Στα χρόνια της υπερθέρμανσης, η Αττική έχει κάνει ρεκόρ χιονοπτώσεων

O Bill Gates προτιμά να δώσει χρήματα για εμβόλια, Πιτσιρίκο, παρά για ένα ταξίδι στον Άρη, που θα ήταν και πολύ ακριβό, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικάνου μεγιστάνα.

Ο Gates εξήγησε ότι με τα εμβόλια για την ιλαρά, για παράδειγμα, μπορούν να σωθούν ζωές, διαθέτοντας 1.000 δολάρια για κάθε μία από αυτές.

Αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη, που θεωρεί ότι “θα αλλάξει την ανθρωπότητα, θα μας βοηθήσει να λύσουμε ιατρικά και επιστημονικά ζητήματα, αλλά ακόμα και στο διάβασμα και το γράψιμο, δεν πρόκειται απλά για ρομπότ”.

Ο ιδρυτής της Microsoft εξέφρασε και την έκπληξή του για το γεγονός ότι συνδέθηκε με πολλές θεωρίες συνωμοσίας κατά την πανδημία, όταν και κατηγορήθηκε ότι έβγαλε λεφτά από τον κορωνοϊό.

“Δεν το περίμενα, υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια μηνυμάτων, ότι προκάλεσα εσκεμμένα την πανδημία και ότι παρακολουθώ ανθρώπους και μπορεί να είναι αλήθεια ότι εμπλέκομαι με εμβόλια, αλλά το κάνω για να σώζω ζωές, όμως πολλοί ψάχνουν να βρουν τον κακό πίσω από την κουρτίνα, διότι είναι αυτό είναι πιο εύκολο από το να καταλάβουν τη βιολογία”.

Ο Bill Gates αναφέρθηκε και στη γνωριμία που είχε ο ίδιος, όπως και άλλοι φιλάνθρωποι, με τον Jeffrey Epstein, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξoυαλικά εγκλήματα και πέθανε στη φυλακή.

“Σίγουρα είμαι πιο προσεκτικός τώρα, αλλά βρίσκομαι και έξω στον κόσμο, δεν προσπαθώ να γίνω ερημίτης”.

O Gates που για μεγάλο διάστημα της ζωής του ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και έχει δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια για τη δημόσια υγεία, ειδικά των παιδιών, πλέον μοιράζει τον χρόνο του ασχολούμενος με την κλιματική αλλαγή και την εξάλειψη του υποσιτισμού, της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς.

Ο Αμερικάνος μεγιστάνας απάντησε θετικά και στην ερώτηση αν θα ήθελε να ερωτευτεί ξανά, μετά το διαζύγιο του με τη Melinda Gates, υποστηρίζοντας ότι “ναι, δεν είμαι ρομπότ”.

Από τον Bill Gates να περάσουμε, όμως, στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος πια, πως ο αντίπαλος του Jair Bolsonaro ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 8 Ιανουαρίου, όπως γράφει η Le Monde.

O Lula το δήλωσε, μάλιστα, αυτό σε τηλεοπτική συνέντευξη, αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όταν οπαδοί του Bolsonaro, δυσαρεστημένοι από την ήττα του στις εκλογές, βανδάλισαν το προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

“Είμαι σίγουρος ότι ο Bolsonaro συμμετείχε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, που δεν είχε αποτέλεσμα, επειδή υπήρχαν πάρα πολλοί αστυνομικοί και πολίτες στον δρόμο” υποστήριξε ο Lula, που επικράτησε στις εκλογές με ποσοστό 50,9%.

Ένα βραζιλιάνικο δικαστήριο ερευνά πιθανή υποκίνηση των επεισοδίων από τον Bolsonaro, ενώ ο πρώην πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό στη Φλόριντα.

“Νικήσαμε τον Bolsonaro, αλλά πρέπει να νικήσουμε και τον μπολσοναρισμό” σχολίασε, επίσης, ο Lula.

Την ίδια στιγμή, ο Bolsonaro έχει ζητήσει να ανανεωθεί η βίζα του για τις ΗΠΑ για άλλους έξι μήνες, ενώ αρνείται ότι έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου.

Μιας και ο λόγος για βίζα, οι Αϊτινοί προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν διαβατήριο για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, επωφελούμενοι από ένα πρόγραμμα της αμερικάνικης κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Bίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους, να έχουν σκαρφαλώσει στα κιγκλιδώματα σκαλιών και να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο διαβατήριο από μία πρόχειρη δομή που στήθηκε στην πρωτεύουσα Πορτ Ο’ Πρενς.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές Ιανουαρίου ότι θα επιτρέψουν σε 30 χιλιάδες ανθρώπους από την Κούβα, την Αϊτή τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα να μεταβούν αεροπορικώς σε αμερικάνικο έδαφος.

