Κάθε λεπτό, είναι σαν ένα απορριμματοφόρο γεμάτο με πλαστικά να ξεφορτώνει στον ωκεανό

Κάθε λεπτό, Πιτσιρίκο, είναι σαν ένα απορριμματοφόρο γεμάτο με πλαστικά να ξεφορτώνει στον ωκεανό, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Γεγονός που καθιστά την πλαστική ρύπανση μία βραδυφλεγή βόμβα, αλλά η απειλή δεν περιορίζεται στη θάλασσα, ούτε στα απόβλητα.

Όλος ο κύκλος ζωής των πλαστικών, από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, που είναι απαραίτητα για την παρασκευή τους, μέχρι την απόρριψή τους, συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και το κλίμα.

Το Παρίσι φιλοξενεί από τις 29/5 ως τις 2/6 μία σύνοδο για την υπογραφή μίας παγκόσμιας συνθήκης, με τον φιλόδοξο στόχο να βάλει τέλος στην πλαστική ρύπανση.

Πάνω από 350 εκ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων δημιουργούνται κάθε χρόνο και αυτή η ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 350 εκ. αυτοκινήτων, θα τριπλασιαστεί ως το 2060, αν δεν αναληφθεί δράση.

Το 80% των πλαστικών προϊόντων καταλήγει να γίνεται απόβλητα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο και μόνο ένα 9% ανακυκλώνεται, ενώ το 22% γίνεται σκουπίδια σπαρμένα στο περιβάλλον.

Κάτι που γνωρίζω από πρώτο χέρι, βρίσκοντας αμέτρητα πλαστικά και άλλα σκουπίδια σε όλες τις παραλίες κάθε μεσημέρι.

Για κάθε όμορφη εικόνα που βλέπω στον βυθό, υπάρχουν άλλες δέκα με σκουπιδαριό.

Και μάζεψα και την Τρίτη 30/5 διάφορα από το Φάληρο το Παλαιό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τουλάχιστον 25 ειρηνοποιοί του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στο Κόσοβο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tραυματίστηκαν και δύο Σέρβοι, που διαδήλωναν ενάντια στην εκλογή Αλβανών δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο, όπου υπάρχει σέρβικη πλειοψηφία.

Ακόμα και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι επέπληξαν το Κόσοβο.

Οι Σέρβοι δεν πήγαν, πάντως, να ψηφίσουν στις εκλογές, με συνέπεια η συμμετοχή να είναι μόλις 3,5%.

Πλέον ζητούν από την κοσοβάρικη κυβέρνηση να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους και να επιτρέψει στα τοπικά συμβούλια, που χρηματοδοτεί το Βελιγράδι να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, έθεσε τον στρατό στον υψηλότερο συναγερμό, ζητώντας παράλληλα από συμπατριώτες του στο Κόσοβο να μην εμπλακούν σε συγκρούσεις με το ΝΑΤΟ.

Ο Κοσοβάρος ομόλογός του τον κατηγόρησε ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα.

Αλλά ο Igor Simic, ο αναπληρωτής επικεφαλής του μεγαλύτερου σέρβικου κόμματος στο Κόσοβο, επέρριψε ευθύνες στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση του χάους, ξεκαθαρίζοντας ότι “οι Σέρβοι δεν έχουν πρόβλημα με τους Αλβανούς”.

Οι Αλβανοί είναι το 90% του πληθυσμού στο Κόσοβο, αλλά στον βορρά οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Μάλιστα, δεν αποδέχτηκαν ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου το 2008 και θεωρούν ακόμα πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι.

Μία αμφιλεγόμενη τοποθέτηση έκανε, εξάλλου, ο διάσημος τενίστας Novak Jokovic, γράφοντας ότι “το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία” πάνω στον φακό μίας κάμερας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σέρβος που αγωνίζεται αυτές τις μέρες στο τουρνουά Ρολάν Γκαρός, ξεκαθάρισε αργότερα στη συνέντευξη τύπου ότι “δεν είμαι πολιτικός και δεν θέλω να μπω σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά με πληγώνει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο”.

Και εξήγησε ότι “ως δημόσιο πρόσωπο και γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κόσοβο νιώθω την ανάγκη να δείξω τη στήριξη μου σε όλη τη Σερβία”.

O Jokovic διευκρίνισε, βέβαια, ότι “είμαι ενάντια στους πολέμους και οποιαδήποτε σύγκρουση και πολύ λυπημένος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κόσοβο, το οποίο είναι η εστία μας, το προπύργιο μας, εκεί έγινε η μεγαλύτερη μάχη, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μοναστήρια”.

Από τις τοπικές εκλογές του Κοσόβου να περάσουμε, όμως, σε αυτές της Ισπανίας.

Κι αυτό, διότι πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, για τις 23/7, μετά την ήττα της κυβέρνησής του στις δημοτικές / περιφερειακές, όπως αναφέρει ο Guardian.

To συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που είχε δώσει σε αυτές τις τοπικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατικών με τους Unidas Podemos, θριάμβευσε στη Μαδρίτη, την Αραγονία, τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε κάποιες περιφέρειες σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox, που είχε επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Προκηρύσσοντας τις γενικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου, ο Sanchez στάθηκε και σε αυτό, δηλαδή, ότι το Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να κάνει συμμαχίες σε πολλές περιοχές με το Vox.

O Ισπανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, επίσης, των Σοσιαλδημοκρατικών δημάρχων, που αν και παρουσίασαν έργο και αύξησαν τα ποσοστά τους, τελικά ηττήθηκαν στις τοπικές εκλογές, αλλά και της κυβέρνησης του για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Alberto Nunez Feijoo, χαιρέτισε την απόφαση για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ήταν και μία προσπάθεια του Pedro Sanchez να κάνει αντιπερισπασμό από την ήττα της κυβέρνησης στις δημοτικές/περιφερειακές.

Ο Feijoo προσπάθησε να φέρει το Λαϊκό Κόμμα ξανά προς την κεντροδεξιά, καθώς του είχε στοιχίσει η ακροδεξιά στροφή που είχε κάνει ο προκάτοχος του Pablo Casado, συμμαχώντας με το Vox στην περιφέρεια Καστίλης-Λεόν πέρσι, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή το κατηγορούσε ότι επενδύει πολιτικά στον φόβο, τον θυμό και την εκδίκηση.

Τα βλέματα στρέφονται πλέον στους Podemos και τη Sumar, τη νέα ακροαριστερή πλατφόρμα, της οποίας ηγείται η υπουργός Εργασίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός Yolanda Diaz, καθώς μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους εν όψει των γενικών εκλογών.

Οι Podemos κατέρρευσαν σε κομβικές περιφέρειες, αλλά χαρακτήρισαν το Λαϊκό Κόμμα και το Vox σαν ένα “αντιδραστικό κύμα”, που θα επιδιώξει περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αναστροφή της προόδου που είχε πετύχει ο κυβερνητικός συνασπισμός, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας το στεγαστικό και προστατεύοντας τα κοινωνικά δικαιώματα.

Η Diaz δηλώνει από την πλευρά της έτοιμη για τις γενικές εκλογές, που επειδή θα γίνουν στο μέσον του καλοκαιριού αναμένονται απρόβλεπτες και ίσως και με μικρή συμμετοχή, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Antonio Barroso.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ρισκάρει ο Pedro Sanchez, καθώς με την πρόταση μομφής είχε ανατρέψει το Λαϊκό Κόμμα από την εξουσία το 2018, κάνοντας τότε δυναμική επιστροφή, μόλις δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Sanchez οδήγησε στη συνέχεια σε δύο σερί νίκες τους Σοσιαλδημοκράτες το 2019, αν και επειδή δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, χρειάστηκε τελικά να συγκυβερνήσει με τους Podemos.

ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, venceremos!

Πάντως, ούτε να διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας ένα κείμενο που είχα γράψει πρόσφατα και έβαλε επικεφαλής της προεκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Διονύση Τεμπονέρα.

Τον γιο του αδικοχαμένου Νίκου Τεμπονέρα, που είχε δολοφονηθεί από τον πρόεδρο τοπικής ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων του 1991.

Για να μαθαίνουν οι νέοι. Και να θυμούνται οι παλιοί.

Και ο λαός να μην ξεχνά ότι δεν αλλάζουν οι δεξιοί.

Μην ξεχνάμε, επίσης, όσα υποστήριζα για τον αφύσικα κακό καιρό που κάνει εδώ και μήνες στην Ελλάδα και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, καθώς 26χρονος Βρετανός σκοτώθηκε από κεραυνό στη Ρόδο, ενώ έκανε sup (κωπηλασία όρθιος), όπως αναφέρει το Skynews.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η κοπέλα του τον κινηματογραφούσε από την ακτή, όταν συνέβη το μοιραίο.

Κάποιοι είπαν ότι δεν κωπηλατούσε στη σανίδα, αλλά είχε πέσει στη θάλασσα και κολυμπούσε όταν τον χτύπησε ο κεραυνός, ενώ στη στεριά τον έβγαλε Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που παίζει σε ομάδα της Ρόδου.

Σύμφωνα με το κολυμβητικό σάιτ oceanswims.com, όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα, δεν βυθίζεται, αλλά διαχέεται οριζόντια στην επιφάνεια του νερού και σε ακτίνα από 10 ως 100 μέτρα, ανάλογα με την ισχύ του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πέσει ακριβώς πάνω σε έναν κολυμβητή για να του προκαλέσει κακό.

Επίσης, οι σάλπες, οι σπάροι, οι σαργοί, οι μουρμούρες δεν κινδυνεύουν στον βυθό.

Αλίμονο σε όσους ζούμε στην Ελλάδα του Μητσοτάκη και απειλούμαστε καλοκαιριάτικα ακόμα και από κεραυνό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι οι χωματερές του πλανήτη. Χαίρομαι που σας ακούει ο Τσίπρας. Εσείς του προτείνατε και τον Νίκο Μαραντζίδη; Πολύ εύστοχη επιλογή για ένα “αριστερό” κόμμα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.