Βασικό εισόδημα 1.600 στερλινών θα δοθεί πιλοτικά σε 30 Άγγλους

Τον κίνδυνο ακόμα περισσότεροι νεαροί να πέσουν θύματα (σεξoυαλικής) εκμετάλλευσης στη Βρετανία, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φτώχειας, επισημαίνει ο Guardian.

Kι αυτό, διότι, σύμφωνα με έρευνα, 6 στους 10 γονείς δεν έχουν τα χρήματα για να πάνε διακοπές με τα παιδιά τους, ενώ κάποιοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν καν άδεια στο διάστημα που θα είναι κλειστά τα σχολεία.

Στην Αγγλία και την Ουαλία υπάρχουν 5 εκ. παιδιά ηλικίας 11-17 ετών και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από συμμορίες, επειδή οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επιβλέπουν στις διακοπές.

Η κρίση διαβίωσης και η φτώχεια κάνουν πιο ευάλωτα αυτά τα παιδιά, που, για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι, έτσι ώστε να έχουν φαγητό, ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, γίνονται βαποράκια.

Μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.191 γονείς και 729 παιδιά ηλικίας 11-17 ετών, έδειξε ότι 1 στους 10 φοβάται ότι οι συμμορίες μπορεί να έρθουν σε επαφή με τους ανήλικους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το χειρότερο είναι ότι συχνά οι νεαροί δεν αντιλαμβάνονται ότι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, καθώς παρασύρονται με ένα δώρο, με ένα φαγητό ή με ένα ποτό.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να εξετάζουν αν τα παιδιά τους έχουν ανεξήγητους τραυματισμούς ή αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αν ξαφνικά διαθέτουν χρήματα και τη δυνατότητα να αγοράζουν ακριβά αντικείμενα.

Αρνητικό ρόλο έχουν παίξει οι περικοπές στα κέντρα νεότητας, καθώς από το 2010 έκλεισαν 760, αλλά και στις δαπάνες των τοπικών συμβουλίων για τη νεολαία, που μειώθηκαν πάνω από 70%.

Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, μηδενίστηκαν οι δαπάνες για τη νεολαία το 2020-21.

Την ίδια στιγμή, πάνω από τα μισά παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα, ανησυχούν μήπως βαρεθούν στις διακοπές, καθώς δεν θα έχουν τίποτα να κάνουν.

Και μπορεί τα κέντρα νεότητας να κλείνουν, αλλά και σε αυτά που λειτουργούν ακόμα 1 στις 4 οικογένειες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στείλει τα παιδιά της.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και για τον κίνδυνο να πέσουν τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου, καθώς 7 στα 10 θα περνούν περισσότερη ώρα μπροστά στον υπολογιστή τους στις διακοπές.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι 1 στα 10 παιδιά δηλώνει ότι θα συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσω ίντερνετ.

Και μία κοπέλα παραδέχτηκε ότι, από την ηλικία των 10 ετών, είχε αρχίσει να έρχεται σε επαφή με αγνώστους διαδικτυακά, με συνέπεια ακατάλληλες φωτογραφίες της να κυκλοφορήσουν στο ίντερνετ, κάτι που ανακάλυψε τυχαία η μητέρα της.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκε η εκμετάλλευση νέων μέσω ίντερνετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας.

Ειδική υπηρεσία υποστήριξε πάνω από 6.000 νεαρούς που είχαν πέσει θύματα επιτήδειων, και προειδοποιεί ότι τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο το καλοκαίρι.

Κάθε χρόνο, 16 χιλιάδες παιδιά στην Αγγλία βρίσκονται αντιμέτωπα με σεξoυαλική εκμετάλλευση και άλλες 27 χιλιάδες κινδυνεύουν να πέσουν στα δίχτυα συμμοριών.

Μάλιστα, ειδικοί θεωρούν ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει 4,5 δισ. στερλίνες τα τρία τελευταία χρόνια για στήριξη στα θύματα, αλλά και για να αποτρέψει να υποστούν σεξoυαλική κακοποίηση τα ευάλωτα παιδιά.

Επίσης, επενδύει 200 εκ. στερλίνες ετησίως για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών και επισιτιστικά προγράμματα.

Μέσω του Υοuth Investment Fund, ένα πακέτο στήριξης 94 δισ. στερλινών, εξασφαλίζει ότι κάθε νοικοκυριό που έχει ανάγκη, θα λαμβάνει 3.300 στερλίνες για όσο διαρκεί η κρίση διαβίωσης.

Παρεμπιπτόντως, βασικό εισόδημα 1.600 στερλινών τον μήνα θα δοθεί για πρώτη φορά στην Αγγλία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Δικαιούχοι θα είναι, όμως, μόλις 30 άνθρωποι και μόνο για δύο χρόνια, κατά τα οποία θα καταγραφούν οι επιπτώσεις στις ζωές τους.

Έχουν επιλεγεί και δύο περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα το κεντρικό Jarrow στη βορειοανατολική Αγγλία και το ανατολικό Finchley στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Will Stronge από το think tank (δεξαμενή σκέψης) Autonomy, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα, υποστήριξε ότι το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και ότι το βασικό εισόδημα που δίνεται χωρίς όρους, βοηθάει στην ψυχική και σωματική υγεία όσων το λαμβάνουν, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται.

