Ψήφισμα υπέρ της ειρήνης, έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, Πιτσιρίκο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι σύμμαχοί της ζήτησαν την αποχώρηση των ρώσικων στρατευμάτων άμεσα και χωρίς όρους, όπως μεταδίδει το BBC.
Tην ίδια στιγμή, ο πρέσβης του Κρεμλίνου στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους ότι ετοιμάζονται να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο στον πόλεμο.
Έναν πόλεμο, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.199 πολίτες, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Πρόκειται, όμως, για μία μετριοπαθή εκτίμηση, καθώς ο δήμαρχος Μαριούπολης υποστηρίζει ότι 21 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν μόνο στη συγκεκριμένη πόλη.
Ρωσία και Ουκρανία έχουν, επίσης, χάσει από 100 χιλιάδες στρατιώτες έκαστη, σύμφωνα με τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι, λόγω του πολέμου, ανέρχονται σε 13 εκατομμύρια.
O Guterres επισήμανε τον κίνδυνο να επεκταθεί ο πόλεμος, αλλά και την απειλή των πυρηνικών, υποστηρίζοντας ότι ο εφησυχασμός βαθαίνει την κρίση και ότι ο πόλεμος είναι το πρόβλημα και όχι η λύση.
“Ο κόσμος στην Ουκρανία υποφέρει, Ουκρανοί Ρώσοι και όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ειρήνη” κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Μάλιστα, 60 κράτη κατέθεσαν ψήφισμα στον ΟΗΕ για ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία.
Το ψήφισμα δεν είναι, όμως, δεσμευτικό, όπως, άλλωστε, και εκείνο που είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2022, όταν 143 κράτη μέλη του ΟΗΕ καταδίκασαν την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα το είχαν καταψηφίσει, ενώ 35 χώρες απείχαν.
Τελικά, το νέο ψήφισμα, που ζητάει άμεση αποχώρηση των ρώσικων στρατευμάτων από την Ουκρανία, καταψήφισαν εκτός από τις παραπάνω τέσσερις χώρες και το Μάλι, η Νικαράγουα και η Ερυθραία, απείχαν 32, ανάμεσα τους η Ινδία και η Κίνα, ενώ το υπερψήφισαν 141, σύμφωνα με τη Le Monde.
Ο Putin απέδωσε, από την πλευρά του, στη Δύση την ευθύνη για τον πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από μία συνθήκη για τα πυρηνικά, μία κίνηση που ο Biden χαρακτήρισε λανθασμένη.
Την περασμένη Τετάρτη 22/2, ο Putin συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi και δήλωσε ότι “η συνεργασία με το Πεκίνο είναι σημαντική για να σταθεροποιηθεί η διεθνής κατάσταση”.
Η συγκεκριμένη συνάντηση στη Μόσχα σηματοδότησε και το τέλος της ουδετερότητας της Κίνας, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γενικά, ζούμε τα ύστερα του κόσμου, καθώς νιφάδες έφτασαν μέχρι το Σαν Φραντσίσκο και το Λος Άντζελες από τη νέα φονική χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ και στοίχισε τη ζωή σε έναν εθελοντή πυροσβέστη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο άτυχος πυροσβέστης ήρθε σε επαφή με καλώδιο που είχε πέσει στο έδαφος από το βάρος του πάγου και του χιονιού.
Παρεμπιπτόντως, τουλάχιστον 900 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στο Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Μίτσιγκαν, τη Νέα Υόρκη και το Ουισκόνσιν.
Στη Μινεάπολις τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως για δεκάδες χιλιάδες μαθητές, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα πέσουν άλλες 18 ίντσες (45 εκατοστά) χιονιού, ενώ οι αισθητές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν ως τους -40 βαθμούς Φαρενάιτ (-40-32/1,8= -40 βαθμοί Κελσίου).
Στη Σαλαμίνα, πάντως, ήταν σαν καλοκαίρι την Παρασκευή 24/2, καμία σχέση με πριν τρεις βδομάδες που την είχα επισκεφτεί ξανά και είχε συννεφιά και παγωμένο βοριά.
Αυτή τη φορά μία υπέροχη λιακάδα και μπονάτσα μας υποδέχτηκαν στα Βασιλικά.
Στη μεγάλη σημαδούρα τα αυγά του καλαμαριού δεν υπήρχαν πια.
Μάλλον εκκολάφθηκαν τα καλαμαράκια μετά από τρεις μήνες, καθώς ήταν 24/11 όταν τα είχα δει για πρώτη φορά.
Απαθανάτισα, ωστόσο, έναν αστερία αρκετά καλά.
Και κοκοβιούς, μία μικρή χειλού και μία ανεμώνη στα ρηχά.
Περισσότερο χάρηκα, όμως, που βούτηξε και μία φίλη μου μετά.
Την ενθάρρυνα, λέγοντάς της να πέσει με την πλάτη, αφού βρέξει πρώτα το αριστερό της χέρι, την καρδιά και το σβέρκο και τραγουδώντας της Στέφανο Κορκολή παραφρασμένο: “Ντύσου πρόχειρα και βάλε το μαγιό σου”.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Δεν είναι καν ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Στο βάθος είναι η Κίνα. Την Κίνα έχουν σαν στόχο τους οι ΗΠΑ. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους πολέμους. Οπότε, ας κάνουμε μια βουτιά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.