Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που δεν κατέρρευσε στα χρόνια των μνημονίων, διότι οι Έλληνες είναι δεξιοί

Σχεδόν 75 χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κισινάου για να ενταχθεί η Μολδαβία στην ΕΕ, Πιτσιρίκο, όπως μεταδίδει το BBC.

Η φιλοδυτική κυβέρνησή της κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις, στηρίζοντας το φιλορωσικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος της χώρας Maia Sandu ελπίζει να ενταχθεί η Μολδαβία στην ΕΕ ως το 2030 και να πάψει να εκβιάζεται από το Κρεμλίνο.

Η ίδια είχε κατηγορήσει τον Φεβρουάριο του 2023 τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ξένους σαμποτέρ για να ανατρέψει την κυβέρνησή της.

Αυτό θα γινόταν μέσω διαδηλώσεων που θα ανέτρεπαν τη συνταγματική τάξη.

Η Μολδαβία των 2,6 εκ. κατοίκων έχει κάνει αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ και από τον Ιούνιο του 2022 είναι -μαζί με την Ουκρανία- υποψήφιο κράτος μέλος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τις δύο χώρες (Ουκρανία και Μολδαβία) να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξης τους στην ΕΕ.

Πολλοί ρώσικοι πύραυλοι έχουν περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, κατευθυνόμενοι προς την Ουκρανία.

Στη διαδήλωση, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola απευθύνθηκε στο πλήθος, ζητώντας από τον κόσμο να αψηφήσει τις απειλές της Ρωσίας και υποσχόμενη ότι η ΕΕ θα δεχτεί τη Μολδαβία με ανοιχτές αγκάλες στις τάξεις της και θα είναι ακόμα πιο δυνατή με αυτήν.

Μην την πνίξει μόνο τη Μολδαβία η ΕΕ από τις πολλές αγκαλιές. Έχουμε πικρή εμπειρία από σφιχτό εναγκαλισμό στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων.

Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι η ΝΔ κυβέρνησε για μεγάλο διάστημα στα χρόνια των μνημονίων και είναι το μοναδικό κόμμα που δεν κατέρρευσε, εξηγεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πολύ απλά, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι δεξιοί, όχι μόνο όσον αφορά την ψήφο τους, αλλά και τον τρόπο και τη φιλοσοφία ζωής τους. Δηλαδή, είναι συντηρητικοί.

Συντηρητικοί και δεξιοί ψηφοφόροι ήταν αυτοί που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση το 2015 και οι ίδιοι είναι που τον εγκατέλειψαν τώρα, επιστρέφοντας στο μαντρί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους είναι δίπλα και γύρω από τον Τσίπρα τον συμβουλεύουν συνεχώς να γίνει πιο συντηρητικός. Γιατί απλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αριστεροί.

Αν υπήρχαν αριστεροί, δεν θα είχε το ΚΚΕ μόνο 7% και μάλιστα εν μέσω μίας αέναης κρίσης, δεν θα πάλευαν να μπουν στη Βουλή άνθρωποι που είναι αξιόλογοι, όπως ο Βαρουφάκης και η Ζωή.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται, λοιπόν, στο ότι υπέγραψε και εφάρμοσε μνημόνιο· άλλωστε, το ίδιο έκανε και η ΝΔ και έχει πάνω από 40%, αλλά στο ότι οι δεξιοί που κάποτε τον ψήφισαν, δεν είχαν να περιμένουν πια κάτι από αυτόν.

Δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν τους έκανε τα ρουσφέτια, οπότε επέστρεψαν στα κόμματα που είναι εξπέρ σε κάτι τέτοια, δηλαδή, στη ΝΔ κυρίως και στο ΠΑΣΟΚ κατά δεύτερο λόγο.

Αν είχε παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αν όντως η πλειοψηφία ήθελε να συγκρουστεί, τότε θα είχε καταρρεύσει ο Τσίπρας από το καλοκαίρι του 2015, όταν ανέτρεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και συνθηκολόγησε.

Τότε, όμως, πήρε σχεδόν το ίδιο ποσοστό (35%) με τον Ιανουάριο του 2015, διότι οι δεξιοί που τον ψήφιζαν, περίμεναν ακόμα ότι θα τους βολέψει με κάποιον τρόπο.

Όταν αυτό δεν συνέβη – διότι πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τουλάχιστον δεν έκλεψε, δεν χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα και σύρθηκε υπουργός του στα δικαστήρια επειδή προσπάθησε να βάλει τους καναλάρχες να πληρώσουν, αντί να τους μοιράζει χρήμα, όπως έκανε ο Μητσοτάκης – οι δεξιοί γύρισαν στη ΝΔ.

Ούτε ότι ο Τσίπρας έφερε τη δεξιά στην εξουσία ισχύει. Λες και τις προηγούμενες δεκαετίες κυβερνούσε η αριστερά και ήρθε ο κακός Αλέξης και έγιναν ξαφνικά οι Έλληνες δεξιοί.

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα η δεξιά κυριαρχεί, δηλαδή, κυριαρχεί η νοοτροπία του δεν με νοιάζει αν η κυβέρνηση τρώει με χρυσά κουτάλια, αρκεί να μου πετάει και μένα κάνα κοκκαλάκι.

Kαι για αυτό ακριβώς πήρε η ΝΔ σχεδόν 41%, διότι κατάφερε να βολέψει και πάλι αρκετό κόσμο, ένα ικανό μέρος του πληθυσμού. Και όχι φυσικά, λόγω του κακού Τσίπρα.

Η ΝΔ επέστρεψε στα παλιά, μεγάλα της ποσοστά, επειδή μπορεί και πάλι να μοιράζει χρήμα στα δικά της παιδιά. Στα γαλάζια παιδιά.

