Ένας 86χρονος Βρετανός που χτύπησε το χέρι του, δεν καλούσε ασθενοφόρο, επειδή έτσι είπε η τηλεόραση

Ένας 86χρονος Βρετανός που χτύπησε το χέρι του περίμενε, πονώντας, για μέρες ασθενοφόρο, όπως αποκαλύπτει το Skynews, Πιτσιρίκο.

O λόγος ήταν ότι άκουσε στην τηλεόραση ότι πρέπει να καλεί κάποιος ασθενοφόρο μόνο αν πρόκειται για θέμα ζωής ή θανάτου.

Τελικά, οι τραυματιοφορείς βρήκαν τον 86χρονο Edward με μελανιασμένο και πρησμένο χέρι, όταν έφτασαν στο σπίτι του.

Ο ίδιος ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και η γυναίκα του, Norma, καθόταν δίπλα του.

Το χέρι του είχε γίνει μωβ, καθώς είχε πέσει πριν από δύο μέρες.

Οι τραυματιοφορείς είπαν στη σύζυγο του, που επικαλέστηκε την τηλεόραση για το ότι δεν ζήτησε βοήθεια νωρίτερα, ότι άλλη φορά θα πρέπει να τηλεφωνεί άμεσα στο NHS.

“O κόσμος φοβάται να καλέσει ασθενοφόρο, διότι έχει την εντύπωση ότι θα κολλήσει στην ουρά, έξω από κάποιο νοσοκομείο” ανέφερε ένας εκ των τραυματιοφορέων, ο Dan.

O ίδιος διηγήθηκε ένα ακόμα περιστατικό που η κόρη μίας ηλικιωμένης, η οποία μπορεί να είχε θρόμβο στο πόδι, δεν ήθελε να την πάει και πάλι στα επείγοντα, επειδή την προηγούμενη φορά περίμεναν για ώρες σε έναν παγωμένο διάδρομο.

Αφού της έκαναν κάποια τεστ, διαπίστωσαν ότι μάλλον δεν επρόκειτο για θρόμβο, αλλά, πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, αναγκάστηκαν να πάρουν μία ακόμα ασθενή μαζί, που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Η δεύτερη γυναίκα είναι αναίσθητη και ο καρδιακός ρυθμός της επιβραδύνεται.

Ο άλλος τραυματιοφορέας, που ονομάζεται Danny, παίρνει τηλέφωνο στο νοσοκομείο για να είναι έτοιμο για το έκτακτο αυτό περιστατικό.

Ο Danny και ο Dan σταθεροποιούν τον καρδιακό της ρυθμό, μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο και βρίσκονται στο προαύλιο του μέσα σε πέντε λεπτά.

Προλαβαίνουν και ένα σύντομο γεύμα, μέχρι την επόμενη κλήση, που γίνεται λίγο αργότερα για μία ακόμα ασθενή με πιθανό θρόμβο, την οποία μεταφέρουν στα επείγοντα.

Εκεί μαθαίνουν ότι η γυναίκα με το καρδιακό επεισόδιο είναι καλά, καθώς της τοποθέτησαν βηματοδότη και κάπως έτσι τελειώνει η βάρδια τους μετά από 12 ώρες, αφού ανεφοδιάσουν και πάλι το ασθενοφόρο για τους συναδέλφους τους, που θα παραλάβουν.

Αυτός είναι, όμως, ο σκληρός κόσμος της εργασίας, όπως αποδεικνύεται και από το ότι, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, η ΙΒΜ θα απολύσει 3.900 υπαλλήλους, επειδή δεν έφτασε τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι απολύσεις θα κοστίσουν, πάντως, στην ΙΒΜ 300 εκ. δολ., μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023, ενώ και οι μετοχές της υποχώρησαν ήδη κατά 2%.

Παρόλα αυτά, οι αγορές είναι και απογοητευμένες από τον αριθμό των απολύσεων που αντιστοιχεί μόνο στο 1,5% του εργατικού δυναμικού της εταιρίας, καθώς περίμεναν πιο μεγάλες περικοπές κόστους. Ήθελαν ακόμα περισσότερες απολύσεις, δηλαδή.

Το 2022 τα έσοδα της ΙΒΜ ήταν 9,3 δισ. δολ., κάτω από τον στόχο των 10 δισ. δολ., λόγω των υψηλότερων από τις αναμενόμενες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης.

