Τριπρόσωπον (ο κουμπάρος από την Κύπρον)

Κουμπάρε πιτσιρίκο εχαθήκαμε! Τζαι επειδή έχω πολλή τζαιρόν να σου γράψω είπα, για να μεν κόψεις πίσω να σε ενημερώσω για το τι γίνεται δακάτω στη μεγαλόνησο. Πριν αρχίσω όμως έστω τζαι καθυστερημένα θα ήθελα να ευχηθώ σε σένα, όπως και σ΄ όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά τζαι ευτυχισμένον το νέον έτος.

Εμείς που λαλείς κουμπάρε εσχεί που το καλοτζαίρι, που ζούμε όχι σε συνεχόμενη ροή ευτυχίας, αλλά σε συνεχόμενη προεκλογική περίοδο. Είχαμε πρώτα τις Εκκλησιαστικές για την ανάδειξη του Αρχιεπίσκοπου τζαι τώρα κολλητά μπήκαμε για τα καλά στις Προεδρικές.

Αφού μακαρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπός μας, Θεός μακαρίσει τον, έπρεπε για να μην μείνει κενή η θέση του να βρεθεί ο άξιος αντικαταστάτης του. Γι΄ αυτό λοιπόν στες 18η Δεκεμβρίου εν έτει 2022, διεξήχθησαν οι Εκκλησιαστικές εκλογές.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπίσκοπου ήταν η εξής. Ψήφισαν πρώτα όσοι λαϊκοί έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως γίνεται στις κανονικές εκλογές τζαι που τα αποτελέσματα που εφκήκαν, επεράσαν οι πρώτοι τρεις από τους έξι υποψήφιους που διεκδικούσαν τον Αρχιεπισκοπικό θώκον. Το Τριπρόσωπο όπως το αποκαλούν στη εκκλησιαστική γλώσσα. Άκου Τριπρόσωπον! Δεν ξέρω σε εσένα πως ακούγεται αλλά εμένα ακούεται μου λίγον scary, φοητσιάρικον τούτο το Τριπρόσωπο κουμπάρε. (Φοητσιάρικον βγαίνει από το φοβούμαι-φοούμαι και φοβητσιάρικον- φοητσιάρικον).

Το Τριπρόσωπο που εκλέχθηκε με την ψήφο του κόσμου, το αποτέλεσαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το επόμενο πρωί της Δευτέρας 19ης του Δεκέμβρη εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που ανέλαβε όλα τα διαδικαστικά των εκλογών και όχι το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έλαβε 58.573 ψήφους και αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 35,68%.

Ακολούθησαν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 30.188 ψήφους και ποσοστό 18,39% και ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με 29.708 ψήφους και ποσοστό 18,10%. Από εκεί και πέρα, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος έλαβε το 14,79% των ψήφων, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος το 9,80% και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος το 3,24%.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το μεγάλο ποσοστό της αποχής, αφού άγγιξε το 70%.

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου κλήθηκαν στη συνέχεια να εκλέξουν με μυστική ψηφοφορία τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου μεταξύ των τριών, που προκρίθηκαν από τις εκλογές.

Έτσι, στις 24/12/22, Αρχιεπίσκοπος αναδείχθηκε εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Μετά φυσικά από διάφορες συμμαχίες που ζυμώθηκαν από καιρό ανάμεσα στους συνοδικούς. Γιατί μην ξεχνούμε και η ιερά σύνοδος, όσο και να μας λένε διάφορα, αποτελείται από ανθρώπους. Που πολλές φορές ενεργούν σαν κοινοί θνητοί με αδυναμίες και εγωισμούς.
Αποφάσισε λοιπόν μετά από μυστική ψηφοφορία ότι ο εκλεκτός του Θεού είναι ο Πάφου Γεώργιος. Έστω και αν οι πιστοί με την ψήφο τους, τον ανέδειξαν δεύτερο με διαφορά 18 μονάδων, από τον πρώτο σε σταυρούς, που ήταν ο Αθανάσιος της Λεμεσού.

Αναφέρω ακόμα, για την ιστορία, ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος έλαβε μετα την ψηφοφορία των 16 μελών της συνόδου, 11 ψήφους, ο Λεμεσού Αθανάσιος 4 και υπήρξε και μία λευκή ψήφος.

Αφού λοιπόν το άγιο πνεύμα με την επιφοίτηση του, μας έδειξε, τον τιμονιέρη της εκκλησίας και νοιώθουμε πιο ήσυχοι τώρα, το μένει που μας έμεινε είναι να βρούμε και τον καινούριο πρόεδρο!
Α, κουμπάρε, ξέχασα να σου πω ότι η προεκλογική των παπάδων δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από αυτή των πολιτικών. Είδαμε να παρελαύνουν κανονικά ωσάν κομματάρχες, όλους τους υποψήφιους μέσα από τηλεοπτικά παράθυρα και πάνελ.

Έχασες που δεν τα είδες αυτά κουμπάρε τζαι λυπούμαι που δεν το έζησες! Κρίμα. Επειδή όμως αγαπώ σε πολλά, εν να σου κάμω μια κασέττα με τα καλλύττερα, the best of που λαλούμε τζαι εν να σου την στείλω να την δεις.

Πάντως και σε μας συμβαίνουν κάμποσα αξιοπερίεργα και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν όλα αυτά τα τραγικά, που συμβαίνουν γύρω μας γίνονται και σε άλλα μέρη και όχι μόνο στην Κύπρο και στη Ελλάδα. Αν δεχτούμε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα μας τότε το κατά μάνα κατά κύρη που λένε, μάλλον βγήκε για μας!

