“Η Ουκρανία αξίζει να μπει στο ΝΑΤΟ και στρατιωτική στήριξη χωρίς όρια”

Η Ουκρανία αξίζει να μπει στο ΝΑΤΟ, όταν ο πόλεμος τελειώσει, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Τσεχίας Petr Pavel, όπως μεταδίδει το BBC, Πιτσιρίκο.

Πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Τσεχίας, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι ηθικά και πρακτικά έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Pavel τάχθηκε αναφανδόν και υπέρ της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, λέγοντας ότι “δεν υπάρχουν όρια στα όπλα που τα κράτη στέλνουν”.

Ο Τσέχος πρόεδρος πρότεινε, μάλιστα, να σταλούν και F16, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα πρέπει να αποτελούν ταμπού.

Ο Βiden έχει αποκλείσει, πάντως, την αποστολή F-16, ενώ ο Macron δεν είναι τόσο κατηγορηματικός για αυτό το ενδεχόμενο.

Η Τσεχία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που έστειλε τανκς και τεθωρακισμένα στο Κίεβο τον Μάρτιο του 2022.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο Pavel δηλώνει ότι κανείς δεν θα φανταζόταν ότι χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα συζητούσαν για να στείλουν δυτικού τύπου τανκς στην Ουκρανία.

“Αλλά κι αυτά δεν είναι αρκετά, καθώς η Ρωσία έχει πολλές εφεδρείες και σε εξοπλισμό και σε στρατό” παρατήρησε ο Τσέχος πρόεδρος.

Κατανοεί, μάλιστα, την απογοήτευση που υπάρχει στο Κίεβο για την αργή ταχύτητα της παράδοσης όπλων.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει 300 τανκς και η Δύση δίνει 120.

“Δεν έχουμε εναλλακτική, αν αφήσουμε την Ουκρανία χωρίς εξοπλισμό θα χάσει και τότε θα χάσουμε όλοι” ισχυρίζεται ο Pavel.

Για αυτόν τον λόγο ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας δεν συμφωνεί με την κριτική που του ασκεί ο προκάτοχός του, Andrej Babis, ο οποίος τον κατηγορεί ότι κλείνει την πόρτα στη διπλωματία.

“Αν υπάρχει και η παραμικρή ευκαιρία για ειρηνευτικές συνομιλίες, θα τη στηρίξουμε, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο από πλευράς Ρωσίας” υποστήριξε ο Pavel.

Πρόσθεσε, δε, ότι το τέλος του πολέμου είναι ξεκάθαρα στα χέρια της Ρωσίας, και, αν ο Putin αποφασίσει να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει αμέσως.

“Και αν τελειώσει, τότε θα υπάρχει θέση για την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, διότι ο ουκρανικός στρατός είναι ο πιο έμπειρος στην Ευρώπη και η χώρα αξίζει να είναι μέρος μίας κοινότητας δημοκρατικών κρατών” κατέληξε ο Pavel.

Αλλά από τον βασιλικότερο του βασιλέως, πρόεδρο της Τσεχίας, να περάσουμε στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, που υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά, όπως γράφει η Le Monde.

“Eίμαι 67 χρονών και θέλω να παραμείνω ενεργός στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας” είπε ο Bolsonaro σε περίπου 400 υποστηρικτές του που μαζεύτηκαν στο Ορλάντο, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης Yes Brasil USA, την οποία έχουν ιδρύσει συντηρητικοί Βραζιλιάνοι που ζουν στις ΗΠΑ.

O Bolsonaro έχει φύγει από τη Βραζιλία από τις 30 Δεκεμβρίου, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του Lula da Silva, ο οποίος τον νίκησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει ξεκάθαρα αποδεχτεί.

Για άλλη μία φορά, άλλωστε, ο Bolsonaro ανέφερε ότι “πολλοί άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι με ό,τι συνέβη στις εκλογές, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε μαζί και αν ο Θεός θέλει, θα νικήσουμε μαζί”.

