία, καθώς μία πεζογέφυρα που χρονολογείται από τότε, τον 19ο αιώνα, κατέρρευσε, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 141 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το BBC.
Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που βρίσκονταν στη γέφυρα, η οποία είχε παραδοθεί πριν μία βδομάδα ξανά στο κοινό, μετά από εργασίες συντήρησης μηνών.
Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 177 άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, η γέφυρα κατέρρευσε, επειδή λόγω του συνωστισμού, καθώς στην Ινδία γιορτάζουν το φεστιβάλ Diwali, αρκετά άτομα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο.
Αρκετοί κρέμονταν από τα συντρίμμια της γέφυρας περιμένοντας βοήθεια, ενώ άλλοι προσπάθησαν να κολυμπήσουν ως τις όχθες του ποταμού, που κυλάει από κάτω της.
Οι αρχές υποσχέθηκαν πλήρη έρευνα για την τραγωδία, ενώ ερωτηματικά εγείρονται για το αν έγιναν έλεγχοι ασφαλείας πριν ανοίξει ξανά η γέφυρα για το κοινό.
Ένας άνθρωπος που σώθηκε κολυμπώντας, ανέφερε ότι προσπάθησε να κουβαλήσει και μερικά παιδιά στην όχθη, αλλά δυστυχώς αυτά πνίγηκαν.
Στις δύο όχθες του ποταμού είχαν σπεύσει πολλοί περαστικοί, προσπαθώντας κι αυτοί να σώσουν μέσα στο σκοτάδι, όσους είχαν πέσει στο νερό.
Το συμπέρασμα είναι ότι, όπου εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα Αμερικάνοι και Βρετανοί, έχουμε θύματα. Πολλά θύματα.
Ένα δεύτερο, επίσης, συμπέρασμα είναι ότι, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι άνθρωποι παρτάρουν ασύστολα, σχεδόν παντού στον κόσμο και μοιραία γίνονται και δυστυχήματα, λόγω του συνωστισμού.
Κι αυτό διότι η γέφυρα μπορεί να ήταν και σκάρτη, αλλά μπορεί και να κατέρρευσε, λόγω του νόμου του συντονισμού, που μαθαίναμε μικροί στη φυσική.
Δηλαδή, αν σε μία ταλάντωση ταυτιστούν οι συχνότητες του σώματος που την προκαλεί με εκείνου που καλείται να την απορροφήσει, τότε η ενέργεια που εκλύεται μπορεί να μην γίνεται να απορροφηθεί, καταστρέφοντας τελικά τον ταλαντωτή (τη γέφυρα, δηλαδή, που δεν άντεξε, όταν συγχρονίστηκε η ταλάντωση από την κίνηση εκατοντάδων ανθρώπων με τη δική της, με συνέπεια να καταρρεύσει).
Σε κάθε περίπτωση, τα απάνθρωπα μέτρα που εμπνεύστηκαν για τον κορωνοϊό αρρωστημένα μυαλά, τα οποία ντροπιάζουν την επιστήμη, θα έχουν φαίνεται τραγικές συνέπειες για καιρό.
Παρεμπιπτόντως, στο πολύ ωραίο κείμενό σου για το γεγονός ότι “όλοι πάνε με τον ισχυρό”, θα μπορούσες να προσθέσεις, Πιτσιρίκο, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες. Τους πνευματικούς ανθρώπους, όπως έλεγες, παλιότερα κι εσύ.
Τουλάχιστον, βγήκε και ο Οκτώβριος, χωρίς να ανάψω καθόλου τον θερμοσίφωνα στο Φάληρο το Παλαιό.
Στο Θυμάρι έχουμε, βέβαια, και ηλιακό και με τη λιακάδα τη Δευτέρα 31/10 το σκηνικό ήταν καλοκαιρινό.
Όπως αποδεικνύεται και από τα μελανούρια, που αποτελούσαν -μαζί με τις πανταχού παρούσες καλόγριες- την πλειοψηφία στον βυθό.
Είχε και γόπες και μένουλες, αλλά ούτε ένα πλάνο από όσα τις τράβηξα, δεν βγήκε καλό.
Καλύτερα απαθανάτισα κάτι πιτσιρίκες μουρμούρες κι ένα μπαρμπούνι, επίσης μικρό.
Καλό μήνα, εύχομαι και ζεστό.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, ξεχνάμε με πόσο αίμα, πόση καταστροφή και πόση δυστυχία έγιναν πλούσιες κάποιες χώρες και πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες. Γενικά, ξεχνάμε. Ακόμα και πράγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο ξεχνάμε αλλά πολλοί άνθρωποι θυμώνουν με αυτούς που τους τα θυμίζουν. Εγώ επιμένω πως η μόνη μας περιουσία είναι η Μνήμη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.