Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ανάβουν πλέον από τον Νοέμβριο

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ανάβουν πλέον από τον Νοέμβριο, είναι μία κακή συνήθεια, Πιτσιρίκο, οπότε καλά έκαναν οι εργαζόμενοι που χάλασαν τη σχετική εκδήλωση στο εμπορικό κέντρο Galeries Lafayette στο Παρίσι, φωνάζοντας ότι είναι απαράδεκτο να παίρνουν μόνο 1.200 ευρώ τον μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kαι πάλι καλά που το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο -πόλος έλξης για Αμερικάνους και Κινέζους τουρίστες- άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μετά τα μέσα Νοέμβρη, διότι αλλού το κάνουν από τις αρχές του μήνα.

Σε λίγα χρόνια θα αρχίζουν να στολίζουν οι άνθρωποι από τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, με το πού τελειώνει το καλοκαίρι.

Όταν, πριν μερικά χρόνια, θυμάμαι πόσο άσχημα μας είχε κάτσει στο μάτι με μία φίλη που είχαμε δει στολισμένα καταστήματα την 1η Δεκέμβρη.

Μπορεί να επανέλθουν, βέβαια, αυτές οι εποχές, λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, κοινώς φτώχειας.

Από φέτος, άλλωστε, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης είναι προετοιμασμένες για μείωση της δαπάνης από τους καταναλωτές, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο.

Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος, τα περιθώρια κέρδους στενεύουν για επιχειρήσεις, όπως το εμπορικό κέντρο Galeries Lafayette στο Παρίσι.

Έτσι, τα καταστήματα λιανικής προσπαθούν με διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να δημιουργήσουν μία εορταστική ατμόσφαιρα, ώστε να δελεάσουν τους πελάτες να ψωνίσουν, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα πορτοφόλια των τελευταίων.

Εδώ, που τα λέμε, πάντως, τα πορτοφόλια αδειάζουν από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς και όχι επειδή θα αγοράσει κάποιος μερικά χριστουγεννιάτικα δωράκια.

Αν, πάντως, θέλει κάποιος να περιορίσει τα έξοδα, η μοναδική λύση είναι να κάνει μπάνια και τον χειμώνα και γενικά όλο τον χρόνο.

Κι αυτό, διότι μετά τη θάλασσα, όλα τα άλλα σου φαίνονται σχεδόν περιττά.

Γιατί να πας για παράδειγμα για καφέ, αφού κάλλιστα μπορείς να τον φτιάξεις από το σπίτι και να τον πάρεις στην παραλία, όπου μπορείς να έχεις και παρέα και το απέραντο γαλάζιο για θέα.

Γιατί να πας στο γυμναστήριο και να κλειστείς σε τέσσερις τοίχους, κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη, αφού μπορείς να αθληθείς, κάνοντας κολύμβηση και απολαμβάνοντας παράλληλα αυτό το υπερθέαμα στους βυθούς με τους κακαρέλους, τα μελανούρια, τις σάλπες, και τους σαργούς.

Απαθανάτισα όλα τα παραπάνω είδη την Πέμπτη 17/11, όπως κι ένα ολοθούριο ή αλλιώς αγγουράκι της θάλασσας, το οποίο εσφαλμένα πιστευόταν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και αλιευόταν -ειδικά στην Κίνα- κατά κόρον, αλλά και γερμανούς.

Στις Κολώνες της Σαλαμίνας, όπου κολυμπούσαν και κοπάδια αθερίνας.

Ήταν ωραία, παρά τη συννεφιά και μαζέψαμε και μερικά σκουπίδια από τα κρυστάλλινα νερά.

Γιατί είναι τόσο ωραία στη θάλασσα, που δεν σιχαίνεσαι να μαζέψεις ούτε σκουπίδια, κάτι που είναι απίθανο να κάνεις σε κάποιον από τους πολυσύχναστους και βρώμικους δρόμους της Αθήνας, για παράδειγμα.