Εννέα μέρες μετά την αποχώρησή του από τη Βραζιλία, οπαδοί του πρώην προέδρου έκαναν έφοδο στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, με τον ίδιο να δηλώνει ότι “λυπάμαι για ό,τι κάποιοι ασυνείδητοι έκαναν στις 8 Ιανουαρίου”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά, πάντως, αν έπαιξε ρόλο στα επεισόδια το γεγονός ότι ο Bolsonaro εμφανίζεται σε βίντεο να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Να μείνουμε, όμως, στη Λατινική Αμερική, καθώς το Ελ Σαλβαδόρ άνοιξε φυλακή για 40 χιλιάδες κρατούμενους, διότι έχουν γίνει 62 χιλ. συλλήψεις από τον Μάρτη του 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή ή συνεργασία με συμμορίες, καθώς είναι σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση της κυβέρνησης για την καταστολή τους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει και ως συνέπεια να έχουν ανασταλεί ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα, επιτρέποντας στις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις, χωρίς ένταλμα και δίνοντας στην κυβέρνηση πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών (παρακολουθήσεις το λέμε εδώ).

Σχεδόν το 2% του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται πίσω από τα σίδερα στο Σαλβαδόρ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στον κόσμο.

Η αύξηση του αριθμού των κρατούμενων, απόρροια των μέτρων κατά των συμμοριών, έχει φέρει στα όρια του το σωφρονιστικό σύστημα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Στη μεγαλύτερη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ (Esperanza) κρατούνται 33 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της είναι για 10 χιλιάδες.

Η νέα φυλακή που είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική, έχει έκταση 410 στρέμματα και θα φυλάσσεται από 600 στρατιώτες και 250 αστυνομικούς.

Το 2021 υπήρχαν στη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής 20 σωφρονιστικά ιδρύματα, όπου κρατούνταν 35.976 άτομα.

Αλλά από της φυλακής τα σίδερα, να περάσουμε στην απόλυτη ελευθερία που χαρίζει η θάλασσα.

Ειδικά στη Βουλιαγμένη, το πιο όμορφο προάστιο της Αθήνας, που αυτή τη φορά την επισκέφτηκα χωρίς κύμα, φωτογραφίζοντας σαργούς, σπάρους, καλόγριες, σάλπες, μπαρμπούνια και μελανούρια.

Απαθανάτισα και κέφαλους και τσιπούρες, αλλά τα σαργουδάκια και οι σάλπες φαίνονται πιο καλά.

Μετά από πολύ καιρό είδα μελανούρια, που θα ξεγελάστηκαν από την καλοκαιρία και αυτά.

Γιατί τις επόμενες μέρες, δυστυχώς, θα έχουμε χιονιά.

Δεν θα τον γλιτώσουμε στην Αττική, από την Κυριακή ως την Τρίτη 5-7/2, τελικά.

Μέσα σε όλα τα δεινά και και τα κακά, ψυχρά κι ανάποδα που θα φέρουν τα χιόνια, θα βγάλουν, όμως, και πολλούς από το δίλημμα του τι να ψηφίσουν στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, με Μητσοτάκη, από τον χειμώνα 2019-20, δηλαδή, πεδινό χιόνι βλέπουν μόνο τα ανατολικά προσήνεμα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Τελευταία φορά που είχαμε χιονιά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, ήταν τον Γενάρη του 2019, με Τσίπρα, όπως και του 2017.

Οπότε, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν πλέον να πουν ότι δεν ήξεραν τι και ποιον ψήφιζαν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω τι θα έχει απομείνει από την Ουκρανία για να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όταν κάποτε τελειώσει αυτός ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ. Επίσης, η Ρωσία, όσο δεν τελειώνει ο πόλεμος, έχει την δυνατότητα να αποτρέψει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, γι’ αυτό έγινε ο πόλεμος. Βέβαια, μπορεί να μην έχει μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ αλλά έχει μπει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αλλά δεν σκοτώνονται νατοϊκοί στρατιώτες, σκοτώνονται Ουκρανοί. Κι αυτός ο πολύ εκπαιδευμένος στρατός της Ουκρανίας -που λέει ο πρόεδρος της Τσεχίας- δεν θα υπάρχει στο τέλος του πολέμου. Ας του το πει κάποιος αυτό. Το μόνο που θα υπάρχει στην Ουκρανία θα είναι θρήνος και καταστροφή. Τι κρίμα. Αντί να τα δίνουν όλα για ειρηνευτικές συνομιλίες, τα δίνουν όλα για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Πάντα είναι εύκολο να χύνεται το αίμα των “άλλων”, κι εσύ να κάνεις αναλύσεις και θεωρίες. Συχνά στη ζωή, μπερδεύουμε τις επιθυμίες μας με την πραγματικότητα. Αυτό, όταν το κάνουν οι πολιτικοί, είναι έγκλημα. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα χιονίσει στην Αθήνα, και δεν θα είμαι εκεί. Εδώ, ευτυχώς, δεν χιονίζει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.