Όρκες βυθίζουν σκάφη σε Ισπανία και Πορτογαλία – Στην Αγγλία αναρωτιούνται αν ήρθε το καλοκαίρι

Ερευνητές πιστεύουν, Πιτσιρίκο, ότι οι όρκες χτυπούν εσκεμμένα βάρκες και έχουν βυθίσει κάποιες, όπως αναφέρει το Skynews.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 60 τέτοια περιστατικά, με φάλαινες δολοφόνους να επιτίθενται σε βάρκες στη νοτιοδυτική Ευρώπη και πιστεύεται ότι οι νεότερες μιμούνται μία θηλυκή μεγαλύτερη σε ηλικία.

Φαίνεται πως η συγκεκριμένη όρκα, ονόματι White Gladis, είχε κάποτε μία τραυματική εμπειρία, όταν τη χτύπησε βάρκα ή παγιδεύτηκε σε δίχτυα.

Και τη συμπεριφορά της, που είναι αμυντική, εξαιτίας του (ψυχολογικού) τραύματος που υπέστη, τη μιμούνται και άλλες φάλαινες δολοφόνοι.

Έτσι, τρεις όρκες επιτέθηκαν σε ένα ιστιοφόρο ανοιχτά της Ισπανίας στις 4 Μάη, με το πλήρωμα του να διασώζεται, αλλά το σκάφος να βυθίζεται.

Ο σκίπερ (κυβερνήτης του ιστιοφόρου) Werner Schaufelberge δήλωσε ότι δύο μικρές όρκες μιμούνταν μία μεγαλύτερη που χτυπούσε το σκάφος.

Δύο μέρες νωρίτερα, άλλες έξι όρκες επιτέθηκαν σε άλλο ιστιοπλοϊκό, ανοιχτά του Γιβραλτάρ, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 είχε βυθιστεί με παρόμοιο τρόπο ένα σκάφος στην Πορτογαλία.

Συνολικά, 60 τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί από το 2020, ωστόσο, μπορεί απλά οι φάλαινες δολοφόνοι να ενοχλούνται από τον ήχο που κάνει το πηδάλιο και η προπέλα και να θέλουν με τις επιθέσεις τους να κάνουν τους ναυτικούς να σβήσουν τις μηχανές.

Πριν από έναν χρόνο, οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν στα μικρά σκάφη να πλέουν ανοιχτά της ακτής του Cape Trafalgarμ μετά από 50 συναντήσεις με όρκες, καθώς στις 25 εξ αυτών χρειάστηκε να γίνει ρυμούλκηση των πλεούμενων.

Οι ιβηρικές όρκες είναι ένα υποείδος των φαλαινών δολοφόνων, που μπορεί να φτάσουν τα 6,5 μέτρα και θεωρούνται απειλούμενο.

Πάντως, οι όρκες δεν είναι στην πραγματικότητα φάλαινες, αλλά τα μεγαλύτερα δελφίνια του κόσμου.

Μοιάζουν, άλλωστε, με δελφίνια, αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, ταξινομούνται στις φάλαινες.

Επίσης, φάλαινες και δελφίνια είναι συγγενικά είδη και συγκεκριμένα ανήκουν στα κητώδη θηλαστικά.

Κι επειδή τα δελφίνια συνηθίζουν να σκουντάνε το ένα το άλλο και έχω διαβάσει για περιστατικό, που κυριολεκτικά έπαιζαν βόλεϊ μία γυναίκα από γκρουπ που τα παρατηρούσε, σταματώντας μόνο όταν κατάλαβαν ότι κινδύνευε να πνιγεί, δεν αποκλείεται και οι όρκες να κάνουν κάτι ανάλογο με τις βάρκες.

Αλλά από τις φάλαινες δολοφόνους να περάσουμε στους πραγματικούς δολοφόνους, δηλαδή, τους ανθρώπους.

Ακόμα και από το Κόσοβο και τη Βοσνία έδωσαν, λοιπόν, το παρών στη συγκέντρωση στήριξης του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, οποίος βάλλεται πανταχόθεν, μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που στοίχισαν 18 ζωές, όπως γράφει η Le Monde.

“Μόνο μία Σερβία δυνατή και ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα” ανέφερε ο Vucic ενώπιον 200 χιλιάδων υποστηρικτών του, που αψήφησαν και τη βροχή και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, στην καρδιά του Βελιγραδίου.

Η μεταφορά των οπαδών του Σέρβου προέδρου έγινε δωρεάν με πούλμαν.

O Vucic βάφτισε αυτή τη συγκέντρωση “Η Σερβία της ελπίδας” και τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα του.

Την ίδια στιγμή έτεινε χείρα φιλίας και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, υποσχόμενος “να αρχίσει ο διάλογος”, ενώ επέκρινε με τη σειρά του εκείνους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την τραγωδία.

Πρώην υπουργός Πληροφοριών του δικτάτορα Slobodan Milosevic, ο Aleksandar Vucic εκλέχθηκε αρχικά πρωθυπουργός και μετά πρόεδρος από το 2014 και πλέον επιδιώκει να εκτονώσει το κίνημα “Η Σερβία κόντρα στη βία”, που τον θεωρεί υπεύθυνο, έστω και έμμεσα, για τις δύο μαζικές δολοφονίες -η μία σε σχολείο- που στοίχισαν τη ζωή συνολικά 18 ανθρώπων.

Το κίνημα οργανώθηκε από την αντιπολίτευση που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Κατηγορεί επίσης τα φιλοκυβερνητικά μίντια, επειδή μέσω εκπομπών ριάλιτι ξεπλένουν την εγκληματικότητα και τη βία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, εξάλλου, στο Βελιγράδι κατά των κυβερνητικών επιλογών και σε πείσμα των καιρικών συνθηκών, καθώς έβρεχε και φυσούσε δυνατά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν η τέταρτη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με αφορμή τις δύο μαζικές δολοφονίες που σόκαραν την κοινή γνώμη πριν από μερικές μέρες και παρά τον κακό καιρό (εκεί κι αν είναι ο Μάης χειμωνιάτικος).

