Παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης σε παγωμένη ελβετική λίμνη έκανε Τσέχος, κατεβαίνοντας 52 μέτρα
Πιτσιρίκο, τη στιγμή που η Credit Suisse εξασφάλισε δάνειο 54 δισ. δολ. από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς το ταμείον είναι μείον και η μετοχή της καταρρέει υπό το μηδέν, παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης σε παγωμένη ελβετική λίμνη έκανε Τσέχος, κατεβαίνοντας 52,1 μέτρα, όπως αναφέρει ο Guardian.
Πρόκειται για τον 40χρονο David Vencl, ο οποίος δεν φορούσε, μάλιστα, ούτε στολή, αλλά μόνο το μαγιό του κι ένα σκουφάκι, ενώ το 2021 είχε μπει στο Γκίνες, όταν διέσχισε κολυμπώντας μία άλλη παγωμένη λίμνη στην πατρίδα του.
Για να ολοκληρώσει την κατάδυση ο Vencl, χρειάστηκε 1 λεπτό και 54 δευτερόλεπτα, κι ενώ η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη Sils κυμαινόταν από 1 ως 4 βαθμούς (ενδεικτικά στη θάλασσα στην Ελλάδα είναι 15 με 17 βαθμούς τον χειμώνα).
Όταν αναδύθηκε από την ίδια τρύπα στον πάγο της λίμνης, από όπου βούτηξε, έφτυσε λίγο αίμα και μετά άνοιξε μία σαμπάνια.
Αργότερα, στο νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό.
Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είχε περισσότερο άγχος, απ’ ό,τι συνήθως, και κάποια προβλήματα με την αναπνοή του.
Το δύσκολο για τον David Vencl δεν ήταν ότι βρέθηκε σε κρύο νερό, ούτε η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το να διαχειριστεί την πίεση στα αυτιά του, που ήταν πολύ μεγαλύτερη, διότι δεν καταδύθηκε απλά στα 50 μέτρα, αλλά το έκανε και σε ένα παγωμένο περιβάλλον. Respect!
Πάντως, χειροκροτήθηκα κι εγώ την Πέμπτη 16/3 στη Σαλαμίνα από τις επιβαίνουσες σε ένα αμάξι, ενώ έβγαινα από το Αιάντειο, υπό βαριά συννεφιά και παγερό βοριά.
Βρε, μπας και το έκαναν περιπαικτικά;
Αnyway. Aπαθανάτισα, εξάλλου, μερικά αυγά καλαμαριού κι αυτή τη φορά.
Αν και ήταν κάπως στραπατσαρισμένα από τα ρεύματα και αντί για λευκά, ελαφρώς κιτρινισμένα.
Ακόμα κι έτσι, έκαναν κοντράστ με τους μαύρους αχινούς και τα μύδια, που είχαν κολλήσει στη σημαδούρα.
Είχε και μία άγκυρα βυθισμένη εκεί κοντά, αλλά και γόνο από διάφορα είδη μικρόψαρων στα ρηχά, όπως και κάμποσα σκουπίδια και μάζεψα μερικά.
Αλλά από την κρύα Αττική, να περάσουμε στην πλημμυρισμένη νότια Αφρική, καθώς ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί σε Μοζαμβίκη (53), Μαλάουι (326) και Μαγαδασκάρη (27) από τον κυκλώνα Freddy, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι τραυματίες είναι 700 μόνο στο Μαλάουι, όπου άρχισε να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση, καθώς ο κυκλώνας, που έχει αφήσει αποκλεισμένους τους κατοίκους αρκετών χωριών και στη Μοζαμβίκη, εξασθενεί.
Τα σωστικά συνεργεία κάνουν ό,τι μπορούν για να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, όπου ο κόσμος πεινάει και έχει ανάγκη από ιατρική περίθαλψη.
H ιδιαιτερότητα αυτού του κυκλώνα είναι ότι έκανε δύο landfall, καθώς έπληξε πρώτα τις παραπάνω αφρικανικές χώρες στα τέλη Φλεβάρη και επανήλθε δριμύτερος και φονικότερος στις αρχές Μάρτη.