Το κολύμπι -αλλά και το περπάτημα, σαν αυτό που κάναμε το βραδάκι της Πέμπτης 17/11 στα Σελήνια Σαλαμίνας, όπου το πέτρινο θεατράκι, δίπλα στη θάλασσα, μετονομάστηκε σε “Μίκης Θεοδωράκης” στη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη- αυξάνουν και το ποιοτικό προσδόκιμο ζωής, αν κρίνω, τουλάχιστον από τους ηλικιωμένους χειμερινούς κολυμβητές που βλέπω και είναι όλοι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Και δυστυχώς, μπορεί το προσδόκιμο ζωής, Πιτσιρίκο, να έχει αυξηθεί στη σύγχρονη εποχή, χάρη στην ιατρική, τη βελτίωση της υγιεινής και της διατροφής, και επειδή δεν γίνονται πια μεγάλοι πόλεμοι, αλλά περιφερειακές συγκρούσεις μικρής κλίμακας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ποιοτικό προσδόκιμο ζωής.

Δηλαδή, την ικανότητα ενός ανθρώπου να επιτελεί βασικές λειτουργίες και δραστηριότητες, χωρίς να χρειάζεται βοήθεια. Αυτό είναι το ποιοτικό προσδόκιμο ζωής, μέχρι ποια ηλικία καταφέρνει κάποιος να αυτοεξυπηρείται.

Μπορεί, λοιπόν, το προσδόκιμο ζωής να έχει φτάσει τα 75 χρόνια, αλλά το ποιοτικό προσδόκιμο ζωής δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη αύξηση, παρά τα άλματα της επιστήμης.

Από την άλλη, το ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν τα 40 χρόνια στους προηγούμενους αιώνες, οφειλόταν στους αμέτρητους και αέναους πολέμους που γίνονταν.

Μα, όταν σκοτώνονταν επί αιώνες δεκάδες χιλιάδες 20χρονοι και 25χρονοι ετησίως στους πολέμους, πώς να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής;

Ήταν άθλιες, επίσης, και οι συνθήκες υγιεινής, δεν υπήρχε αποχέτευση κ.λ.π., με συνέπεια να θερίζουν οι ασθένειες, όπως η χολέρα και ο τύφος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος, που εφόσον είχε την πολυτέλεια της επιλογής, θα διάλεγε να πεθάνει στα 40-45 και όχι στα 75-80, ακόμα κι αν ως υπερήλικας θα ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι ή θα χρειαζόταν Π για να περπατάει, αλλά και να πατάει ένα κουμπί για να έρθουν να τον σηκώσουν, όταν πέφτει.

Είναι αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας κύριος που είχε μία υπέργηρη σκυλίτσα, η οποία δεν μπορούσε να περπατήσει, ούτε να φάει, αν δεν την τάιζε στο στόμα, οπότε τον ρώτησα γιατί δεν της κάνει ευθανασία.

“Διότι ακόμα και να τη βλέπω, να την αγγίζω και να νιώθω ότι είναι εδώ, μου είναι αρκετό” ήταν η απάντηση του.

Στη Φινλανδία δεν ήταν, ωστόσο, αρκετές οι πινακίδες και οι πλαστικές γραμμές που επισημαίνουν τα σύνορα της με τη Ρωσία και θα φτιάξει και φράχτη, δαπανώντας 139 εκ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο φράχτης θα καλύπτει τα 130 με 260 χιλιόμετρα από τα συνολικά 1.300 που είναι η συνοριακή γραμμή της Φινλανδίας με τη Ρωσία, δηλαδή, το 10% με 20% του μήκους της.

Θα τοποθετηθεί σε σημεία από τα οποία είναι πιθανότερο να σημειωθεί μαζική είσοδος μεταναστών από τη Ρωσία.

Στη Φινλανδία ήθελαν να είναι έτοιμοι για μία τέτοια υβριδική απειλή, όπως χαρακτηρίζουν μία πιθανή είσοδο πολλών Ρώσων μεταναστών, με συνέπεια να παρακάμψουν ακόμα και κανόνες της ΕΕ για το άσυλο.

Το κατάφεραν τον Ιούλιο του 2022 με μία ευρεία πλειοψηφία, που επέτρεψε στη φινλανδική κυβέρνηση να περάσει νόμο fast track για τον φράχτη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν συγκεντρωθεί μόνο 6 εκ. ευρώ για ένα δοκιμαστικό πρότζεκτ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε το πρότυπό μας. Βουτάτε στην θάλασσα για όλους μας. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.