Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να πέφτουν πάνω σε έναν 28χρονο, με συνέπεια τον θάνατο του

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, δείχνει αστυνομικούς να πέφτουν πάνω σε έναν 28χρονο, με συνέπεια τον θάνατό του, όπως μεταδίδει το BBC, Πιτσιρίκο.

Το περιστατικό συνέβη σε ψυχιατρική κλινική, όπου μεταφέρθηκε από τη φυλακή στις 6 Μαρτίου ο άτυχος Irvo Otieno.

Είχε συλληφθεί στις 3 Μαρτίου ως ύποπτος για κλοπή, ενώ κατηγορούμενοι για τον θάνατό του είναι εφτά αστυνομικοί και τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού της κλινικής.

Λόγω ψυχικής ασθένειας που είχε ο μετανάστης από την Κένυα ήταν υπό ειδικό καθεστώς κράτησης και εκτός από χειροπέδες του είχαν βάλει και ειδικά σίδερα στα πόδια.

Σε κάποια στιγμή, εικονίζονται στο βίντεο τουλάχιστον οκτώ άτομα να έχουν πέσει πάνω στον άτυχο Otieno και να τον κρατούν οι μισοί από τα πόδια και οι υπόλοιποι από το πάνω μέρος του σώματος του.

Συνολικά κράτησαν για 11 λεπτά έτσι στο πάτωμα τον 28χρονο, που στο τέλος είχε μείνει και χωρίς μπλούζα, αλλά ακόμα ήταν με τις χειροπέδες και τα ειδικά σίδερα στα πόδια.

Στη συνέχεια, τα δέκα άτομα (αστυνομικοί και μέλη του ιατρικού προσωπικού) που ήταν από πάνω του, αποτραβήχτηκαν, καθώς ο μετανάστης από την Κένυα παρέμενε ακίνητος.

Τότε, προσπάθησαν οι γιατροί να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Ένας υγειονομικός ακούστηκε να λέει ότι στον Otieno έγινε τεχνητή αναπνοή και ότι ήταν πολύ επιθετικός.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος πολύ επιθετικός, όταν δεν αναπνέει.

Ο υγειονομικός απάντησε ότι ήταν πολύ επιθετικός, πριν προσπαθήσουν να τον ακινητοποιήσουν.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Βιρτζίνια, μία πρώτη ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο Otieno πέθανε από ασφυξία.

Η οικογένεια του θύματος ήταν υπέρ της δημοσιοποίησης του βίντεο, αλλά οι δικηγόροι των αστυνομικών και των μελών του ιατρικού προσωπικού υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει μία δίκαιη δίκη.

Από τους εφτά αστυνομικούς, οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση.

Τα τρία μέλη του υγειονομικού προσωπικού της κλινικής έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ οι εισαγγελείς προσανατολίζονται να απαγγείλουν κι άλλες κατηγορίες, σχετικά με τον θάνατο του Otieno.

Μιας και το θύμα ήταν, όμως, μετανάστης, το σχέδιο απέλασης μεταναστών, που έχει εκπονήσει η βρετανική κυβέρνηση θα έχει κόστος 9 δισ. για τα πρώτα τρία χρόνια, όπως εκτιμά το Skynews.

Kι αυτό διότι, σύμφωνα με οργάνωση που βοηθάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τουλάχιστον 250 χιλιάδες θα δουν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται μέσα σε αυτή την τριετία.

Επίσης, 10 χιλιάδες θα μεταφέρονται κάθε χρόνο στη Ρουάντα, με συνέπεια η βρετανική κυβέρνηση να πρέπει να δαπανήσει μεταξύ 8,7 δισ. και 9,6 δισ. στερλινών για την κράτηση και τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου της.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτά τα νούμερα και το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι το τρέχον σύστημα ασύλου στοιχίζει 3 δισ. ετησίως, συν 6 εκ. τη μέρα για τη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία.

Μεταξύ των 225-275 χιλιάδων προσφύγων που θα δουν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται, λόγω του νέου μεταναστευτικού νόμου, θα είναι και 39-45 χιλιάδες παιδιά.

Και στο τέλος του τρίτου χρόνου 161-192 χιλιάδες άνθρωποι, που οι αιτήσεις ασύλου τους θα έχουν απορροφηθεί, δεν θα έχουν απελαθεί.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να εργαστούν και θα βασίζονται και πάλι στο υπουργείο Εσωτερικών για τη φιλοξενία τους επ’ αόριστον.

Η οργάνωση που βοηθάει τους πρόσφυγες εκτιμά επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να στέλνει ετησίως 10 χιλιάδες μετανάστες στη Ρουάντα και, μετά τις πρώτες 28 μέρες κράτησης τους εκεί, θα αναγκάζεται στη συνέχεια να τους παρέχει στέγη.

Ακόμα, το 88% των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη, θα κάνουν αίτηση ασύλου και θα κοστίζουν στη βρετανική κυβέρνηση 120 στερλίνες τη μέρα έκαστος.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχεται όλους αυτούς τους αριθμούς και λέει ότι έχει να διαχειριστεί πάνω από 160 χιλιάδες υποθέσεις μεταναστών, κι ενώ ελάχιστες χώρες μπορούν να πάρουν πίσω όσους είδαν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται.

Το νέο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση δίνει στη βρετανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να αρνείται το άσυλο σε όσους καταφθάνουν με μη νόμιμο τρόπο στη χώρα και κυρίως με βάρκες μέσω της Μάγχης.

