Οι Ρομά έχουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ πολιτικοί και ολιγάρχες κολυμπάνε στη νομιμότητα

Με αφορμή τον 16χρονο Ρομά που δεν πλήρωσε 20 ευρώ σε πρατήριο βενζίνης και -μετά από καταδίωξη- πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό, φούντωσαν πάλι τα σχόλια των νοικοκυραίων για την παραβατικότητα των Ρομά.

Είναι γνωστό πως για όλα στην Ελλάδα φταίνε οι Ρομά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και, γενικά, όσοι δεν έχουν φωνή.

Αφήνω κατά μέρος τον ρατσισμό του να αποδίδεις εγκληματικά χαρακτηριστικά σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με βάση τη φυλή και εξαιτίας της δράσης κάποιων Ρομά, αφήνω κατά μέρος τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά, αφήνω κατά μέρος την αδυναμία πρόσβασης των Ρομά -και ιδιαίτερα των γυναικών- στην Δικαιοσύνη, και θα αποδεχτώ κι εγώ -για την οικονομία του κειμένου- πως οι Ρομά έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Καλά κάνουν.

Οι Ρομά, όπως όλοι μας, ζουν σε μια χώρα που τους έχει γραμμένους στα παλιά της τα παπούτσια. Δεν είναι αυτό παραβατική συμπεριφορά;

Οι Ρομά ζουν σε μια χώρα που χρεοκόπησε το 2010 και κανένας πολιτικός δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη. Δεν είναι αυτό παραβατική συμπεριφορά;

Οι Ρομά ζουν σε μια χώρα που πολιτικοί και ολιγάρχες κάνουν ό,τι γουστάρουν και καταπατούν τους νόμους για να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Δεν είναι αυτό παραβατική συμπεριφορά;

Οι Ρομά ζουν σε μια χώρα που το 2014 βρέθηκε ένα πλοίο (Noor 1) με 2,1 τόνους ηρωίνης και οκτώ χρόνια μετά -με 10 νεκρούς μάρτυρες της υπόθεσης, τρεις ανακριτές να έχουν παραιτηθεί και τον βασικό κατηγορούμενο να μας έχει ενημερώσει πως δεν θα γίνει δίκη- δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ανάκριση. Όλα αυτά δεν είναι παραβατικές συμπεριφορές; (Με την ευκαιρία, διαβάζω πως το BBC ετοιμάζει ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων για την υπόθεση του Noor 1, με τον δημοσιογράφο Alexander Clapp, ο οποίος έχει πάρει βραβείο Πούλιτζερ για το άρθρο του, “Vampire Ship”, που αναφέρεται στην υπόθεση του Noor 1. Κανονίστε να δολοφονηθούν και τίποτα μέλη του συνεργείου του BBC, για να δοξαστεί πάλι η Ελλάδα στο εξωτερικό. Καλά, μπορεί να πουν πως τους δολοφόνησαν οι Ρομά.)

Οι Ρομά ζουν σε μια χώρα που τα σκάνδαλα πέφτουν βροχή και μένουν ατιμώρητα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας παρακολουθεί τους πάντες μέσω του Predator. Αυτό δεν είναι παραβατική συμπεριφορά;

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για την παραβατική συμπεριφορά πολιτικών και ολιγαρχών αλλά ξέρω πως οι Ρομά θα συνεχίσουν να θεωρούνται εγκληματίες στην Ελλάδα.

Γιατί;

Γιατί η Ελλάδα είναι ένα θλιβερό προτεκτοράτο με θλιβερούς πολίτες.

Είσαι θλιβερός, όταν δεν στρέφεσαι ποτέ κατά αυτών που σου ξέσκισαν τη ζωή αλλά στρέφεσαι πάντα κατά των αδύναμων. Και είσαι και κότα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.