Εγώ, αδελφές μου και αδελφοί μου, σας πιστεύω (και πάω για μπάνια)

Αδελφές μου και αδελφοί μου, πολλοί από εσάς ετοιμάζεστε να ψηφίσετε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να αναδείξετε, για μια ακόμα φορά, τους πιο εκλεκτούς εκπροσώπους του έθνους.

Εγώ, πάλι, θα πάω για μπάνια.

Γιατί;

Γιατί σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Τα καταφέρνετε υπέροχα επί δεκαετίες να ψηφίζετε αυτούς που κάνουν το καλύτερο για τη χώρα μας, οπότε δεν θέλω να σας το χαλάσω.

Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον τρόπο που ψηφίζω -για να καταλάβετε, ψήφιζα ΚΚΕ (πολλοί δεν ξέρουν πως το πρώτο κείμενο του μπλογκ με το οποίο συστήθηκα πολιτικά ήταν ένα κείμενο αποχαιρετισμός στον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη το 2005)-, ενώ δεν θέλω με την ψήφο μου να διχάσω τους Έλληνες -οι εκλογές διχάζουν τους ανθρώπους- και να αλλοιώσω τα αποτελέσματα των αξιόπιστων δημοσκοπήσεων. Δεν είναι σωστό αυτό.

Γενικά, δεν μου έχω καμία εμπιστοσύνη, και αυτός είναι και ο λόγος που αρνήθηκα δυο φορές να είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Εντάξει, είναι καλά τα λεφτά, αλλά δεν ήθελα να κάνω κακό στη χώρα μου, αφού δεν φτάνω ούτε στο μικρό τους νύχι αυτούς τους υπέροχους υποψήφιους που ανακοινώνουν τα κόμματα κάθε μέρα.

Αδελφές μου και αδελφοί μου, παρακαλώ να δείξετε κατανόηση που δεν θα σας κάνω παρέα στις κάλπες -άλλωστε, σχεδόν οι μισοί Έλληνες με δικαίωμα ψήφου δεν ψηφίζουν πια- αλλά, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την πλήρη παράδοση της πατρίδας μας, δεν βλέπω και το λόγο να συμμετέχω σε κάτι που δεν έχει κανένα νόημα. Τον Ιούλιο του 2015, είχα πάρει το πλοίο για να επιστρέψω από τις Κυκλάδες στην Αθήνα και να ψηφίσω στο δημοψήφισμα· εντάξει, κάποιοι άλλοι είχαν έρθει από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, και μετά το μετάνιωσαν.

Βέβαια, είναι και κάτι άλλο.

Όπως έγιναν τα πράγματα στη χώρα μας, δεν είναι εύκολο για την δική μου τουλάχιστον οικονομική κατάσταση, να πάω στα νησιά τους “καλούς” μήνες.

Τώρα πια, ακόμα και ο πιο προσιτός Σεπτέμβριος είναι πολύ ακριβός στα νησιά μας, οπότε μου μένει μόνο ο Μάιος, για να πάω εκεί που αγαπάω.

Το καλοκαίρι είναι η χρυσή εποχή των φτωχών, σύμφωνα με τον Βάρναλη, αλλά αυτό δεν ισχύει πια για τα ελληνικά νησιά του υπερ-τουρισμού, των πολυτελών καταλυμάτων και των εκτοξευμένων τιμών, όσο λιτός κι αν είσαι. Θα πληρωθεί πολύ άσχημα η απληστία τα επόμενα χρόνια -κανείς δεν παρατηρεί πως καταστρέφουμε την πατρίδα μας-, αλλά ποιος νοιάζεται; Φράγκα, όλα φράγκα. Μόνο φράγκα.

Είναι και ο χρόνος που περνάει, είναι κι αυτή η μόνιμη αίσθηση πως αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι το τελευταίο, είναι και οι άνθρωποι που χάθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς αποχαιρετισμό, οι αγκαλιές που δεν έγιναν, τα φιλιά που δεν δόθηκαν, είναι και ότι ξέρω καλά πως έρχεται κόλαση, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με καμία ψήφο.

Πώς το έλεγε ο Ζοζέ Σαραμάγκου;

Δεν είμαι εγώ απαισιόδοξος. Είναι ο κόσμος απαίσιος.

Αλλά, αδελφές μου και αδελφοί μου, εγώ σας πιστεύω. Ξέρω πως, για μια ακόμα φορά, θα ψηφίσετε σωστά και για το καλό της πατρίδας.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ο κύριος λόγος που δεν ψηφίζω είναι άλλος:

Δεν ψηφίζω, για να μπορώ να σας πω την επόμενη των εκλογών “Τι ψηφίσατε, ρε μ@λάκες;”.

Αν ψήφιζα, πώς θα σας το έλεγα αυτό;

Καλό καλοκαίρι!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.