“Tα τρία χρόνια της πανδημίας ήταν όλη του η ζωή”

Αγοράκι τριών ετών πέθανε στην Κίνα, εξαιτίας του lockdown για τον κορωνοϊό, όπως κατήγγειλε, Πιτσιρίκο, ο πατέρας του στον Guardian.

Το παιδί εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα και οι φύλακες δεν άφηναν τον πατέρα του να βγει από το οικοδομικό συγκρότημα για να το πάει στο νοσοκομείο, ενώ δεν έφτασε ούτε ασθενοφόρο.

Tελικά, ο πατέρας παραβίασε την περίφραξη και κάλεσε ένα ταξί για να μεταφέρει τον γιο του στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Είχε χαθεί, όμως, πολύτιμος χρόνος, καθώς ο πατέρας περίμενε πάνω από μισή ώρα να έρθει ασθενοφόρο, κάνοντας ο ίδιος τεχνητή αναπνοή στο παιδί, στο μεταξύ.

Ακόμα και το ταξί που τους μετέφερε, καθυστέρησε να φτάσει στο νοσοκομείο, επειδή έπεσε σε μπλόκο, όπου γίνονταν έλεγχοι στην κυκλοφορία, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η ιστορία του χαροκαμένου πατέρα έγινε viral στα social media της Κίνας με τον τίτλο: “Τα τρία χρόνια της πανδημίας ήταν όλη του η ζωή”, που προφανώς αναφερόταν στο άτυχο παιδί.

Οι κινέζικες αρχές κατέβασαν τη συγκεκριμένη ανάρτηση, όπως κάνουν σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η περίπτωση του 3χρονου αγοριού δεν ήταν η μοναδική, καθώς κι άλλοι άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα, επειδή δεν κατέστη δυνατό να λάβουν ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο πατέρας του παιδιού ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του πρώην τοπικός αξιωματούχος, προσφέροντας του 100 χιλιάδες γουάν (13 χιλ. δολ.), προκειμένου να μην δημοσιοποιήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τον γιο του.

Ο πατέρας αρνήθηκε την προσφορά, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τον θάνατο του παιδιού του, ενώ δεν μπόρεσε να παραστεί ούτε στην κηδεία του, υπό τον φόβο ότι θα τον βάλουν σε καραντίνα.

Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε, εν έτει 2022.

Γιατί δεν είναι μόνο η Κίνα, μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που μας απαγόρευαν να βγούμε από τα σπίτια μας μετά τις 6 το απόγευμα και χωρίς να φοράμε μάσκα.

Και έχει περάσει ακόμα λιγότερος καιρός από τότε που απειλούσαν τους πολίτες ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, αν δεν κάνουν το εμβόλιο και έβαζαν και πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν συμμορφώνονταν.

Αν όλα αυτά δεν είναι χούντα, τότε τι είναι η χούντα;

Η χούντα είναι αυτό που ζούμε καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια.

Γιατί τα τελευταία 12 χρόνια βιώνουμε φασιστικές αποφάσεις, που δικαιολογούνται “επιστημονικά”, πότε από “ειδικούς” της οικονομίας, πότε της ιατρικής, πότε της περιβαλλοντικής μηχανικής.

Και σχεδόν πάντα από ανθρώπους που βρίσκονται σε έναν συνεχή εναγκαλισμό με την εξουσία και το χρήμα.

Όπως έχω ξαναγράψει, αν όλοι αυτοί που βγαίνουν καθημερινά εδώ και 12 χρόνια στα τηλεοπτικά παράθυρα για να μας κάνουν κήρυγμα είναι λαμπροί επιστήμονες, εγώ είμαι ο Κουστώ.

Πιο δημοκρατικός από όλους αυτούς τους “ειδικούς” και τους πολιτικούς αποδεικνύεται ο Jair Bolsonaro ζήτησε από τους διαδηλωτές-υποστηρικτές του να ανοίξουν τους δρόμους, κι ενώ κάποιοι εξ αυτών ήθελαν επέμβαση του στρατού για να παραμείνει στην εξουσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Mέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει διαλύσει περίπου 700 μπλόκα, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας με ανάρτησή του στο Twitter και απευθυνόμενος στους οπαδούς του, έγραψε ότι “καταλαβαίνω ότι είστε αναστατωμένοι, όπως κι εγώ, αλλά το να κλείνουμε τους δρόμους, εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση, είναι αντισυνταγματικό”.

Αν και ο Bolsonaro δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως την ήττα του, δεν έχει αμφισβητήσει ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα και έδωσε εντολή για τη μετάβαση της εξουσίας στον Lula, που στα 77 του χρόνια θα γίνει ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία τη Βραζιλίας, επιστρέφοντας στο ανώτατο αξίωμα, μετά τη θητεία του μεταξύ 2003-2010.

Παρεμπιπτόντως, ο Lula θέλει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες στα 39 δισ. δολ. για το 2023, προκειμένου να υλοποιήσει περισσότερα κοινωνικά προγράμματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει, όμως, δημοσιονομικό έλλειμμα, εφόσον η ανάπτυξη δεν φτάσει το 2,5% το 2023 και οι παρούσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 0,5%, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Lula και νυν συνεργάτη του Guido Mantega.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει να καταργήσει, μεταξύ άλλων, τον φόρο εισοδήματος για τους εργάτες που κερδίζουν ως και 1.000 δολάρια, ένα μέτρο που θα κοστίσει 24 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Mantega.

Κάτι από παραλίες της Βραζιλίας θύμιζε, εξάλλου, την Πέμπτη 3/11 η Βάρκιζα, λόγω της πολυκοσμίας.

Είχε περισσότερο κόσμο κι από τον Οκτώβριο, που είχαμε ξαναπάει, μάλλον επειδή τότε φυσούσαν βοριάδες.

Αυτή τη φορά είχε μπονάτσες.

Ηρεμία πριν την καταιγίδα, που έρχεται το ΣΚ και ως συνήθως τα τελευταία χρόνια θα πάρει παράταση, ταλαιπωρώντας και βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και ζώα μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Τα μελανούρια, βέβαια, δεν κινδυνεύουν.

Ούτε οι τσιπούρες και οι μουρμούρες.

Αλλά και η αθερίνα, αυτά τα μικροσκοπικά ψαράκια που μοιάζουν σαν σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η πανδημία έθεσε πολλά ερωτήματα στους ανθρώπους και τους δημιούργησε τρομερή πίεση. Βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πίεσης και στους γύρω μας και στους εαυτούς μας. Εγώ, προσωπικά, δεν ξέρω ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Εκείνο που ξέρω είναι πως η ζωή είναι ένα δώρο, είναι υπέροχη, είμαστε τυχεροί και προνομιούχοι που ζούμε, και σκέφτομαι πως, ακόμα κι αν είναι να πεθάνω αύριο, θέλω να ζήσω όσο πιο ελεύθερος γίνεται. Δεν πιστεύω σε επόμενη ζωή, δεν πιστεύω σε παράδεισο και κόλαση. Δεν θα ήθελα, όμως, να ζήσω μέσα σε πανδημίες, ούτε σε πυρηνική καταστροφή. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.