Η Saudi Aramco ανακοίνωσε κέρδη 161,1 δισ. δολ. για το 2022
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε, Πιτσιρίκο, κέρδη 161,1 δισ. δολ. για το 2022, τα οποία ήταν κατά 46,5% περισσότερα από το 2021, όπως μεταδίδει το BBC.
Μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022 έδωσε μέρισμα 19,5 δισ. δολ., το οποίο θα καρπωθεί κατά 95% το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αφού αυτό είναι το ποσοστό μετοχών του στην κρατική εταιρία.
Όπως και άλλες πετρελαϊκές εταιρίες, που αποκόμισαν πέρσι υπέρογκα κέρδη -η Exxon Mobil 55,7 δισ. δολ., η Shell 39,9 δισ. δολ.- έτσι και η Aramco επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών ενέργειας, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2022 τα 120 δολάρια το βαρέλι. Τώρα είναι στα 82 δολ.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός ότι μία εταιρία κερδίζει 161 δισ. δολ. μόνο σε έναν χρόνο, χάρη στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.
Και να ήταν μόνο αυτό, καλά θα ήταν. H Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης, στη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, σε φυλακίσεις αντιφρονούντων, ενώ καταφεύγει πολύ συχνά και στη θανατική ποινή.
Ρεκόρ εξαγωγών πετρελαίου από το 2018, οπότε και του επιβλήθηκαν εκ νέου κυρώσεις από τις ΗΠΑ, έκανε, εξάλλου, και το Ιράν με 83 εκ. περισσότερα βαρέλια σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες.
Η αύξηση των εξαγωγών τροφοδοτήθηκε από τις περισσότερες αποστολές που έκανε το Ιράν στην Κίνα και τη Βενεζουέλα.
Λόγω των αμερικάνικων κυρώσεων, πάντως, η ανάπτυξη του Ιράν είναι κατά 4-8% μικρότερη από τη δεκαετία του 2010.
Τέλος, μία είδηση που έχει περάσει στα ψιλά και δεν την αναφέρει και σε αυτό το ρεπορτάζ το BBC, είναι ότι το Ιράν τα βρήκε και με τη Σαουδική Αραβία και υπέγραψαν και σχετική συμφωνία.
Mιας και ο λόγος, όμως, για χρήμα, η Fed βάζει 25 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα για να αποφευχθεί ο πανικός, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley, όπως αναφέρει ο Le Monde.
Mε αυτό τον τρόπο, θα είναι εγγυημένες οι αποταμιεύσεις των καταθετών, πέρα και από το όριο των 250 χιλ. δολ.
“Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια για να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους” ανέφερε η ανακοίνωση της Fed για την πιστωτική γραμμή των 25 δισ. δολ., που “θα ενισχύσει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να προστατεύει τις καταθέσεις και να διασφαλίζει τη συνεχή προσφορά χρήματος και πιστώσεων στην οικονομία”.
H Silicon Valley κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου, καθώς είχε “επενδύσει” τις καταθέσεις των πελατών της σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου (μικρός που είναι τελικά ο κόσμος).
Πίσω από αυτή τη φαινομενικά καλή κίνηση, υπήρξε, όμως, μία ανεύθυνη διαχείριση που αγνόησε τον κίνδυνο σε βάθος χρόνου.
Η καλιφορνέζικη τράπεζα ακολουθούσε αυτή την πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το κόστος του χρήματος ήταν σχεδόν μηδενικό.
Από τον Μάρτιο του 2022, όμως, όταν η Fed άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια, η αξία των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου έπεσε βίαια, περίπου κατά 15%.
Την ίδια στιγμή, οι πελάτες της Silicon Valley απέσυραν τα κεφάλαια τους, με συνέπεια η τράπεζα, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να ρευστοποιήσει τα ομόλογα, εξαργυρώνοντας ζημία 1,8 δισ. δολ.
Ουσιαστικά, τα πούλησε πολύ πιο φθηνά απ’ ό,τι τα είχε αγοράσει, αφού είχαν χάσει τουλάχιστον το 15% της αξίας τους.
Mιας και ο λόγος, όμως, για ομόλογα και επειδή έγραψες για το δημόσιο χρέος, Πιτσιρίκο, από μόνο του ως αριθμός δεν λέει τίποτα. Η Ελλάδα έχει 400 δισ. χρέος και φυτοζωεί, ενώ η Ιαπωνία με 8,3 τρισ. χρέος, το οποίο αντιστοιχεί επίσης στο 200% του ΑΕΠ της, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, ευημερεί.
