Να, υπάρχουν και χειρότερα από την Αττική – Στην Αμερική

Η χαμηλότερη αισθητή θερμοκρασία όλων των εποχών (-77 βαθμοί Κελσίου) καταγράφηκε στις ΗΠΑ, Πιτσιρίκο, που βιώνουν μία ακόμα ψυχρή εισβολή, όπως μεταδίδει το BBC.

Το ρεκόρ έγινε στα ορεινά του Νιου Χαμσάιρ, κι ενώ 100 εκ. άνθρωποι στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά δοκιμάζονται για άλλη μία φορά φέτος τον χειμώνα από το ακραίο ψύχος.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί κάποιος να πάθει κρυοπαγήματα, μόλις σε 10 λεπτά.

Η ονομαστική τιμή της θερμοκρασίας (δηλαδή, η πραγματική, καθώς η αισθητή έχει να κάνει με τη θερμότητα που χάνει το ανθρώπινο σώμα) στο όρος Ουάσινγκτον ήταν -46 βαθμοί.

Πολύ χαμηλές αισθητές θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν, επίσης, στη Νέα Αγγλία, στο Μέιν, αλλά και στο Κεμπέκ του Καναδά.

Στη Βοστώνη έχουν κλείσει τα σχολεία, όπως και στο Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, όπου η αισθητή θερμοκρασία υποχώρησε στους -23 βαθμούς.

Ακόμα πιο χαμηλά έπεσε στο Τορόντο (-29 βαθμοί), ενώ τοπικά στον Καναδά μπορεί και να καταγραφούν τιμές της τάξης των -58 βαθμών.

Φονική ψυχρή εισβολή σημειώθηκε και στο Τέξας, όπου οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, αφού σκότωσαν, όμως οκτώ ανθρώπους, ενώ άλλοι δύο πέθαναν στην Οκλαχόμα, ένας στο Αρκάνσας και 250 χιλιάδες παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Να, υπάρχουν και χειρότερα από την Αττική. Στην Αμερική.

Προειδοποιήσεις, εξάλλου, για το δριμύ ψύχος εκδόθηκαν και στην Αγγλία, όπου συστήνεται στους πολίτες να μεριμνήσουν και για τα πιο ευάλωτα άτομα της κάθε κοινότητας, όπως αναφέρει το Skynews.

Ο συναγερμός έχει ισχύ από το απόγευμα της Κυριακής 5/2 ως την ίδια ώρα περίπου την Τρίτη 7/2, καθώς τις νύχτες θα επικρατήσει παγετός, δηλαδή, θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Αλλά και τη μέρα, οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους 5 με 6 βαθμούς το πολύ.

Για αυτό και ζητείται από τους πολίτες να έχουν συχνά, πυκνά επικοινωνία με ευάλωτα άτομα του συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος, προκειμένου να προστρέξουν σε βοήθεια τους, αν χρειαστεί.

Ευάλωτοι θεωρούνται όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια και πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών, μέσα στα σπίτια τους.

Όσοι δεν μπορούν να ζεστάνουν όλο το σπίτι, θα πρέπει τουλάχιστον να θερμαίνουν το σαλόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας και το δωμάτιό τους, πριν πέσουν για ύπνο τη νύχτα.

Να φορούν αρκετές στρώσεις από λεπτά ρούχα, παρά ένα χοντρό ένδυμα και να διασφαλίσουν ότι θα έχουν ζεστά φαγητά και ροφήματα.

Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς για θέρμανση, υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν για να μείνουν ζεστοί φέτος τον χειμώνα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός οφείλονται σε ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων – ουσιαστικά ο θερμός αέρας ανυψώνεται, αφαιρώντας τη θερμότητα από το έδαφος (φαινόμενο θερμοκρασιακής αναστροφής και παγετού ακτινοβολίας).

Mε τον παγετό, δηλαδή, θερμοκρασίες υπό το μηδέν, φλέρταραν και αρκετές περιοχές στα βόρεια (προάστια) της Αττικής, όπου άρχισε να χιονίζει πυκνά μετά το μεσημέρι της Κυριακής 5/2, για παράδειγμα στο Μαρούσι, όπως μου είπε ο αδερφός μου.

Αλλά ακόμα και στο Φάληρο το πρωινό ψιλόβροχο είχε γυρίσει πια σε χιονόνερο.

Νωρίτερα, είχα κάνει μία μεγάλη βόλτα σχεδόν από όλες τις παραλίες (Παλμύρα, Φλοίσβος, μικρός Μπάτης), φωτογραφίζοντας το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο, στα ανοιχτά του φαληρικού όρμου, αλλά και τα χελιδόνια της θάλασσας.

Ούτε αυτά βουτούσαν, ενώ δεν είδα και κάποιον άλλον χειμερινό κολυμβητή.

Αν και ακόμα μπορούσες να βουτήξεις, καθώς είχε 5-6 βαθμούς με αισθητή θερμοκρασία 3β., δεν ένιωθα πνευματικά έτοιμος, ενώ ακόμα και σωματικά, που μπορεί να αντέχεις όντας εξοικειωμένος με το κρύο νερό της θάλασσας, η καρδιά σου ζορίζεται για να στείλει το αίμα παντού και να ζεστάνει τον οργανισμό σου.

Παρά το γεγονός ότι με πολύ αργό βάδισμα -για να μην ιδρώσω- δεν κρύωνα καθόλου.

Φορούσα, όμως, μπουφάν, σκούφο, γάντια, ζακέτα, δύο πουλόβερ, δύο κολεγιακές, φόρμα, κοντομάνικο και μαγιό.

Μέχρι και το Σάββατο 4/2 πήγαινα στη θάλασσα με μία ζακέτα, μία κολεγιακή και ένα πουλόβερ, ενώ δεν είχα βάλει μπουφάν γενικότερα, ούτε τα βράδια.

Τουλάχιστον, δεν έχω βάλει ακόμα καλοριφέρ. Το 2017 ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησα θέρμανση, όταν κούραρα τους γονείς μου, που είχαν γρίπη εκείνο τον Γενάρη.

Παρεμπιπτόντως, δεν ήθελα να αγχώσω και τη μητέρα μου που με παρακάλεσε να μην πάω στη θάλασσα και γύρισα σπίτι με πονοκέφαλο. Επηρεασμένος και από τις ψιλές, ψιλές νιφάδες (χιονόλυτος) που συνέχισαν να πέφτουν.

Είναι θλιβερό, άλλωστε, ότι αυτές οι βροχές και τα χιόνια της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν πραγματικά τέλος. Αρχίζουν και νομίζεις ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Και μάλλον κρύωσα κιόλας, αφού σήμερα το πρωί 6/2 είχα κενώσεις τύπου 6 και 7. Την ίδια στιγμή που μικροσκοπικές νιφάδες εξακολουθούσαν να πέφτουν, ακόμα και με σπαστό καιρό πια (δηλαδή, τα σύννεφα δεν ήταν συμπαγή, αλλά είχαν χωριστεί).

Δυστυχώς, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου τουλάχιστον, αυτός θα είναι ο καιρός στην Αττική.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα περάσει ο Φεβρουάριος και θα μπει η άνοιξη. Χρήσιμη είναι και μια εβδομάδα με κρύο και χιόνια, για να καταλαβαίνουμε πόσο τυχεροί είμαστε -τουλάχιστον από το θέμα του καιρού- που ζούμε στην Ελλάδα. Βέβαια, εδώ στο νησί, ούτε χιόνια έχει, ούτε πολύ κρύο, ενώ ο ήλιος λάμπει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.