O νομπελίστας οικονομολόγος J. Stiglitz προτείνει φόρο 70% στους πιο πλούσιους
Ένας 72χρονος, που αυτοκτόνησε, ήταν αυτός που σκόρπισε τον θάνατο στο Λος Άντζελες, Πιτσιρίκο, καθώς σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για Huu Can Tran, ασιατικής καταγωγής, άλλωστε, το 65% των 60 χιλιάδων κατοίκων του Monterey Park, όπου έγινε το μακελειό, έχουν ασιατικές ρίζες.
Ο δράστης εισέβαλε στο Star Ballroom Dance Studio, πυροβολώντας με ένα πιστόλι τους θαμώνες, που στην πλειοψηφία τους ήταν μεσήλικες, ενώ πέντε από τους νεκρούς είναι άνδρες και οι άλλες πέντε γυναίκες.
Από τους δέκα τραυματίες, οι εφτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Ο Τran ενεπλάκη και σε δεύτερο περιστατικό κατά την πρώτη μέρα των εορτασμών της κινέζικης πρωτοχρονιάς, καθώς 20 λεπτά αργότερα επιχείρησε να σκοτώσει και σε δεύτερη αίθουσα χορού, όπου, όμως, τον αφόπλισαν.
Εκεί δεν πυροβολήθηκε κανείς και ο Tran διέφυγε, για να αυτοκτονήσει τελικά 20 μίλια μακριά από τον τόπο της τραγωδίας, που είναι μία ήσυχη περιοχή, όπου ζουν κυρίως συνταξιούχοι και πολλοί πέρασαν αρχικά τους πυροβολισμούς για πυροτεχνήματα που έσκαγαν για τους εορτασμούς της κινέζικης πρωτοχρονιάς.
O Joe Biden καταδίκασε τις δολοφονίες με γραπτή του δήλωσε και ανέφερε ότι ανέθεσε στον σύμβουλο Εσωτερικής Ασφάλειας να κινητοποιήσει ομοσπονδιακή στήριξη στις τοπικές αρχές.
Πάντα σε ετοιμότητα ο πρόεδρος.
Aν ήταν ο Trump, θα του χρέωναν τις δολοφονίες από τους μαζικούς πυροβολισμούς, που συνεχίζονται και με πρόεδρο τον Biden και δεν σταμάτησαν με κανέναν πρόεδρο στις ΗΠΑ.
Μιας και ο λόγος, όμως, για τον Biden και τον Trump, που τους ενώνει το πάθος για την εξουσία και το χρήμα, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος J. Stiglitz προτείνει φόρο εισοδήματος 70% στους πιο πλούσιους για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες, όπως γράφει ο Guardian.
Aυτή τη στιγμή ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής στη Βρετανία είναι 45% για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 150 χιλιάδες στερλίνες.
Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ είναι 37% για όσους κερδίζουν πάνω από 539.901 δολ. τον χρόνο.
Ο Stiglitz θεωρεί ότι “πρέπει να φορολογήσουμε με υψηλότερο συντελεστή τους πιο πλούσιους, διότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους προέρχεται από κληρονομιά”.
Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα των Walmarts, ενώ αποκάλυψε και ότι “ένας φίλος λέει ότι η κληρονομιά είναι σαν να κερδίζει κάποιος τη λοταρία σπέρματος, σαν να διαλέγει κανείς τους σωστούς γονείς και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν αυτή την περιουσία, χάρη στην τύχη”.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος χαρακτήρισε επίσης πολύ λογικές τις προτάσεις της Elizabeth Warren για φόρο 2% επί περιουσιακών στοιχείων αξίας ως και 50 εκ. δολ, και 3% για άνω του 1 δισ. δολ.
Ο Stiglitz ανέφερε και ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε τις ανισότητες, χαρακτηρίζοντας “σοκαριστικό το ότι ενώ πολλοί άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους και είχαν να αντιμετωπίσουν και αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και τροφίμων, μεγάλες εταιρίες λειτουργούσαν σαν ληστές”.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam, το 1% των πιο πλούσιων καρπώθηκε τα 2/3 του πλούτου που παράχθηκε κατά την πανδημία (26 τρισ. δολ.)
Η Oxfam έχει προτείνει με τη σειρά της έναν φόρο 5% στους πολυεκατομμυριούχους, έτσι ώστε να αντληθούν 1,7 τρισ. δολ., με τα οποία θα βγουν από τη φτώχεια 2 εκ. άνθρωποι και θα εκπονηθεί ένα παγκόσμιο πλάνο για την εξάλειψη της πείνας.
Μετά την έκθεσή της, 205 δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων η Abigail Disney και ο ηθοποιός Mark Rufallo, που ενσαρκώνει τον Hulk, ζήτησαν με επιστολή τους να φορολογηθούν για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες ανισότητες.
Παρεμπιπτόντως, μόνο στον κόσμο των ανθρώπων βλέπει κανείς τόσο μεγάλες ανισότητες, που δεν θα τις συναντήσει σε κανένα άλλο είδος του ζωικού βασιλείου.
