Ντροπή, το ΒΒC έδιωξε τον Λίνεκερ, επειδή επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης
Το ΒΒC έδιωξε τελικά, Πιτσιρίκο, από σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων τον Γκάρι Λίνεκερ, επειδή επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αρχικά, έγιναν συστάσεις στον πρώην άσο της εθνικής Αγγλίας, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία για τον τρόπο που θα χρησιμοποιεί τα social media, πριν επιστρέψει στο βρετανικό κανάλι.
Η διαμάχη του Λίνεκερ με τη βρετανική κυβέρνηση ξέσπασε μετά την ανακοίνωση ενός νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι μετανάστες που διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο και θα απελαύνονται είτε στην πατρίδα τους ή σε τρίτες χώρες.
“Η κυβέρνηση ήθελε να βρει κάποιον για να ρίξει το φταίξιμο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις δικές της αποτυχίες” ανέφερε η Yvette Cooper από το κόμμα των Εργατικών.
Ο Λίνεκερ, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, χαρακτήρισε αυτόν τον νέο νόμο της βρετανικής κυβέρνησης “κάτι παραπάνω από απαίσιο”.
Παρομοίασε, μάλιστα, τη ρητορική αυτής της πολιτικής, που στρέφεται ενάντια σε ευάλωτους ανθρώπους, με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, κατά τη δεκαετία του 1930.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής, αν και δέχτηκε σκληρή κριτική, υποστήριξε ότι “θα συνεχίσω να προσπαθώ και να μιλάω για τις ψυχές που δεν έχουν φωνή”.
Το ΒΒC ανακοίνωσε ότι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λίνεκερ, θα τον απομακρύνει από τη θέση του παρουσιαστή της εκπομπής “Το ματς της ημέρας”, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο που θα χρησιμοποιεί τα social media.
Δύο συμπαρουσιαστές του και επίσης πρώην παίκτες της εθνικής Αγγλίας, ο Ίαν Ράιτ και ο Άλαν Σίρερ, αποχώρησαν με τη σειρά τους από την εκπομπή, σε ένδειξη συμπαράστασης.
Στα 20 χρόνια που παρουσίαζε την εκπομπή, ο 62χρονος σήμερα Λίνεκερ, δεν δίστασε ποτέ να πει τη γνώμη του για πολιτικά θέματα.
Το BBC, όμως, θεωρεί ότι με όσα έγραφε τελευταία στα social media παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές του σταθμού.
Το κανάλι προέβαλε ως δικαιολογία για την απόφασή του ότι οφείλει να είναι πολιτικά αμερόληπτο, από τη στιγμή που πληρώνεται από τους Βρετανούς φορολογούμενους.
Και ότι ο Λίνεκερ, ο οποίος κέρδισε 1,3 εκ. στερλίνες τη σεζόν 2021-22, δεν τηρούσε αυτή την αμεροληψία, όταν είχε ζητήσει για παράδειγμα από τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει από Ρώσους δωρητές.
Στο τέλος, θα μας πουν από το BBC και τη βρετανική κυβέρνηση ότι ο Λίνεκερ δεν ξέρει και μπάλα.
Στα 62 του, πάντως, βάζει τα καλύτερα γκολ και έγινε και ο αγαπημένος μου παίκτης.
Επί της ουσίας, η Βρετανία θα δώσει 480 εκ. στερλίνες τα επόμενα τρία χρόνια για να φτιαχτεί κέντρο κράτησης μεταναστών στη Γαλλία, όπως αναφέρει το Skynews.
Αυτή ήταν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, προκειμένου να σταματήσουν οι μετανάστες να διασχίζουν με βάρκες τη Μάγχη.
Επίσης, θα πολλαπλασιαστούν οι περιπολίες της γαλλικής ακτοφυλακής, που θα ενισχυθεί και με επιπλέον προσωπικό εκατοντάδων λιμενικών.
Τα νερά της Μάγχης θα παρακολουθούνται και από drones, αεροσκάφη και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ενώ ένα συντονιστικό κέντρο με μόνιμους Βρετανούς αξιωματικούς θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσης.
Θα υπάρξει, επίσης, στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος Βρετανίας και Γαλλίας.
Η άνευ προηγουμένου συμφωνία χαιρετίστηκε από τον Sunak, ωστόσο, ο Macron υποστήριξε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τη διαπραγματευτεί μάλλον με την ΕΕ και όχι με τη Γαλλία.
Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Θάλασσα της Μάγχης το 2023, ενώ 46 χιλιάδες είχαν κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι το 2022.
Αυτή η νέα χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 63 εκ. στερλίνες, που δόθηκαν για να αυξηθούν οι περιπολίες κατά 40% πριν τέσσερις μήνες, ενώ άλλα 55 εκ. στερλίνες είχαν διατεθεί το 2021.
Ήταν η πρώτη αγγλο-γαλλική σύνοδος τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ Macron και Sunak μίλησαν για περίπου μία ώρα, ανοίγοντας μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών, που είχαν διαταραχθεί με το Brexit.
Aνακοίνωσαν, επίσης, μία συμφωνία συνεργασίας για τα πυρηνικά για πολιτικούς σκοπούς και διευκολύνσεις στις μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών για σπουδές.
