Καληνύχτα καληνύχτα!

Καλησπέρα, φίλε πιτσιρίκο!
Εξαιρετική η πρώτη εκπομπή “Πρωταγωνιστές” για το δυστύχημα των Τεμπών του Σταύρου Θεοδωράκη. Και ήταν καλή γιατί στάθηκε μόνο στο τραγικό γεγονός αμέσως μετά την σύγκρουση, εστιάζοντας σε προσωπικές και ανθρώπινες στιγμές διασωθέντων επιβατών, που αψήφησαν κινδύνους, προκειμένου να βοηθήσουν όσους περισσότερους τραυματίες το είχαν ανάγκη.

Ανέδειξε , λόγω του δυστυχήματος, σε πρωταγωνιστές τον Άγγελο, την Ευδοκία, τον Μιχάλη, τον Στέργιο, που σε μια κανονική χώρα θα ήταν απλά επιβάτες ενός τρένου. Ανέδειξε τις συνθήκες εργασίας -τις επόμενες μέρες στα αποκαΐδια- του Πυροσβεστικού σώματος μέσω του Γιάννη, ενός διασώστη της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Είδαμε τον Σταύρο να προσφέρει συμπονετικά χαρτομάντηλο στην 31χρονη Ευδοκία όταν αυτή έσπαγε, καθώς του περιέγραφε τις έντονες εσωτερικές της συγκρούσεις μετά το βίωμά της.

Είδαμε τον 18χρονο Άγγελο να περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθειά του να απεγκλωβίσει τους βαριά τραυματισμένους που κείτονταν γύρω του ανήμποροι. Τον ακούσαμε να μας λέει πόσο τον στοιχειώνει ο χαμός της Ιφιγένειας. Πόσο τον θυμώνει ο ατομικισμός και ο φιλοτομαρισμός των περισσοτέρων δίπλα του, που προτίμησαν να σώσουν τις βαλίτσες τους, παρά τους συνανθρώπους τους που ούρλιαζαν στο διπλανό βαγόνι.

Πραγματικά, πολύ καλή εκπομπή, με φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές των Πρωταγωνιστών.

Και μια εβδομάδα μετά έρχεται το τρέιλερ του σταθμού για την προσεχή εκπομπή του Σταύρου, ώστε να επέλθει η πλήρης απογοήτευση.

Καλύτερα να έμενες στην πρώτη εκπομπή, Σταύρο.

Αντ’ αυτού, επιλέγεις να κάνεις και δεύτερη. Θα πίστευε κάποιος ότι, μετά την πρώτη, στην οποία ανέδειξες τους ήρωες επιζήσαντες και ως ελάχιστο φόρο τιμής στις 57(;) ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα, θα έκανες μια εκπομπή που θα έμπαινες οργισμένος μέσα σε εταιρείες, οργανισμούς, υπουργεία, αναζητώντας τις διοικητικές και πολιτικές ευθύνες. Ψάχνοντας για τους ενόχους.

Εσύ επιλέγεις να τα παρακάμψεις όλα αυτά και να φτάσεις απ’ ευθείας στην κορυφή. Βρίσκεις τον κατάλληλο χρόνο, μόλις ολοκληρώθηκαν οι ταφές των νεκρών, να επισκεφτείς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο προστατευμένο περιβάλλον του Μαξίμου και ως αγγελιοφόρος να του πασάρεις σε σκονάκι, τα ερωτήματα των νέων του μοιραίου τρένου. Από το τρέιλερ, φαίνεται ότι …καταφέρνεις να αναδείξεις την αυτοκριτική του Πρωθυπουργού για το δυστύχημα και τις αποφάσεις του για την νέα τετραετία!

Αλήθεια, Σταύρο, πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαλευκάνεις τα κενά και τις εγκληματικές παραλείψεις του κράτους, που οδήγησαν στον άδικο χαμό τόσους, νέους κυρίως, ανθρώπους; Με το να φορέσεις φωτοστέφανο οσιομάρτυρα στον άνθρωπο που έχει την πιο βασική πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα;

Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείς ότι την 2η εκπομπή σου θα την παρακολουθήσουν με ικανοποίηση οι πρωταγωνιστές της 1ης ; Ή θα μετανιώσουν πικρά που σε εμπιστεύθηκαν, εν λευκώ, προ ολίγων ημερών;

Μήπως έχεις σκοπό να προσφέρεις και στον πρωθυπουργό χαρτομάντιλα, όπως έκανες στην Ευδοκία, για να σκουπίσει τα κροκοδείλια δάκρυά του για το κακό που του έκατσε στο τέλος της βάρδιας του;

Σε μια συγκινητική αποστροφή του λόγου του, ο 18χρονος Άγγελος στην πρώτη εκπομπή, σου είπε με παράπονο τα εξής: “Έχω μια πίκρα… και για κάποιους δημοσιογράφους! Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της ζημιάς που έγινε και οι ερωτήσεις τους και τα σχόλια που κάνουν είναι εντελώς απάνθρωπα…”.

Και κάποια άλλη στιγμή για την κατάσταση στο εκτροχιασμένο τρένο που αντικατοπτρίζει όμως και την κατάσταση στην κοινωνία μας:

“Έχασα την πίστη μου… Ως τώρα πίστευα ότι μπορεί να μην βοηθάνε όλοι, αλλά στα δύσκολα θα δείξουν την ανθρωπιά τους.”

Σταύρο, τον πρόδωσες τον Άγγελο!

