Σχεδόν 50 δισ. κονόμησαν εταιρίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Κίνα, αλλά the party is over
Ο υετός (βροχή, χιόνι) έχει αυξηθεί, Πιτσιρίκο, κατά 10% με 15% στην Αρκτική σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου στο Φαίρμπανκς στην Αλάσκα, που επικαλείται το BBC.
Μάλιστα, η χρονιά από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν η τρίτη πιο βροχερή τα τελευταία 72 χρόνια.
Ειδικότερα στη βόρεια Αλάσκα (Utqiagvik), καταγράφηκε η πιο βροχερή μέρα στην ιστορία της τον περασμένο Ιούλιο.
Το πρόβλημα είναι, όμως, όταν πέφτει παγωμένη βροχή, κάτι που βίωσε πρόσφατα το Φαίρμπανκς, όπου καταγράφηκαν 35 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα).
Κι αυτό, διότι δημιουργεί ένα στρώμα πάγου στο έδαφος, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους και δυσχεραίνοντας ακόμα και την αναζήτηση τροφής από τα άγρια ζώα.
Είναι ένα φαινόμενο που οδηγεί και στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού και κατά συνέπεια και σε πλημμύρες.
Καταδεικνύει, δε, την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν τα αποχετευτικά – αποστραγγιστικά συστήματα σε χωριά, καθώς με την υπερθέρμανση, απελευθερώνεται περισσότερη υγρασία από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερες σε ένταση χιονοπτώσεις βροχοπτώσεις.
Με τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν επίσης οι πάγοι και το νερό τους που καταλήγει στον ωκεανό, ανατροφοδοτεί την παραπάνω διαδικασία (περισσότερη υγρασία = εντονότερες χιονοπτώσεις / βροχοπτώσεις).
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη μετεγκατάσταση πληθυσμών ιθαγενών, τη μετανάστευση ψαριών, καθώς τα νερά γίνονται θερμότερα στην Αλάσκα, αλλά και το ξέσπασμα πυρκαγιών, που κρατούν για μέρες.
Να αλλάξουμε, όμως, θέμα, καθώς, προς επίρρωση αυτού που έγραψα χθες ότι από τη στιγμή που η Κίνα ήρε την πολιτική zero – Covid, τελείωσε και το πάρτι, όσων κονόμησαν πάρα πολλά από την πανδημία, το Reuters αναφέρει ότι “με την Κίνα να προσπαθεί να ζήσει με τον ιό, καταρρέει η βιομηχανία που στήθηκε για την αντιμετώπισή του”.
Βέβαια, αυτό έχει ως συνέπεια και πολλές απώλειες θέσεων εργασίας και μία 43χρονη που έκανε διαγνωστικά τεστ, φορώντας ολόσωμη στολή, αποκάλυψε ότι την απέλυσαν μία μέρα μετά τον τερματισμό της πολιτικής zero-Covid, καθώς δεν ήταν πλέον απαραίτητη.
Ενώπιον των μαζικών διαδηλώσεων κατά των lockdown, η κινέζικη κυβέρνηση όχι μόνο χαλάρωσε τα μέτρα, αλλά σταμάτησε ακόμα και τη διεξαγωγή PCR τεστ, που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτικά.
Αυτή η στροφή 180 μοιρών ήταν… μοιραία για μία σειρά από εταιρίες, όπως αυτές που ασχολούνταν με τις δομές καραντίνας, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την εποπτεία προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτές οι βιομηχανίες έκαναν χρυσές δουλειές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απασχολούσαν έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των συνολικών δαπανών (52 δισ. δολ.) της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το καρπώθηκαν όλες αυτές οι εταιρίες.
Μόνο το φετινό κόστος για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού αντιστοιχούσε στο 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ της Κίνας και ήταν μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Κατάρ.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πάνω από 30 τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα ακύρωσαν διαγωνισμούς για υπηρεσίες και προϊόντα, σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας.
Για παράδειγμα, ακυρώθηκαν διαγωνισμοί για την απολύμανση ξενοδοχείου καραντίνας στη Shenzen, για προμήθειες, λόγω lockdown, σε συνοικία της Chengdu και για ανακαίνιση εργαστηρίου, όπου γίνονταν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό στην επαρχία Shandong.
Άλλες επαρχίες της Κίνας δεν θα αγοράσουν λογισμικό που θα ιχνηλατεί την εξάπλωση του ιού, ούτε συναγερμούς, που θα ηχούν, όποτε κάτοικοι που είναι σε καραντίνα, βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Εταιρίες που είχαν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τα μαζικά τεστ PCR, είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες 5% (Dian Diagnostics Group Co Ltd), 8% (Guangdong Hybribio) και 11% (Shanghai Labway Clinical Laboratory).
Το μόνο που δεν έχει εκτιμηθεί είναι πόσο οδυνηρή θα αποδειχτεί για εταιρίες και προσωπικό η κατεδάφιση όλων των δομών Covid που είχαν στηθεί με αφορμή την πανδημία.
Με τον καιρό, η επιστροφή σε μία πιο φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα, θα βοηθήσει να βρουν δουλειές περισσότεροι άνθρωποι.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, άλλωστε, να κατευθύνει τα ποσά που δίνονταν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε άλλους τομείς.
Επίσης, όσοι έκαναν διαγνωστικά τεστ και απολύθηκαν, θα μπορούν να προσληφθούν στην εμβολιαστική εκστρατεία, που γίνεται πλέον στην Κίνα για τους ηλικιωμένους.
