“Επικίνδυνα κοντά” στην έκδοσή του στις ΗΠΑ o Assange, που έχασε και την τελευταία έφεση

“Επικίνδυνα κοντά” στην έκδοσή του στις ΗΠΑ βρίσκεται o Assange, Πιτσιρίκο, που έχασε και την τελευταία έφεση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι δικηγόροι του γνωστοποίησαν, πάντως, ότι θα ασκήσει νέα έφεση στο ίδιο δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και οι φόβοι ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Με μία τρισέλιδη απόφαση, ο ανώτατος δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου Jonathan Swift απέρριψε και τα οκτώ νομικά επιχειρήματα στην έφεση του ιδρυτή των Wikileaks κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, από τον Ιούνιο του 2022, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Priti Patel είχε υπογράψει την εντολή έκδοσής του στις ΗΠΑ, και έκτοτε ο Julian Assange προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, μέσω της δικαστικής οδού.

Έτσι, η σύζυγος του, Stella Assange, αποκάλυψε ότι θα ασκηθεί νέα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα γίνει ακρόαση από δύο άλλους δικαστές.

Η ίδια δήλωσε ότι “παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα νικήσουμε και ο Julian δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει, θα έχουν ως συνέπεια τον ισόβιο εγκλεισμό του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, μόνο και μόνο, επειδή αποκάλυψε την αλήθεια και τα εγκλήματα πολέμου της αμερικάνικης κυβέρνησης”.

Στην έφεση του, ο Assange υποστήριξε ότι η απόφαση της Patel να εγκρίνει την έκδοσή του παραβίασε σχετική συνθήκη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει αίτημα για να εκδοθεί κάποιος για πολιτικό αδίκημα.

Η νομική ομάδα του Αυστραλού δημοσιογράφου επιμένει ότι πίσω από τη σπουδή των ΗΠΑ για την έκδοση υπάρχουν πολιτικά κίνητρα.

Επί της ουσίας, η υπεράσπιση έχει μόνο πέντε εργάσιμες μέρες για να συντάξει τη νέα έφεση 20 σελίδων, την οποία θα εξετάσουν δύο δικαστές σε δημόσια ακρόαση.

Αυτή είναι και η τελευταία έφεση που μπορεί να ασκήσει ο Assange στη Βρετανία και αν απορριφθεί ξανά, θα πρέπει μετά να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αδερφός του, Gabriel Shipton, δήλωσε στον Guardian ότι “ο Julian είναι επικίνδυνα κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ και περνά δύσκολες στιγμές”.

“Δύσκολες στιγμές στη φυλακή, καθώς αυτά τα 13 χρόνια έχουν επηρεάσει το μυαλό και το σώμα του, παρά το γεγονός ότι έχει ακόμα αυτό το μαχητικό πνεύμα για να παλέψει για την έφεση του”.

Ο αδερφός του Assange έχει παράπονα και από την αυστραλιανή κυβέρνηση, “η οποία μπορεί να κάνει περισσότερα, καθώς οι δηλώσεις στήριξης κάποιων πολιτικών δεν άλλαξαν κάτι στην υπόθεση”.

Την ανησυχία της για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας εξέφρασε και η Rebecca Vincent από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

“Είναι απαράδεκτο ένας και μόνο δικαστής να βγάλει μία απόφαση τριών σελίδων, που μπορεί να οδηγήσει τον Assange για πάντα στη φυλακή και να επηρεάσει μόνιμα το κλίμα για τη δημοσιογραφία παγκοσμίως” δήλωσε η Vincent, καλώντας να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανελέητη στοχοποίηση του Assange και να προστατευτούν η δημοσιογραφία και η ελευθερία του τύπου.

Η εκπρόσωπος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζήτησε, μάλιστα, από τον Joe Biden να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και να κλείσει η υπόθεση σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, έτσι ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Julian Assange αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες, επειδή δημοσιοποίησε διαβαθμισμένα έγγραφα, που του είχε δώσει η Chelsea Manning, η οποία είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκισης, αλλά ο Barrack Obama της απένειμε χάρη.

