Γίνε κι εσύ Elon Musk – Μέρος 2ο (περί τεχνητής νοημοσύνης)

Ciao πιτσιρίκια,
Στο πρώτο μέρος του κειμένου, 7 μήνες νωρίτερα, έγραψα ότι ο Elon Musk θα σκάσει αν δεν αγοράσει το twitter ενώ πλέον όχι μόνο το αγόρασε, αλλά απέλυσε και το μισό σχεδόν προσωπικό του και έχει φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο που λειτουργούσε η εταιρεία.

Βλέπετε, ο Elon ανήκει και σε μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών που έχει καταλάβει ότι δεν έχει νόημα να αγοράζεις ζόμπι εφημερίδες ή άλλα παραδοσιακά ΜΜΕ γιατί το παιχνίδι παίζεται στο διαδίκτυο πλέον. Κι ενώ ο Jeff Bezos της Amazon, σαν σωστός παραδοσιακός Έλληνας ολιγάρχης, έσκασε 250 εκατομμύρια δολάρια και αγόρασε την Washington Post to 2013, ο Elon Musk τίναξε την μπάνκα στον αέρα και μπορεί να ασκεί πολιτική πίεση παγκοσμίως αγοράζοντας το Τwitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχει και η περίπτωση να τον έχω υπερεκτιμήσει, και να το αγόρασε απλά και μόνο για να κλείσει τον λογαριασμό ενός πιτσιρικά που είχε φτιάξει ενα twitter bot που έκανε αυτόματα tweets δημοσιεύοντας την τοποθεσία του προσωπικού Jet του Musk, χρησιμοποιώντας δημόσια αεροπορικά δεδομένα τοποθεσίας του αεροσκάφους.

Αρχικά, ο Elon προσπάθησε να δωροδοκήσει τον πιτσιρικά, προσφέροντας 50 χιλιάδες ψωροδολάρια ζητώντας του να σταματήσει και, αφού αυτός αρνήθηκε, εντελώς συμπτωματικά, μερικούς μήνες αργότερα αγόρασε το Τwitter για 44 δισ. και απλά του έκλεισε τον λογαριασμό με το έτσι θέλω. Έτσι για να μην νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο οι ολιγάρχες. Το μόνο θλιβερό και σίγουρο με όλους αυτούς τους “αυτοδημιούργητους” δισεκατομμυριούχους είναι ότι είναι όλοι για τον ψυχίατρο και δυστυχώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις ζωές μας καθημερινά.

Πίσω στο θέμα μας, όμως, αφού ο τίτλος του κειμένου αναφέρεται στο πώς να γίνετε κι εσείς ένας από αυτούς. Σας έχω νέα λοιπόν: Οι εξελίξεις τρέχουν και πλέον δεν χρειάζεται να περάσουμε τη μισή μας ζωή σπουδάζοντας, να σπάσουμε το κεφάλι μας να βρούμε μια καινοτόμα ιδέα και μετά να δουλεύουμε σαν σκλάβοι για αυτή μέχρι που θα μας κάνει πλούσιους. Αστειεύομαι, αυτός δεν ήταν ποτέ ο τρόπος να γίνει κάποιος πλούσιος έτσι κι αλλιώς, χαχαχα.

Ο λόγος που δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, είναι ότι πολύ σύντομα τίποτα από όλα αυτά δεν θα έχει νόημα. Τα περισσότερα πρακτικά και όχι μόνο προβλήματα στη ζωή θα μπορούν να λυθούν εύκολα με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η μεγάλη πλειοψηφία των λεγόμενων white collar jobs -ή πιο απλά δουλειών γραφείου- θα εξαφανιστεί.

Οι περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας δείχνουν ένα μέλλον με χαρούμενους πολίτες που διαθέτουν ρομπότ για να τους καθαρίζουν το σπίτι και τους δρόμους της πόλης και να τους σερβίρουν καφέ και φαγητό, ενώ αυτοί συνεχίζουν να πηγαίνουν για δουλειά στο γραφείο. Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται ότι θα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Οι χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν άμεση ανθρώπινη επαφή είναι οι τελευταίες που θα εξαφανιστούν ενώ οι γραφειοκρατικές εργασίες γραφείου που γίνονται με τον υπολογιστή, και όχι μόνο, αφήνονται σιγά σιγά σε αυτόν που ξέρει να τις κάνει καλύτερα, τον υπολογιστή τον ίδιο. Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσω πως, όταν λέω χειρωνακτική εργασία, δεν εννοώ την εργασία στην γραμμή μαζικής βιομηχανικής ή αγροτικής παραγωγής που έχει εξαφανιστεί ήδη. Εννοώ τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο που θα καλέσουμε όταν κάτι χαλάσει στο σπίτι μας ή έναν μάστορα (craftsman) με την γενική απλοϊκή έννοια. Δουλειές που αν και είναι απλές, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από ρομπότ στην παρούσα φάση.