Εμείς πάντως δακάτω αν δεν σας εξεπερασαμε ήδη, νομίζω ότι, αν τρέχαμε σε κούρσα διαφθοράς και λαμογιάς, ο νικητής μόνο από κλειστό και δύσκολο photo finish θα έβγαινε.

Όπως και να τα δεις τα πράματα, κουμπάρε, καταλήγεις στο ότι οι καταστάσεις τούτες, της σήψης τζαι της κακοκυβερνήσης μας οδηγούν σε ακόμα πιο δύσκολους ατραπούς και φαίνεται καθαρά ότι και οι δυο χώρες οδηγούνται δεν ξέρω και γω πού.

Σόρυ, κουμπάρε, που άρχισα τα απαισιόδοξα και τες μιζέριες, γι΄ αυτό τα προσπερνώ τζαι προχωρώ στη ενημέρωσή σου. Έτσι που λαλείς εγίνηκεν με τις Αρχιεπισκοπικές. Τζαι αφού τελειώσαμε τζαι με τούτες τζαι έγινεν τον θέλημα του Θεού, εβάλαμε μπροστά να βκάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού σε λίγες μέρες λήγει η θητεία του νυν προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Στην προεκλογική αυτή μάχη ρίχνονται 14 υποψήφιοι! Ούτε οι μνηστήρες της Πηνελόπης δεν ήταν τόσοι πολλοί.

Όλα δείχνουν ότι κανένας από τους διεκδικητές δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα έχουμε και δεύτερο γύρο. Από τους 14 υποψήφιους, οι τρεις φαίνεται να είναι οι επικρατέστεροι.

Ο ένας υποψήφιος, που όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν φαβορί για να περάσει στο δεύτερο γύρο με ποσοστά γύρω το 30% είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τέως υπουργός Εξωτερικών της παρούσας κυβέρνησης. Αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα τους τελευταίους μήνες και κατεβαίνει σαν ανεξάρτητος! Παρόλο που δηλώνει δεξιός και μέχρι να διαγραφεί πριν λίγο καιρό, ήταν κανονικό μέλος του ΔΗ.ΣΥ. (αντίστοιχο της Ν.Δ.), στηρίζεται από το ΔΗ.ΚΟ. το κόμμα του κέντρου και την σοσιαλιστική ΕΔΕΚ.

Δεύτεροι σχεδόν μαζί έρχονται, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις που πολλές φορές διαψεύδονται, οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, που υποστηρίζεται από το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ και ο δεξιός Αβέρωφ Νεοφύτου από τον ΔΗ.ΣΥ.

Τελευταία δημοσκόπηση του Αντέννα 20/01/2023, έδειξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη 32%, Ανδρέα Μαυρογιάννη 18% και τον Αβέρωφ Νεοφύτου 17%. Παρόλο που και εδώ έχουμε Τριπρόσωπον όπως στες Εκκλησιαστικές και σχεδόν ίδια ποσοστά των πρώτων τριών ανθυποψηφίων όπως ήταν και τα ποσοστά των Μητροπολιτών δεν θα έχουμε ιερά σύνοδο και την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος για να εκλέξει τον άξιο, αλλά θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών.
Τι ιερές συμμαχίες θα ακολουθήσουν για την κατάληψη της καρέκλας δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω, είναι ότι εσένα κουμπάρε δεν σε κόφτει τζαι πολλά ποιος θα εκλεγεί. Όπως τζαι μένα που προβληματίζομαι πολλά αν πρέπει να πάω να ψηφίσω. Σάμπως τζαι εν να αλλάξει τίποτα για μας αν βγει ο ένας ή ο άλλος όπως μου είπε η μάνα μου, που συμπλήρωσε ότι ούλα για τους πλούσιους γίνονται γιέ μου, τζαι αλίμονον στους φτωχούς!

Για να μην πεις ότι αδίκησα τους υπόλοιπους που υπέβαλαν υποψηφιότητα κουμπάρε, σου τους παραθέτω. Είναι οι Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή) που η τελευταία δημοσκόπηση τον βγάζει γύρω στο 4% (ευτυχώς), Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους και Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός.

Οι εκλογές θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη 5/02/23 και ο επαναληπτικός γύρος στις 12/02/23.

Τούτα τα λία κουμπάρε προς το παρόν έχω να σου πω. Ό,τι άλλο προκύψει θα σε ενημερώνω. Δεν ξέρω τι τζαιρόν κάμνει κοντά σου, εδώ έσχει πολλά ωραία μέρα, με ωραίο ήλιον τζαι σε αφήνω να πάω να λιαστώ λίον.

Να είσαι καλά, σε σχαιρετώ. Ο κουμπάρος σου που την Κύπρον.

(Αγαπητέ Αναξαγόρα, χαθήκαμε αλλά επανήλθες δυναμικά. Δεν ήξερα ότι γίνονται εκκλησιαστικές εκλογές στην Κύπρο και ψηφίζουν οι πολίτες. Ζήλεψα τώρα και θέλω να γίνει και στην Ελλάδα το ίδιο. Εγώ θα ήθελα και εκλογές για ανάδειξη Θεού. Θα έβαζα υποψηφιότητα. Κουμπάρε, σε ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες. Καλή χρονιά. Από καρκιάς σου εύχομαι ούλλα καλά να πάνε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.