Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έκαναν φτερά 110 δισ. ελβετικά φράγκα από την Credit Suisse

Η Credit Suisse ανέφερε, Πιτσιρίκο, στην ετήσια έκθεσή της για το 2022 ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να περιορίσει τη φυγή κεφαλαίων, την ίδια στιγμή που χτυπημένη από μία σειρά σκανδάλων, προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ελβετική τράπεζα είδε τους καταθέτες της να αποσύρουν πάνω από 110 δισ. ελβετικά φράγκα το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Πλέον, η φυγή κεφαλαίων έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν έχει ακόμα αναστραφεί.

Αυτό ανάγκασε την Credit Suisse να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεμάτων ρευστότητάς της, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεση της.

Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν μέσω ενός σημείου τα αποθέματα ρευστότητάς τους, προκειμένου να έχουν να δώσουν χρήματα στους πελάτες τους, ανά πάσα στιγμή που αυτοί θα τα ζητήσουν.

Από την ελβετική τράπεζα είναι, πλέον, κατηγορηματικοί ότι έχει λυθεί το θέμα με τα αποθέματα ρευστότητας, ωστόσο, η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 3%, πριν κλείσει τελικά με απώλειες -1,55% στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Πολλές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν διολισθήσει σε ένα sell-off (κοινώς ξεπουλάνε), εξαιτίας των καταρρεύσεων της Silicon Valley και της Signature Bank, που ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των αποταμιευτών.

Το κόστος ασφάλισης απέναντι σε μία πιθανή πτώχευση της Credit Suisse αυξήθηκε επίσης στις 520 μονάδες βάσης (5,2%), ποσοστό που αποτελεί νέο υψηλό ρεκόρ.

Και από την ασφάλιση, ας περάσουμε στην “ασφάλεια”, καθώς η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να μην χρησιμοποιούνται σφαίρες από καουτσούκ από την αστυνομία στις διαδηλώσεις, αλλά και να απαγορευτεί η παραγωγή τους, όπως και το εμπόριο όλων αυτών των όπλων, που θεωρούνται λιγότερο θανατηφόρα, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, όμως, ένας Αμερικάνος είχε τραυματιστεί σοβαρά. “Ένιωσα σαν να έγινε έκρηξη στο μάτι μου”, δήλωσε αργότερα ο ίδιος.

Και από το 1990 ως το 2017 το 90% των τραυματισμών από τέτοιες πλαστικές σφαίρες, που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί κατά διαδηλωτών, ήταν επίσης σοβαροί.

Μάλιστα, συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες από καουτσούκ στο ίδιο διάστημα.

Ειδικά στη Γαλλία, μεταξύ των 2.500 τραυματιών κατά τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων, οι 83 είχαν δεχτεί πλαστικές σφαίρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σαν σφαίρες στο απέραντο γαλάζιο μπορούν, εξάλλου, να κολυμπήσουν τα κοπάδια της αθερίνας, για να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους, όπως είχα δει μία φορά στο Θυμάρι παλιότερα, όταν είχαν δεχτεί επίθεση από μερικά μαγιάτικα.

Μία μεγάλη τσιπούρα, όπως παλιά, είδα και την Τρίτη 14/3 στο Φάληρο.

Την απαθανάτισα και σχετικά καλά, σε μία αναλαμπή της υποβρύχιας μηχανής, καθώς περιπολούσε στις ποσειδωνίες της βραχώδους ακτής.

Νομίζω ότι οι τσιπούρες και άλλα μεγαλούτσικα ψάρια έρχονται να σε περιεργαστούν όταν μπαίνεις στο περιβάλλον τους, κρατώντας μία απόσταση ασφαλείας για να φύγουν ταχύτατα, σε περίπτωση που αισθανθούν απειλή.

Συχνά, οι τσιπούρες το σκάνε και από ιχθυοτροφεία και για περίπου δύο μέρες είναι, δυστυχώς, εύκολη λεία, μέχρι να προσαρμοστούν στην άγρια ζωή.

