Για να πάει καλά η χρονιά, η Amazon απολύει 18 χιλιάδες μονοκοπανιά

Στο +5,9% ήταν ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2021, όπως αναφέρει η Le Monde, Πιτσιρίκο.

Επιβραδύνθηκε, πάντως, καθώς το Νοέμβριο η αύξηση του πληθωρισμού ήταν της τάξης του 6,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2021.

H πτώση του Δεκεμβρίου μπορεί να είναι, πάντως, προσωρινή, καθώς οι εκτιμήσεις για τον Ιανουάριο του 2023 αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά 7% υψηλότερος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2022.

Σταθερά πτωτική τάση θα αρχίσει να διαφαίνεται από τον Μάρτιο του 2023.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ετήσια αύξηση στις τιμές της ενέργειας ήταν 15,1%, ενώ στα τρόφιμα 12,1%.

Μπροστά στα παραπάνω νούμερα, φαντάζουν μικρές οι αυξήσεις στους κλάδους της μεταποίησης (4,9%) και των υπηρεσιών (2,9%).

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 0,3% από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού που αναμένεται στις αρχές του 2023, οφείλεται στην άνοδο κατά 15% των ρυθμιζόμενων τιμών ενέργειας, που έχει προγραμματιστεί για το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο και για το ηλεκτρικό το Φεβρουάριο.

Και όταν θα αυξάνεται ο πληθωρισμός στη Γαλλία, θα μειώνονται και οι θέσεις εργασίας στην Amazon, που από τις 18 Ιανουαρίου σκοπεύει να απολύσει σταδιακά 18 χιλιάδες ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι απολύσεις θα γίνουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο τμήμα ανθρώπινων πόρων και συνιστούν μία στροφή 180 μοιρών, καθώς πρόσφατα η Amazon διπλασίασε το όριο των αποδοχών, προκειμένου να προσελκύσει ταλέντα.

Για τις απολύσεις η εταιρία επικαλέστηκε -μέσω e-mail που έστειλε στους εργαζόμενους- την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία (δηλαδή, τη δικαιολογία που χρησιμοποιούν όλοι όσοι διώχνουν κόσμο εδώ και 12-13 χρόνια), αλλά και ότι έκανε πάρα πολλές προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια.

Οπότε, τώρα θα πρέπει να κάνει απολύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα, όπως έχουν βαφτίσει αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε από το 2010, με αλλεπάλληλες τεχνητές κρίσεις.

Η Amazon έχει πληγεί επίσης από τον πληθωρισμό (άλλη μία τεχνητή κρίση, που ήρθε καπάκι μετά τα lockdown, τα οποία είχαν στόχο να μεγιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας), καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν μειώσει τις δαπάνες τους.

Συνολικά, από τη βιομηχανία των ψηφιακών εταιριών απολύθηκαν 150 χιλιάδες άτομα το 2022, ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Για παράδειγμα, η Salesforce ανακοίνωσε ότι θα διώξει το 10% του εργατικού δυναμικού της.

Η Amazon, από μία χρήσιμη επιχείρηση κατά την πανδημία, καθώς παρέδιδε προϊόντα κατ’ οίκον, εξελίχθηκε σε ογκωδέστατη εταιρία συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει πλέον και έχει ήδη ξεπεράσει σε απολύσεις τη Μeta του Facebook, η οποία ανακοίνωσε την κατάργηση 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

H Wall Street Journal είχε προβλέψει πρόσφατα ότι η Αmazon θα κάνει 17 χιλιάδες απολύσεις, πριν η εταιρία ανακοινώσει τελικά 18 χιλιάδες.

Τα έχεις γράψει εσύ, Πιτσιρίκο, εδώ και χρόνια όλα αυτά στο κείμενο “Περισσεύετε”.

Ωραία τα έγραψες και για το αυτοκίνητο που δεν έχει μηχανή και ρόδες, οπότε αν δεν αποκτήσει πρώτα, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο οδηγός.

Όσο για την ταμπακιέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έκανε αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία κατά βάθος ήθελε.

