Έχετε δει ποτέ στην Ιστορία να υπάρχει Αριστερά και σοσιαλισμός σε ένα προτεκτοράτο;

Ξέρω πως πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο αλλά το πρόβλημα είναι όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται πως περνάει τον φανταστικό του κόσμο για πραγματικότητα.

Καθώς διαβάζω τα άπειρα πένθιμα και γεμάτα απογοήτευση σχόλια “αριστερών” για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων “αριστερών” δυνάμεων, αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν αντιληφθεί σε ποια χώρα ζουν.

Η Ελλάδα -μετά την χρεοκοπία της- είναι και επίσημα ένα προτεκτοράτο, ένα failed state.

Μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση και αριστερή πολιτική σε ένα προτεκτοράτο;

Υπάρχει κάποιο προηγούμενο στην παγκόσμια Ιστορία που ένα προτεκτοράτο να είχε αριστερή κυβέρνηση και αριστερή πολιτική;

Όχι, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά σε ένα προτεκτοράτο. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερη.

Οπότε, παιδιά, γιατί κλαίτε που ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αν δουλεύετε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πληρώνεστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλά κάνετε και κλαίτε· οι υπόλοιποι άδικα κλαίτε.

Όσο η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση, έχει πάνω από 400 δισεκατομμύρια δημόσιο χρέος και είναι σε ισχύ οι εφαρμοστικοί νόμοι των Μνημονίων, δεν έχει καμία σημασία ποιο κόμμα παριστάνει την κυβέρνηση. Η “πολιτική” της εκάστοτε κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη.

Ακόμα κι αν γίνει κυβέρνηση το ΚΚΕ, θα πρέπει πρώτα να αποτινάξει το δημόσιο χρέος, για να κάνει μετά κάτι …αριστερό.

Όσο για τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για συμβόλαιο αλλαγής με τον λαό, ποιος θα το υπογράψει αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο; Ο Αλέξης Τσίπρας;

Για να υπογραφεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα δυο μέρη να εμπιστεύονται το ένα το άλλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το λαό, γιατί ο λόγος του και η τιμή του κάηκαν το καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα.

Αλλά το ότι ο Τσίπρας είναι καμένος και τελειωμένος, στον ΣΥΡΙΖΑ θα το αντιληφθούν το 2030 (σ.σ. Εγώ, πάντως, έγραψα τον Ιούλιο του 2015 “Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό ζόμπι”).

“Ναι, αλλά πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, για να μην περνάει η κυβέρνηση ό,τι θέλει”.

Δεν καταλάβες τίποτα. Η κυβέρνηση περνάει αυτά που θα περνούσε κάθε κυβέρνηση σε ένα προτεκτοράτο. Το έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, το έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Άλλωστε, υπήρχε ισχυρή αντιπολίτευση στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ψήφιζε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Τίποτα. Οι συριζαίοι έγραφαν πύρινα tweet και “Μητσοτάκη γ@μιέσαι”. Το αποτέλεσμα το είδατε στις εκλογές.

Δεν υπάρχει κίνημα στην Ελλάδα.

Το μόνο κόμμα που μπορεί να κινητοποιεί τον κόσμο του -πάντα θεσμικά και με απόλυτο σεβασμό στους σάπιους θεσμούς- είναι το ΚΚΕ. Και πάντα στο πλαίσιο της …παράδοσης και των …εθίμων.

Οι Έλληνες πολίτες -στη συντριπτική πλειοψηφία τους- δεν θέλουν ρήξη. Έκαναν μια προσπάθεια με το δημοψήφισμα, τους έστειλε ο Τσίπρας στον κουβά, τελείωσε το παραμύθι της ρήξης.

Οι Έλληνες πολίτες είναι πια πολύ κουρασμένοι από όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας μετά την χρεοκοπία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μητσοτάκης έκανε περίπατο στις εκλογές.

Οι Έλληνες πολίτες είναι ικανοποιημένοι που παίρνουν ακόμα τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους. Και παίρνουν και κάνα επίδομα. Που θα το πληρώσουν ακριβά, βέβαια, αυτό το επίδομα, αλλά αυτό δεν το σκέφτονται τώρα.

Ποιος μοιάζει να εγγυάται περισσότερο στους Έλληνες ότι θα παίρνουν τουλάχιστον τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους -παρέα με κάνα pass- αυτή τη στιγμή;

Ο Μητσοτάκης.

Να, το αποτέλεσμα των εκλογών. Τζάμπα χτυπιέστε.

(Βέβαια, η ζωή έχει και παρακάτω. Η ζωή δεν τελειώνει με τις εκλογές και τον θριαμβευτή των εκλογών να χαμογελάει ευτυχισμένος, σαν παλιά ελληνική ταινία που τελειώνει με το γάμο του ζευγαριού στην εκκλησία και τους καλεσμένους να γελάνε και να χειροκροτούν. Όποιος κάνει μια μικρή αναδρομή στο τι έχει συμβεί στη χώρα από τις εκλογές του 2009 και μετά, ξέρει και τη συνέχεια. Να μη σας τα γράψω εγώ. Εγώ ένα μπλογκ έχω. Αν θέλετε να διαβάσετε τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, αγοράστε και κάνα βιβλίο.)

(Για όποιον δεν ξέρει πρόσθεση, η αποχή μαζί με τα άκυρα και λευκά είναι πάνω από 41%, ενώ οι ψήφοι στα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι στο 16%. Να, ο …θρίαμβος της …Δημοκρατίας.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.