“Η κοινωνία μας θα χρειαστεί κάποιου τύπου βασικό εισόδημα τα επόμενα χρόνια, δεδομένων της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής και βιομηχανικής μετάβασης που είναι μπροστά μας”, εξήγησε σχετικά.

Οι υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος θεωρούν ότι μπορεί να δώσει οικονομική ασφάλεια σε όλους και να αποτελέσει μία λύση στην ανασφάλεια που υπάρχει στην αγορά εργασίας.

Άλλοι το χαρακτηρίζουν, όμως, μεγάλη δαπάνη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δίνεται στοχευμένα (δηλαδή, όχι σε όλους, ανεξαιρέτως).

Υπέρμαχος του βασικού εισοδήματος είναι και ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Andy Βurnham, που δήλωσε ότι “έχει έρθει η ώρα για ένα βασικό εισόδημα, ώστε όλοι να έχουν μία ασφάλεια στη ζωή τους και να μην ανησυχούν για τα πάντα”.

Στην Ουαλία τρέχει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με 1.600 στερλίνες να δίνονται κάθε μήνα σε νέους ανθρώπους, ενώ το 2020 ζήτησαν από την κυβέρνηση να εισάγει το βασικό εισόδημα 170 βουλευτές, κυρίως λόγω της πανδημίας.

H Cleo Goodman από την πρωτοβουλία Basic Income Conversation ισχυρίζεται ότι “το βασικό εισόδημα μπορεί να απλοποιήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια στη Βρετανία, διότι κανείς δεν πρέπει να φτάνει στο σημείο να επιλέγει αν θα φάει ή αν θα ζεσταθεί”.

Μιας και ο λόγος για χρέη, η UBS ευελπιστεί να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse ως τις 12 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse θα πάρουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,8 μετοχές της Credit Suisse που διαθέτουν, καθώς οι τελευταίες θα βγουν από τη λίστα των χρηματιστηρίων Ελβετίας και Ν. Υόρκης.

Επίσης, η UBS θα επωμιστεί όλα τα ανεξόφλητα χρεόγραφα της Credit Suisse.

Η εξαγορά αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η UBS και η ελβετική κυβέρνηση διαπραγματεύονται ακόμα τους όρους των κρατικών εγγυήσεων, ύψους 9 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν πιθανές ζημίες της τράπεζας.

Να αποταθούν οι Ελβετοί στη ΝΔ, που ξέρει από διασώσεις τραπεζών. Τα κάνει όλα και συμφέρει. Η ΝΔ σώζει.

Στον Μητσοτάκη και την παρέα του, που έχουν το know-how για όλα, πρέπει να απευθυνθεί και ο Σέρβος πρόεδρος Nicola Vucic για να ξεμπερδέψει από τους ενοχλητικούς συμπατριώτες του, καθώς πέμπτη στη σειρά διαδήλωση κατά της βίας πραγματοποιήθηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Βελιγράδι, έναν μήνα μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που στοίχισαν 18 ζωές, όπως γράφει η Le Monde.

Ήταν 3 Μάη, όταν ένας έφηβος σκότωσε εννέα συμμαθητές του κι έναν φρουρό σε σχολείο του Βελιγραδίου, και λίγο αργότερα άλλοι οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από τα πυρά νεαρού δράστη στα περίχωρα της σέρβικης πρωτεύουσας.

“Η Σερβία κόντρα στη βία” είναι έκτοτε το σύνθημα των διαδηλώσεων που γίνονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της βαλκανικής χώρας.

Και μπορεί οι δύο μαζικές δολοφονίες να προκάλεσαν τις κινητοποιήσεις, αλλά υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα οργής για την κυβέρνηση του Aleksandar Vucic.

Oι διαδηλωτές ζητούν την ανάκληση της άδειας καναλιών που έχουν εκπομπές με βίαιο περιεχόμενο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εγκαθιστά ή ανέχεται ένα κλίμα βίας στη Σερβία, απαιτώντας να παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ακόμα μία απόδειξη ότι ο Vucic θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τον Μητσοτάκη για το πώς να κυβερνά σωστά μία χώρα.

Ενδεικτικό, άλλωστε, του πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ για όλους εμάς είναι ότι έβαλαν και σημαδούρες στην παραλία της Σαρωνίδας και στο Θυμάρι για την ασφάλεια μας.

Κι επειδή κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, σύντομα οι σημαδούρες θα χορταριάσουν και θα προσελκύουν και ψάρια, χαρίζοντας μου και ωραία υποβρύχια πλάνα.

Όχι, όπως τώρα που μου βγαίνει η γλώσσα να κυνηγάω αθερίνα στον αφρό και μουρμούρες βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είμαι βέβαιος πως το Βασικό Εισόδημα είναι η λύση για πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Και υπάρχουν τα χρήματα για να δοθεί το Βασικό Εισόδημα σε όλους. Θα ήθελα να υπάρξει το Βασικό Εισόδημα πριν πεθάνω. Όχι για να το πάρω εγώ αλλά για να δω τις αλλαγές που θα φέρει στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και στην κοινωνία. Αλλά δεν το απαιτούν οι άνθρωποι το Βασικό Εισόδημα, ώστε να είναι ένα ποσό που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή όχι. Αντιθέτως, βλέπω πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν επειδή θα τους πάρουν την …δουλειά τα …ρομπότ. Είναι τραγικό να ανησυχεί κάποιος επειδή θα σταματήσει να είναι δούλος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.