Μάλλον, έχεις μπει ήδη στην λίστα του, με τους κυνικούς, εκμεταλλευτές και απάνθρωπους δημοσιογράφους.

Τους δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τον πόνο και τον θάνατο αθώων ψυχών, με σκοπό να ξεπλύνουν τις αμαρτίες των αφεντικών τους.

Όσον αφορά τη γνώμη των συγγενών των αδικοχαμένων ψυχών, περί ποιότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας της προσεχούς εκπομπής σου, αποτυπώνεται ενδεικτικά στην παρακάτω ανάρτηση:

Σταύρο, αν θες να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται, μετά τις έντονες αντιδράσεις στην θέα και μόνο του τρέιλερ της εκπομπής σου, δεν έχεις πολλές επιλογές.

Ή θα πρέπει να ματαιώσεις την 2η εκπομπή ,ή αναγκαστικά για να εξιλεωθείς στα μάτια του τηλεοπτικού σου κοινού, η τριλογία (3η εκπομπή για τα Τέμπη) αποτελεί μονόδρομο.

Όπως μας ανακοίνωσε ο αρμόδιος νέος …διοικητής του υπουργείου μεταφορών και υπουργός πασπαρτού Γεραπετρίτης, ο σιδηρόδρομος θα επαναλειτουργήσει στις 22 του Μάρτη. Κυριακή κοντή γιορτή δηλαδή.

Και όπως μας ενημέρωσε επίσης ο ίδιος, προσπαθώντας να βγάλει τρελούς όλους τους Σιδηροδρομικούς υπαλλήλους –σταθμάρχες, μηχανοδηγούς, επόπτες κ.α – η τηλεματική στην Λάρισα λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά.

Οπότε, Σταύρο, η θεματολογία της 3ης εκπομπής θα είναι η εξής:

Από τις 22 του Μάρτη και για έναν μήνα συνεχόμενο, θα καλύπτεις εσύ με το τηλεοπτικό σου συνεργείο τα δρομολόγια από το 1ο βαγόνι-πίσω από τον μηχανοδηγό- της Hellenic train και θα ανεβοκατεβαίνεις ασταμάτητα Αθήνα–Θεσσαλονίκη με ταχύτητα 160 km/h. Κι αυτό όχι σαν μορφή κάποιας τιμωρίας. Απλά για να καταγράψεις ζωντανά και σε αποκλειστικότητα την αλλαγή των συνθηκών και την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο της χώρας.

Δεν θα είσαι μόνος σου, όμως. Δίπλα σου θα είναι ο Κυριάκος. Ας το δει σαν προεκλογική εκστρατεία και εξόρμηση στον λαό. Επίσης, θα έχεις συνεπιβάτες, όσους διαβεβαίωναν επίσημα τις τελευταίες ημέρες τους πολίτες και μελλοντικούς επιβάτες, ότι η τηλεματική στην Λάρισα λειτουργεί κανονικότατα. Οπότε 1η θέση δίπλα σου Γεραπετρίτης, Άδωνις και σία.

Και φυσικά, περιττό να σου πω ότι θα πρέπει μαζί σας να ταξιδεύουν καθημερινά όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των πολιτικών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η υποχρέωση του ταξιδιού θα είναι μόνο μια. Να γίνεται στάση στον τόπο του δυστυχήματος , να πραγματοποιείται ενός λεπτού σιγή και οι πολιτικοί να αντιμετωπίζουν δια ζώσης τα νοερά ερωτήματα των αδικοχαμένων παιδιών…

Κώστας από Ιωάννινα

Υ.Γ.1 Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν υπονοώ και δεν εύχομαι κανένα δυστύχημα στους υποθετικούς επιβάτες που επιβιβάζω στο τρένο της 3ης εκπομπής των Πρωταγωνιστών. Απλά, θεωρώ ότι μόνο αν ήταν το καθημερινό μέσο μεταφοράς των ίδιων των πολιτικών και των οικογενειών τους, θα είχαν γίνει τα αδύνατα δυνατά για να διασφαλιστούν όλα τα θέματα ασφαλείας των τρένων.
Υ.Γ.2 Μεγάλη κουβέντα αυτή που λες συχνά, πιτσιρίκο, για τους δημοσιογράφους. Να κοιτάτε για ποιους δουλεύουν. Τα αφεντικά τους!

(Αγαπητέ φίλε, σας θαυμάζω που βλέπετε τηλεόραση. Ειλικρινά, μου είναι αδύνατον. Παρακολουθούσα με μανία τις εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη πριν την χρεοκοπία της Ελλάδας το 2010. Μετά δεν μπορούσα να βλέπω τηλεόραση. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι εχθροί της κοινωνίας. Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι ένας άτιμος δημοσιογράφος. Σε σχέση με πολλούς άλλους Έλληνες δημοσιογράφους, είναι για ..Πούλιτζερ. Επίσης, είναι ένας μάλλον ευγενικός άνθρωπος. Για δημοσιογράφος, πολύ ευγενικός. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση μου έδωσε. Αφού είδατε την πρώτη εκπομπή του και σας άρεσε, περιμένετε να δείτε και την δεύτερη, για να τον κρίνετε. Μπορεί να σας εκπλήξει. Εγώ θα συνεχίσω να μην βλέπω τηλεόραση. Η ζωή είναι πολύ ωραία, για να την περνάς βλέποντας τηλεόραση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.