“Ο άνθρωπος κάνει πόλεμο στη φύση και τη μεταχειρίζεται σαν τουαλέτα”

“Ο άνθρωπος κάνει πόλεμο στη φύση και τη μεταχειρίζεται σαν τουαλέτα” είπε, Πιτσιρίκο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως γράφει το Skynews.

O Antonio Guterres κάλεσε, μάλιστα, σε “ειρήνη με τη φύση”, καθώς “η ανθρωπότητα έχει γίνει ένα όπλο μαζικής καταστροφής, εκμεταλλευόμενη σπάνια είδη και ρυπαίνοντας συνεχώς”.

Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και βασικός υπεύθυνος για αυτό είναι ο άνθρωπος.

“Δηλητηριάζοντας τη γη, το νερό και τον αέρα με χημικά ζιζανιοκτόνα και πλαστικά, συμπεριφερόμαστε στη φύση σαν να είναι τουαλέτα” υπερθεμάτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

O Guterres θεωρεί ότι ουσιαστικά οι άνθρωποι “αυτοκτονούμε”, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος από την απώλεια των οικοσυστημάτων σε θέσεις εργασίας, πείνα, ασθένειες, έλλειψη νερού και θανάτους.

Ο ίδιος κατηγόρησε και τις πολυεθνικές ότι γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αδειάζοντας τον πλανήτη από τα δώρα της φύσης.

Ο θάνατος ανεκτίμητων οικοσυστημάτων αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες 2,4 τρισ. δολ. κάθε χρόνο ως το 2030.

Μάλιστα, ο Tony Juniper, πρόεδρος της Natural England, είπε ότι “δεν πρόκειται πλέον για περιβαλλοντικό, αλλά για οικονομικό ζήτημα”.

Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί παγκοσμίως είναι να κηρυχθούν προστατευόμενες περιοχές το 30% της θάλασσας και της ξηράς και οι εταιρίες να δηλώνουν τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στη φύση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα 711 δισ. δολ. για την προστασία της φύσης, σύμφωνα με μία αξιολόγηση του 2019.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τη φύση, η παγωμένη σήμερα Γροιλανδία ήταν πριν 2 εκ. χρόνια μία θερμή περιοχή, γεμάτη ζώα και φυτά, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, μετά την ταυτοποίηση DNA από μαστόδοντα (κάτι σαν μαμούθ), ελάφια και χήνες, που ζούσαν στη Γροιλανδία πριν από 2 εκ. χρόνια, ανάμεσα σε σημύδες και λεύκες, ενώ στη θάλασσα υπήρχαν πολλά μεγάλα καβούρια και άλγη.

Η έρευνα, μέσω της συλλογής δειγμάτων από ιζήματα, έγινε στο βορειότερο τμήμα της Γροιλανδίας.

Μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να δούμε πώς ήταν η ζωή στην παγωμένη χώρα των Εσκιμώων πριν από 2 εκ. χρόνια, καθώς τα απολιθώματα και τα λείψανα ζώων ήταν ελάχιστα.

Για την ακρίβεια, είχε ανακαλυφθεί μόνο ένα δόντι λαγού και ένα σκαθάρι από αυτά που κάνουν μπαλάκια την κοπριά.

Οπότε ελάχιστα ήταν γνωστά για την πανίδα της εποχής.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν, όμως, το λεγόμενο περιβαλλοντικό DNA ή eDNA, που είναι γενετικό υλικό από ό,τι απορρίπτεται από τα ζώα, π.χ. περιττώματα ή κύτταρα δέρματος.

Έτσι, αναλύοντας το DNA από μία σταγόνα θαλασσινού νερού, μπορεί να αποκαλυφθούν όλα τα πλάσματα που έζησαν σε εκείνο το σημείο του ωκεανού, χωρίς να υπάρχει κανένα δείγμα από αυτά.

Στη Γροιλανδία, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε ιζήματα από αρχαίο έδαφος και συγκεκριμένα από την πρώιμη εποχή του Πλειστόκαινου.

Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν ότι βρήκαν πως ζούσαν και μαστόδοντα (ένα είδος ανάμεσα σε ελέφαντα και μαμούθ) μαζί με τα τρωκτικά, τους ταράνδους και τις χήνες στο δασικό οικοσύστημα (αρκτικοί θάμνοι, φτέρες, βρύα και βότανα φύτρωναν ανάμεσα στα δέντρα) της Γροιλανδίας, η οποία ήταν τότε 11-19 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από σήμερα.

Το να βγάλεις και να αναλύσεις το DNA από το έδαφος δεν είναι εύκολο και η όλη διαδικασία πήρε χρόνια στους επιστήμονες.

Άλλωστε, πίστευαν ότι το DNA δεν διατηρείται πάνω από 1 εκ. χρόνια, αλλά το γεγονός ότι βρήκαν DNA 2 εκ. ετών τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χημική αντίδραση με το έδαφος επιβράδυνε την αποσύνθεση του.

“Το DNA είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια και πολλά από τα ορυκτά του εδάφους είναι επίσης ηλεκτρικά φορτισμένα, οπότε καθώς το DNA συνδέεται με αυτά τα ορυκτά, μειώνεται ο ρυθμός αποδόμησής του” εξήγησε ο καθηγητής Eske Willerslev από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που έκανε την έρευνα σε συνεργασία με το Καίμπριτζ.

