Χειρότερη από το Ιράν είναι η κατάσταση σε Ονδούρα και Σαλβαδόρ

Δυσαρέσκεια εξέφρασε, Πιτσιρίκο, ο Volodymyr Zelensky για τον δήμαρχο Κιέβου Vitali Klitschko, διότι δεν κάνει αρκετά για τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας που μένουν ως και 20 και 30 ώρες χωρίς ρεύμα, όπως αναφέρει το Skynews.

Σιγά τα ωά, εδώ στην Αττική έμειναν χιλιάδες χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα πέρσι, εξαιτίας του χιονιά.

Tα μπλακ άουτ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις υποδομές, αλλά πλέον επηρεάζονται 6 εκ. πολίτες από 12 εκ. πριν από λίγο διάστημα.

O Zelensky ζήτησε, λοιπόν, μεγαλύτερη υποστήριξη και πιο ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν στηθεί μέχρι στιγμής 4.000 κέντρα-καταφύγια, όπου οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά όχι αρκετά στο Κίεβο.

Παράλληλα, οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δίκτυα παροχής ενέργειας, δίνοντας και μία μάχη με τον χρόνο, καθώς ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει, ωστόσο, ένα 30% εξ αυτών δεν θα λειτουργήσει.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι οι επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας έχουν στρατιωτική νομιμοποίηση, ενώ ο Putin για άλλη μία φορά υπεραμύνθηκε της ρωσικής εισβολής.

Κι όλα αυτά ενώ πλησιάζει η επέτειος των 90 χρόνων από τον λιμό στην Ουκρανία, όταν ο Stalin είχε διατάξει να κατασχεθούν τα σιτηρά, το ζωικό κεφάλαιο και οι σπόροι από τα ουκρανικά αγροκτήματα, με τον Putin να κατηγορείται σήμερα ότι επιχειρεί κάτι παρόμοιο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σφοδρές χιονοπτώσεις άρχισαν την Κυριακή 27/11 στο Κίεβο, όπου 100 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε 14 από τις 27 επαρχίες της Ουκρανίας, αλλά και στο Κίεβο.

Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας την Τετάρτη 23/11 επιδείνωσαν την κατάσταση στις υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό και θέρμανση.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν χτυπάει πολίτες, αλλά η Ουκρανία επισημαίνει ότι τα πλήγματα στις υποδομές είναι ένας λόγος που δεν δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

O Zelensky προειδοποίησε, εξάλλου, για νέες σφοδρές επιθέσεις των Ρώσων σε όλη την Ουκρανία, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Χερσώνα, όπου μόνο το 17% έχει ηλεκτρικό.

Οι χιονοπτώσεις στο Κίεβο των 2,8 εκ. κατοίκων αναμένεται να συνεχιστούν ως τα μέσα της εβδομάδας και οι θερμοκρασίες να παραμείνουν υπό το μηδέν, δηλαδή, θα επικρατήσει (ολικός) παγετός.

Κρύο έκανε, πάντως, την Κυριακή 27/11 και στην αγαπημένη μου -ναι, και του Φαλήρου- βραχώδη ακτή.

Δεν φωτογράφισα και κάτι ιδιαίτερο στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Ένα αρσενικό γαϊτανούρι ξεχώρισε ανάμεσα στις σάλπες στα κρυστάλλινα νερά.

Kαι τα χελιδόνια της θάλασσας ήταν αυτή τη φορά πιο πολλά.

Κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι πλησιάζει ο χειμώνας, όπως και τα αυγά καλαμαριού, που είδα δεμένα στη σημαδούρα τις προάλλες στη Σαλαμίνα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έμεινα και με το αμάξι μετά.

Θα το αποσύρω στο τέλος, όπως είχατε κάνει, τότε, με τη βάρκα στη Ζάκυνθο, Πιτσιρίκο.

Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το κείμενό σου -σαν μικρό μυθιστόρημα ήταν- και εξαιρετικός και ο τίτλος: “Τα καλοκαίρια της αγάπης”.