Αυτό τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, όσον αφορά τη διάρκειά του, ενώ είναι και ένας από τους φονικότερους κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αφρική.
Η συγκεκριμένη τραγωδία αποδεικνύει ότι οι βροχές όσο χρήσιμες είναι, τόσο καταστροφικές μπορούν να αποδειχτούν, αλλά το δεύτερο το παραβλέπουν οι μετεωρολόγοι για να μην δυσαρεστήσουν την “πελατεία” τους, τους χιονόφιλους.
Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δαιμονοποιούν συνέχεια τη ζέστη και τις σερί λιακάδες, που δεν αρέσουν στους χιονόφιλους.
Παρεμπιπτόντως, βιάστηκαν να πουν οι χιονόφιλοι ότι δεν χιόνισε φέτος πολύ στη Νέα Υόρκη και ο καιρός τους ακύρωσε για μία ακόμα φορά.
Συγκεκριμένα, μεγάλα τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά και της Νέας Αγγλίας καλύφθηκαν από χιόνι, που έφτασε και τους 60 πόντους στα ορεινά της δυτικής Μασαχουσέτης και το βορειοδυτικό Κονέκτικατ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στη Νέα Υόρκη -γύρω από την κοιλάδα του ποταμού Hudson- και τη Νέα Αγγλία το ύψος του χιονιού ξεπέρασε, επίσης, τα 30 εκατοστά, ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν 129 χιλιάδες νοικοκυριά.
Το ένα μέτρο πλησίασε το χιόνι στο Βερμόντ και τα 60 εκατοστά στα βορειοδυτικά της Βοστώνης, ωστόσο, μέσα στην πόλη υπήρχε απλά ένα πολύ λεπτό λευκό στρώμα 2,5 εκατοστών.
Την ίδια στιγμή, η Καλιφόρνια επλήγη εκ νέου από καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν εκκενώσεις περιοχών και διακοπές ρεύματος.
Μάλιστα, ο ασυνήθιστα βροχερός καιρός στη δυτική ακτή των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, καθώς ένα νέο ατμοσφαιρικό ποτάμι στις 21-23 Μαρτίου αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν απότομα και τα χιόνια, δημιουργώντας χειμάρρους.
Και προκαλώντας ανησυχία σε μία περιοχή που θρήνησε πάνω από 20 νεκρούς πριν από κάποιο διάστημα και αυτή τη φορά είδε 156 χιλιάδες κτίρια να μένουν χωρίς ρεύμα και σπίτια να κρέμονται στον αέρα από τη διάβρωση του εδάφους, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.
Κατά τα άλλα, μας απειλούν η ζέστη και οι καύσωνες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και τους χιονόφιλους.
Με ζέστανες, παρεμπιπτόντως, εσύ, Πιτσιρίκο, αυτό το κρύο πρωινό της Παρασκευής 17/3, που βγήκα αξημέρωτα να μαζέψω τα ρούχα που είχε απλώσει η φίλη μου γιατί έβρεχε στη Σαλαμίνα και αφού έκοψα πορτοκάλια και έχυσα τον καφέ (γούρι), διάβασα το χιουμοριστικό κείμενο σου με τους διαλόγους Μητσοτάκη-Σταϊκούρα-Πλεύρη.
Τύφλα να ‘χει η επιθεώρηση.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, πέρσι, στις αρχές του Μαρτίου, είδα έναν κύριο να βουτάει στη λίμνη της Ζυρίχης. Φορούσε μάλλινο σκουφάκι.
Κάποτε, όταν γράψαμε μια επιθεώρηση, ένας μάστορας της επιθεώρησης -που γράφαμε παρέα- μου είπε πως, αν γράψεις επιθεώρηση, μπορείς να γράψεις τα πάντα. Δεν ξέρω αν είναι έτσι αλλά, ούτως ή άλλως, προτιμάω την θάλασσα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.