Από τη στιγμή, μάλιστα η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος μέχρι το 2030, όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών, το στοίχημα για τον Κυριάκο δεν είναι αυτή, αλλά η επόμενη τετραετία και οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε Έλληνα Ερντογάν είναι πάρα πολλές.

Παρεμπιπτόντως, την επίσημη στήριξη του εθνικιστή Sinan Ogan στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας εξασφάλισε ο Tayyip Εrdogan, όπως αναφέρει ο Guardian.

O 55χρονος Ogan, πρώην ακαδημαϊκός, που είχε τη στήριξη ενός ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος, είχε πάρει 5,17% στον πρώτο γύρο και μπορεί να κρίνει τις τούρκικες εκλογές.

Κι αυτό, διότι ο Erdogan με παρακαταθήκη το 49,5% του πρώτου γύρου, χρειάζεται στην πραγματικότητα ελάχιστες ψήφους από το 5,17% του Οgan για να είναι και πάλι πρόεδρος της Τουρκίας.

Το κόμμα ΑΚ του Erdogan και οι εθνικιστές και ισλαμιστές εταίροι του διατήρησαν, εξάλλου, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 600 εδρών, κάτι που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες του να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Κι αυτό, διότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν ο πρόεδρος να προέρχεται από το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τον ίδιο λόγο επικαλέστηκε και ο Ogan για την απόφαση του να στηρίξει τον Erdogan, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα για αυτήν.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι οι υποστηρικτές του Ogan τον Erdogan, καθώς κάποιοι μπορεί να επιλέξουν τον Kilicdaroglu και άλλοι να απόσχουν.

Μάλιστα, ο Umit Ozdag, επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Νίκη (έχουν και στην Τουρκία κόμμα Νίκη, πόσα κοινά έχουμε τελικά), που στήριξε τον Sinan Ogan, πήρε αποστάσεις από την απόφαση του τελευταίου να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Tayyip Erdogan.

“Η απόφαση του Ogan δεν δεσμεύει το κόμμα μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ozdag.

Ο Ogan ανέφερε, εξάλλου, ότι στηρίζει Erdogan, επειδή έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση απέναντι στο ΡΚΚ, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα για την απέλαση εκατομμυρίων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και 3,7 εκ. από τη Συρία.

Τη στάση του σκλήρυνε, πάντως, και ο κεντροαριστερός υποψήφιος Kilicdaroglu, που μίλησε με τη σειρά του για απέλαση προσφύγων και απέκλεισε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ, αν εκλεγεί.

Κλείνει το μάτι στους δεξιούς της Τουρκίας, δηλαδή, ο Kilicdaroglu, αφού κι εκεί η δεξιά κυριαρχεί.

Όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή.

Και μάλλον θα συνεχίσει να λάμπει η φλόγα στον πυρσό, που ήταν και το σήμα που είχε παλιά η ΝΔ.

Παρεμπιπτόντως, η φλόγα ίσως να είναι αναμμένη στον πύργο του Άιφελ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για τεχνικούς λόγους δεν πρόκειται να τοποθετηθεί, πάντως, στην κορυφή του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πού θα γίνει η αφή της, κατά την τελετή έναρξης.

Το σίγουρο είναι ότι η ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει στο λιμάνι της Μασσαλίας με σκάφος στις 8 Μάη 2024, μετά από ένα δεκαήμερο ταξίδι στη Μεσόγειο, μέσω Ελλάδας.

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν σε αυτό το καραβάκι και να έκανα κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

Φωτογραφίζοντας παραλίες, ακρογιάλια, νησάκια και βυθούς.

Κι εκεί, πάντως, κυρίως έχει κακαρέλους και σαργούς.

Όπως και στο Π. Φάληρο, δηλαδή, που κάποτε οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν ότι από μακριά μοιάζει πιο όμορφο και από την Κυανή Ακτή, και όπου την Τρίτη 23/5 απαθανάτισα και σπάρους, αφού έχει πολλούς.

Κανένα είδος ψαριού δεν ξεπερνά, πάντως, των καλογριών τους πληθυσμούς.

Σχεδόν τα μισά ψάρια που θα δεις σε μία βουτιά είναι καλόγριες (chromis – chromis), που ξεπερνούν ακόμα και τα ποσοστά του Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να συσπειρώσει ξανά τους δεξιούς.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στην Ελλάδα είναι συντηρητικοί και δεξιοί οι άνθρωποι; Δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι προοδευτικοί και κυβερνούν τα αριστερά κόμματα; Ναι, στην υπόλοιπη Ευρώπη κυβερνούν οι κομμουνιστές. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατέρρευσε σαν το ΠΑΣΟΚ, γιατί είχε την εξυπνάδα να κάνει πάσα την χρεοκοπία της χώρας στον Γιώργο Παπανδρέου. Και από τη στιγμή που ο Τσίπρας έκανε ό,τι θα έκανε και ο Μητσοτάκης, οι πολίτες προτίμησαν τον αυθεντικό Μητσοτάκη από τον Μητσοτάκη-απομίμηση που είναι ο Τσίπρας. Επίσης, τι αριστερό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ φιλελέδες τους βλέπω. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν κάνουν ποτέ αυτοκριτική -και για όλα τους φταίνε οι άλλοι- είναι ο σίγουρος δρόμος για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3%. Πάντως, σε μερικούς μήνες, όλα αυτά με τις εκλογές δεν θα έχουν καμία σημασία. Μεταξύ μας, ούτε τώρα έχουν. Απλά, το σύστημα ξέρει να επιβάλει στους ανθρώπους τα θέματα που θέλει. Να σας θυμίσω για μια ακόμα φορά πως το 40% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου -ανάμεσά τους κι εγώ- δεν πήγαν να ψηφίσουν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.