Από την άλλη, μια πολύπλοκη και εξειδικευμένη εργασία που βασίζεται σε γνώση και χρόνια εμπειρίας βασισμένη σε λογική και διαθέσιμα σε όλους δεδομένα, είναι ακριβώς αυτό που ξέρουν καλά ή μαθαίνουν εύκολα οι υπολογιστές. Ένα απλό παράδειγμα είναι η δουλειά της γιατρού σε αντίθεση με αυτή της νοσοκόμας. Είναι πιο πιθανό να εξαφανιστεί πρώτα η δουλειά ενός οφθαλμιάτρου π.χ. που μας κάνει διάγνωση και γράφει μια συνταγή για φάρμακα ή γυαλιά παρά η δουλειά ενός νοσηλευτή που μας παρέχει υποστήριξη, είτε αυτή είναι ψυχολογική (απλή κουβέντα) είτε πρακτική (να μας βοηθήσει να περπατήσουμε ή να πάμε στην τουαλέτα). Έρευνες έδειξαν, ήδη, ότι οι καλύτεροι δερματολόγοι στον κόσμο νικήθηκαν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στην διάγνωση καρκίνου του δέρματος χρησιμοποιώντας φωτογραφίες παλιών ασθενών.

Επειδή νιώθω όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω μου να αγχώνονται για αυτά που έρχονται, ας μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα και ας αγκαλιάσουμε την αλλαγή αντί να την φοβόμαστε. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές από τον πιτσιρίκο, δεν γίνεται να θέλουμε να αλλάξουν όλα χωρίς να αλλάζει τίποτα.

Οι περισσότεροι μιλούν για το ChatGPT, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μέσα από απλό γραπτό διάλογο δίνει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα και έχει αναγκάσει πολλούς τομείς να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ή να το κηρύξουν παράνομο. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι και η εκπαίδευση που, όπως είπε η Μαρία στο πρόσφατο podcast, πολλοί φοιτητές το χρησιμοποιούν για να τους κάνει τις εργασίες ή να τους βοηθήσει στις εξετάσεις. Πολλά πανεπιστήμια και σχολεία προσπαθούν να το απαγορεύσουν και να επαναφέρουν εξετάσεις με χαρτί και μολύβι αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι η μόνη λύση είναι να σχεδιάσουμε την εκπαίδευση από τη αρχή, λαμβάνοντας υπόψη μας όλα αυτά τα νέα εργαλεία, γιατί περί εργαλείων που θα μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη πρόκειται.

Δεν είναι όμως μόνο φοιτητές αλλά και πολλοί άλλοι που προς το παρόν επωφελούνται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού που εργάζομαι, μπορώ να σας πω ότι το χρησιμοποιώ ήδη σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλα παρόμοια όπως το copilot, το οποίο κάνει ένα είδος autocomplete του κώδικα ενώ γράφεις. Κάτι σαν το autocorrect που έχουμε στα πληκτρολόγια του κινητού αλλά με τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να διορθώνει ολόκληρες γραμμές κώδικα και αλγόριθμους. Αφού δεν έχω χάσει ακόμα τη δουλειά μου -κάτι που θα γίνει έτσι κι αλλιώς σε λίγα χρόνια- ας τεμπελιάζω ήδη κάνοντάς την γρηγορότερα. Το ειρωνικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα συστήματα, τόσο πιο έξυπνα γίνονται αφού από εμάς μαθαίνουν. Μαθαίνω τον νέο για να μου πάρει την δουλειά δηλαδή.

Αν νομίζατε όμως ότι όλος αυτός ο χαμός γίνεται μόνο για τους μαθητές/φοιτητές και προγραμματιστές, είστε γελασμένοι. Ακολουθεί μια λίστα από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα εξαφανίσουν φωτογράφους, μουσικούς, γραφίστες, συγγραφείς, φωτομοντέλα, αναλυτές και πολλές άλλες δουλειές.

Παραθέτω μερικά από τα λογισμικά που έχω χρησιμοποιήσει από προσωπικό ενδιαφέρον με το θέμα, σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα:

Lex Ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που βοηθάει ή αντικαθιστά συγγραφείς αρθρογράφους αλλά και ποινικολόγους, δικηγόρους και λοιπούς συμπληρώνοντας τα κειμενά τους ή γράφοντας από την αρχή κείμενα, άρθρα και συμβόλαια.

Generated photos Συλλογή από φωτορεαλιστικά μοντέλα ανθρώπων που δεν υπάρχουν και έχουν δημιουργηθεί 100% από υπολογιστές. Χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς, για την προώθηση ρούχων και λοιπών προϊόντων, μέχρι και την δημιουργία ψεύτικων προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών για να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές στην σύλληψη βιαστών και λοιπών predators. Άνεργοι και τα φωτομοντέλα λοιπόν.

Soundraw Φτιάξτε τη δική σας μουσική και τραγούδια με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να γνωρίζετε μουσική.

