“Για να είστε υγιείς μην πίνετε πάνω από δύο ποτά τη βδομάδα”

“Για να είστε υγιείς μην πίνετε πάνω από δύο ποτά τη βδομάδα” είναι, Πιτσιρίκο, η σύσταση του Καναδικού Κέντρου Χρήσης Ουσιών και Εθισμού, όπως μεταδίδει το BBC.

Κι αυτό αν πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να πιει, διότι ο μηδενικός κίνδυνος ισούται με μηδενικό αλκοόλ.

Ανάλογη σύσταση το 2011, πάντως, τοποθετούσε το όριο ασφαλείας στα 10 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και στα 15 για τους άνδρες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Erin Hobin, επιστήμονα στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Οντάριο, “το μήνυμα από αυτή τη νέα οδηγία είναι ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ βλάπτει την υγεία”.

Κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπανάκι για το 80% των ενήλικων Καναδών, οι οποίοι πίνουν.

Και για όλους αυτούς τα τρία ποτά τη βδομάδα, που μπορεί να αυξήσουν κατά 15% τον κίνδυνο για καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό, δεν είναι μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Καναδοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, μετά από πολλές έρευνες, αποφάσισαν να κατεβάσουν το όριο ασφαλείας στα δύο ποτά τη βδομάδα από τα δέκα που ήταν μέχρι πρότινος και παραμένει σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Γαλλία.

Στις ΗΠΑ, συστήνουν όχι πάνω από δύο ποτά τη μέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, ενώ στη Βρετανία βάζουν όριο τα έξι ποτήρια κρασιού ή μπύρας τη βδομάδα.

Ο Καναδάς δεν είναι, όμως, μόνος του. Και το Συμβούλιο Υγείας της Ολλανδίας συστήνει αποχή από το αλκοόλ ή, αλλιώς, όχι πάνω από ένα ποτό τη μέρα.

“Ωστόσο, το αλκοόλ είναι μέρος της κουλτούρας στον Καναδά και κάτι κοινωνικά αποδεκτό, το πίνουν σε γενέθλια, γάμους, ακόμα κι όταν βλέπουν αγώνες χόκεϊ το Σαββατόβραδο” σύμφωνα με τη Hobin.

Μόνο όταν τοποθετήθηκαν, το 2017, προειδοποιητικές ετικέτες σε ποτά, που συνέδεαν τον καρκίνο με την κατανάλωση αλκοόλ, μειώθηκαν κατά 7% οι κατά κεφαλήν πωλήσεις αλκοόλ στο Γιούκον.

Δεν ήταν και μεγάλη η μείωση, όμως. Αλλά τι να κάνουν μέσα στο καταχείμωνο στον Καναδά, που ούτε για μπάνιο μπορούν να πάνε, ούτε να βγουν από το σπίτι για μία βόλτα καλά, καλά.

Παρεμπιπτόντως, η Amazon ήταν να απολύσει χθες υπαλλήλους της στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Κόστα Ρίκα, ως μέρος του σχεδίου της να καταργήσει 18 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι άλλες εταιρίες του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας κάνουν, εξάλλου, περικοπές προσωπικού και μειώνουν τα κόστη, προετοιμαζόμενες για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την πανδημία.

Και εντάξει, αυτές οι εταιρίες έκαναν παραδόσεις κατ’ οίκον και, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα, οι σχετικές παραγγελίες μειώθηκαν πια, αλλά δεν είναι οξύμωρο να επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει τελειώσει η πανδημία;

Όχι, διότι μετά την πανδημία κατασκεύασαν και άλλες τεχνητές κρίσεις, όπως την ενεργειακή και παίζουν και πόλεμο Ρώσοι και Αμερικανοί.

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, αναμενόταν να απολυθούν 2.300 υπάλληλοι της Amazon στο Σιάτλ και το Bellevue (Ουάσινγκτον), ενώ, σύμφωνα με τον αμερικάνικο εργατικό κώδικα, η εταιρία οφείλει να τους ενημερώσει 60 μέρες πριν.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Amazon είχε ανακοινώσει ότι θα απολύσει το 6% των 300 χιλιάδων εταιρικών υπαλλήλων της (δηλαδή, 18 χιλιάδες), κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο και το τμήμα ανθρώπινων πόρων.

Η Microsoft ανακοίνωσε, επίσης, τις προάλλες ότι θα απολύσει 10 χιλιάδες υπαλλήλους.

Mιας και ο λόγος για τις αλλεπάλληλες -και εν πολλοίς κατασκευασμένες- κρίσεις, έπεσε να τον φάει η κορεκτίλα αυτού του κόσμου τον Emmanuel Macron, επειδή είπε το αυτονότητο.

“Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα είχε η κλιματική κρίση στην πατρίδα μας” αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, με αφορμή τα διάφορα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν από το καλοκαίρι τη χώρα του, όπως γράφει η Le Monde και βγήκαν από τα ρούχα τους οι οπαδοί της κορεκτίλας.

Του έκαναν μία άνευ προηγουμένου επίθεση, λοιπόν, οι ειδικοί, οι χιονόφιλοι, οι επικριτές του Trump, αλλά υμνητές του Biden, οι υπέρμαχοι, αλλά με το αζημίωτο, των εμβολίων και των περιορισμών και αναγκάστηκε να ανασκευάσει ο Macron.