Και ο λόγος είναι η συνεχής και εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας, που μπορεί φαινομενικά να συνιστά πρόοδο, αλλά τελικά οδηγεί σε αυτές τις τεράστιες ανισότητες.
Πολύ απλά, αν οι άνθρωποι είχαμε μείνει για πάντα στα δέντρα και τις σπηλιές, δεν θα είχαμε και πολλά για να ανταγωνιστούμε. Άντε για το καθημερινό φαγητό, που κάτι θα περίσσευε για όλους, άντε και για την πιο καλή θέση στη σπηλιά ή στο δέντρο, που κάπου θα βολεύονταν και πάλι όλοι.
Όπως κάνουν, άλλωστε, τα διάφορα είδη ζώων. Ειδικά, αυτά που ζουν στη θάλασσα είναι τα καλύτερα του χωριού.
Κάπου ξεχασμένα στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.
Επιτέλους, φάνηκε έστω και αμυδρά ο υπέροχος, σιωπηλός, αλλά και γεμάτος χρώματα και ζωντάνια υποβρύχιος κόσμος τη Δευτέρα 23/1, ακριβώς μετά από μία βδομάδα και αφού εξασθένησαν οι νοτιάδες.
Βέβαια, για να τραβήξω μερικά αξιοπρεπή υποβρύχια πλάνα, έπρεπε να κολυμπήσω καμιά 50αριά μέτρα μέχρι τον ύφαλο, όπου η θάλασσα ρηχαίνει και ο πυθμένας φαίνεται πιο καθαρά.
Και να περάσει κι ένα κοπάδι από τροφαντές σάλπες, διότι τα σαργουδάκια, οι καλόγριες, οι γύλοι, οι χειλούδες και οι γερμανοί δεν φαίνονταν καλά.
Θα δυναμώσουν, πάντως, οι άνεμοι ξανά.
Επίσης, ξανάρχονται μέσα στη βδομάδα οι βροχές, τα χιόνια (ορεινά) και οι καταιγίδες.
Παρεμπιπτόντως, το νερό ποταμού στη Βοσνία δεν φαίνεται από τα σκουπίδια που παρέσυραν οι βροχές, όπως αναφέρει το Skynews.
Πρόκειται για τον ποταμό Drina στα ανατολικά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η επιφάνεια του οποίου έχει καλυφθεί από σκουριασμένα βαρέλια, ξύλα, πλαστικά και άλλα σκουπίδια, τα οποία εγκλωβίστηκαν εκεί, λόγω της περίφραξης που έχει στήσει ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για το φράγμα του.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτή η περίφραξη έχει καταστήσει το ποτάμι μία ανεπίσημη χωματερή.
Οι καταρρακτώδεις βροχές την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν την υπερχείλιση πολλών ποταμών στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία, πλημμυρίζοντας αρκετές περιοχές και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη συνέχεια, οι θερμοκρασίες έπεσαν και το γύρισε από βροχή σε χιόνι, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή γεμίζει σκουπίδια, βάζοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2021, όταν οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν παρασύρει και πάλι τεράστιους όγους σκουπιδιών στον ποταμό Drina, που κανονικά έχει ένα υπέροχο πράσινο χρώμα και θεωρείται ιδανικό για ράφτινγκ.
Αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι 10 χιλιάδες κυβικά μέτρα αποβλήτων έχουν συσσωρευτεί πίσω από το φράγμα και η αποκομιδή τους μπορεί να πάρει έξι μήνες.
Κι αυτό διότι οι δημόσιες χωματερές δεν μπορούν και δεν προλαβαίνουν να κάψουν μία τόσο μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων.
Μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, που είχαν ως συνέπεια 100 χιλιάδες νεκρούς, αυτές οι βαλκανικές χώρες έμειναν πίσω οικονομικά από την υπόλοιπη Ευρώπη και παρά τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ, υστερούν στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πέρα από τη ρύπανση των ποταμών, τα δυτικά Βαλκάνια πλήττονται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση και μερικές πόλεις τους είναι από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, σε λίγο θα βγει κάνας Μπάιντεν και θα πει πως η ιδιοκτησία είναι κλοπή, όπως έγραψε σωστά ο Προυντόν πριν από 200 χρόνια. Αλλά γουστάρουν οι άνθρωποι ιδιοκτησίες, κληρονομιές και αμύθητες περιουσίες, ενώ ο άλλος άνθρωπος δίπλα κοιμάται στον δρόμο και δεν έχει να φάει. Και λυπούνται μάλιστα οι φτωχοί τους πλούσιους για το δράμα που ζουν οι καημένοι οι ζάπλουτοι. Τι να πεις; Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο του πλανήτη που πληρώνει για να ζήσει πάνω στον πλανήτη. Αλλά αυτό κανείς δεν το σκέφτεται. Γενικά, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Ακόμα και τη σκέψη, οι άνθρωποι θα την αναθέσουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Εντάξει, μπορεί τα ρομπότ να μας πείσουν πως δεν πρέπει να υπάρχουν τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.