Η Μeta (Facebook – Instagram) θα απολύσει 10 χιλιάδες υπαλλήλους το 2023

Η Μeta (Facebook – Instagram) θα απολύσει, Πιτσιρίκο, 10 χιλιάδες υπαλλήλους το 2023, κάτι που την καθιστά την πρώτη ψηφιακή εταιρία, η οποία προχωράει σε έναν δεύτερο γύρο μαζικών εκκαθαρίσεων προσωπικού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι μετοχές της Meta κινήθηκαν ανοδικά κατά 6%, μετά την ανακοίνωση για τις απολύσεις.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία εγκαταλείπει τα σχέδια της για 5.000 προσλήψεις, ακυρώνει πρότζεκτ χαμηλής προτεραιότητας κ.λ.π.

Το φθινόπωρο, η Meta είχε κάνει άλλες 11 χιλιάδες απολύσεις (το 13% του εργατικού δυναμικού της), φτάνοντας στο άλλο άκρο από το 2020, όταν είχε διπλασιάσει το προσωπικό της, με αθρόες προσλήψεις, εν μέσω πανδημίας, τότε.

Οι ανησυχίες για μία καθοδική πορεία της οικονομίας, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, έχουν οδηγήσει τις ψηφιακές εταιρίες στην απόλυση 290 χιλιάδων εργαζομένων από το 2022.

O Zuckerberg ενημέρωσε το προσωπικό ότι οι περισσότερες απολύσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο, αν και θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2023.

“Μετά από συνεχόμενα έτη με κέρδη, τα οποία επενδύσαμε σε νέα προϊόντα, η περσινή χρονιά ήταν καμπανάκι και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα αυτή η νέα οικονομική πραγματικότητα να κρατήσει για χρόνια” έγραψε ο Zuckerberg σε εσωτερικό σημείωμα προς τους υπαλλήλους της Meta.

Πριν την ανακοίνωση των απολύσεων, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τις αυξανόμενες δαπάνες του Zuckerberg, καθώς τα έσοδα μειώνονταν, εν μέσω πληθωρισμού και λιγόστευαν, επίσης, οι ψηφιακές διαφημίσεις, μετά το τέλος της πανδημίας.

Η εταιρία έδινε και μάχη με ανταγωνιστές της για να προσελκύσει νεαρούς χρήστες.

Την ίδια στιγμή, η Meta έριχνε δισεκατομμύρια δολάρια στη νέα μονάδα της metaverse Reality Labs, η οποία έχασε 13,7 δισ. δολ. το 2022, ενώ επένδυε και σε υποδομές για να στηρίξει το πρότζεκτ της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να στηρίξει τα έσοδά της η Meta, καθώς το εγχείρημα με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου έχει επικεντρωθεί, είναι μία δαπανηρή δραστηριότητα.

Με τις τελευταίες απολύσεις, οι δαπάνες της Meta για το 2023 θα κυμανθούν μεταξύ 86-92 δισ. δολ., έναντι 89-95 δισ. δολ., που υπολογίζονταν χωρίς τις περικοπές.

Να συμπληρώσω στο ρεπορτάζ του Reuters ότι η Meta και άλλες ψηφιακές εταιρίες (Google, Apple κ.λ.π.) οδήγησαν ουσιαστικά σε κατάρρευση τη Silicon Valley, αποσύροντας τις καταθέσεις τους από αυτήν.

Μην έχοντας πια πρόσβαση σε εύκολο χρήμα, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, οι ψηφιακές εταιρίες ξέμειναν από ρευστότητα και αναγκάστηκαν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους.

Έτσι, όμως, ξέμεινε από ρευστότητα και η Silicon Valley, που αναγκάστηκε να πουλήσει τα κρατικά ομόλογα που διέθετε, σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι τα είχε αγοράσει, καθώς κι αυτά είχαν χάσει την αξία τους, μετά την αύξηση των επιτοκίων.

Σε άρθρο του Βαρουφάκη τα διάβασα αυτά, ο οποίος τα εξηγεί πολύ ωραία και αναλύει και τι είναι πιο πιθανό να συμβεί από εδώ και πέρα.

Κι ενώ μεγαλώνει η αγωνία για το αν θα ξεσπάσει μία νέα οικονομική κρίση, οι χιονόφιλοι ανησυχούν για τη λειψυδρία.

Ε, τους έγραψα κι εγώ ότι πιθανότερο είναι να ξεμείνουμε από νερό, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του, παρά από την ανομβρία.