Κάποτε στο Θυμάρι είχε γεμίσει η δαντελένια ακρογιαλιά με τσιπούρες που το είχαν σκάσει προφανώς από τα ιχθυοτροφεία απέναντι από το νησάκι Πάτροκλος και ήταν τόσο ανυποψίαστες, που θαρρούσες ότι μπορούσες να τις πιάσεις και με το χέρι.

Είχαν σπεύσει αρκετοί με καλάμια για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, πιάνοντας κάμποσες, μέχρι αυτές να σκορπίσουν και να χαθούν τελικά στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Όταν βλέπω καμιά μεγάλη τσιπούρα στο Θυμάρι, σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι απόγονος εκείνης της γενιάς.

Η χθεσινή τσιπούρα με παρέσυρε, πάντως, στα ανοιχτά, στην προσπάθεια μου να πετύχω την καλύτερη δυνατή πόζα και κρύωσα τελικά.

Μάλλον είχα κρυώσει από τη Δευτέρα 13/3, που είχε 10 βαθμούς αισθητή θερμοκρασία με αυτόν τον παγερό βοριά, αλλά και την Τρίτη πολύ νωρίς το πρωί, που βγήκα να ποτίσω με μία κολεγιακή.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει να τρέχει η μύτη μου το απόγευμα και να έχω και φτέρνισμα, κι ευτυχώς μου έκοψε και ακύρωσα το χθεσινό ραντεβού με τον οδοντίατρο, μην τον κολλήσω τίποτα τον άνθρωπο.

Τέταρτη φορά που αρρωσταίνω -αν συμπεριλάβω και το δόντι, αφού θέμα υγείας είναι κι αυτό – από τις αρχές Φλεβάρη, πάντα κάθε φορά που αλλάζει προς το ψυχρότερο ο καιρός και μάλλον έχω γίνει ερείπιο ο καψερός.

Όσο για τον καψερό πατέρα, που έχασε, δυστυχώς, την κόρη του στην τραγωδία των Τεμπών και όσα είπε μετά σχετικά με τη βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση στις οικογένειες των θυμάτων, ας μην είμαστε απόλυτοι, Πιτσιρίκο, ή καλύτερα ας είμαστε επιεικείς.

Θυμάμαι, όταν είχαμε χάσει τον πατέρα μου, που κάποιοι ούτε λίγο, ούτε πολύ μας έβαλαν και χέρι και ειδικά στη μητέρα μου, επειδή κάναμε καύση και όχι ταφή.

Τέτοιες στιγμές, το τελευταίο που χρειάζεται μία οικογένεια που έχει χάσει δικό της άνθρωπο, είναι να δέχεται από πάνω και κριτική.

Κρίνοντας, επίσης, από την προσωπική μου εμπειρία, ένα από τα πολλά που περνάνε από το μυαλό σου μετά από μία απώλεια, είναι ότι όλα για κάποιον λόγο γίνονται και πως έτσι ήταν (ή ακόμα και ότι έτσι έπρεπε) να συμβεί.

Αυτό, νομίζω, εξηγεί πολλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Γενικά, ας είμαστε πιο επιεικείς με τους γύρω μας. Έτσι, αισθανόμαστε καλύτερα κι εμείς.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Credit Suisse είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους. Θα μάθουμε και τους υπόλοιπους. Δεν κρύβεται μια οικονομική κρίση. Ποτέ. Ναι, να είμαστε επιεικείς με όλους. Όλοι έχουμε πενθήσει ανθρώπους αλλά δεν ψάχναμε τηλεοπτική κάμερα να κάνουμε δηλώσεις. Όταν κάποιος βγαίνει για συνέντευξη στην τηλεόραση -που δεν καταλαβαίνω το λόγο που το κάνει- και λέει τραγικά πράγματα, μετά από από μια τραγωδία, ο ίδιος βάζει τον εαυτό του στο σπίτι σου και θα υποστεί και κριτική. Αναρωτιέμαι, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν φίλους; Να τους πουν “αυτό είναι λάθος”. Σιδερένιος. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.