Το δημόσιο χρέος επικαλείται και ο Macron για το συνταγματικό του πραξικόπημα
Νέο γύρο επεισοδίων ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στο Παρίσι προκάλεσε, Πιτσιρίκο, η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το ΒΒC.
H απόφαση ελήφθη με επίκληση του άρθρου 49:3 του Συντάγματος από την πρωθυπουργό Elizabeth Borne (τελικά και οι γυναίκες πολιτικοί μία απ’ τα ίδια είναι) και λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δεν θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Το γεγονός προκάλεσε αγανάκτηση στις τάξεις της γαλλικής αντιπολίτευσης, με κάποιους βουλευτές να αποδοκιμάζουν την πρωθυπουργό, άλλους να τραγουδούν τη “Μασσαλιώτιδα” και μερικούς να σηκώνουν και πλακάτ μέσα στο κοινοβούλιο.
Θα κατατεθεί, μάλιστα, και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Emmanuel Macron, μετά από πρόταση της ακροδεξιάς Marine Le Pen (δηλαδή, ο Macron δεν είναι επίσης αυταρχικός);
Η ακροαριστερή επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Mathilde Panot, κατηγόρησε με τη σειρά της τον πρόεδρο της χώρας ότι τη βυθίζει σε μία κυβερνητική κρίση, χωρίς κοινοβουλευτική και λαϊκή νομιμοποίηση.
Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και ανεμίζοντας σημαίες συνδικάτων, ενώ έγιναν συνολικά 120 συλλήψεις και μπήκαν και φωτιές, κατά τα επεισόδια.
Απτόητα τα συνδικάτα, ανακοίνωσαν νέες απεργίες και διαδηλώσεις για τις 23 Μαρτίου.
Επίκληση του επίμαχου άρθρου 49:3 που επιτρέπει την παράκαμψη μίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο έχει γίνει περίπου 100 φορές σε μία περίοδο 60 χρόνων στη Γαλλία και κυρίως από κυβερνήσεις που δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία.
Μία από αυτές είναι και η σημερινή κυβέρνηση του Macron (έχει επικαλεστεί 11 φορές το άρθρο 49:3), που, για να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, χρειαζόταν και τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων.
Όμως, είχε γίνει γνωστό ότι ακόμα και βουλευτές από το κόμμα του Macron δεν θα ψήφιζαν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, ακριβώς εξαιτίας της αντιδημοφιλίας του κι έτσι αποφασίστηκε να καταφύγει η κυβέρνηση στις ειδικές συνταγματικές εξουσίες (άρθρο 49:3).
Μετά από αυτό, η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα για πρόταση μομφής και θεωρητικά τη δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση, κάτι που είναι, όμως, μάλλον απίθανο, διότι προϋποθέτει ένωση των αριστερών, των ακροδεξιών και των συντηρητικών κομμάτων.
Την ίδια στιγμή, το ηθικό στη Γαλλία κάθε άλλο παρά ακμαιότατο είναι, πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως έναν φάρο στο μέλλον τους, αλλά πλέον νιώθουν ότι “η κυβέρνηση των πλούσιων”, όπως χαρακτηρίζουν αυτή του Macron, τους τον στερεί.
Η παράκαμψη μίας ψηφοφορίας στο γαλλικό κοινοβούλιο με επιβεβαιώνει, Πιτσιρίκο, για αυτό που έγραφα τις προάλλες, ότι το μνημόνιο στην Ελλάδα θα περνούσε ό,τι και αν γινόταν. Όποιοι και όσοι κι αν το ψήφιζαν.
Αν χρειαζόταν να το ψηφίσουν και οι 300, αυτό θα συνέβαινε. Αν δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, μπορεί να περνούσε α λα Γαλλία.
Αυτός είναι ο λόγος, που δεν θεωρώ άμοιρους ευθυνών για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όσους δεν ψήφισαν το μνημόνιο.
Τι λέει, όμως, ο ίδιος ο Macron για το γεγονός ότι παρέκαμψε την ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης; Ότι το έκανε (το συνταγματικό πραξικόπημα, επί της ουσίας), επειδή οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι, όπως γράφει η Le Monde.
