Sologamy (Παντρέψου τον εαυτό σου)

Όταν έγραφα στο κείμενο “Πως στρώθηκε ο δρόμος για τον μικροαστικοφασισμό” την φράση
“Άντε, να επιτραπεί να παντρεύεσαι τον εαυτό σου -είμαι βέβαιος πως αυτό θα γίνει σύντομα- και καλούς απογόνους”, δεν γνώριζα πως ήδη υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παντρευτεί επίσημα τον εαυτό τους και πως αυτό ονομάζεται sologamy ή autogamy.

Αλλά χτες το βράδυ, μπήκα στο site του BBC, για να διαβάσω τις διεθνείς ειδήσεις και έπεσα πάνω στο βίντεο “Why marrying yourself is the start of a great love story”.

Έμαθα λοιπόν πως sologamy (σολογαμία ή αυτογαμία) είναι το να παντρεύεσαι τον εαυτό σου με επίσημη τελετή, καλεσμένους και δεξίωση, και πως αυτό επιτρέπεται και συμβαίνει σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισπανία (sologamia), ενώ πρόσφατα είχαμε και την πρώτη Ινδή που παντρεύτηκε τον εαυτό της, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Για την ώρα είναι οι γυναίκες που παντρεύονται τον εαυτό τους αλλά υποθέτω πως αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνδρες είναι, ούτως ή άλλως, παντρεμένοι με τον εαυτό τους -ακόμα και όταν είναι παντρεμένοι με άλλο πρόσωπο-, αφού είναι προφανές πως οι περισσότεροι άνδρες πάντα έχουν έναν τρόπο να κάνουν τη ζωή τους. Οι άνδρες είναι δίγαμοι, αφού είναι σχεδόν πάντα παντρεμένοι και με τον εαυτό τους.

Είναι τέτοια η εγωπάθεια και ο ναρκισσισμός των ανθρώπων, που δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν πολύ σύντομα η σολογαμία γίνει κυρίαρχη τάση και οι περισσότεροι άνθρωποι παντρεύονται τον εαυτό τους· τον εαυτό τους αγαπάνε περισσότερο και ο εαυτός τους τους αγαπάει περισσότερο από κάθε άλλον, οπότε ας παντρευτούν τον εαυτό τους, να τελειώνει η υπόθεση. Τυπικό είναι το ζήτημα, βρε αδερφέ, βάλε εκεί ένα στεφάνι με τον εαυτό σου, να τελειώσει το ζήτημα.

Θα χαρεί και η μανούλα σας -“Γιατί δεν παντρεύεσαι, βρε κορίτσι μου;”, “Γιατί δεν παντρεύεσαι, βρε αγόρι μου;”-, όταν θα της ανακοινώσετε πως θα παντρευτείτε.

Βέβαια, θα ήθελα να δω την φάτσα της δόλιας της μάνας, όταν θα της πείτε πως θα παντρευτείτε τον εαυτό σας.

Πάντως, αν σας πει “Δεν μπορούσες να βρεις ένα καλό παιδί να παντρευτείς;”, την έχετε έτοιμη την απάντηση: Υπάρχει καλύτερο παιδί, βρε μάνα, από εμένα που είμαι δικό σου παιδί; Αποστομωτική η απάντηση, θα συμφωνήσει και η μάνα σας. Αν μπορεί, ας κάνει αλλιώς.

Το να παντρεύεσαι τον εαυτό σου έχει πολλά οφέλη γιατί κατ’ αρχάς δεν θα χρειάζεται να μοιραστείτε τα δώρα του γάμου. Τα κρατάτε όλα για εσάς και τον εαυτό σας.

Επίσης, αν αποφασίσετε να χωρίσετε με τον εαυτό σας -είναι βέβαιο πως κι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή-, δεν θα χρειαστεί να μπλέξετε με δικηγόρους, ενώ θα μπορείτε να κρατήσετε τα πάντα εσείς.

Αν, για κάποιο λόγο, τσακωθείτε με τον εαυτό σας για το αν το σπίτι, το ψυγείο, την τηλεόραση και τα έπιπλα θα τα κρατήσετε εσείς ή ο εαυτός σας, μπορείτε να φανείτε γενναιόδωροι και να τα δώσετε όλα στον εαυτό σας. Πείτε στον εαυτό σας “Εγώ ήθελα μόνο την αγάπη σου, κράτα εσύ το σκρίνιο, τα κουτάλια και τα μαχαιροπήρουνα, παρτάκια καπιταλιστή! Κράτα τα για να με θυμάσαι!”. Θα του κάνετε τη μούρη κρέας του εαυτού σας.

Η Εκκλησία θα πρέπει να έχει πρόβλημα με τη σολογαμία, γιατί η θρησκεία δεν επιτρέπει γάμους ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, αλλά μπορείτε να πείσετε τον παπά πως ο εαυτός σας -που θα τον παντρευτείτε- έχει διαφορετικό φύλο από εσάς. Θα σας στηρίξουν και οι “δικαιωματιστές” σε αυτό το λογικό αίτημά σας.

Πάντως, η σολογαμία είναι ο μόνος τρόπος να μείνει πιστός ο ένας στον άλλον για μια ζωή, αν και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα σας πιάσουν χοντρές κάβλεs, θα βαρεθείτε τον αυvανισμό και θα απατήσετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλον, αλλά θα είναι και ο εαυτός σας στο κρεβάτι με τον άλλον, οπότε θα κάνετε ένα ωραιότατο τριολέ και ο εαυτός σας δεν θα σας κρατήσει κακία γιατί θα κερατώνετε ο ένας τον άλλον παρέα.

Αν αποφασίσετε να πάρετε διαζύγιο από τον εαυτό σας, μπορείτε μερικά χρόνια μετρά να τον ξαναπαντρευτείτε. Δεν είναι υπέροχο;

Ωραία περνάμε τη ζωή μας στην αυλή του ψυχιατρείου.

(Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι επιζητούν την παρουσία του κράτους στη ζωή τους, ακόμα και όταν δεν θέλουν να παντρευτούν έναν άλλον άνθρωπο. Θέλουν το κράτος να αναγνωρίζει ακόμα και τον γάμο με τον εαυτό τους. Και το θεωρούν δικαίωμα αυτό. Κατά τ΄ άλλα, όλοι αισθάνονται πολύ προοδευτικοί. Προοδευτική ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ που το 1931 -πριν από 91 χρόνια- όταν ο Ζαν-Πολ Σαρτρ της πρότεινε να παντρευτούν για πρακτικούς λόγους, του απάντησε «ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών». Άγαμη θυγατέρα και η Σιμόν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.