Και η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήθελε ούτε να κυβερνήσει η αριστερά, ούτε να γίνει κάποια ριζική αλλαγή ή σύγκρουση, αλλά με έναν μαγικό τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα, χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι της.

Θυμάμαι που το 2012, προσπαθούσα να πείσω μία φίλη να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και κολλούσε στο γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο που αναγράφονταν οι συνιστώσες, που είχε τότε, υπήρχε κι ένα σφυροδρέπανο. Τελικά, την έπεισα, ανήμερα των εκλογών.

Η πλειοψηφία δεν ήταν ποτέ με την αριστερά στην Ελλάδα και ούτε θα γίνει, ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

Ακόμα και με το δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ό,τι η πλειοψηφία επιθυμούσε και αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η πλειοψηφία δεν ήθελε ούτε να ακούσει, τότε, για έξοδο από το ευρώ, για παράδειγμα.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το “Όχι” πήρε πάνω από 61% στο δημοψήφισμα, λόγω και της Χρυσής Αυγής, που είχε εκείνα τα χρόνια το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 7% με 10%.

Αν δεν είχε αναδυθεί η Χρυσή Αυγή, τότε αυτό το σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων, που ήταν δυσαρεστημένοι της ΝΔ, κυρίως, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είχε επιλέξει το “Ναι” και το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα να ήταν οριακό.

Επί της ουσίας, ο κόσμος δεν ήθελε τη σύγκρουση. Και επιθυμούσε, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να αντικαταστήσει το original ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και αυτό που ήθελε, αυτό τελικά πήρε.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκρουστεί, αν δεν έχει μαζί του και τους πολίτες αποφασισμένους για όλα.

Το ότι η πλειοψηφία δεν θέλει γενικότερα συγκρούσεις και αλλαγές φάνηκε με την πανδημία, που αποδέχτηκε μέτρα, τα οποία δεν θα σκέφτονταν ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, πριν μερικά χρόνια.

Αποδεχτήκαμε, όμως, αδιαμαρτύρητα να κλεινόμαστε σπίτι από τις 6 το απόγευμα, να βγαίνουμε με εξοδόχαρτο και μάσκες, να κάνουμε αναποτελεσματικά εμβόλια για να μην χάσουμε τις δουλειές μας.

Είμαστε εμείς άνθρωποι που θα αγωνιστούμε και θα συγκρουστούμε για κάτι; Όταν δεν το κάναμε ούτε για τη στέρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας μας;

Όχι, θα συνεχίσουμε να ακούμε τα παπαγαλάκια να μας πιπιλάνε το μυαλό για την ανύπαρκτη κυριολεκτικά πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η πραγματική πανδημία είναι αυτή της φτώχειας.

Το πολύ πολύ να πάμε για κάνα μπάνιο (παραφράζοντας το για κάνα ψάρεμα), για να αισθανθούμε έστω για λίγο ελεύθεροι, δίπλα στη θάλασσα.

Παρεμπιπτόντως, χωρίς αυτοκίνητο πια, κίνησα και την Πέμπτη 5/1 για τη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου – ακρογιαλιά.

Είχε αρκετούς λουόμενους στα κρυστάλλινα νερά.

Και καλόγριες κολυμπούσαν, ως επί το πλείστον, κάτω από αυτά.

Κι ένας μικρός κακαρέλος, ένας λίγο μεγαλύτερος σαργός κι ένας γύλος που έκανε μερικά χορευτικά.

Χρόνια πολλά στη Φωτεινή και σε όσες και όσους ακόμα γιορτάζουν σήμερα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν πειράζει που οι περισσότεροι Έλληνες είναι εθελόδουλοι. Το αστείο είναι ότι νομίζουν πως είναι ήρωες και επαναστάτες. Και έχουν και …απόψεις. Από απόψεις και θεωρίες σκίζουν οι Έλληνες, στις πράξεις κάπως ζορίζονται. Πάω να βουτήξω για να πιάσω τον σταυρό. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.