Βαρυχειμωνιά

Χαίρε πιτσιρίκο, ελπίζω να έχεις προετοιμαστεί για τη βαρυχειμωνιά που οσονούπω έρχεται.
Περί της δίκης των δολοφόνων του Άλκη Καμπανού:

Μια συμμορία αρxίδια, δίχως αρxίδια, πουλάνε τρελίτσα στο πανελλήνιο δίχως καμιά ντροπή, μπας και τη βγάλουν καθαρή.

Περί των διαβόητων υποκλοπών του γκαντεμόσαυρου: Ό,τι και περί της δίκης των δολοφόνων του Άλκη Καμπανού.

Όσο εξοργιστικό κι αν είναι, πρόκειται για πάγια πλέον κοινωνική πρακτική: δεν παραδέχεται κανείς, ποτέ σφάλματα, λάθη, παραλήψεις, εγκλήματα, δεν αναλαμβάνει ποτέ ευθύνη των όποιων πράξεών του ή αδράνειας και συνεχίζει τη ζωή του, διότι ποτέ δεν υφίσταται οποιαδήποτε ουσιαστική, ή έστω, αντάξια των έργων του συνέπεια.

Περί του ΚΚΕ που ανέφερε η Έλενα σαν εναλλακτική της αποχής:

Εκλογές 2000, ψήφοι 379.454 5,52% (ο Σημίτης πρωθυπουργός)

Εκλογές 2004, ψήφοι 436.706 5,90% (ο Κωστάκης πρωθυπουργός)

Ευρωεκλογές 2004, ψήφοι 580.396 9,48%

Εκλογές 2007, ψήφοι 583.750 8,15% (ξανά ο Κωστάκης πρωθυπουργός)

Εκλογές 2009, ψήφοι 517.249 7,54% (ο ολέθριος ΓΑΠ πρωθυπουργός)

Ευρωεκλογές 2009, ψήφοι 517.249 8,15%

Εκλογές 2012 (6/5), ψήφοι 536.072 8,48% (υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου)

Εκλογές 2012 (17/6), ψήφοι 277.204 4,51%, το πραγματικό 2,79% (ο Σαμαράς πρωθυπουργός)

Τι συνέβη και μέσα σε 42 μέρες 258.868 ψηφοφόροι την είδαν αλλιώς; Απλά, η ηγεσία του ΚΚΕ συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε πλέον να κρύβει πως είναι παντελώς ανίκανη να αντέξει οποιοδήποτε crash–test με την πολιτική πραγματικότητα και ψέλλισε κάποιες πίπες πως επειδή «φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει δίχως να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία από τους καπιταλιστές και να κοινωνικοποιηθεί» δεν ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση, τουτέστιν να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο ευθύνης σε μια από τις χειρότερες στιγμές για τη χώρα. Αυτό ορθότατα ερμηνεύτηκε σαν διακήρυξη urbi et orbi πως το ΚΚΕ είναι κόμμα καταγγελίας και τίποτε άλλο, μ’ αποτέλεσμα να φάει τη σκόνη των ΑνΕλλ, Χρυσής Αυγής και ΔημΑρ στις εκλογές. Αν θέλεις να τσιγκλήσεις κάνα οπαδό του, πέτα κάνα «ρε μπας και να ψάξει κάνας ιστορικός, άξιος του τίτλου, ΚΑΙ για τις ευθύνες του ΚΚΕ στο φούσκωμα της Χρυσής Αυγής;» και κατάγραψε αντιδράσεις.