Ο Assange, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης, παραμένει κρατούμενος και με επιβαρυμένη υγεία στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου εδώ και τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία αγωνίζεται να αποτρέψει την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Παρεμπιπτόντως, ΗΠΑ και ΕΕ απείλησαν με “συνέπειες” το Κόσοβο, αν δεν ρίξει τους τόνους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τους Σέρβους στα βόρεια της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι προειδοποιήσεις ήρθαν μετά τις επισκέψεις των απεσταλμένων της ΕΕ και των ΗΠΑ σε Κόσοβο και Σερβία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις και στον τραυματισμό δεκάδων ειρηνοποιών του ΟΗΕ και Σέρβων διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, ξεκαθάρισε ότι το Κόσοβο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στις κοινότητες που οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, αν θέλει όντως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ίδιος και ο Ευρωπαίος ομόλογος του, Miroslav Lajcak, δεν αποκάλυψαν, ωστόσο, τι άλλες συνέπειες θα έχει η εθνικιστική αλβανική κυβέρνηση του Αlbin Kurti, αν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους.

Οι Κοσοβάροι υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι υπήρξαν διαφωνίες με τους απεσταλμένους ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά οι διμερείς σχέσεις της βαλκανικής χώρας με τους εταίρους της παραμένουν εξαιρετικές.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Βαλκάνια, θερμοκρασίες Ελλάδας θα έχει για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια η Αγγλία, φτάνοντας το Σάββατο 10/6 ακόμα και τους 31 βαθμούς στο Λονδίνο και άλλες περιοχές, όπως αναφέρει το Skynews.

Έχουν εκδοθεί, μάλιστα, προειδοποιήσεις ότι ο ζεστός καιρός (στην Αγγλία λόγω της υγρασίας οι 30 βαθμοί είναι σαν 40 β. εδώ) μπορεί να επηρεάσει και τους υγιείς και όχι μόνο τους ευάλωτους, επιβαρύνοντας και το NHS.

Βορειότερα, πάντως, στο Νιούκαστλ και το Μίντλεσμπρο, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλότερες και συγκεκριμένα 17 και 19 βαθμοί αντίστοιχα.

Και κρύο, λόγω του ψυχρού θαλάσσιου αέρα, θα κάνει στο Αμπερντίν με 13 βαθμούς, έναντι 28β., πάντως, στη νοτιοδυτική Σκωτία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, θα φέρει σταδιακά και βροχές, κυρίως στη νότια Αγγλία, τα Μίντλαντς και την Ουαλία, επηρεάζοντας, ωστόσο, μόνο το 5% του πληθυσμού με μεγάλες ποσότητες υετού (30-40 χιλιοστά, δηλαδή, τόνοι νερού ανά στρέμμα).

Γενικά, στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου η ξηρασία επιμένει, καθώς τον Μάιο έπεσε το 43% του μέσου όρου βροχής στη βορειοδυτική Αγγλία και το 86% στην υπόλοιπη, ενώ τον Ιούνιο μόλις το 20% μέχρι στιγμής, αλλά προς το παρόν στα περισσότερα ποτάμια στον νότο η στάθμη των υδάτων δεν έχει υποχωρήσει.

Προς επίρρωση του ότι η Ελλάδα έχει γίνει Αγγλία, όσον αφορά τη θερμοκρασία, ακόμα δεν έχει υπερβεί τους 31,5 βαθμούς στην ηπειρωτική Αττική (Καλλιθέα).

Τους 32 βαθμούς είχε πιάσει τις προάλλες η Σαλαμίνα, που χάρη στη θαλάσσια αύρα (το αεράκι που έρχεται από τη θάλασσα και δροσίζει τα παραλιακά μέρη) είχε μόλις 24,7β. την Παρασκευή (9/6).

Για τον ίδιο λόγο δροσερό ήταν, επίσης, το Φάληρο (27,5 βαθμοί).

