Λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, διώχνουν πρόσφυγες για να κρύψουν τους άστεγους στη Γαλλία

Αποφεύχθηκε η χρεοκοπία στις ΗΠΑ, Πιτσιρίκο, αφού Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν σε νέο όριο δανεισμού, όπως μεταδίδει το BBC.

Για συμβιβασμό, έκανε λόγο ο Joe Biden, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy μίλησε για “ιστορικές μειώσεις δαπανών”.

Αν δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος τους μετά τις 5 Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ χρειάζεται να δανείζονται για να πληρώνουν το δημόσιο χρέος, επειδή η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει από φόρους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξίωσαν περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά προγράμματα, προκειμένου να συναινέσουν για αύξηση του ποσού που δανείζονται οι ΗΠΑ πάνω από τα 34,1 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με το CBS, η αμερικάνικη κυβέρνηση δέχτηκε να μην αυξήσει τις δαπάνες -με εξαίρεση αυτές για την άμυνα, αλίμονο, πώς θα στέλνει όπλα στην Ουκρανία- για τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ για το 2025 η αύξηση θα είναι μόλις 1%.

Δεν θα γίνουν, πάντως, σοβαρές αλλαγές στο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicaid, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς η κυβέρνηση θα κάνει περικοπές, όσον αφορά τη βοήθεια για την αγορά τροφίμων που παρέχει σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Από τις ΗΠΑ να περάσουμε, όμως, στη Γαλλία, καθώς έβγαλαν μετανάστες από ξενοδοχείο στη Ρεν για να φιλοξενήσουν άστεγους από το Παρίσι, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Αν και οι περισσότεροι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Βρετάνης, πολλοί παραπονέθηκαν διότι ήταν άρρωστοι, είχαν δουλειές και παιδιά που πήγαιναν σχολείο.

Άλλωστε, κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί και αναγκάστηκαν να μείνουν στο δρόμο. Μοιραία θα επιστρέψουν στη Ρεν, αλλά δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν ξανά στο ξενοδοχείο.

Ήδη, μία κυρία που είναι και πολύ άρρωστη και η κόρη της μένουν σε σκηνή στη Ρεν.

Ο λόγος που η γαλλική κυβέρνηση θέλει να αδειάσει το Παρίσι από χιλιάδες άστεγους είναι ότι πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024.

Θυμίζοντας την εκκαθάριση των αδέσποτων που είχε γίνει και στην Ελλάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία.

Και ολίγον από Τουρκία, όπου ο Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ενίσχυσε περαιτέρω την εικόνα του ανίκητου ηγέτη με την επικράτησή του στις εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε 52,1%, έναντι 47,9% του Kilicdaroglu, που έκανε λόγο για τις πιο άδικες εκλογές, χωρίς, ωστόσο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

“O μοναδικός νικητής σήμερα είναι η Τουρκία” ανέφερε από την πλευρά του ο Erdogan, που κατάφερε ένα ακόμα πλήγμα στους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του όλο και περισσότερες εξουσίες.

Την επανεκλογή του δεν είδαν με καλό μάτι ούτε τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω των καλών σχέσεων που έχει με τον Vladimir Putin, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί “τον αγαπημένο φίλο μου για τη νίκη του”.

Μία από τις πρώτες δηλώσεις του Tayyip Erdogan ήταν, εξάλλου, ότι με αυτόν πρόεδρο δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demitras, τον οποίο χαρακτηρίζει τρομοκράτη, ενώ κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον Kemal Kilicdaroglu για συνεργασία με την τρομοκρατία.

Η εθνικιστική και συντηρητική ρητορική του ήταν, άλλωστε, αυτή που τελικά του έδωσε τη νίκη, καθώς κατηγορούσε συχνά την αντιπολίτευση ότι είναι φίλα προσκείμενη στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

“Με τον Erdogan όλα θα πάνε καλύτερα” δήλωσε μία 24χρονη οπαδός του και μαζί της συμφώνησε κι ένας 39χρονος, που θεωρεί ότι “με ισχυρή ηγεσία όλα τα προβλήματα της Τουρκίας θα ξεπεραστούν”.

Αμφότεροι επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του πολιτικού αναλυτή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Emre Erdogan, ο οποίος είπε για τον συνονόματό του ότι “έχει πείσει τους υποστηρικτές του για την ικανότητά του να λύνει τα προβλήματα, αν και τα περισσότερα τα δημιουργεί ο ίδιος”.

Ο Εrdogan κατάφερε να διατηρήσει τη στήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων που για καιρό ένιωθαν περιθωριοποιημένοι, ακόμα και σε 10 από τις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς με τραγικό απολογισμό 50 χιλιάδες νεκρούς, καθώς το κόμμα του ΑΚ βγήκε πρώτο σε αυτές, εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και από τη στιγμή που επικράτησε ακόμα κι εκεί, ήταν επόμενο να πέσουν στο κενό οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης ότι θα αναστρέψει την οικονομική αναταραχή που προκάλεσαν οι πολιτικές του Erdogan.

O Κilicdaroglu είχε δεσμευτεί να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ούτε αυτά στάθηκαν αρκετά για να κόψουν τον δρόμο προς την προεδρία στον Erdogan, που γίνεται ο μακροβιότερος ηγέτης από τότε που ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία, μέσα από τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Άξιος! Αθάνατος! Ανίκητος! Τhe Alpha Male! Εμπρός, στον δρόμο που χάραξε ο Tayyip Recep Erdogan.