Η συνάντηση έγινε μετά το αμφιλεγόμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να σταματά τους μετανάστες στη Μάγχη, να τους συλλαμβάνει και να τους αφαιρεί διά βίου το δικαίωμα να αιτούνται ασύλου.
“Αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι κανένας που μπαίνει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα μπορεί να παραμείνει εδώ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sunak, υποστηρίζοντας ότι σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα βάλουν τέλος στη μάστιγα των διακινητών.
O Macron μίλησε από την πλευρά του για “ένα φιλόδοξο διμερές πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα”.
“Αποφασίσαμε να δράσουμε μαζί και να το κάνουμε με όλους τους Ευρωπαίους, που επηρεάζονται από τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση ανθρώπων στη Μάγχη” εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ωστόσο, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο νέος αυτός νόμος του Sunak για το άσυλο μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προκαλέσει μία νέα κόντρα Βρετανίας-ΕΕ.
Αλλά ο Sunak επιμένει ότι “έχουμε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε αυτό το κοινό μας πρόβλημα και να σταματάμε τις βάρκες”.
Η Διεθνής Αμνηστία Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε, πάντως, από τις δύο χώρες να χορηγούν άσυλο, αντί να παίρνουν “απάνθρωπα και αντιμεταναστευτικά μέτρα”.
Η Christina Marriott από τον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό χαρακτήρισε “απογοητευτικό το γεγονός ότι η συμφωνία επικεντρώνεται στην κράτηση μεταναστών”.
Παρεμπιπτόντως, δείπνο εργασίας θα έχουν ο Emmanuel Macron και ο Victor Orban τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Παρίσι και με φόντο το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 23-24/3, όπως γράφει η Le Monde.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα τους απασχολήσουν τα ζητήματα της υποστήριξης της Ουκρανίας, της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της ενέργειας και της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και άμυνας.
O Orban που δεν παύει να κατηγορεί τον “έμμεσο πόλεμο” της Δύσης στη Ρωσία, έκανε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα νέο κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός.
Από την αρχή του πολέμου, άλλωστε, η ουγγρική κυβέρνηση που εξαρτάται πολύ από τους ρώσικους υδρογονάνθρακες, διατηρεί μία διφορούμενη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον πρόεδρο Putin.
O Victor Orban αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο και είναι κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρόλο που τις έχει ψηφίσει και ο ίδιος.
“Ο πρόεδρος θα συζητήσει με τον ομόλογο του και θέματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου” ανέφεραν από τα Ηλύσια Πεδία.
Μετά την επιστροφή του στην εξουσία, το 2010, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει έρθει αρκετές φορές σε ρήξη με την ΕΕ, επειδή προσπαθεί να καπελώσει τα μίντια και τη δικαιοσύνη.
Μάλιστα, η ΕΕ μπλόκαρε 12 εκ. ευρώ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, περιμένοντας μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά.
Ασορτί με τα χάλια της ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν το Σάββατο 11/3 και η θάλασσα κατά μήκος της βραχώδους του Φαλήρου ακτής.
Πολλή θολούρα από ένα κύμα swell, που συνεχιζόταν ενώ είχε κοπάσει πια ο νοτιάς που το προκάλεσε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.
Αν ανοιγόσουν λίγο είχε απλά μια φουσκοθαλασσιά, αλλά ο βυθός δεν φαινόταν ούτε στα βαθιά.
Και βγαίνοντας, έπρεπε να περιμένεις να περάσουν τα 3-4 μεγαλύτερα κύματα, που έρχονται μετά από 12-15 μικρότερα, για να μη σε ρίξουν σε κάνα βράχο.
Θυμήθηκα, τώρα, που έλεγαν τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, πολιτικοί από διάφορα κόμματα ότι πρέπει να ψηφίσουμε αυτούς, διότι οι άλλοι θα ρίξουν το καράβι στα βράχια.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης υπάρχει για να προστατεύει αυτούς που επιθυμούν να εκφράζονται ελεύθερα. Δεν το επιθυμούν όλοι. Ο Γκάρι Λίνεκερ δεν έχει ανάγκη το BBC, το οποίο συνεχίζει να χάνει την αξιοπιστία του. Ο Λίνεκερ θα κάνει ένα κανάλι στο YouTube και θα λέει αυτά που σκέφτεται. Η εποχή που ζούμε -και βασικά το Διαδίκτυο- δίνει στους ανθρώπους που το επιθυμούν την δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα. Από την άλλη, κάνω μια σύγκριση του Λίνεκερ με παλαίμαχους Έλληνες ποδοσφαιριστές -μου ήρθε στο μυαλό ένας χαζός φασίστας- και σκέφτομαι πόσο λούμπεν είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Καλά, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Επίσης, σκέφτομαι πως το να έχεις χρήματα -ο Λίνεκερ δεν είναι φτωχός- σε απελευθερώνει και κάνει πιο εύκολο το να μην υποχωρείς από τις απόψεις σου. Βέβαια, δεν το κάνουν όλοι οι πλούσιοι αυτό. Πρέπει να θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.