Στα 40 δισ. δολ. τα ετήσια κέρδη της Shell, που έχει μολύνει και τα νερά της Νιγηρίας

Στα 40 δισ. δολ. εκτινάχθηκαν τα ετήσια κέρδη της Shell, Πιτσιρίκο, χάρη στην αύξηση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές αγωνιούν και αγωνίζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Shell είχε κέρδη σχεδόν 10 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έναντι 6,4 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Σε ετήσια βάση διπλασίασε, μάλιστα, τα κέρδη της που ήταν σχεδόν 20 δισ. δολ. το 2021 και άγγιξαν τα 40 δισ. δολ. το 2022.

Αυτά ήταν τα περισσότερα κέρδη για τη Shell εδώ και 115 χρόνια, ενώ ξεπέρασε εκείνα που είχε καταγράψει σε ετήσια βάση η British American Tobbaco (38 δισ.) το 2017 και είναι πίσω μόνο από τη Vodaphone, που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ (60 δισ. δολ.) από το 2014.

Η Shell ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 6,3 δισ. δολ. στους μετόχους, με αύξηση 15% του μερίσματος και άλλα 4 δισ. δολ. μέσω ενός νέου προγράμματος επαναγοράς τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ το 2022 τους είχε διανείμει 26 δισ. δολ.

Η πετρελαϊκή εταιρία επωφελήθηκε από τη δραματική συρρίκνωση των προμηθειών φυσικού αερίου παγκοσμίως, που άρχισε το 2021 και κλιμακώθηκε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αύξηση των κερδών της Shell, αλλά και των ανταγωνιστών της, το 2022, ανάγκασε τη βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει έναν υψηλό φόρο για τις εταιρίες που επιχειρούν στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Shell δέχτηκε πολλή κριτική τον Οκτώβριο του 2022, όταν ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε φόρο μόνο 134 εκ. δολ. στη Βρετανία και εισφορά αλληλεγγύης 520 εκ. δολ. στην ΕΕ.

Πολλοί επικριτές της, όμως, θεωρούν ότι οι φόροι θα έπρεπε να είναι ακόμα υψηλότεροι και πως τα μερίσματα που διανέμει η Shell στους μετόχους της, θα έπρεπε να κατευθύνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Από τη βρετανική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν εξοργιστικό ότι η Shell εκτοξεύει τα κέρδη της, λόγω του πολέμου που κάνει ο Putin στην Ουκρανία, και ζητούν, αντί να μειώνονται οι μισθοί των νοσοκομειακών, των καθηγητών, των πυροσβεστών και εκατομμύρια άλλων δημοσίων υπαλλήλων, να φορολογηθεί η εταιρία, όπως πρέπει.

Παρεμπιπτόντως, σχεδόν 14 χιλιάδες Νιγηριανοί, από δύο διαφορετικές κοινότητες, μήνυσαν τη Shell, επειδή με τις εξορύξεις της μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα και το νερό που πίνουν, όπως αναφέρει άλλο ρεπορτάζ του Guardian.

H μήνυση κατατίθεται, ενώ η Shell ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το δέλτα του Νίγηρα, μετά από 80 χρόνια και αφού αποκόμισε υπέρογκα κέρδη.

Η εταιρία φεύγει, μάλιστα, χωρίς να έχει καμία νομική υποχρέωση για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε με πετρελαιοκηλίδες, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι διαρροές πετρελαίου στο δέλτα του Νίγηρα έχουν και πολλές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων της περιοχής, αυξάνοντας και τη θνησιμότητα.

Μία έκθεση του ελβετικού πανεπιστημίου του Σαιντ Γκάλεν αποκάλυψε ότι τα βρέφη στο δέλτα του Νίγηρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στον πρώτο μήνα της ζωής τους, αν οι μητέρες ζουν κοντά σε μέρος που υπάρχει διαρροή πετρελαίου.

Σε ετήσια βάση, καταγράφονται 11 χιλιάδες πρόωροι θάνατοι στο δέλτα του Νίγηρα.

Η Shell αρνείται κάθε ευθύνη για τις δραστηριότητες της θυγατρικής της εταιρίας στη Νιγηρία και υποστηρίζει ότι οι μηνύσεις των κατοίκων από τις δύο κοινότητες δεν μπορούν να σταθούν σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πέρσι ότι η Shell μπορεί να κληθεί να λογοδοτήσει, ενώ οι δικαστές ζητούν αποζημιώσεις και για τη μόλυνση μίας περιοχής με μαγκρόβια φυτά που μεγαλώνουν μέσα στο νερό και στην οποία ψαρεύουν οι ντόπιοι.

Το νερό, με το οποίο επίσης μαγειρεύουν, αλλά και πίνουν οι ντόπιοι, έχει μολυνθεί από το πετρέλαιο που έχει σκοτώσει τα ψάρια και έχει μολύνει και τις καλλιέργειες.

Το χρώμα του νερού έχει πάρει μία καφέ απόχρωση από το πετρέλαιο, το οποίο μυρίζουν οι κάτοικοι και μέσα από τα σπίτια τους.