Παρεμπιπτόντως, εκεί στην αντιπολίτευση της Τουρκίας δεν μπόρεσαν να βρουν έναν καλύτερο υποψήφιο από τον 74χρονο Kemal Kilicdaroglu;

Πέντε χρόνια είναι μεγαλύτερος από τον Εrdogan, άσε που έχει μία φατσούλα, που παραπέμπει σε κουρασμένο παππούλη, στον οποίο θα έδινες αμέσως τη θέση σου στο λεωφορείο.

Τι στο καλό, 85 εκ. πληθυσμό έχει η Τουρκία και έξι κόμματα συνασπίστηκαν στην αντιπολίτευση, δεν μπόρεσαν να βρουν έναν πιο εμφανίσιμο και νέο υποψήφιο;

Και δεν ξέρω αν ακούγεται ρατσιστικό και σεξιστικό το σχόλιο μου, Πιτσιρίκο, αλλά και η εμφάνιση μετράει και σίγουρα αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής για πολλούς ψηφοφόρους.

Για παράδειγμα, o Σάντσεζ στην Ισπανία είναι όμορφος και αρρενωπός, η Μαρίν που σε ηλικία 34 ετών έγινε πρωθυπουργός στη Φινλανδία είναι επίσης νέα και ωραία, ο Μακρόν γοητευτικός, ο Μητσοτάκης δεν είναι και Αλέν Ντελόν, αλλά είναι ψηλός, λεπτός και “γράφει” με την κορμοστασιά του στις παραλίες που συχνάζει.

Ο Τσίπρας ήταν, με τη σειρά του, αρκετά όμορφος όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, με τον καιρό έγινε πλαδαρός, αλλά πλέον με τη χειμερινή κολύμβηση προσπαθεί να φτάσει τον Μητσοτάκη.

Αθλητικός, με εξίσου πολύ καλές επιδόσεις στην κολύμβηση, απ’ ό,τι έχω ακούσει, είναι και ο Βαρουφάκης.

Και μιας και ο λόγος για το αγαπημένο κολύμπι, με έπιασε βροχή τη Δευτέρα 29/5 στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Σαν βροχή έμοιαζαν και τα αμέτρητα τριχίδια από κτενοφόρα, που είχαν κατακλύσει το απέραντο γαλάζιο, προσελκύοντας και σαργούς, σάλπες, κακαρέλους και γερμανούς από τον πυθμένα στα μεσόνερα.

Τα, δε, μελανούρια ανέβαιναν ως την επιφάνεια σε αυτή τη φρενίτιδα που επικρατούσε με την απρόσμενη λιχουδιά που έφτασε από τα ανοιχτά.

Τα κτενοφόρα είναι συγγενικό είδος με τις μέδουσες, αλλά δεν έχουν πλοκάμια και νηματοκύστεις κι έτσι δεν τσιμπούν.

Αν πέσεις, βέβαια, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, μπορείς να αισθανθείς μία φαγούρα, αλλά θα φύγει αμέσως, μόλις βγεις από τη “σούπα” με τα κτενοφόρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία θα ήταν να μπορούσε να αποφευχθεί η χρεοκοπία μιας χώρας, με μια απόφαση της κυβέρνησης ή της Βουλής της χώρας. Αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε για τις ΗΠΑ, που έχουν χρεοκοπήσει προ πολλού και είναι βαθύτατα διχασμένες κοινωνικά. Βλέπω πόλεμο να έρχεται. Πάντα έτσι δεν γίνεται; Και ο Γκάντι “φατσούλα” είχε, αλλά ήταν ηγέτης και Δάσκαλος. Τον Κιλιτσντάρογλου, τον αποκαλούν Γκάντι της Τουρκίας, λόγω εμφάνισης. Οι Τούρκοι πολίτες θέλουν ακόμα πατερούληδες πολιτικούς -είναι μέρος της πολιτικής τους παράδοσης-, όπως ήθελαν και οι Έλληνες πριν από μερικά χρόνια. Θα περάσει και η Τουρκία στον πιο νέο “μοντέρνο ηγέτη”, όπως πέρασε και η Ελλάδα. Πιθανότατα, μετά τον Ερντογάν. Βέβαια, ο “μοντέρνος ηγέτης” της Τουρκίας μάλλον θα έχει μουστάκι. Αλλά μην πέσουμε στην παγίδα της εμφάνισης -με τους ωραίους ψηλούς- και στους πολιτικούς, γιατί έχει γίνει πολύ ενοχλητικό αυτό σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Πήξαμε στους όμορφους-ες που είναι εντελώς άδειοι. Πάντως, είναι τρομερά ενδιαφέρον πως οι Τούρκοι πολίτες έκαναν ξανά πρόεδρο τον τύραννό τους, τον Ερντογάν. Οι πολίτες -και όχι μόνο στην Τουρκία- ψηφίζουν τους τυράννους τους. Εδώ χρειάζεται ψυχολόγος, για να το αναλύσει αυτό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πολλοί Αθηναίοι είχαν πάρει τα αδέσποτα στα σπίτια τους, για να τα σώσουν, και, μετά τους Ολυμπιακούς, τα άφησαν πάλι ελεύθερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.