Ανέμελα χρόνια τότε, σε αντίθεση με ό,τι ζούμε τώρα. Και υπάρχουν και χειρότερα, φυσικά.

Για παράδειγμα, στην Ονδούρα, όπου μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε, πολυάριθμοι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων, όπως αναφέρει η Le Monde.

O λόγος της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν για να καταπολεμηθούν οι ένοπλες συμμορίες και η διακίνηση ναρκωτικών.

Συνολικά, έχουν κινητοποιηθεί 20 χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, τόσο στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, San Pedro Sula.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε, επίσης, λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση εκατοντάδων οδηγών λεωφορείων, που ζητούσαν τη λήψη μέτρων, καθώς έπεφταν συχνά θύματα των συμμοριών.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του σωματείου των επαγγελματιών οδηγών μίλησε υπέρ του μέτρου που πήρε η κυβέρνηση.

Κι αυτό, διότι από την αρχή του 2022 έχουν δολοφονηθεί 50 οδηγοί λεωφορείων και συνολικά 2.500 τα τελευταία 15 χρόνια.

Επίσης, οι διάφορες επιχειρήσεις και οι οδηγοί έχουν πληρώσει 10 εκ. δολ. στις συμμορίες, μόνο και μόνο για να μπορούν να εργάζονται.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι, πλέον, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως γίνονται πιο εύκολα συλλήψεις και διώξεις, ενώ περιορίζονται και η ελευθερία έκφρασης, αλλά και οι συναθροίσεις.

Την απόφαση πήρε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούσαν 18,47 φόνοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, σε μία χώρα 10 εκ. ανθρώπων.

Για όλο το 2022, οι φόνοι αναμένεται να αυξηθούν σε 37 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, έναντι 42/100.000 που ήταν, πάντως, το 2021.

Η Ονδούρα ανήκει στο τρίγωνο του θανάτου της Κεντρικής Αμερικής, μαζί με τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, όπου ο πρόεδρος Nayib Bukele ζήτησε επίσης έκτακτες εξουσίες από το Κογκρέσο, μετά τους 62 φόνους που είχαν διαπράξει συμμορίες μέχρι τις 26 Μαρτίου.

Έκτοτε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανανεώνεται κάθε μήνα και προβλέπει την αναστολή ορισμένων συνταγματικών δικαιωμάτων, με την αστυνομία να μπορεί πιο εύκολα να συλλαμβάνει και να φυλακίζει υπόπτους.

Το μέτρο, που είναι δημοφιλές μεταξύ του πληθυσμού του Σαλβαδόρ, έχει οδηγήσει στη σύλληψη 56 χιλιάδων ανθρώπων για αδικήματα που σχετίζονται με τις συμμορίες.

Αλλά ΜΚΟ διαμαρτύρονται για χιλιάδες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων, ενώ ήταν υπό κράτηση.

Μάλιστα, πολλοί συλλαμβάνονται με μοναδικά κριτήρια την ηλικία, την εμφάνισή τους, αλλά και το ότι ζουν σε φτωχογειτονιές, όπου δρουν οι συμμορίες.

Χειρότερη από το Ιράν είναι, δηλαδή, η κατάσταση σε Ονδούρα και Σαλβαδόρ.

Απλά, Ονδούρα και Σαλβαδόρ δεν είναι εχθροί των ΗΠΑ, οπότε κανείς δεν εξοργίζεται με ό,τι συμβαίνει εκεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ακούω το καλοριφέρ που είναι σε λειτουργία τώρα εδώ στην πολυκατοικία, με 13 βαθμούς στην Αθήνα και με εμένα να έχω το παράθυρο ανοικτό, και σκέφτομαι πώς θα είναι μέσα στα σπίτια στο Κίεβο, με την θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Έγραψα πολλές φορές πως αυτός ο πόλεμος θα έπρεπε να μην είχε γίνει και θα μπορούσε να μην έχει γίνει. Αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς πότε θα γίνει πόλεμος. Η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν τεράστια εγκληματικότητα, και ξέρουμε πως η εγκληματικότητα πάει παρέα με την φτώχεια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.