Αλλά και με πολλή θολούρα με τον νοτιά στη βραχώδη ακτή.

Για αυτό και οι πιο καθαρές φωτογραφίες ήταν με κάτι μπαρμπουνάκια στα ρηχά.

Μάλλον τέσσερα ήταν τα μπαρμπουνάκια και δύο οι κουτσομούρες, που για να έχουν τέτοια εποχή τόσο μικρό μέγεθος, το καλοκαίρι ή έχει καθυστερήσει, καθώς συνήθως αναπτύσσονται την άνοιξη, ή θα είναι δροσερό φέτος, επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις του effis για χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες, τουλάχιστον ως τα μέσα Ιουλίου.

Κι όλα αυτά μετά τον πιο ψυχρό Μάρτιο τα τελευταία 14 χρόνια, δηλαδή, από τότε που τηρεί αρχείο το meteo.gr.

Mάλιστα, στην Θεσσαλία, η αρνητική απόκλιση από τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας ήταν 3,2 βαθμοί, στην ανατολική Στερεά -2,8β. και στη Μακεδονία και τη Θράκη -2,6β.

Παρόλα αυτά, οι τουρίστες έρχονται κατά κύματα, όπως λες κι εσύ, Πιτσιρίκο.

Και για άλλη μία φορά τα νησιά θα βουλιάξουν, αν και το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι ερημώνουν και έχουν εικόνα εγκατάλειψης τον χειμώνα.

Ελάχιστα τα κίνητρα για να πάει να ζήσει κάποιος μόνιμα σε ένα νησί και μου είχε πει κάποτε ένας γνωστός που συχωρέθηκε, ότι πολλοί είναι και αλκοολικοί.

Και ότι δεν μπαίνουν καν στη θάλασσα, όπως έγραψες, Πιτσιρίκο, κι εσύ.

Ίσως, διότι για αυτούς η θάλασσα, που σε μας χαρίζει μία αίσθηση ελευθερίας, να μοιάζει σαν μία απέραντη φυλακή.

Μία φυλακή που τους κρατάει αποκλεισμένους σε ένα μικρό νησί, όπου κάποιες φορές τον χειμώνα μπορεί να κάνει και μέρες ένα πλοίο να φανεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία της ανθρωπότητας. Εμένα μου αρέσει που δεν κάνει πολλή ζέστη στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου. Μακάρι να πάει έτσι όλο το καλοκαίρι, αν και το καλοκαίρι ξεκινάει στις 21 Ιουνίου. Για τους κατοίκους των νησιών, επειδή δεν ζούμε στην εποχή της Μανταλένας, να σας ενημερώσω πως οι περισσότεροι είναι πλούσιοι -δεν φαντάζεστε πόσο πλούσιοι- και πως τον χειμώνα κάνουν μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό. Τα νησιά, εκτός από λιμάνια, έχουν και αεροδρόμια. Πολλοί από τους τουριστικούς επιχειρηματίες των νησιών δεν μένουν καν τον χειμώνα στα νησιά. Σας προτείνω μια μικρή γύρα στα νησιά, για να ενημερωθείτε για τα νέα δεδομένα. Βέβαια, μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών να είναι πλούσιοι -από τον τουρισμό, κυρίως- αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε στα νησιά γιατί είναι πανάκριβα πια. Καλύτερα γύρω-γύρω θάλασσα, παρά θάλασσα από μπετόν και κατάθλιψη. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχω περάσει στην Αθήνα μόνο έξι μήνες και όλο το υπόλοιπο διάστημα στα νησιά. Μαντέψτε πού είναι καλύτερα. Αν δεν έχει γύρω γύρω θάλασσα, δεν μπορώ να κάνω μπάνιο. Άλλωστε, στα νησιά μας -που έχουν γύρω γύρω θάλασσα- έρχονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, για να νιώσουν αίσθημα ελευθερίας· δεν πάνε στη Λάρισα. Η θάλασσα απελευθερώνει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.