Η εταιρία εκτίμησε επίσης ότι, μετά την πανδημία, μειώθηκε η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και οι πελάτες είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους, λόγω του φόβου για ύφεση.

Παρά το γεγονός αυτό, για το 2022 η ΙΒΜ κατέγραψε αύξηση εσόδων 5,5%, τη μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία.

Σε απλή μετάφραση όλων των παραπάνω, η ΙΒΜ απολύει, επειδή δεν κέρδισε ακόμα περισσότερα.

Και κάπως έτσι, οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο θα ζουν πάντα με την ψυχή στο στόμα, υπό τον φόβο της απόλυσης.

Με την ψυχή στο στόμα κατέβηκα κι εγώ στη δαντελένια -ναι και του Φαλήρου- ακτή την Πέμπτη 26/1 το πρωί.

Προλαβαίνοντας στο τσακ τη βροχή και τραβώντας και μερικά πλάνα από τον βυθό, όπου κολυμπούσαν κυρίως κακαρέλοι και σαργοί.

Αλλά και αρκετές καλόγριες, μικρές σάλπες, σπάροι, γύλοι και μία τροφαντή χειλού.

Απ’ όλα είχε το σκούρο μπλε του βυθού.

Όταν βγήκα, είχε αρχίσει ένα ψιλόβροχο πια, το οποίο εξελίχθηκε σε κατακλυσμό λίγο μετά.

Ένα απίστευτο μπουρίνι, που πλημμύρισε τα πάντα, ρίχνοντας και τη θερμοκρασία κατά 4 βαθμούς (από 13,5β. σε 9,5β. και 7,5β. η αισθητή, ενώ στο Σούνιο που δεν είχε βρέξει, ήταν 15 β.) μέσα σε 50 λεπτά.

Ακόμα και μέσα στα σπίτια και τα διαμερίσματα μπήκαν νερά, έριξε και χαλάζι και θυμήθηκα που ξερόλας χιονόφιλος μου έλεγε με αυστηρό και δηκτικό ύφος, πριν κάποιο διάστημα, ότι δεν πέφτει χαλάζι τον χειμώνα, επειδή είχα ισχυριστεί ότι ο παγετός και το χαλάζι καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Και τις προάλλες, ξερόλες χιονόφιλοι έλεγαν ότι δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο η κακοκαιρία, σαν να μην έφταναν όλα αυτά.

Έπρεπε να έβλεπαν τους άστεγους που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν σε κάτι σαν αντίσκηνα, και να δω τι θα έλεγαν μετά.

Ή όσους ενεπλάκησαν σε τροχαία -είδα ένα, προσωπικά- όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, τους επιβάτες ενός αεροπλάνου που έκανε τρεις γύρους μέχρι να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα κι ένα περιστέρι λυπήθηκα, βλέποντάς το μούσκεμα με το φτέρωμα στο κεφάλι του όρθιο, λες και είχε πάθει ηλεκτροπληξία να έρχεται στο περβάζι της κουζίνας για να προφυλαχθεί και να βρει τροφή.

Ευτυχώς, είχα αφήσει αρκετά ψίχουλα από νωρίς το πρωί, πριν αρχίσει η σιχαμένη η βροχή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται διαρκώς και μαζικά επειδή ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Δεν είναι κακό ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας, το κακό είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζητούν δουλειές -που δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά-, αντί να απαιτήσουν το Βασικό Εισόδημα για όλους, που είναι μια άμεση και μόνιμη αναδιανομή εισοδήματος. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αργούν πολύ να κατανοήσουν την εποχή στην οποία ζουν, και συνεχίζουν να σκέφτονται με όρους της δεκαετίας του ’80. Δεν θυμάμαι να παραπονέθηκε κανείς, όταν βγήκαν τα πλυντήρια -μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας- και οι άνθρωποι σταμάτησαν να πλένουν τα ρούχα στο χέρι. Βέβαια, αυτό συνέβη επειδή δεν πληρώνονταν για να πλένουν τα ρούχα στο χέρι -και δεν εξαρτώταν η επιβίωσή τους από αυτό-, οπότε έμειναν στο ότι το πλυντήριο διευκόλυνε απίστευτα τη ζωή τους. Αδυνατούμε να δούμε τα θετικά και τις ευκαιρίες που μας δίνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. “Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της” έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αλλά δεν τους ακούμε τους ποιητές. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.