Επίσης, όσοι δεν παίρνουν άσυλο και δεν μπορούν να επιστρέψουν ούτε στις χώρες καταγωγής τους, θα στέλνονται στη Ρουάντα.

Η κυβέρνηση φιλοξενεί όλους αυτούς τους ανθρώπους προσωρινά σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις και κάποιους σε ξενοδοχεία και πανδοχεία.

Αλλά τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός είχε πει ότι, αντί για ξενοδοχεία και πανδοχεία, θα στεγάζονται πλέον σε πάρκα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πανεπιστημιακές αίθουσες.

Στη Ρουάντα θα αρχίσουν να μεταφέρονται μετανάστες από το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία δεν έχει στείλει κανέναν μετανάστη στη Ρουάντα και μία πτήση τον περασμένο Ιούνιο ακυρώθηκε την τελευταία ώρα, μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός νέου κέντρου κράτησης στη Γαλλία, καθώς το 2022 διέσχισαν τα στενά της Μάγχης πάνω από 45 χιλιάδες άνθρωποι, 60% περισσότεροι από πέρσι.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τη Γαλλία, εποχές κίτρινων γιλέκων θυμίζουν οι μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες πόλεις της, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι διαδηλώσεις και οι απεργίες που έχουν προκαλέσει προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων, στις πτήσεις, στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στη λειτουργία των σχολείων κ.λ.π., γίνονται με αφορμή την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, αλλά και στο ότι αυτή πέρασε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση (γαλλικό κοινοβούλιο).

Οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά στο Παρίσι σημειώθηκαν ζημιές και λεηλασίες σε καταστήματα, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Gerald Darmanin τραυματίστηκαν 149 αστυνομικοί και έγιναν 172 συλλήψεις.

Τραυματίστηκαν, ωστόσο, και πολλοί διαδηλωτές και μάλιστα μία γυναίκα έχασε τον αντίχειρα της στην πόλη της Νορμανδίας, Ρουέν, αλλά ο Darmanin αρκέστηκε να πει ότι “συμμορίες, κυρίως ακροαριστερών θέλουν να καταλύσουν το κράτος και να σκοτώσουν αστυνομικούς”.

Επεισόδια έγιναν και στη Λιλ, τη Ναντ, τη Λοριάν και τη Ρεν, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και η κεντρική είσοδος του δημαρχείου στο Μπορντώ, όπου θα γίνει νέα διαδήλωση στις 28 Μαρτίου, τη μέρα που ο βασιλιάς Κάρολος θα μεταβεί στη συγκεκριμένη γαλλική πόλη με τρένο από το Παρίσι.

Όπως και πριν τέσσερα χρόνια, όμως, ο Emmanuel Macron όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά με δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο νόμος για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα τεθεί σε ισχύ, ενώ παρομοίασε τις διαδηλώσεις με την έφοδο των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, οι διαδηλωτές ήταν 1.089.000, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν τον αριθμό τους στα 3,5 εκατομμύρια, κάτι που ισοφάρισε το ρεκόρ της 7ης Μαρτίου, όταν είχαν βγει άλλοι τόσοι στους δρόμους της Γαλλίας.

Από τις απεργίες έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι διαδηλωτές στοχεύουν και δεξαμενές πετρελαίου και απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στη Δουνκέρκη.

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά τελικά τι αλλάζει και μ’ αυτό;

Όλα τριγύρω αλλάζουν, κι όλα τα ίδια μένουν, που λέει και το τραγούδι.

Αυτό ισχύει και για τη θάλασσα, αφού, εν έτει 2023, βλέπεις ακόμα άτομα με γαλαζόπετρα.

Με κομψό τρόπο έκανα, μάλιστα, παρατήρηση την Πέμπτη 23/3 σε έναν τύπο με καμάκι, λέγοντας του ότι με τη γαλαζόπετρα καταστρέφει και τα θαλάμια των χταποδιών, αλλά μου απάντησε ότι αυτό συμβαίνει μόνο με τη χλωρίνη.

Δεν έδωσα συνέχεια, παλιότερα μπορεί και να τσακωνόμουν, αλλά δεν έχει νόημα πια.

Πόσο παλιά; Το 2012, όταν σαν σήμερα 24 Μάρτη άρχιζε αυτό το μεγάλο σερί στο απέραντο γαλάζιο.

Από τότε δεν έχει περάσει ούτε μία βδομάδα, που να μην βρεθώ έστω για 1-2 μέρες στη θάλασσα.

Με κρύο, με ζέστη, με κύμα, με βροχή και γενικά ανεξαρτήτως καιρού, πάντα προσπαθώ να είμαι στον σιωπηλό, αλλά γεμάτο χρώματα και ζωντάνια κόσμο του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέποντας τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και τις πολύ σκληρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, σκέφτομαι κι εγώ τι άλλαξαν οι διαδηλώσεις μας το 2010-2012. Μάλλον τίποτα. Αλλά τουλάχιστον ήμουν εκεί. Δεν ήμουν στο σπίτι μου, δεν κοίταζα την πάρτη μου. Ήμουν εκεί, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, ήμουν εκεί στους δρόμους όταν ψηφίζονταν όλα αυτά που ξέσκισαν τη χώρα μας και προκαλούν θανάτους συνανθρώπων μας. Όπως ήμουν εκεί, μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη, κατά του πολέμου στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Ερχόμαστε στη ζωή, περνάμε και πεθαίνουμε, αλλά τουλάχιστον να έχουμε συνείδηση. Ό,τι κάνουμε στη ζωή, το κάνουμε για την δική μας ψυχή. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.