ClipDrop Λογισμικό για επεξεργασία φωτογραφιών, αφαίρεση φόντου, αντικειμένων, ανθρώπων από φωτογραφίες κτλ. Αυτοματοποίηση πολλών λειτουργιών του photoshop δηλαδή. Πάνε και οι γραφίστες.

Midjourney και Dall-e Δύο από τα καλύτερα λογισμικά text to image, φτιάχνεις από το μηδέν σε δευτερόλεπτα την εικόνα που θέλεις περιγράφοντάς την με μια πρόταση/κείμενο. Πάνε και οι καλλιτέχνες

Metaphor και Lexica Μηχανές αναζήτησης, η πρώτη για κείμενο και ιστοσελίδες και η δεύτερη για εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

Talk to Books Πειραματικό εργαλείο της Google που σου προτείνει βιβλία βασισμένο σε ερωτήσεις που του κάνεις.

Έχω αρκετά ακόμα στη λίστα αλλά σταματάω κάπου εδώ γιατί ήθελα απλά να αναφέρω μερικά παραδείγματα. Υπάρχει σίγουρα το ενδεχόμενο να είμαι λάθος και σε δέκα χρόνια από τώρα πολλοί από εμάς να είμαστε κάθε πρωί στο μετρό με προορισμό ένα γραφείο, μια καρέκλα, έναν υπολογιστή και μία ανούσια επαναλαμβανόμενη δουλειά. Το σίγουρο είναι ότι, αν ο κόσμος της εργασίας δεν αλλάξει τα επόμενα χρόνια, οι λόγοι θα είναι πολιτικοί και όχι τεχνικοί/πρακτικοί. Αν κάποιος διαφωνεί, ας μου εξηγήσει γιατί το 2023 υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι στα διόδια των αυτοκινητόδρομων.

Ναι αλλά “Τι έχεις να προτείνεις σαν λύση για να τρέχουμε γυμνoί στις παραλίες και να δουλεύουν τα ρομπότ για εμάς;” ίσως ρωτήσουν κάποιοι. Η λύση είναι να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ψηφίσουμε μαζικά για την διεκδίκηση παγκόσμιου εισοδήματος άνευ όρων.

https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000003_el

Τα αποτελέσματα, όπως βλέπετε στην παραπάνω σελίδα, ήταν απογοητευτικά μιας και μιλάμε για μερικές χιλιάδες ψήφους που χρειαζόταν η κάθε χώρα για να συζητηθεί το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο. Ας κάτσουμε λοιπόν τώρα να τσακωνόμαστε με τα ρομπότ που θα μας πάρουν τις δουλειές.

Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και να μιλάω με τους γύρω μου όσο περισσότερο μπορώ για το θέμα αυτό αλλά και να προτείνω τα τρία παρακάτω βιβλία με τη σειρά που βρίσκονται στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά. Ο Paul Lafarge εξηγεί πολύ καλύτερα από εμένα τους λόγους για τους οποίους η τεμπελιά είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ο Rutger Bregman αναλύει πώς μπορεί το δικαίωμα αυτό να γίνει πράξη και ο Επίκουρος πώς τα δύο προηγούμενα μας οδηγούν στην ευδαιμονία.

Φιλιά από το ηλιόλουστο Μιλάνο,

Ο άλλος Βασίλης

Υ.Γ.1 Παίζοντας για λίγα λεπτά -κυριολεκτικά 10 λεπτά σύνολο- με το Dall-e, έφτιαξα μερικές φωτογραφίες ενός γαϊδάρου μπροστά στο Σύνταγμα:

Υ.Γ.2: Για να το τερματίσω, το δοκίμασα και σε στυλ Vincent van Gogh για να το κρεμάσω στο σαλόνι μου και να λέω στους φίλους μου ότι το ζωγράφισα μόνος μου:

(Φίλε Βασίλη, είμαι ευτυχισμένος και ευγνώμων που άνθρωποι σαν κι εσένα γράφουν και κάνουν podcast στο μπλογκ. Σούπερ το κείμενό σου. Βασίλη, έχεις αντιληφθεί πως είμαι ενθουσιασμένος με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης, που οι περισσότεροι άνθρωποι -και τα ΜΜΕ- τα προσπερνούν κάπως αδιάφορα. Δηλαδή, οι άλλοι τρέμουν μη χάσουν την δουλειά τους εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης -και αναγκαστούν να ζήσουν ελεύθεροι-, και με τον δούκα Γρηγόρη συζητούσαμε πόσο ωραία θα είναι που θα κάνουμε έρωτα με τα ρομπότ, ενώ εγώ είμαι πολύ ευτυχισμένος που θα καταφέρω επιτέλους να γράψω τραγούδια και να ζωγραφίσω. Το μπλογκ έχει περάσει σε άλλη διάσταση και γουστάρω τρελά. Να είσαι πάντα καλά. Από την βροχερή Ζάκυνθο, την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.