Και όταν η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει, καταστρέφει και τις περιουσίες τους.

H Shell δραστηριοποιείται εδώ και 86 χρόνια στη Νιγηρία, από την οποία έχει αποκομίσει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της.

Ένας πρώτος καθαρισμός του υδροφόρου ορίζοντα, διάρκειας 5 ετών, θα κόστιζε 1 δισ. δολ., δηλαδή, μόλις το 3% των ετήσιων (2022) κερδών της Shell.

Αλλά οι ντόπιοι δεν έχουν δει να γίνεται τίποτα για την ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Shell ότι συνεργάζεται με τις νιγηριανές αρχές για τον καθαρισμό των πληγεισών περιοχών, για την αποτροπή κλοπών αργού πετρελαίου και παράνομων διυλίσεων, τις οποίες θεωρεί την κύρια πηγή ρύπανσης.

Ένας ενδόμυχος φόβος που έχω είναι μην σκάσει ξανά καμιά πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, όπως το 2017.

Όπως τότε στη Σαλαμίνα, την οποία επισκέφτηκα την Παρασκευή 3/2 με βοριά και συννεφιά.

Κάνοντας ένα από τα πιο κρύα μπάνια ever στο ιστορικό όμορφο και αγαπημένο νησί και συγκεκριμένα στα Βασιλικά.

Μία περιοχή που την πιάνει ο βοριάς -θυμάμαι μία ακόμα ψυχρολουσία εκεί μία Καθαρά Δευτέρα- αλλά είχα και κακό τάιμινγκ, καθώς για ένα μισάωρο δεν πρόλαβα τον ήλιο, που βγήκε κατά τις 3 παρά.

Κατάφερα, όμως, να φτάσω μέχρι τη μεγάλη σημαδούρα, που είχε πάνω αυγά καλαμαριού κι αυτή τη φορά.

Δεν ξέρω αν ήταν τα ίδια που είχα δει για πρώτη φορά τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καλαμάρια δένουν τα αυγά τους σε σχοινιά και άλλα σταθερά σημεία τον χειμώνα.

Με τέτοια επιδεξιότητα, μάλιστα, που δεν μπορεί να τα κόψει ούτε ο πιο δυνατός βοριάς.

Έχω δει κομμένο σχοινί σημαδούρας παλιότερα στο Θυμάρι, αλλά τα αυγά καλαμαριού ήταν ακόμα δεμένα πάνω.

Μερικές φορές τα πλάσματα της φύσης αντέχουν και στις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που έρχονται από την Κυριακή 5/2 και μέχρι την Τρίτη – Τετάρτη 7-8/2.

Άραγε θα τα καταφέρουν με τον χιονιά τα δύο σκυλιά, που έχουν μάλλον και καλαζάρ και μπορεί μην τα έχει χτυπήσει στο συκώτι, αλλά στο δέρμα, ωστόσο, κι αυτό κακό είναι με τόσο δριμύ ψύχος που θα επικρατήσει.

Τους δώσαμε από μία κονσέρβα και κάτι έφαγαν και οι γάτες που μας περιτριγύριζαν, μόλις φτάσαμε Σαλαμίνα.

Σκέφτομαι πώς θα τα βγάλουν πέρα και οι άστεγοι με τα χιόνια στην Αθήνα.

Αν θα έχουμε κι αυτή τη φορά εγκλωβισμούς, διακοπές ρεύματος και άλλα δεινά.

Μόνο οι χιονόφιλοι δεν τα σκέφτονται αυτά.

Ας χιονίσει κι όποιον πάρει ο χάρος.

Τσακώνονται, μάλιστα, οι βόρειοι με τους νότιους, επειδή χιονίζει στην Αττική και όχι στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έγινε και ο καιρός.

Καλά, δεν είναι και τίποτα σχετικοί.

Τις προάλλες, ένας έλεγε ότι από τη ζέστη έχουν βγει έξω οι κάμπιες.

Μόνο που επρόκειτο για τις χνουδωτές κιτρινόμαυρες κάμπιες, που εμφανίζονται κάθε χρόνο τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη.

Για αυτό, άλλωστε, τις είδα και στη Σαλαμίνα την Παρασκευή, αν και είχε κρύο τη φορά αυτή.

Και ούτε κάνουν κακό στα πεύκα, όπως ψευδώς λέγεται. Μην πατάτε, λοιπόν, τις κάμπιες, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ χαίρομαι για τα κέρδη της Shell, κι ας καταστραφεί όλος ο πλανήτης. Σημασία έχουν τα κέρδη. Μόνο. Μου αρέσει πολύ που η καταστροφή του περιβάλλοντος -που είναι ένα υπαρκτό θέμα και γίνεται, κυρίως, από τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν ξεσκίσει όλον τον πλανήτη- έχει δώσει την θέση της στην “κλιματική αλλαγή”, για την οποία φταίνε τα πλαστικά καλαμάκια. Είπαμε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική ηλιθιότητα. Η θάλασσα αυτές τις μέρες έχει την θερμοκρασία που μου αρέσει. Ιδανική θερμοκρασία. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.