Chat GTP
Πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του λόγου και της τέχνης,
Εεεεεεεγώ θα σου πω για το ChatGPT. Άκου:
Το ChatGPT δεν είναι παρά ένα chatbot, ένα πρόγραμμα που του γράφεις κι αυτό συνομιλεί μαζί σου. Παίρνει τ’ όνομά του από το μοντέλο “τεχνητής νοημοσύνης” που βρίσκεται πίσω του, την GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3).
Υπάρχει σάιτ [1] στο οποίο μπορείς να γραφτείς και να μιλήσεις με το chatbot. Μόνο που λόγω μεγάλης ζήτησης προς το παρόν είναι κλειστές οι αιτήσεις.
Το GPT-3 δεν είναι παρά ένα μαύρο κουτί, ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο που “ταΐστηκε” πρακτικά με όλο το ίντερνετ. Του δείξαμε πώς μοιάζουν τα γραπτά, πώς χρησιμοποιεί κανείς τη γλώσσα, πώς απαντάει κανείς σε μια ερώτηση. Και του το δείξαμε πραγματικά αμέτρητες φορές. Κι αυτό σαν τέλεια μαϊμού έμαθε το μάθημά του.
Έτσι, κάθε φορά που του παρουσιάζεται μια ερώτηση, ξέρει τι απάντηση πρέπει να δώσει και ξέρει και πώς η απάντηση που θα δώσει θα ταιριάζει σε συντακτικά και γραμματικά σωστά πρότυπα.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το εγχείρημα αυτό ήταν μεγαλειώδες. Το να ταϊστεί και να εκπαιδευτεί ένα τέτοιο μοντέλο απαιτείται ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες καμιάς εκατοστής ανθρώπων για ένα χρόνο και κόστος μερικών εκατομμυρίων [5, 6,7]. Όχι αμελητέο, αλλά όχι και ασύλληπτο.
Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι αντίστοιχα μοντέλα πλέον εκπαιδεύονται από εταιρείες καθημερινά, ενώ για κάθε βελτίωση ή διόρθωση, απαιτείται η εκπαίδευσή τους από την αρχή.
Μιας και μιλάμε για εταιρείες, το GPT-3 και το ChatGPT ανήκει στην OpenAI, μια εταιρεία που συστήθηκε το 2015 από κάποια γνωστά καλόπαιδα [8]. Το 2019 η Microsoft χρηματοδότησε την OpenAI με 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα το 49% της εταιρείας και το 75% των κερδών της μέχρι την αποπλήρωση του δανείου.
Αυτό που στο οποίο η Microsoft πραγματικά προσβλέπει είναι η αποκλειστικότητα που θα αποκτήσει στο cloud infrastructure (υποδομή στο cloud) που θα χρησιμοποιεί η OpenAI για να τρέχει το GPT-3. Με άλλα λόγια, η OpenAI θα νοικιάζει υπολογιστές της Microsoft για να τρέχει το ChatGPT, κάθε φορά που εμείς το χρησιμοποιούμε. Ενώ παράλληλα η Microsoft θα αποκτήσει μια πρωτοκαθεδρία στις σχετικές τεχνολογίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε φορά που θα πληρώνουμε (άμεσα ή έμμεσα) για να χρησιμοποιούμε το ChatGPT και τα αδερφάκια του, η Microsoft θα παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα.
Αρκετά, όμως, με αυτά τα παλαιοκομμουνιστικά. Έχουμε ένα νέο παιχνίδι τώρα, τι μπορεί να κάνει;
Οι αγαπημένες μου εισαγωγικές πηγές για τους αγγλομαθείς είναι οι [2] και [3]. Ο Karol περιγράφει πώς το chatbot μπορεί να φτιάξει ένα γράμμα για το γείτονά σου, που να λέει ότι θέλεις εσύ μέσα, με όποιο στυλ γραφής θέλεις εσύ. Μπορείς να του ζητήσεις να γράψει κώδικα προγραμματισμού για σένα, για όποιο πρόβλημα του ζητήσεις. Μπορείς να του ζητήσεις να σου περιγράψει το σαλόνι των ονείρων σου και μετά να δώσεις την περιγραφή σε μια άλλη τεχνητή νοημοσύνη και να στην κάνει εικόνα!
Και σκοράρει σε επίπεδα διάνοιας σε γλωσσικά IQ test!
Όπως είπε και η Μαρία από τη Βαρκελώνη, το ChatGPT μπορεί πολύ εύκολα να γράψει την έκθεσή σου για το σχολείο και ο καθηγητής πολύ δύσκολα θα καταλάβει αν την έγραψες εσύ πραγματικά ή όχι.
Κάπου εδώ όμως αρχίζει και στραβώνει το πράγμα. Τεκμήριο #1:
Η φανταστική τεχνητή νοημοσύνη μας δεν μπορεί να κάνει έναν απλό πολλαπλασιασμό. Μάλιστα…
Κι όχι μόνο απαντάει λάθος, έχει και το θράσος της γνώμης του! Chat GTP: Gia Ton Poutso.
Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι ο προϊστάμενος πωλήσεων στην εταιρεία που δουλεύω μόλις έπαιξε λίγο με το ChatGPT θαύμασε πως μπορούσε να του φτιάξει μια παρουσίαση για υποψήφιους πελάτες στο λεπτό. Δηλαδή, το ChatGPT είναι εξαιρετικό στο να λέει παραπλανητικά μισόλογα, κενά περιεχομένου, στο περίπου, γυαλισμένα και πειστικά.
Δε μου ακούγεται και τόσο χρήσιμο… Ή μάλλον, είναι εξαιρετικό στο να κάνει άχρηστες δουλειές, όπως αυτή του προϊστάμενου πωλήσεων.
Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε πως το GPT-3 εκπαιδεύτηκε διαβάζοντας το ίντερνετ. Το ίδιο ίντερνετ που βρίθει ανισότητας, φανατισμού και διακρίσεων. Για να θυμηθώ πώς πήγε αυτό στο παρελθόν [9]… Α, ναι, χάλια πήγε. Ενώ οι δημιουργοί γλωσσικών μοντέλων γνωρίζουν για το πρόβλημα του bias, το να “κληρονομεί” δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη τις διακρίσεις που βρίσκονται στα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκε, και βρίσκουν όλο και περισσότερους τρόπους για να τις απομονώσουν, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αυτό έχει εκλείψει.
Ακόμα, αφού το GPT-3 εκπαιδεύτηκε με όλο το ίντερνετ, ποιος του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα κείμενα προκειμένου τώρα η Microsoft και τα άλλα παιδιά να βγάζουν λεφτά; Κι ενώ το επιχείρημα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντιγράφει τις πηγές της [10] δεν στέκει αν καταλάβει κανείς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, το γεγονός παραμένει ότι η μισή αξία του μοντέλου (τα δεδομένα του) αρπάχτηκαν χωρίς να ρωτηθούν οι ιδιοκτήτες τους, σε μια παραβίαση copyright.
Πάλι όμως παρασύρομαι σε αντικαπιταλιστικά παραληρήματα για την κλοπή του κόπου των πολλών. Εξάλλου, αφού δεν μ’ αρέσει η ιδιοκτησία, γιατί σκάω για την παραβίαση copyright;
Καλά δεν ήταν όταν εφευρέθηκαν τα βιβλία και δεν χρειαζόταν πια να συγκρατούμε ημερομηνίες και γεγονότα στο μυαλό μας; Καλά δεν ήταν κι όταν φτιάξαμε κομπιουτεράκια για να κάνουν τις πράξεις για μας; Το να θυμόμαστε γεγονότα απ’ έξω και να κάνουμε τις πράξεις με το χέρι ήταν ανούσιο και το καταργήσαμε. Γιατί γκρινιάζω τώρα που μια τεχνητή νοημοσύνη γράφει τις εκθέσεις των φοιτητών;
Αν η συγγραφή των εκθέσεων δεν είναι ουσιώδες να γίνει από τον άνθρωπο,
γιατί να μην την κάνει το ChatGPT;
Ο Nerdwriter1 (Evan Puschak) [4] το έθεσε ωραία, ότι όταν διορθώνουμε και συντάσσουμε τα κείμενα που φτιάχνει το ChatGPT, χρησιμοποιούμε τη φωνή του ChatGPT (και κατ’ επέκταση τη φωνή όσων έγραψαν στα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκε). Μόνο όταν γράφουμε ένα κείμενο από το μηδέν, γράφουμε με τη δική μας φωνή.
Ναι, και η δική μας γραφή είναι σύνθεση όσων έχουμε ακούσει και διαβάσει ποτέ στη ζωή μας, είναι το κληροδότημα της γλώσσας των προγόνων και των συνανθρώπων μας. Αλλά αυτό το σύστημα επικοινωνίας είναι πολύ πιο χαλαρό. Έχει συγκριτικά πολύ λίγους κανόνες και περιορισμούς, επιτρέπει μεγάλη ελευθερία.
Όταν γράφουμε, επιλέγουμε να αφήσουμε στο χαρτί πολύ συγκεκριμένα κομμάτια, κι αυτό λέει κάτι για τον καθένα μας. Κατανοούμε και εκφράζουμε τον εαυτό μας πρωτίστως όταν γράφουμε, κι έπειτα το θέμα για το οποίο γράφουμε. Έτσι, αν έχουμε μάθει νωρίς να γράφουμε μόνοι μας, όταν θα χρειαστεί θα μπορούμε να ενσαρκώσουμε τις σκέψεις μας και την προσωπικότητά μας στα γραπτά μας. Κι όταν η γραφή μας είναι ανάπηρη, η ενσαρκωμένη προσωπικότητα θα είναι ανάπηρη κι αυτή.
Με αγάπη από την παγωμένη Ουτρέχτη,
Γιώργος
Υ.Γ. Στην εικόνα του τίτλου θαυμάζετε το έργο “OpenAI chatbot artificial intelligence votes in a voting booth”.
Πηγές:
[1] https://openai.com/blog/chatgpt/
[2] https://www.youtube.com/watch?v=V2RoqUr0qDU
[3] https://www.youtube.com/watch?v=2A9PLW6BCx4
[4] https://www.youtube.com/watch?v=AAwbvGywdOc
[5] https://dl.acm.org/doi/10.1145/3442188.3445922
[6] https://www.numenta.com/blog/2022/05/24/ai-is-harming-our-planet/
[7] https://ourworldindata.org/grapher/per-capita-energy-use
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/OpenAI
[9] https://www.reuters.com/article/us-microsoft-twitter-bot-idUSKCN0WQ2LA
[10]
https://www.artnews.com/art-news/news/signatures-lensa-ai-portraits-1234649633/
(Φίλε κόμη Γιώργο από την Ουτρέχτη, είμαι πολύ ευτυχισμένος και ευγνώμων, που άνθρωποι σαν εσένα και τον μαρκήσιο Βασίλη από το Μιλάνο, γράφετε στο μπλογκ. Γιώργο, εγώ είμαι ενθουσιασμένος με όλο το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης -μπορεί να αποδειχτεί πως είμαι λάθος-, γιατί βλέπω τεράστιες ευκαιρίες για την ανθρωπότητα. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχτεί αυτό. Πάντως, ήδη παλεύω με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μου έστειλε ένας φίλος, για να γράψω το πρώτο μου τραγούδι, χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα από μουσική. Να είσαι πάντα καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.