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Aleksandar Vucic, που αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος του, όχι, όμως, και από την προεδρία της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να ιδρύσει νέο κίνημα.

Λαϊκή απαίτηση είναι επίσης να υπάρξει περισσότερη ελευθερία του Τύπου (όπως στην Ελλάδα, για παράδειγμα;), καθώς ο Vucic κατηγορείται από πολλούς Σέρβους για αυταρχισμό, έλεγχο των ΜΜΕ, βία ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα (να που υπάρχουν και χειρότερα, τελικά).

Σε διαδήλωση για το κλίμα στη Χάγη συνελήφθησαν, εξάλλου, 1.579 άτομα και σε 40 εξ αυτών θα ασκηθούν διώξεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με την οργάνωση Extinction Rebellion, στη διαδήλωση έδωσαν το παρών πάνω από 7.000 άνθρωποι και κάποιοι φορούσαν στολές κολύμβησης και κρατούσαν ομπρέλες για να αντιμετωπίσουν το νερό που δέχονταν με το ειδικό κανονάκι της αστυνομίας.

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν, πάντως, ότι ένας διαδηλωτής δάγκωσε έναν αστυνομικό, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Ήταν η έβδομη διαδήλωση που οργάνωσε η Extinction Rebellion στη Χάγη, αλλά πρώτη φορά που συνελήφθησαν τόσοι άνθρωποι, ανάμεσα τους και η ηθοποιός, Carine van Houten, γνωστή από τον ρόλο της Μelisandre στο Game of Thrones, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, αλλά δεν έγινε γνωστό αν της ασκήθηκε δίωξη.

Και η Ολλανδή ηθοποιός δέχτηκε νερό με το ειδικό κανονάκι, ενώ μία άλλη διαδηλώτρια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά επιδοτεί την κλιματική αλλαγή.

Κινητοποιήσεις της XR (συντομογραφία για το Extinction Rebellion) κατά της κυβερνητικής αδράνειας για την παγκόσμια υπερθέρμανση έχουν γίνει τελευταία και στο Λονδίνο, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος έμεινε τέσσερις μέρες έξω από το κοινοβούλιο, στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία και στη μεγαλύτερη έκθεση ιδιωτικών τζετ στη Γενεύη της Ελβετίας.

Μιας και ο λόγος για Λονδίνο, αν έφτασε το καλοκαίρι στη Βρετανία, αναρωτιέται το Skynews, καθώς το Σάββατο 28/5 ήταν πιο ζεστή μέρα για το 2023 (so far, που λένε και οι Άγγλοι) με 24,3 βαθμούς στο δυτικό Γιορκσάιρ, όπως αναφέρει το Skynews.

Κι άλλες περιοχές αναμένεται να αγγίξουν τους 20 βαθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στη νοτιοανατολική Ουαλία και γύρω από το στενό του Μπρίστολ.

Για τα πρώτα σκιρτήματα του καλοκαιριού, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Simon Partridge, ενώ σύμφωνα με το MetOffice ο καλός καιρός θα συνεχιστεί και μέσα στη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον προγνώστη Paul Gundersen, “ο αεροχείμαρρος βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου εμποδίζει συστήματα κακοκαιρίας να το επηρεάσουν, επιτρέποντας παράλληλα στις υψηλές πιέσεις να κυριαρχήσουν και να φέρουν καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας”.

“Η τρέχουσα θέση των υψηλών πιέσεων θα επιτρέψει τη δυτική ροή αερίων μαζών, που είναι πιο δροσερές από αυτές που έρχονται από τον νότο, την Ισπανία ή και την Αφρική” συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι για αυτόν τον λόγο δεν θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, απλά ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 20 βαθμούς.

Πάντως, στο Φάληρο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 28 βαθμούς τις δύο τελευταίες μέρες και στο Θυμάρι τους 26β.

Και παρά το βοριαδάκι και την παροδική συννεφιά (σωρείτες που φουσκώνουν πάνω από τα κρυστάλλινα νερά), καταλαβαίνεις ότι ζέστανε πια από τα σκυλιά που τρέχουν να βρέξουν τα πόδια τους, μόλις φτάνουμε στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Κι αυτό διότι τα σκυλιά δροσίζονται μόνο από τη γλώσσα και τις πατούσες τους, μέσω των οποίων ιδρώνουν, αλλά και ζεσταίνονται και “καίγονται” και για αυτό σπεύδουν να τις βουτήξουν στη θάλασσα.

Εκεί που κολυμπούσαν κυρίως αθερίνα (ή μήπως σαρδέλα) και μελανούρια την Κυριακή 28/5.

Παρεμπιπτόντως, δύο μελανούρια, τέσσερις σαρδέλες, παντζάρια και πατατοσαλάτα με αυγά μου έφτιαξε η μητέρα μου, μήπως και ανεβάσω τον αιματοκρίτη (την αιμοσφαιρίνη πιο σωστά) για την επόμενη αιμοδοσία.

Βέβαια, είναι λίγο σαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ανεβάσει ο Τσίπρας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι όρκες είναι συριζαίες και επιτίθενται στις βάρκες, γιατί έχουν πάρει ανάποδες με το αποτέλεσμα των εκλογών. Να τρώτε καλά και υγιεινά -σαλάτες και φρούτα- και να μην αγχώνεστε, ώστε να είστε πάντα ο Σούπερμαν του μπλογκ. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.