Να καταργηθούν όλα τα επιδόματα και να δοθεί το Βασικό Εισόδημα σε όλους

Στην ανωτέρω λίστα βλέπουμε όλα τα επιδόματα που δίνει το ελληνικό κράτος, ενώ υπάρχουν και τα έκτακτα επιδόματα, όπως το Food Pass, το Market Pass, η επιταγή ακρίβειας, τα δώρα και άλλα.

Βλέποντας όλα αυτά τα επιδόματα, αναρωτιέμαι γιατί δεν καταργούνται και να αντικατασταθούν από το Βασικό Εισόδημα για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Καταργείς όλα τα επιδόματα και τα αντικαθιστάς με το Βασικό Εισόδημα για όλους, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να ζουν με ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας.

Εντάξει, καταλαβαίνω πως χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες ώστε να δοθούν αυτά τα επιδόματα -και τρώνε μάλιστα και τρελά χρήματα- θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Δεν πειράζει που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Θα παίρνουν κι αυτοί το Βασικό Εισόδημα.

Καταργείς όλους αυτούς τους άχρηστους οργανισμούς, καταργείς όλες αυτές τις άχρηστες επιτροπές και υπηρεσίες, καταργείς τους μεσάζοντες, και δίνεις τα χρήματα απευθείας σε όλους τους πολίτες ως Βασικό Εισόδημα.

Και θα φτάνουν αυτά τα χρήματα για να ζήσουμε;

Γιατί, τώρα φτάνουν τα χρήματα σε όλους για να ζήσουν; Έχεις κάτι και το χάνεις; Ο άστεγος στον δρόμο θα χάσει κάτι αν πάρει το Βασικό Εισόδημα; Ή θα κερδίσει;

Αν εμείς απαιτήσουμε το Βασικό Εισόδημα, θα μπορούμε να ορίσουμε και το ύψος του ποσού, ώστε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια.

Αν περιμένουμε πότε θα δώσουν το Βασικό Εισόδημα οι ελίτ της κάθε χώρας -είναι βέβαιο πως θα το δώσουν γιατί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξαφανίζει καθημερινά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δεν θα αργήσει η ώρα που η ανεργία και η εγκληματικότητα θα κάνουν πολύ επικίνδυνο το περιβάλλον για την ασφάλεια των αγορών και των επιχειρήσεών τους-, τότε θα είναι ένα επίδομα …πείνας και όχι Βασικό Εισόδημα.

Καταλαβαίνω τους πολιτικούς που θέλουν να δίνουν επιδόματα και όχι το Βασικό Εισόδημα. Αυτό τους κάνει να μοιάζουν αναγκαίοι και ρυθμιστές της κατάστασης.

Ήδη, εκατομμύρια πολίτες έχουν γυρίσει τις πλάτες στους πολιτικούς και δεν ψηφίζουν καν. Αν δοθεί το Βασικό Εισόδημα για όλους, οι πολιτικοί θα είναι σχεδόν άχρηστοι και θα πάνε σπίτια τους. Καλά, και τώρα άχρηστοι είναι. Στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Αυτοί που δεν καταλαβαίνω είναι οι πολίτες που δεν απαιτούν το Βασικό Εισόδημα για όλους αλλά προτιμούν να γκρινιάζουν και να ζητιανεύουν λίγα ευρώ, ενώ τσακώνονται ακόμα για το αν είναι καλύτερος ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.

Χεστήκαμε αν είναι καλύτερος ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας -είναι και οι δυο άεργοι, βολεμένοι και ξεπουλημένοι- αλλά το θέμα είναι να έχει την δυνατότητα ο κάθε πολίτης να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Και η επανάσταση, σύντροφε πιτσιρίκο;

Δεν μου γ@μιέσαι κι εσύ και η επανάσταση;

Περιέργως, όλοι αυτοί που μιλούν για επαναστάσεις και σοσιαλισμούς -σοσιαλίστρια είναι και η Καϊλή- είναι όλοι μπουκωμένοι, δουλεύουν για κόμματα, μαφιόζους ολιγάρχες και πρεζέμπορους, και έχουν χρήματα για να περάσουν δέκα ζωές. Δεν μου φαίνονται και πολύ επαναστατικά αυτά. Να κοιτάτε για ποιον δουλεύουν οι …επαναστάτες. Ποιος πληρώνει τους …επαναστάτες. Τους επαναστάτες του κώλoυ.

Τέλος πάντων, μέχρι να κάνουν όλοι αυτοί την επανάσταση, ας απαιτήσουμε το Βασικό Εισόδημα για όλους, ώστε να μην κοιμάται κανένας άνθρωπος στον δρόμο και να μην υπάρχουν άνθρωποι που ζητιανεύουν για να ζήσουν ή αναγκάζονται να στραφούν στην παραβατικότητα.

Βασικό Εισόδημα για όλους. Χτες.

(Λέω εγώ τώρα. Μην δίνετε σημασία. Εσείς να τσακώνεστε για Κυριάκο, Αλέξη κλπ)

(Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια που έγραφα “Επιδόματα για όλους”. Και μεταξύ άλλων, έγραφα:
“Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως το να μην έχεις δουλειά δεν είναι πια η εξαίρεση. Είναι ο κανόνας.Δεν είναι περίεργο το να μην έχεις δουλειά. Το περίεργο είναι να έχεις δουλειά.Η ανεργία αυξάνεται εδώ -και παντού αλλού- επειδή δεν χρειάζονται πια οι εργαζόμενοι. Απλά, δεν χρειάζονται. Δεν είναι θέμα κακού και καλού αφεντικού. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται.Εκατομμύρια άνθρωποι κυνηγούν νέες θέσεις εργασίας -που υποτίθεται ότι δημιουργούνται- αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα.Νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν. Και οι παλιές θέσεις εργασίας μειώνονται διαρκώς.Ο νέος απόλυτα οικονομικός κόσμος και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν έχουν καμία σχέση με τον κόσμο της εργασίας -που εμείς μάθαμε-, ο οποίος αποτελεί παρελθόν αλλά κάνουμε όλοι σαν να μην το έχουμε αντιληφθεί.Τα οικονομικά παιχνίδια των αγορών δεν χρειάζονται πια στρατιές εργαζομένων αλλά ούτε καν τα παραδοσιακά αφεντικά με τις γραβάτες· σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από έναν άνθρωπο και έναν υπολογιστή.Αντί να ουρλιάζουμε όλοι για επιδόματα που δίνονται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, θα πρέπει να απαιτήσουμε μεγάλα επιδόματα για όλους τους ανθρώπους. Είτε εργάζονται, είτε όχι.Και τα επιδόματα αυτά θα πρέπει να είναι διαρκή. Για πάντα.”

Θα πρέπει τουλάχιστον να μου αναγνωρίσετε πως είμαι συνεπής.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.