Ευρωεκλογές 2014, ψήφοι 349.342 6,11%

Εκλογές 2015 (25/1), ψήφοι 338.138 5,47% (ο Τσίπρας πρωθυπουργός)

Εκλογές 2015 (20/9), ψήφοι 301.632 5,55% (ξανά ο Τσίπρας πρωθυπουργός)

Ευρωεκλογές 2019 (26/5), ψήφοι 302.673 5,35%

Εκλογές 2019 (7/7), ψήφοι 299.592 5,30%, πραγματικό 3,04% (ο γκαντεμόσαυρος πρωθυπουργός)

Θα περίμενε κανείς πως με ΝΔ–ΠαΣοΚ να έχουν καταστρέψει τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεικνύεται ανίκανος να καθίσει έστω κι έναν υψηλά ιστάμενο στο σκαμνί ούτε καν για ένα αποδεδειγμένα διεθνές σκάνδαλο, τόσο μάλλον για τη χρεοκοπία της χώρας, το ΚΚΕ θα έπρεπε να πετάει αντί να σέρνεται. Μάλλον ουδείς παραξενεύεται. Κατ’ εμέ, το παράξενο είναι γιατί δεν κλείνουν το μαγαζί ή, γιατί δεν το γυρνούν σε ΜΚΟ, έστω ΜΚΚΟ να μη χαθεί και το εκ του «Κομμουνισμού» Κ.

Άλλωστε, το ό,τι το παλαιότερο κόμμα στην Ελλάδα ουδέποτε προσπάθησε να προκαλέσει έστω κι ένα δημοψήφισμα, μάλλον δικαιώνει τον Πάγκαλο, αυτόν του «όλοι μαζί τα φάγαμε», που ευθέως δήλωσε κάποτε πως «το ΚΚΕ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα». Ίσως έκρινε πως οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ώριμες ή, δεν θέλησε να ενοχλήσει πολύ.

Οι επερχόμενες εκλογές Πιτσιρίκο θα έχουν πολλαπλό κοινωνιολογικό ενδιαφέρον: Θα ψηφίσουν και οι ούτε καν 17ρηδες και 18ρηδες που έπαθαν καραντίνα. Έχουν γραφεί πολλά για το εμφανές τεράστιο κάζο που έπαθε αυτή η φουρνιά σε ό,τι αφορά την κοινωνικοποίησή της, την ψυχική της υγεία, τις διαπροσωπικές της σχέσεις, τη συναισθηματική της ωρίμανση, την επαφή της με την πραγματικότητα, τη σχέση της με το internet, αλλά ελάχιστα για τον σχηματισμό πολιτικής στάσης της απέναντι στα πράγματα. Ίσως να τολμήσει κάποιος να ασχοληθεί με το θέμα μετεκλογικά. Οψόμεθα….

Να ‘σαι καλά Πιτσιρίκο.

A.

(Αγαπητέ φίλε, ξέρετε την γνώμη μου για τις εκλογές στο προτεκτοράτο. Διαπιστώνω από τα στοιχεία που παραθέτετε πως, όσο ψήφιζα, το ΚΚΕ τα πήγαινε μια χαρά στις εκλογές. Μόλις αποφάσισα να απέχω από τις εκλογές -και το ΚΚΕ έχασε την ψήφο μου- πήρε την κατηφόρα. Δεν πειράζει, άλλωστε οι τύχες των κοινωνιών -και πόσο μάλλον ενός προτεκτοράτου- δεν κρίνονται στις εκλογές. Εγώ θα αφήσω τους νεότερους να ψηφίσουν και σε αυτές τις εκλογές. Κάνω τόπο στα νιάτα. Καλό θα ήταν όσοι είναι πάνω από 40 χρονών να αφήσουν τους νεότερους να ψηφίσουν. Έχει αποδειχτεί πως εμείς δεν το έχουμε και πάρα πολύ με την ψήφο. Όλο λάθος. Δεν ξέρουμε να ψηφίζουμε. Όσο για τις ευθύνες, στην Ελλάδα κανείς δεν έχει ευθύνη για το οτιδήποτε. Οι Έλληνες είναι τα αιώνια παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι που δεν έχουν ευθύνες. Αλλά τα παιδιά πέφτουν και χτυπάνε. Και δεν έχουμε και νοσοκομεία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.