Υποστηρίζοντας ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του και αυτό που εννοούσε ήταν ότι “κανείς δεν πίστευε ότι η κλιματική κρίση θα ερχόταν τόσο γρήγορα.

Βασικά, ο Γάλλος πρόεδρος σχόλιο για την οικονομία είχε κάνει, αναφέροντας ότι “κανένας δεν περίμενε να εκτιναχθεί τόσο ψηλά ο πληθωρισμός” και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του συμπλήρωσε πως “και με την κλιματική κρίση ποιος μπορούσε να προβλέψει τις θεαματικές επιπτώσεις της στη χώρα μας”;

Ούτε αυτό ήταν, όμως, αρκετό στους ειδικούς και λοιπούς της κορεκτίλας οπαδούς, οι οποίοι έσπευσαν να προσάψουν στον Macron ότι κλείνει το μάτι στους αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς, ακόμα να καταλάβουν στην αριστερά ότι όσο κάνουν αντιπολίτευση με θέματα όπως η πανδημία ή η κλιματική αλλαγή, που κουράζουν αφάνταστα τους όλο και φτωχότερους πολίτες, τόσο δεν θα βρίσκουν την ψήφο τους στις εκλογές.

Eπίσης, είναι λάθος να αποδίδεται κάθε καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή. Καλά, οι οπαδοί της κορεκτίλας και οι χιονόφιλοι μας είπαν ότι σε αυτήν οφείλονταν και οι σερί λιακάδες. Είναι τόσο χαλασμένοι οι άνθρωποι.

Αλλά, τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι κάθε χειμώνα έχουμε αυτούς τους ισχυρούς νοτιάδες. Για αυτό, άλλωστε, και στις συμβολαιογραφικές πράξεις η απόσταση ενός οικοπέδου από τη θάλασσα ορίζεται με βάση το χειμέριο κύμα, επειδή αυτό φτάνει πιο βαθιά μέσα στη στεριά.

“Καλά έκανες και βγήκες, ξέρεις γιατί τη λένε στάση Παλμύρα εδώ, διότι μπορεί να σε πάρει το κύμα μέσα, εμείς προσέχουμε ακόμα και το καλοκαίρι” μου είπε την Πέμπτη 19/1 μία κυρία.

Βέβαια, ο λόγος που είχα βγει στην, κάπως προστατευμένη από το κύμα – χάρη σε έναν σκόπελο που έχει πλάγια μπροστά της – ακτή, ήταν επειδή μπλόκαρε η υποβρύχια μηχανή.

Και ξαναμπήκα για να τραβήξω από κοντά μερικά ακόμα πλάνα από το κύμα του νοτιά.

Ο Μπάτης οφείλει επίσης το όνομα του στον νοτιά, διότι είναι ο άνεμος που έρχεται, που μπαίνει, που μπουκάρει από τη θάλασσα προς τη στεριά.

Αλλά και ο Φλοίσβος, η άλλη στάση του Φαλήρου, έχει πάρει το όνομά του από τη θάλασσα, αφού πρόκειται για τον ήχο που κάνει το νερό, περνώντας ανάμεσα από τα βότσαλα, καθώς το κύμα σκάει στην ακτή.

Δεν μου αρέσουν καθόλου τα κύματα, Πιτσιρίκο. Πρώτον, είναι επικίνδυνα και δεύτερον βρωμίζουν τη θάλασσα και θολώνουν τον βυθό.

Τη Δευτέρα 16/1 ήταν η τελευταία φορά που φαινόταν ο πυθμένας και θα φτάσει Δευτέρα-Τρίτη (23=24/1) για να αποκαλυφθεί ο υπέροχος υποβρύχιος κόσμος ξανά.

Σήμερα Παρασκευή 20/1 θα γυρίσει πρόσκαιρα σε δυτικό άνεμο, αλλά κι αυτός κύμα προκαλεί στον Σαρωνικό. Άσε που θα συναντήσει προϋπάρχουσα φουσκοθαλασσιά, διατηρώντας τη θάλασσα καφετιά.

Και με τους νοτιάδες να παίρνουν και πάλι το πάνω χέρι το ΣΚ, το τραγούδι “ωραία που φύσηξε ο μπάτης” ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση και την απογοήτευση που νιώθεις βλέποντας τα κύματα να είναι σαν βουνά.

Και δεν είναι μόνο προσωπική άποψη αυτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι χθες Πέμπτη, παρά τον ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία, μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν όσοι επέλεξαν να κάνουν μία βόλτα στην κατάμεστη, άλλες φορές και με ανάλογες συνθήκες, παραλία.

Πολύ απλά, διότι αυτή τη φορά είχε προστεθεί στην εξίσωση και ο νοτιάς, κάνοντας πραγματικότητα αυτό που λένε “μας πήρε και μας σήκωσε” και υπενθυμίζοντας πόσο μικροί είμαστε οι άνθρωποι απέναντι στη φύση.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι άνθρωποι θα συνηθίσουν πια να ζουν όλη τους τη ζωή σαν άρρωστοι, για να πεθάνουν υγιείς. Υγιείς στο σώμα, γιατί, εν τω μεταξύ, οι ψυχικές αρρώστιες θερίζουν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.