Kαι ότι αν δεν περνούσε αυτό το νομοσχέδιο, θα διακινδύνευε τη δυνατότητα της Γαλλίας να δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πρόκειται για ένα επιχείρημα που είχε ακουστεί από το πρώτο, κιόλας, υπουργικό συμβούλιο του έτους, στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο Macron είχε χτυπήσει καμπανάκι για το ότι η Γαλλία δανειζόταν με επιτόκιο πάνω από 3%, κάτι που είχε να συμβεί χρόνια, κάνοντας λόγο για σημάδι “του τέλους της αφθονίας”.
Τους τελευταίους μήνες, το φάσμα της χρεοκοπίας είναι αυτό που προτάσσει σε κάθε ευκαιρία η γαλλική κυβέρνηση.
“Μεταρρύθμιση ή χρεοκοπία” φώναζε όλο τον χειμώνα ο υπουργός Δημοσίων Εσόδων Gabriel Attal, υποστηρίζοντας ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, το χρέος της Γαλλίας θα αυξανόταν κατά 500 δισ. ευρώ.
Mετά από τις δύο διαδοχικές κρίσεις, του κορωνοϊού και του πληθωρισμού, το χρέος της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει και επίσημα το φράγμα των 3 τρισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκε κατά 13 δισ. ευρώ το 2022.
Και τις τελευταίες εβδομάδες, ο Macron συμβουλεύτηκε διακριτικά οικονομολόγους της αγοράς, μόνο και μόνο για να έχει από κοντά αυτούς τους επενδυτές, καθώς γνωρίζει ότι είναι ικανοί να παρασύρουν μία χώρα στο χάος πιο γρήγορα και από τους διαδηλωτές.
“Με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι σαν να τους κουνάει κόκκινο πανί” παρατήρησε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων από μόνη της, δεν δημιουργεί κίνδυνο επίθεσης.
Σαν να διαισθάνθηκα, εξάλλου, τον κίνδυνο από την παγωνιά που επικρατούσε την Παρασκευή 17/3 στη Σαλαμίνα και δεν κολύμπησα μέχρι τη σημαδούρα στα Βασιλικά, αυτή τη φορά.
Γύρισα πίσω, ενώ είχα καλύψει τα 2/3 της απόστασης, αφού το ψύχος με κυρίευε και φωτογραφίζοντας απλά γόνο (σαργού μάλλον;) σε ένα ξεχασμένο λάστιχο στον βυθό και μία χειλού, από την οποία φαίνεται μόνο η ουρά.
Αλλά και κάτι ανεμώνες στα ρηχά.
Όταν βγήκα, ο βοριάς με ξύριζε κυριολεκτικά.
Είναι που κάνει “ζέστη”, όπως λέει ο δασκαλάκος και οι wanna be μετεωρολόγοι μαθητές του.
Μας είπαν και ότι ο φετινός Μάρτιος βγήκε “θερμός”, παραβλέποντας ότι την είχε την ψυχρή εισβολή του και αυτός.
Ένας έγραψε, μάλιστα, ότι ο Μάρτιος είναι σαν Απρίλιος. Και ο Ιούλιος είναι σαν Αύγουστος, πανέξυπνε χιονόφιλε.
Ξέχασαν επίσης ότι πέρσι ο Μάρτης είχε χιονοπτώσεις από το ξεκίνημα μέχρι το φινάλε του, αλλά και ότι χιόνισε και το 2021 ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ το 2020 είχαμε ψοφόκρυα ακόμα και τον Απρίλιο.
Πώς γίνεται τώρα κάθε χρόνο ο Μάρτιος να είναι ψυχρός και οι γκουρού της μετεωρολογίας να ζεσταίνονται, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μάλλον, διότι έχει ευτελιστεί εδώ και χρόνια.
Αν η κλιματική αλλαγή ήταν να φέρει περισσότερη ζέστη, θα είχαμε 30άρια τέλη Μάρτη και όχι χιόνια στην Ελλάδα.
Αλλά για να συντηρήσουν τον μύθο της υπερθέρμανσης, που συμβαίνει μόνο στον Βόρειο και Νότιο Πόλο και όχι στα άλλα μέρη της γης, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν -με τις όποιες μικρές, θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις- σχεδόν αμετάβλητες, άνθρωποι σαν τον δασκαλάκο δαιμονοποιούν και τις λιακάδες.
Έχει λιακάδες τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο; Τις βαφτίζουν ανωμαλίες του καιρού οι wanna be γκουρού του καιρού.