Η περίπτωση κάθε μετανάστη θα εξετάζεται, πάντως, ξεχωριστά και θα πρέπει να συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι ή να είναι προς το δημόσιο συμφέρον για να γίνει δεκτός στις ΗΠΑ.

Η απόφαση, επίσης, ελήφθη για να μπει τέλος στους περιορισμούς που ίσχυαν επί Trump, όταν απελαύνονταν όσοι μετανάστες έφταναν με τα πόδια από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε εκατοντάδες Αϊτινούς, που ήταν υπό τον φόβο της βίας των συμμοριών, η οποία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και έχει εκτοπίσει 100 χιλιάδες ανθρώπους, δεν επιτράπηκε να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ με βάρκες.

Η Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται το ίδιο νησί με την Αϊτή και οι Μπαχάμες έχουν αυξήσει τη συνοριακή φύλαξη.

Και τι δεν θα έδινα, Πιτσιρίκο, για να ήμουν αυτές τις μέρες, όχι στην Καραϊβική, αλλά στη Ζάκυνθο, που θα μείνει ανεπηρέαστη από μία ακόμα ψυχρή εισβολή.

Θα έχετε περίπου τον καιρό, που συνάντησα την Παρασκευή 3/2 στη Σαλαμίνα με το ξεροβόρι, εκεί.

Δηλαδή, ψύχρα, αλλά όχι ψύχος και χιόνια σαν αυτά που θα βιώσουμε για τρίτη σερί χρονιά στην Αττική.

Στην εποχή της υπερθέρμανσης, έχει κάνει πανελλαδικό ρεκόρ χιονοπτώσεων η Αττική (2017, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, το 2018 της ξέφυγε).

Επιβεβαιώνοντας αυτά που γράφω εδώ και χρόνια, ότι πάρα πολλές περιοχές θα έχουν περισσότερο κρύο με την κλιματική αλλαγή.

Κάτι που άρχισαν να παραδέχονται και κάποιοι μετεωρολόγοι, αλλά και χιονόφιλοι της βόρειας Ελλάδας, βλέποντας ότι δεν πέφτουν ούτε κατά διάνοια τα χιόνια της Αττικής, εκεί.

Επίσης, αυτός δεν είναι ένας απλός χειμωνιάτικος καιρός, όπως κατά κόρον λένε οι οπαδοί της κορεκτίλας.

Είναι το αντίστροφο του να κάνει καύσωνα 45 βαθμών το καλοκαίρι. Αλλά τότε θα σου έλεγαν “κλιματική αλλαγή”, ενώ τώρα λένε, “εντάξει χειμώνας είναι”.

Επίσης, καύσωνες έχουμε πια 1 φορά στα 4 καλοκαίρια και χιονιάδες 4 φορές σε 1 χειμώνα.

Γιατί ο χειμώνας δεν θα τελειώσει σε αυτή την ψυχρή εισβολή.

Υπενθυμίζω ότι πέρσι, μετά την φονική κακοκαιρία Ελπίδα τον Γενάρη, είχαμε χιόνια σχεδόν όλο τον Μάρτιο.

Και πρόπερσι, μετά την επίσης φονική κακοκαιρία Μήδεια, χιόνισε και πάλι (ασθενώς, βέβαια και για λίγο) μέσα στην Αθήνα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Ελπίζω να μην τριτώσουν οι καθυστερήσεις του χειμώνα, που θυμίζουν αυτές που κρατούσαν οι διαιτητές στο Μουντιάλ.

Ακόμα και το Σάββατο 4/2, κρυώσαμε με τον αδερφό μου στο Θυμάρι, με τη συννεφιά και παρά τον ασθενή νοτιά.

Τουλάχιστον, ήταν κρυστάλλινα τα νερά.

Αλλά ένα σκαθάρι με δύο θαλάσσιες ψείρες και οι καλόγριες, οι σπάροι, οι σαργοί και οι κακαρέλοι δεν διακρίνονται καλά.

Απαθανάτισα κι ένα κτενοφόρο, αλλά επειδή είναι διάφανο, δεν φαίνεται επίσης καλά στο ανοιχτόχρωμο φόντο.

Έπρεπε να έχει ποσειδωνία για να κάνει κοντράστ το κτενοφόρο, που ανήκει στην ίδια συνομοταξία με τις μέδουσες και συνήθως εμφανίζεται την άνοιξη στις θάλασσες.

Θα το διαβάσουν τώρα αυτό τίποτα χιονόφιλοι και θα λένε ότι ο χειμώνας είναι ζεστός. Ο κακός τους ο καιρός.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχει μια λιακάδα σήμερα στη Ζάκυνθο, άλλο πράγμα. Και πέρσι και πρόπερσι, τις ημέρες που χιόνισε στην Αθήνα, εδώ είχε λιακάδα. Και σήμερα είναι πολύ ωραία μέρα για μπάνιο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.