Το 78% των θυμάτων από τροχαία το 2022 στην ΕΕ ήταν άνδρες
Ορατός είναι ο κίνδυνος μη επιβίωσης, Πιτσιρίκο, για 2,6 εκ. παιδιά στην Αϊτή, λόγω της βίας των συμμοριών, ενός ξεσπάσματος χολέρας και της πολιτικής αστάθειας, όπως επισημαίνει ο Guardian.
Αυτά τα παιδιά θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, καθώς δεν στερούνται μόνο φαγητού, πόσιμου νερού και ιατρικής περίθαλψης, αλλά δεν έχουν και μία προστασία και συχνά κακοποιούνται (τα αγόρια) και πέφτουν ακόμα και θύματα βιασμών (τα κορίτσια).
Η βία των συμμοριών έχει κλιμακωθεί στην Αϊτή, μετά τη δολοφονία του προέδρου, Jovenel Moise, το 2021, και η οικονομία και η ασφάλεια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Οι συμμορίες ελέγχουν πλέον τα 2/3 της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς, που μαστίζεται από τον υποσιτισμό και τη χολέρα, ενώ 4,7 εκ. άνθρωποι βιώνουν ακραία πείνα.
Η αναρχία έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, όταν εξεγέρθηκαν και οι αστυνομικοί, η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στις συμμορίες.
Εξαγριωμένοι αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα στο Πορτ Ο Πρενς, έστηναν οδοφράγματα, έκαιγαν λάστιχα και εγκλώβισαν τον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο.
Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τη βία, και από τη στιγμή που πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί, υπάρχει ο φόβος ότι αν δεν μορφωθούν, θα τα στρατολογήσουν πιο εύκολα οι συμμορίες.
Ακόμα ένα σχολείο έκλεισε στις 2 Φεβρουαρίου, όταν ένοπλοι απείλησαν τους γονείς.
Η βία έχει κάνει πολύ δύσκολη ακόμα και την περίθαλψη των πεινασμένων και άρρωστων ανθρώπων, καθώς η Unicef πρέπει να διαπραγματευτεί με τις συμμορίες, που είναι ουσιαστικά η εξουσία σε πολλές περιοχές της Αϊτής, για να της επιτραπεί η πρόσβαση σε δομές υγείας.
Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν, επίσης, αποχωρήσει από την Αϊτή και ακόμα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταμάτησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, δυτικά του Πορτ Ο Πρενς, όταν στις 26 Ιανουαρίου μπήκαν μέσα ένοπλοι και εκτέλεσαν εν ψυχρώ έναν ασθενή.
Ήταν η δεύτερη δολοφονία σε έξι μήνες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, με συνέπεια να αποφασίσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ότι προέχει η προστασία του προσωπικού τους.
Η ανθρωπιστική κρίση αναμένεται να κλιμακωθεί το 2023, καθώς δεν διαφαίνεται πολιτική λύση στον ορίζοντα.
Ο Ariel Henry που εκτελεί πλέον χρέη προέδρου ζήτησε στρατιωτική στήριξη, αλλά τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αρνήθηκαν να του τη δώσουν.
Μόνο η Τζαμάικα έχει προσφερθεί να στείλει στρατεύματα στην Αϊτή.
Την ίδια στιγμή, η Unicef αναζητά 210 εκ. δολ. για να καλύψει τις ανάγκες 2,7 εκ. ανθρώπων.
Παρεμπιπτόντως, να προσθέσω ότι στην Αϊτή είχε γίνει ο πιο φονικός σεισμός του αιώνα το 2010 και αυτός της Τουρκίας και της Συρίας είναι δεύτερος και όχι πρώτος -όπως έγραψα εκ παραδρομής χθες- και να εκφράσω και τον θαυμασμό μου για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν τα μέλη της ΕΜΑΚ και άλλων συνεργείων διάσωσης κόντρα στον χρόνο και τις πιθανότητες για να βγάλουν ζωντανό έστω κι έναν άνθρωπο ακόμα.
Αλλά μιας και η Αϊτή ήταν κάποτε γαλλική κτήση, μία καμπάνια για την οδική ασφάλεια στη Γαλλία προειδοποιεί για πρώτη φορά ότι η τοξική αρρενωπότητα είναι το ίδιο επικίνδυνη με το αλκοόλ, την ταχύτητα, τα ναρκωτικά και την κούραση, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως αναφέρει ο Guardian.
Το 78% όσων σκοτώθηκαν σε τροχαία στη Γαλλία το 2022 ήταν άνδρες και ανάλογο είναι το ποσοστό και στην υπόλοιπη ΕΕ.
Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 88% των θυμάτων ήταν άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται επίσης υπαίτιοι για την πρόκληση του 84% των τροχαίων, ενώ αποτελούν και το 93% των μεθυσμένων οδηγών.
