Περί (εγ)καταλήψεων

Χαίρε αγαπητέ Πιτσιρίκο, περί (εγ)καταλήψεων το πόνημα με αφορμή την ανάρτηση της Στέλλας,
Οι μαθητικές καταλήψεις εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να περιγράφεται ακριβέστατα η πικρή (δεν ειρωνεύομαι) πραγματικότητα, θα έπρεπε να αναφέρονται σαν «εγκαταλείψεις». Περιγράφω όσα όλοι ξέρουν:

Σχεδόν κάθε χρονιά περί το τέλος Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη ή κατόπιν της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των 15μελών των σχολείων, μια ομάδα μαθητών σπανίως πάνω από 20 άτομα, μπουκάρουν στο σχολείο αργά το βράδυ ή καμιά ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων και, διακηρύσσοντας παντελώς αυθαίρετα το κτήριο υπό κατάληψη, εμποδίζουν την είσοδο σε εκπαιδευτικούς κι όλους τους υπόλοιπους μαθητές.

Τα αιτήματα που επικαλούνται άλλα είναι εξαιρετικά σημαντικά κι άλλα για γέλια.

Μετά την θεσμοθέτηση της τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές συνδέονται από τα κινητά τους στην πλατφόρμα όντες είτε στο σπίτι τους, είτε σε κάποια παρακείμενη καφετερία, όλοι γλιτώνουν τις απουσίες, των καταληψιών συμπεριλαμβανομένων, και τάχα γίνεται μάθημα.

Μετά από 3 ώρες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ουδείς βρίσκεται στο σχολείο πέρα από τις ταλαίπωρες καθαρίστριες που προσπαθούν να συμμαζέψουν το προκληθέν χάος· στη χειρότερη, διαλύουν το σχολείο κάθε είδους εξωσχολικοί προκαλώντας ζημιές χιλιάδων ευρώ, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι δημότες μέσω των ποσών που καταβάλλει ο εκάστοτε δήμος για τις επιδιορθώσεις. Σπανίως γίνονται συλλήψεις, ακόμη πιο σπάνια τιμωρείται οποιοσδήποτε. Η όλη φάση κρατά το πολύ μια εβδομάδα, ώστε να μην γίνουν ουσιαστικές αναπληρώσεις των χαμένων ωρών.

Το κατά πόσο στέκει η νοοτροπία «καταστρέφω τα σχολεία, για να τα κάνω καλύτερα», «απέχω από τα μαθήματα, για να βελτιωθεί η Παιδεία» είναι ένα θέμα, αλλά, προσωπικά, αρνούμαι να μπω στη ζώνη του λυκόφωτος.

Όσο για την αποχή από τα μαθήματα, ώστε κάποιοι (το συχνότερο μια μειοψηφία) από τους μαθητές να διαδηλώσουν τις όποιες απόψεις τους με διάφορες εκδηλώσεις π.χ. πορείες στα κέντρα των πόλεων όπως πρόσφατα, αναρωτιέμαι τι θα άλλαζε ως προς την αποτελεσματικότητά τους αν αυτές πραγματοποιούνταν μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Φυσικά, αυτό θα σήμαινε πως οι μαθητές θα διαδήλωναν την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα φροντιστήριά τους ή να κάνουν τα ιδιαίτερά τους, κάτι που απλώς …δεν παίζει να συμβεί διότι οι γονείς δεν πληρώνουν για να κάνει ο/η/το junior πορείες.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε όλους το εξής, κατ’ εμέ προφανέστατο: χειρότερος εχθρός της νεολαίας από όποιον της στερεί την Παιδεία/ Εκπαίδευση/ Γνώση και την πρόσβαση σε αυτές, απλώς δεν υπάρχει. Το γνώριζαν άριστα όσοι φώναζαν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που ήταν όντως καταληψίες κι όχι μπαχαλάκηδες.

Παρομοίως για τις απεργίες, στάσεις εργασίας κι αποχές των εκπαιδευτικών: Όλοι χαίρονται με αυτές. Η εκάστοτε κυβέρνηση εξοικονομεί χρήματα, τα ιδιωτικά σχολεία κερδίζουν από τη δυσφήμιση των δημοσίων σχολείων, το ίδιο φροντιστήρια κι εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα, καφετερίες και ουφάδικα αυξάνουν τον τζίρο τους, τα παιδιά των εχόντων και κατεχόντων βγάζουν πιο ξεκούραστα τη χρονιά αφού τα ιδιαίτερα και τα φροντιστήρια αναπληρώνουν τα κενά, η συνείδηση των …μαχητικών απεργούντων εκπαιδευτικών καθησυχάζει και φυσικά δεν αλλάζει τίποτε απολύτως.