Επίσης, ουκ εν τω πολλώ το ευ, αφού οι συχνές και ραγδαίες βροχές είναι καταστροφικές, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη από τον κυκλώνα Freddy, όπως αναφέρει ο Guardian.

Kαι μπορεί ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες σε κατεστραμμένες γειτονιές των δύο αφρικανικών χωρών.

Αυτό ήταν το δεύτερο landfall που έκανε ο συγκεκριμένος κυκλώνας από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και κινήθηκε από την Αυστραλία προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μαλάουι και 20 στη Μοζαμβίκη, ενώ οι τραυματίες είναι 584 και 24 αντίστοιχα και υπάρχουν και 37 αγνοούμενοι.

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων, που κυριολεκτικά παρέσυραν τα σπίτια τους στην οικονομική πρωτεύουσα του Μαλάουι Blantyre.

Συνολικά, 59 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επηρεαστεί και 19 χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί και μένουν προσωρινά σε σχολεία και εκκλησίες.

Ο κυκλώνας Freddy προκαλεί ακόμα τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους στο νότιο Μαλάουι, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πολλοί ψάχνουν στα ερείπια για αγνοούμενους συγγενείς τους, ενώ αρκετοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στη λάσπη των κατολισθήσεων.

Ο κυκλώνας Freddy ξεπέρασε σε διάρκεια και τον John, που είχε κρατήσει 31 μέρες το 1994.

Ονομάστηκε Freddy στις 6 Φεβρουαρίου, έκανε landfall στη Μαγαδασκάρη στις 21 του ίδιου μήνα και έφτασε στη Μοζαμβίκη στις 24/2.

Μετά, οπισθοχώρησε στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά εκεί μάζεψε εκ νέου ενέργεια από τα θερμά νερά του και έκανε και δεύτερο landfall στις αφρικανικές χώρες το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου, με ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι κυκλώνες που διασχίζουν ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό είναι πολύ σπάνιοι -ο αμέσως προηγούμενος είχε σχηματιστεί το 2000-, ενώ το πιο εντυπωσιακό με τον Freddy είναι ότι έκανε και δεύτερο landfall.

“Είναι πολύ σπάνιο ένας τέτοιος κυκλώνας να αυτοτροφοδοτείται ξανά και ξανά” δήλωσε η κλιματολόγος Coleen Vogel από Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής.

O κυκλώνας αυξάνει τους φόβους για μία νέα έξαρση της επιδημίας χολέρας που έχει στοιχίσει 1.600 ζωές από πέρσι στο Μαλάουι.

Μάλιστα, η χολέρα είχε ξεσπάσει μετά από μία τροπική θύελλα και τότε και εξαπλώθηκε, λόγω της έλλειψης εμβολίων.

Κακοκαιρία, αλλά με όχι τόσες πολλές καταιγίδες θα επηρεάσει το επόμενο διήμερο και τη χώρα μας και ήδη από χθες Τετάρτη 15/3, ενώ μου είχαν περάσει και η μύτη και το φτέρνισμα με έπιασε βροχή, καθώς περπατούσα με κίνδυνο να υποτροπιάσω με αυτά τα στοιχειά της φύσης που με κυνηγούν συνέχεια.

Τουλάχιστον, δεν έβρεξε από πιο νωρίς όταν βούτηξα στα πέριξ της βραχώδους ακτής, ενώ ούτε ο νοτιάς ήταν δυνατός και το κυματάκι του δεν θόλωσε αυτή τη φορά τον βυθό.

Ωστόσο, είχε πάλι ψύχρα, ενώ καλά απαθανάτισα μόνο έναν σαργό.

Σάλπες, καλόγριες και μελανούρια δεν βγήκαν καθαρά, ενώ έκανα διάσημη και μία ακόμα τσιπούρα, μικρή αυτή τη φορά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι πραγματικοί υπάλληλοι του Facebook και του Instagram είναι οι χρήστες τους, που είναι δισεκατομμύρια. Είναι πάρα πολύ έξυπνο αυτό που έκανε ο Ζούκερμπεργκ, να βάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν για αυτόν, και όχι μόνο να μην πληρώνονται αλλά πολλοί να τον πληρώνουν κι από πάνω. Είναι πολύ αστείο πως, μετά τη νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ακούγονται στην Ευρώπη και την Ελλάδα πάλι τα ίδια που λέγονταν μετά το κραχ στις ΗΠΑ το 2008. Θυμάστε τον Αλογοσκούφη που έλεγε “οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες”; Τη συνέχεια την ξέρουμε. Και θα την ζήσουμε ξανά. Γιατί δεν είμαστε έξυπνοι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.