Αν και η 43χρονη Κινέζα που απολύθηκε, δεν το πήρε και τελείως κατάκαρδα, διότι το να κάνει όλη μέρα τεστ, ιδρωμένη, καθώς έπρεπε να φοράει μία ολόσωμη στολή και έχοντας να αντιμετωπίσει καθημερινά μία στρατιά γκρινιάρηδων πολιτών, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο.
Αντίθετα, “τώρα η οικονομία θα πάει καλύτερα, οπότε θα είναι πιο εύκολο να βρω δουλειά”, λέει η ίδια.
Το ότι ο κορωνοϊός δεν τραβάει πια, με συνέπεια το πάρτι να τελειώνει, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι νοσηλείες για γρίπη είναι πλέον πιο πολλές από αυτές για Covid 19 στην Αγγλία, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, όπως αναφέρει το Skynews.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία με γρίπη είναι 6,8 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ με κορωνοϊό 6,6 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Κυρίως νοσηλεύονται άνθρωποι άνω των 85 ετών, με τις εισαγωγές τους να αυξάνονται από 10,7 σε 23,1 ανά 100 χιλιάδες και παιδιά κάτω των 4-5 ετών, καθώς νοσηλεύονται πλέον 20,7 από 8,4 ανά 100 χιλιάδες, σε σχέση με μία βδομάδα πριν.
Σύμφωνα με στοιχεία του NHS, 1.162 άνθρωποι βρίσκονται σε απλές κλίνες με γρίπη και 87 εξ αυτών είναι στην εντατική.
Τα αντίστοιχα νούμερα πέρσι, τέτοια εποχή, ήταν 25 ασθενείς σε απλές κλίνες και μόνο ένας στην εντατική.
Ήταν τότε που οι ειδικοί έκαναν λόγο για γριπούλα. Φέτος έγινε ξανά γρίπη, οπότε οι ειδικοί συστήνουν το αντιγριπικό εμβόλιο για το οποίο είναι επιλέξιμοι 33 εκ. Άγγλοι και όλα τα παιδιά 2 και 3 ετών, αλλά μόνο το 37,4% και το 39,5%, αντίστοιχα, το έχει κάνει.
Οι ειδικοί λένε και ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν εκτεθήκαμε πέρσι και πρόπερσι στη γρίπη και για αυτό παρουσιάζει τώρα έξαρση, επειδή δεν έχουμε αντισώματα.
Bullshit, για τους τα πω και στα αγγλικά. Τότε, γιατί τα περιοριστικά μέτρα δεν μας βοήθησαν να μην εκτεθούμε και στον κορωνοϊό.
Η αλήθεια είναι ότι επειδή ο κορωνοϊός σάρωνε τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι άλλοι ιοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της γρίπης δεν έβρισκαν ξενιστές για να εξαπλωθούν, αφού τους προλάβαινε ο Sars Cov 2.
Ο κορωνοϊός ήταν ο λόγος που η γρίπη βρισκόταν για δύο χρόνια σε ύφεση και τώρα επανέρχεται ακριβώς επειδή η Covid 19 δεν εξαπλώνεται πια τόσο ραγδαία, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο και για άλλες ιώσεις.
Η φυσική ανοσία ας είναι καλά. Το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπινου οργανισμού. Φυσικά, έχουν τη χρησιμότητα τους και τα εμβόλια και τα φάρμακα, αλλά είναι βοηθητικά.
Βοηθούν, δηλαδή, το ανοσοποιητικό μας, αλλά θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση τους και όχι κατάχρηση τους.
Ακριβώς όπως δεν γίνεται να τρέφεται κανείς μόνο με βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, έτσι δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τα εμβόλια και τα φάρμακα τη φυσική ανοσία.
Άλλωστε, η φύση είναι κυρίως αυτή που κάνει τα θαύματα.
Αν όχι, τότε πώς σε μία μέρα καθάρισε η θάλασσα, μόλις γύρισε ο άνεμος από νοτιά σε ανατολικό.
Καλά εδώ είχε καθαρίσει σε λιγότερο από δύο μήνες την πετρελαιοκηλίδα το 2017, όταν οι ειδικοί έλεγαν ότι θα κάνουμε καμιά δεκαετία να κολυμπήσουμε ξανά στον Σαρωνικό.
Συν την κινδυνολογία για τα εκατομμύρια ψάρια, χταπόδια και καβούρια που θα πέθαιναν, αλλά φυσικά δεν συνέβη αυτό.
Οι φωτογραφίες με την υποβρύχια ζωή να μην έχει επηρεαστεί καθόλου έκτοτε είναι η απόδειξη και, παρεμπιπτόντως, την Παρασκευή 16/12 η φωτογραφική συλλογή είχε και κάβουρα βασιλικό.
Τον εντόπισα στον βράχο, απ’ όπου κάνω βουτιές με το κεφάλι, ψάχνοντας για καμιά σάλπα, κάνα μελανούρι, κάναν κακαρέλο, καμιά πέρκα, κάναν γύλο και κάναν σαργό.
Θηλυκό ήταν το βασιλικό καβούρι, απ’ ό,τι πρόλαβα να δω, πριν με ένα κυματάκι η θάλασσα το πάρει και πάλι στην αγκαλιά της τη μεγάλη.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, 20 βαθμοί στην Αθήνα σήμερα, 22 βαθμοί αύριο, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Καλοκαίρι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.