Χαμένοι είναι όσοι μαθητές δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες πληρώνοντας για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, αλλά δεδομένου του φυγόπονου της ηλικίας, απλώς δεν το αντιλαμβάνονται.

Άλλωστε, το δημόσιο σχολείο και το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι συστηματικά απαξιωμένα εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους.

Όπως σου ανέφερε κι η φίλτατη Στέλλα, καμία από αυτές τις κινητοποιήσεις δεν κατάφερε να κινητοποιήσει μαζικά τους γονείς των μαθητών, που το λογικό θα ήταν να στηρίζουν τους αγώνες των παιδιών τους έμπρακτα κι όχι μόνο στα λόγια. Η μόνη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν επί Αρσένη που, λόγω της απώλειας διδακτικών ωρών, κυκλοφόρησε η φήμη πως κινδύνευε να χαθεί η σχολική χρονιά, οπότε κάποιοι γονείς και φροντιστηριάρχες άσκησαν κάποιες πιέσεις.

Επειδή δεν έχω καμιά όρεξη να παρερμηνευτώ: ΔΕΝ είμαι κατά των κινητοποιήσεων μαθητών κι εκπαιδευτικών. Τουναντίον! Για να έχουν νόημα, δηλαδή για να τις λαμβάνουν οι κυβερνώντες στα σοβαρά, και κυρίως για να έχουν αποτέλεσμα, που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, οι όποιες κινητοποιήσεις των μεν μαθητών θα πρέπει να γίνονται πέρα από τις ώρες των μαθημάτων και να προκαλούν κινητοποιήσεις ΚΑΙ των γονιών τους, οι δε εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους διεκδίκησης πέρα από τις αποτυχημένες κι αναποτελεσματικότατες απεργίες της μιας μέρας. Αλλά σάματις υπάρχουν συνδικαλιστές που να τους επινοήσουν/ανακαλύψουν/οργανώσουν; Δεν είναι τυχαίο πως βρίσκονται στο top 5 των επαγγελμάτων που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται.

Τι παίζει τώρα; Μα το εξής απλό: Η υποκρισία και πάλι χτυπά ταβάνι!! Εξηγούμαι:

Πολλοί από τους μαθητές που διαδηλώνουν (και με όλες τις παραπάνω ενστάσεις, καλά κάνουν· ξανά: ΚΑΛΩΣ ΠΡΑΤΤΟΥΝ) θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ερχόμενες εκλογές. Τουτέστιν όσοι γίνονται φέτος 17, ακόμη κι αν αυτό συμβεί τέλος …Δεκέμβρη, μέχρι τους 20άρηδες· όλοι οι γεννημένοι από το 2003 μέχρι και το 2006.

Αυτοί που επειδή έφαγαν στη μάπα τις καραντίνες και …αποκλείστηκαν από την πραγματική ζωή, το τι έχουν στο κρανίο τους σχετικό με τα κοινά, την κοινωνία και την πολιτική, είναι ακόμη προς μελέτη.

Όλοι λοιπόν οι πολιτικοί θεωρούν πως, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι αφενός διαμορφώσιμο, αφετέρου πως θα παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Κι όλοι θα σπρώξουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προς τη μεριά τους.

Πεδίον δόξης λαμπρό για επικοινωνιολόγους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Άντε να δούμε, Πιτσιρίκο, τι θα καταφέρουν.

Να ‘σαι καλά!

Α.

(Αγαπητέ φίλε, οι άνθρωποι -μαθητές και γονείς- θα κάνουν αυτό που θέλουν και αυτό που μπορούν. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να εκφραστούν ελεύθερα. Όσο για τις εκλογές, έχω γράψει σε πάρα πολλά κείμενα -εδώ και αρκετά χρόνια- πως δεν ψηφίζω, και έχω εξηγήσει και το λόγο. Δεν ξέρω τι και αν θα ψηφίσουν οι 17χρονοι -αν θυμάμαι καλά, στα 17 με απασχολούσαν άλλα θέματα- αλλά, αν οι εκλογές γίνουν τον Ιούλιο, δεν θα πάνε και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στις κάλπες. Εκλογές στο προτεκτοράτο θα γίνουν ξανά -και σύντομα-, τα καλοκαίρια είναι πολύτιμα. Εγώ ψηφίζω καλοκαίρι. Τη χρυσή εποχή των φτωχών. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.