Η καμπάνια δεν έχει στόχο να στιγματίσει, ούτε να ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους άνδρες, αλλά να κάνει τους ανθρώπους να εξετάσουν τη συμπεριφορά τους.
Δεν σημαίνει, επίσης, ότι οι άνδρες είναι κακοί οδηγοί και το θέμα είναι να εξεταστεί γιατί μερικοί ρισκάρουν τόσο πολύ στο τιμόνι, οδηγώντας πολύ γρήγορα ή επιχειρώντας να κυριαρχήσουν στον δρόμο.
Ο κοινωνιολόγος Alain Mergier κάνει λόγο για στερεότυπα που περνούν από πατέρα σε γιο, μεταξύ των οποίων είναι και το αμάξι, που θεωρείται σύμβολο αρρενωπότητας και ανδρικής ταυτότητας.
Μερικοί άνδρες μαθαίνουν από παιδιά ότι το αμάξι είναι το σύμβολό τους και μέσω της οδήγησης θα αποδείξουν και θα υπερασπιστούν τον ανδρισμό τους.
Από την άλλη, η πεποίθηση που υπάρχει ότι οι άνδρες είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα αυτοκίνητα, μπορεί να τους δώσει υπερβολική αυτοπεποίθηση σε δύσκολες καταστάσεις.
“Ένας άνδρας όταν σπάει τα όρια ταχύτητας τότε νιώθει ότι είναι αληθινός άνδρας, ενώ συχνά μπαίνει σε διαδικασία ανταγωνισμού με άλλους οδηγούς, αν τον προσπεράσουν στον δρόμο” εξηγεί ο Mergier.
Αυτή η καμπάνια δεν θέλει να στιγματίσει τους άνδρες, αλλά να δείξει μία άλλη πλευρά της αρρενωπότητας, την ευαισθησία και όχι την ανταγωνιστικότητα και την επιθετικότητα.
Τα έχεις γράψει, βέβαια, αυτά εσύ, Πιτσιρίκο και πριν την έρευνα, για το ότι οι άνδρες είναι πιο βίαιοι και επιθετικοί και πως ο κόσμος θα έπρεπε να γίνει πιο γυναικείος.
Συμφωνώ, επίσης με την τοποθέτησή σου ότι για την κλιματική κρίση ευθύνεται ο άνθρωπος που καταστρέφει το περιβάλλον, εξαιτίας της ακόρεστης επιθυμίας του για όλο και περισσότερα κέρδη.
Θα μου επιτρέψεις, όμως, τα χιόνια και να τα δικάζω και να καταδικάζω, αφού μ’ αρρώστησαν κιόλας τα άτιμα.
Και σαν να ήθελε να με τρολάρει, μου έστειλε και η μάνα μου φωτογραφίες με λεζάντα “Φεβρουάριος 2023, τρίτη σερί χρονιά που χιόνισε στο Θυμάρι”. Τα ύστερα του κόσμου…
Οπότε, την επισυνάπτω εδώ, αφού δεν έχω να παρουσιάσω και κάτι καινούριο.
Έχω, όμως, και ρετρό από τον μαγευτικό βυθό. Πριν τον πόλεμο, την ακρίβεια και τον κορωνοϊό.
Αλλά και από την πρώτη καραντίνα, τότε που απαγορευόταν ακόμα και το κολύμπι, και για να μην με δει κανείς πήγαινα στην “Πισίνα”.
Έτσι, βαφτίσαμε παιδιά μία αθέατη από τον δρόμο παραλία στο Θυμάρι, που έχει έναν κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά και έναν βράχο ύψους 4 μέτρων από ρίχναμε βουτιά (εγώ έκανα με το κεφάλι, αλλά και κωλοτούμπα στον αέρα και έπεφτα με τα πόδια).
Εκεί, στην “Πισίνα”, είχα δει στις 14 Απριλίου 2020 μία θαλάσσια χελώνα.
Ήταν το μοναδικό μεγάλο πλάσμα που είχα συναντήσει εκτός σπιτιού εκείνες τις μέρες, που τώρα πια φαντάζουν τόσο μακρινές, σχεδόν έχουν ξεχαστεί από τον χρόνο και τα γεγονότα που ακολούθησαν και τις κατέστησαν σαν μία παλιά φωτογραφία.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, γράφω διαρκώς πως ανήκουμε στους προνομιούχους αυτού του πλανήτη αλλά δεν το καταλαβαίνουμε. Η Αϊτή, η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση του 1821, είναι αφημένη στη μοίρα της, ενώ η Συρία είναι σε εμπάργκο ακόμα και μετά τους σεισμούς. Σας εύχομαι περαστικά και να ανάψετε το καλοριφέρ. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.