Oι δυτικοί με πληθωρισμό 10% κάνουν θέμα την Ιαπωνία που έχει μόλις 2%
Σε υψηλό 41 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, Πιτσιρίκο, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπως μεταδίδει το BBC.
Αυτό μεγαλώνει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, για να αυξήσει τα επιτόκια και να ελαφρύνει το κόστος ζωής.
Προς έκπληξη, όμως, των επενδυτών, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο 0, παρά το γεγονός ότι ακριβαίνουν τα πάντα στην Ιαπωνία, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα.
Οι τιμές της παραγωγής αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από αυτές της κατανάλωσης, αλλά οι εταιρίες μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.
Κάποια στιγμή, πάντως, και η Κεντρική Τράπεζα θα εγκαταλείψει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Οι τιμές παραγωγής μετρούν τον πληθωρισμό σε επίπεδο χονδρικής, ενώ αυτές της κατανάλωσης δείχνουν πόσο πληρώνουν τα νοικοκυριά για αγαθά και υπηρεσίες.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν για ένατο σερί μήνα πάνω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα της νησιωτικής χώρας.
Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο, καθώς στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 6,5%, στην ευρωζώνη στο 9,2% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 10,5%.
Πλάκα έχει, πάντως, που οι δυτικοί με πληθωρισμό 10%, κάνουν θέμα την Ιαπωνία που έχει μόλις 2%.
Θυμίζοντας την κινδυνολογία τους για τον κορωνοϊό στην Κίνα. Αραίωσαν, πάντως, τα δημοσιεύματα. Τι έγινε βρε μπιμπισίδια, έφτασαν το 1 εκ. τα θύματα ή ακόμα; Πουθενάδες δυτικοί.
Να μείνουμε, όμως, στην Ασία, καθώς ο σιχαμένος παλιόκαιρος που αρέσει στους χαλασμένους και κρυόκωλους χιονόφιλους σκότωσε 28 ανθρώπους, όταν έπεσε χιονοστιβάδα στο Θιβέτ, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua.
Οι τοπικές αρχές έχουν στείλει συνολικά 1.348 άτομα και 236 εκσκαφείς, προκειμένου να ανοίξουν έναν δρόμο διαφυγής 7,5 χιλιομέτρων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 53 επιζώντες, εκ των οποίων οι πέντε είναι σοβαρά τραυματισμένοι, σύμφωνα με τους Global Times.
Η χιονοστιβάδα καθήλωσε ανθρώπους και οχήματα που κινούνταν στις απότομες πλαγιές ενός βουνού με υψόμετρο 4.500 μέτρα, ενώ προκλήθηκε από ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το Xinhua.
Οπότε, σωστά τα λες Πιτσιρίκο, ότι εδώ μια χαρά είμαστε με τις λιακάδες.
Έστω κι αν το κύμα που δεν ήταν και τόσο ψηλό το Σάββατο 21/1 στο Θυμάρι, δεν επέτρεψε για άλλη μία φορά αξιόλογες υποβρύχιες λήψεις.
Μέσα στη θολούρα απαθανάτισα ένα μελανούρι, μία χειλού κι έναν σαργό, αλλά καμία σχέση με τα παιχνίδια που έκαναν η Κανέλα και η Λίζα στον γιαλό.
Περιμένοντας από τη φουσκοθαλασσιά να βγω.
Kατά κύματα γίνονται, εξάλλου, και οι απολύσεις στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
Αφού ήταν η σειρά της Alphabet να καταργήσει 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας, απολύοντας το 6% του προσωπικού της και ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Amazon, η Microsoft και η Meta, όπως μεταδίδει το Reuters.
H εταιρία επικαλείται “μία διαφορετική οικονομική πραγματικότητα”, ενώ το αφεντικό της από το 2019, ο Sundar Pichai, ανέλαβε όλη την ευθύνη για τις αποφάσεις που οδήγησαν στις απολύσεις.
H Alphabet αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από τη Microsoft, ενώ επηρεάστηκε και από επιχειρήσεις που μείωσαν τα μπάτζετ, καθώς οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν πια πολύ.
“Είναι ξεκάθαρο ότι η Alphabet δεν έχει ανοσία από το σκληρό οικονομικό περιβάλλον κι ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για μία ύφεση στις ΗΠΑ” εκτιμά η αναλύτρια Susannah Streeter.
Mε τις απολύσεις της Alphabet, χάρη στις οποίες θα εξοικονομήσει 2,5-3 δισ. δολ., οι τέσσερις μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πλέον την πόρτα της εξόδου σε 51 χιλιάδες εργαζόμενους μέσα σε μερικούς μήνες.
Στις ΗΠΑ, όπου η Alphabet έχει ήδη στείλει e-mail στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, όσοι απολυθούν θα λάβουν αποζημίωση και έξι μήνες υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στήριξη αν θέλουν να μεταναστεύσουν.
Στον υπόλοιπο κόσμο, οι ειδοποιήσεις απόλυσης θα καθυστερήσουν να σταλούν, λόγω του εργατικού δικαίου και άλλων πρακτικών που ισχύουν σε κάθε χώρα και για παράδειγμα στην Ασία οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν για το αν θα χάσουν τη δουλειά τους τον Φεβρουάριο.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, το κραχ του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες -που επηρέασε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, και έστειλε στον διάολο την Ελλάδα- δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο σκάσιμο της φούσκας της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν μπορεί να περάσει η ζωή με διαρκείς πανδημίες και περιοριστικά μέτρα, οπότε το νέο κραχ θα ακουστεί μέχρι τον …Άρη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.