Αλλά πώς περιμένεις να αλλάξουν μυαλά άνθρωποι που έκαναν αγιογραφία στον Ιωάννη Μεταξά.
Παραπέμπω μερικά σχόλια, ενδεικτικά.
“Στο μερίδιο της δόξας του «ΟΧΙ» που δικαιούται, αν δικαιούται, ο Ι. Μεταξάς”.
“Κυριε Ανώνυμε αμφισβητείται τον μεγαλο πατριωτισμο και το θαρρος τοι Ι.Μεταξα(παρακαλω τα επιθετα γραφονται με κεφαλαιο το πρώτο γραμμα)?”
Αυτό τον πείραξε τον συγκεκριμένο σχολιαστή, που έχει και μάστερ στην ορθογραφία. Αλλά ας δούμε και δύο ακόμα σχόλια που έγιναν από επιστήμονες και μορφωμένους ανθρώπους, παρακάτω.
“Σε κάθε περίπτωση, κοντά στην αλήθεια βρίσκεται ο Άγγελος Τερζάκης ο οποίος αναφερόμενος στον Ι. Μεταξά έγραψε ότι «είχε ευτυχήσει να διαγνώσει και να εκφράσει τη θέληση του έθνους».
“Είναι, άραγε, δείγμα των καιρών που ακόμη και σήμερα διστάζομε να πούμε για το “Οχι” του Μεταξά μήπως και κάποιοι μας χαρακτηρίσουν φιλοχουντικούς;”
Ο τελευταίος σχολιαστής γράφει, βέβαια, παρακάτω ότι “αυτό βέβαια δεν τον ξεπλένει από άλλα ανομήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν εύκολη η απόφασή του”.
Ποια ήταν τα ανομήματα του Μεταξά; Πέρα από το ότι κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά, εξόρισε, βασάνισε και σκότωσε κόσμο.
Τα συμπεράσματα δικά σας για το τι πιστεύουν κάποιοι επιστήμονες και μορφωμένοι άνθρωποι για κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Δικαίωμά τους, βέβαια, αλλά και δικαίωμα δικό μας να μην τους εμπιστευόμαστε.
Εννοείται, εξάλλου, για να κλείσω και πιο εύθυμα, ότι είναι πιο καλή η δική σου ιστορία, Πιτσιρίκο, με την Ιρίνα και τα τρένα.
Αναδεικνύεις και με πολύ έξυπνο τρόπο, την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όχι μόνο κατάσκοπο και εξωγήινο θα συλλάβουν αυτοί. Τον έχει σταμπάρει, άλλωστε, εδώ και χρόνια ο Μητσοτάκης στον Υμηττό.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, θα ήταν πολύ πιο έξυπνο αν οι Γάλλοι δεν αντιδρούσαν για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 -από το 2030- αλλά απαιτούσαν εδώ και τώρα το Βασικό Εισόδημα για όλους. Για μια ακόμα φορά εξισώνετε αυτούς που ψηφίζουν ένα Μνημόνιο με αυτούς που δεν το ψηφίζουν. Ξέρετε, υπάρχει και η επιλογή της παραίτησης στην πολιτική και στη ζωή. Αντί να ξεπουληθείς και να εξευτελιστείς, φεύγεις. Παραιτείσαι. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ το έχω κάνει. Υπάρχει και κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια. Γιατί το There Is No Alternative είναι φασισμός. Σας χαίρομαι που τσακώνεστε και για τον καιρό. Είναι πολυτέλεια να τσακώνεσαι για τον καιρό. Σε άλλες χώρες, δεν έχουν χρόνο για τέτοια πράγματα. Αν αρχίσουμε να μεταφέρουμε στο μπλογκ διαλόγους από φόρουμ με διάφορους βλαμμένους, θα καταφέρουμε αυτό που προσπαθώ να αποφύγω τόσα χρόνια. Λόγω της δουλειάς μου, ξέρω πολύ καλά τι ανοησίες γράφονται στα social media αλλά έχω επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Και λέω να μείνω σε αυτόν. Όταν γράφουμε, είναι καλό να ξέρουμε ποιες είναι οι εμμονές μας και να τις τιθασεύουμε. Οι εμμονές είναι εχθρός αυτού που γράφει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.