Μάλιστα, από την αρχή της κρίσης, το 2010, όταν άρχισαν να γίνονται μέρος της ζωής μας αυτοί οι αριθμοί, η Ιαπωνία έχει σταθερά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον πλανήτη.
Αυτό που δεν έχει, είναι την υποχρέωση από κάποιον μπαμπούλα (ΕΕ) να μηδενίζει τα ελλείμματα και να παρουσιάζει πλεονάσματα, τα οποία θα πλήρωναν οι πολίτες της. Αυτή είναι η βασική διαφορά (συν το σε ποιους ακριβώς χρωστάει η κάθε χώρα) που επιτρέπει στην Ιαπωνία να είναι ένα οργανωμένο κράτος, ενώ η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο.
Το ότι ζούμε, όμως, σε ένα προτεκτοράτο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε να πεθάνουμε. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουν οι Ουκρανοί, που εδώ και έναν χρόνο ζουν στη σκιά του πολέμου;
Αλλά ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες θα συμβούν τραγωδίες, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι του 2021 με τους 250 νεκρούς από τις πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο και τα ΜΜΕ να γράφουν τότε και εκεί ότι το οργανωμένο γερμανικό κράτος βούλιαξε στις λάσπες.
Πουθενά δεν υπάρχει ο παράδεισος επί γης, πουθενά δεν είναι όλα ιδανικά, αλλά και πουθενά, με εξαίρεση ίσως κάποιες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, δεν είναι και όλα μαύρα.
Επίσης, δεν είναι όλοι κλέφτες, δεν είναι όλοι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, δεν είναι όλοι παπαγαλάκια του ολιγάρχη – αφεντικού τους. Υπάρχουν και έντιμοι και καλοί άνθρωποι σε όλους τους κλάδους.
Και το λιγότερο κακό, το οποίο ίσως σωστά να λέμε ότι δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την ψήφο μας, είναι, από την άλλη, αυτό που επιλέγουμε καθημερινά στη ζωή μας.
Γιατί, όπως μας έλεγε κι ένας δάσκαλος στο δημοτικό, “δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή, υπάρχουν μόνο ευτυχισμένες στιγμές”.
Και μία από αυτές ήταν όταν είδα με τη μάσκα αυτό το υπέροχο κοχύλι χθες (13/3).
Επρόκειτο για ένα Galeodea rugosa, το τρίτο μεγαλύτερο κοχύλι των ελληνικών θαλασσών, μετά τη λαδένια και την μπουρού.
Το βρήκα στο Θυμάρι, έξω από το θαλάμι ενός χταποδιού.
Μάλλον δεν το είχε φάει κάποιο χταπόδι, όμως, απλά το είχαν παρασύρει στα ρηχά τα κύματα του νοτιά.
Στο μεταξύ είχε γυρίσει σε βοριά και έκανε και κρύο με τη συννεφιά.
Σχεδόν είχε παγωνιά, όπως και πέρσι την ίδια μέρα, που τότε είχε πέσει Κυριακή (13/3/22).
Kαι τότε ήμουν με τα ατίθασα σκυλιά, αλλά λίγο πιο δίπλα από την αγαπημένη μου ακτή.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, το δημόσιο χρέος δεν είναι πρόβλημα, αν μια χώρα μπορεί να το εξυπηρετεί. Και δεν είναι πρόβλημα, όταν οι υποδομές της χώρας δεν έχουν διαλυθεί εξαιτίας των όσων μέτρων αποδέχτηκε η χώρα εξαιτίας τους χρέους. Στα τρένα στην Ιαπωνία λειτουργούν τα …φανάρια, λειτουργούν τα νοσοκομεία. Επίσης, εκτός από το δημόσιο χρέος, υπάρχει και το ιδιωτικό. Και υπάρχει και κάτι άλλο: το ποσοστό τους σε σχέση με το ΑΕΠ. Όλα αυτά μαζί, παρέα με το νέο κραχ που έρχεται από τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη -και τον Στουρνάρα που μας καθησυχάζει ξανά-, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως, μέχρι το 2025, η Ελλάδα θα πεθάνει ξανά. Για δεύτερη φορά, μέσα σε 15 χρόνια. Αλλά οι Έλληνες τσακώνονται ακόμα για κόμματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.