Αν βρεθεί περιβαλλοντικό DNA και σε άλλα μέρη του κόσμου, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές σχετικά με το πώς ήταν ο αρχαίος πλανήτης.

Κάτι από Γροιλανδία, αλλά δυστυχώς όπως είναι σήμερα και όχι πριν 2 εκ. χρόνια, εκείνες τις ωραίες και ζεστές εποχές, θα βιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες μέρες, καθώς μία περιοχή υψηλών πιέσεων στην Ισλανδία, θα μετατοπίσει το ψύχος νοτιότερα, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Έτσι, οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν ως και 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στη Βρετανία και ίσως σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις, ενώ η αρνητική απόκλιση από τις μέσες τιμές θα είναι της τάξης των 10 βαθμών στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία.

Από το κύμα ψύχους θα επηρεαστούν και τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και αναμένονται και σημαντικές χιονοπτώσεις στη δυτική Ευρώπη.

Κι ενώ ο χειμώνας κατέφθασε δριμύς, πάνω από 3 εκ. φτωχά νοικοκυριά στη Βρετανία θα περάσουν δύσκολες ώρες σε αυτό το πρώτο κύμα ψύχους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (710 χιλιάδες) ή δεν επιθυμούν (2,5 εκ.) να ακολουθήσουν τις συστάσεις για θέρμανση των σπιτιών τους στους 18 βαθμούς, ούτε μπορούν να αγοράσουν πολλά χοντρά ρούχα και να τρώνε ζεστό φαγητό, όπως επισημαίνει το Skynews.

Σε μέλη των φτωχών αυτών νοικοκυριών θα δοθεί και επίδομα ψύχους 25 στερλίνες, ειδικά για αυτή την ψυχρή εισβολή.

Περίπου 4,3 εκ. Βρετανοί έχουν μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση, ενώ χρωστούν ήδη σε λογαριασμούς 1.600 στερλίνες έκαστος κατά μέσο όρο, προς επίρρωση όσων έγραψες, Πιτσιρίκο, στο κείμενο: “Χόρτασε πρώτα, μετά ηθικοί κανόνες”.

Επίσης, 1.080 νοικοκυριά σε περιοχή του Σέφιλντ έμειναν χωρίς φυσικό αέριο, εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο, αλλά στα 400 έχει ήδη αποκατασταθεί η παροχή, την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν και για τα υπόλοιπα 150 υπάλληλοι, που εργάζονται νυχθημερόν.

Επικίνδυνη θα είναι ακόμα και η οδήγηση, λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, αφού μπορεί να χιονίσει σε κάποιες περιοχές, αλλά και επειδή μπορεί κάποια αμάξια να μείνουν από μπαταρία, καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, υποχωρώντας και στους -10 βαθμούς τις νύχτες.

Βίοι αντίθετοι στη Νότια Αμερική, όπου το καλοκαίρι κάνει δυναμικό μπάσιμο με θερμοκρασίες ως και 47 βαθμούς στη βόρεια Αργεντινή, την Παραγουάη και τη νοτιοανατολική Βολιβία, δηλαδή, 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Να ήταν κι εδώ καλοκαίρι, όπως στη Νότια Αμερική και χαλάλι και οι 47 βαθμοί.

Εντάξει, καλοί ήταν την Πέμπτη 8/12 και οι 18 βαθμοί.

Μάλιστα, φαινόταν αρκετά καλά και ο βυθός, με μελανούρια να κάνουν παρέα στις σάλπες και τις καλόγριες τη φορά αυτή.

Ήταν τόσο ωραία που έριξα και βουτιά από τον βράχο με το κεφάλι, παρά το γεγονός ότι τα νερά είχαν τραβηχτεί.

Ήταν πιο ρηχά, δηλαδή, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν κάνεις τη βουτιά επιφανειακή.

Σε κάθε περίπτωση τα νερά θα επανέλθουν με τη φουσκοθαλασσιά που θα έχει την Κυριακή.

Ο μεγάλος νοτιάς με 9 beaufort στα πελάγη -και σχεδόν 8b στον Σαρωνικό- έρχεται και φέτος, όπως και πέρσι στις 11 Δεκέμβρη, απλά το 2021 ήταν Σάββατο και το 2022 Κυριακή.

Και μία βδομάδα μετά θα αρχίσουν και τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα και στην Ελλάδα, με τα χιόνια να πολιορκούν ακόμα και την Αττική.

Οπότε, καλά θα κάνεις, Πιτσιρίκο (παρεμπιπτόντως, πολύ ωραία τα έγραψες για τη φτώχεια, την πείνα και τους άστεγους της Αθήνας) που θα φύγεις για κάποιο μέρος, όπου ο ήλιος θα λάμπει πιο πολύ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην είναι μέρος της φύσης. Οι άνθρωποι είμαστε μέρος της φύσης. Αλλά αυτό μας προκαλεί αμηχανία. Πάντως, την θάλασσα που μας σώζει, την έχουμε μετατρέψει σε χωματερή του πλανήτη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.